Friday, May 21, 2010

ၾကက္သားဟင္း



ႏိုင္ငံေရး မတည္ျငိမ္လို႔ ရုံးေတြပိတ္ထားေတာ့ တစ္ေန႔၊ တစ္ေန႔ ဘာခ်က္ရင္ေကာင္းမလဲပဲ စဥ္းစားေနမိတယ္။ စိတ္က အစားအေသာက္ဆိုရင္ အရမ္း၀င္စားတာဆိုေတာ့ေလ။

အဲဒီ့ေန႔က ၾကက္သားနဲ႔ အာလူးဟင္း ခ်က္ျဖစ္တယ္။ ခ်က္ရင္းနဲ႔ စိတ္ကူးေပါက္လို႔ ေမႊးေအာင္ဆိုျပီး ငရုတ္သီးစိမ္းေျခာက္ေတာင့္ေလာက္ ေထာင္းထည့္လိုက္တယ္။ စိတ္ထဲမွာ ထင္ေနတာက ဟင္းထဲကို ငရုတ္သီးေထာင္းထည့္လိုက္ရင္ အဲ့ဒါ ကခ်င္ခ်က္ျဖစ္သြားျပီေပါ့။ အစ္မကိုလည္း ေျပာလိုက္ေသးတယ္.. ၾကက္ကခ်င္ခ်က္ ခ်က္ျပီးျပီလို႔။

ဟင္းခ်က္နည္းေတြနဲ႔ ပတ္သတ္လို႔ က်မထင္ခဲ့တာက (ခုထိလည္း ထင္ေနတုန္းပဲ၊ =D) ငရုတ္သီးစိမ္း ေထာင္းထည့္ရင္ - ကခ်င္၊
ဂ်င္းေတြ အသားထဲကို ေသးေသးႏုတ္ႏုတ္လွီးထည့္ရင္ - ကယား၊
ဆန္ေလွာ္ေတြ၊ မွ်စ္ေတြနဲ႔ အရည္စပ္စပ္ခ်က္ရင္ - ကရင္၊
မရမ္းျပားေျခာက္ေတြ၊ ငပိစိမ္းစားေတြနဲ႔ ခ်က္ရင္ - မြန္၊
ငပိနဲ႔ ဟင္းေတြကို လုံးခ်က္ရင္ - ရခိုင္ လို႔ ဘယ္သူမွ ေျပာလို႔၊ ဘယ္စာအုပ္ထဲမွာမွ ဖတ္မိလို႔ မဟုတ္ဘဲ ဘာေၾကာင့္ ထင္မိထင္ရာ ထင္ေနမွန္းကို မသိပါဘူး။

ငယ္ငယ္ကဆို သူမ်ားေတြနဲ႔ ျမန္မာႏိုင္ငံရဲ႕ ပထ၀ီအေၾကာင္း ေျပာရင္လည္း ေခ်ာက္ျမိဳ႕က စစ္ကိုင္းတိုင္းထဲကလိုလို၊ ျမိတ္က မြန္ျပည္နယ္ကလိုလို ဇေ၀ဇ၀ါ၊ ထင္မိထင္ရာေတြ ေလွ်ာက္ေျပာလြန္းလို႔ အိမ္ကလူေတြက ပထ၀ီ ပါေမာကၡၾကီးလို႔ နာမည္ေပးထားခဲ့ၾကတာ။ ေရေရရာရာမရွိဘဲ ေရာေယာင္လုပ္တာက ကေလးကတည္းကပဲ။

သူမ်ား ဘေလာ့ေတြ သြားဖတ္တုန္းက ၾကက္ကခ်င္ခ်က္ကို ဖတ္ဖူးတယ္။ ငရုတ္သီးစိမ္း ေထာင္းထည့္တာပဲ စိတ္ထဲမွာ မွတ္မွတ္ထင္ထင္ရွိေနတယ္။ မမိုးေကာင္းသူလား၊ ျမဴးသွ်ရီလား၊ မလုလုလား မမွတ္မိေတာ့ဘူး။

အဲ့ဒီတုန္းကလည္း စားျပီးေတာ့မွ ၾကက္ကခ်င္ခ်က္အစစ္က ငါခ်က္တာနဲ႔ တူရဲ႕လား သြားၾကည့္ၾကည့္လိုက္ပါဦးမယ္ ဆိုျပီး မမုိးေကာင္းသူဆီမွာ ၾကည့္လိုက္ေတာ့မွ ... နဲနဲမွကို မတူတာ။ ရွက္ခ်င္သလိုလိုေတာင္ ျဖစ္သြားတယ္။ =D

ကဲ.. ဘာခ်က္ပဲျဖစ္ျဖစ္ စားလို႔ ရဖို႔က အေရးၾကီးတာဆိုေတာ့ စခ်က္ဖို႔ ျပင္တဲ့အဆင့္ကို ေျပာပါေတာ့မယ္။ ဟင္းခ်က္ဖို႔ လိုအပ္တဲ့ ပါ၀င္ပစၥည္းေတြက..

ၾကက္သား - ကီလို၀က္
ၾကက္သြန္နီ - ႏွစ္ဥ (အရြယ္ အလတ္)
ၾကက္သြန္ျဖဴ - သံုးေျမွာင့္
ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ႏွစ္လုံး
အာလူးသီး - တစ္လုံး (ခပ္ၾကီးၾကီး)
ငရုတ္သီးစိမ္း - ငါးေတာင့္
ငရုတ္သီးအေရာင္တင္မႈန္႔ - တစ္ဇြန္းခြဲ (ထမင္းစားဇြန္း)
ငံျပာရည္ - တစ္ဇြန္း (ထမင္းစားဇြန္း)
ဆား - အနည္းငယ္
အခ်ဳိမႈန္႔ - အနည္းငယ္

ၾကက္သားကို ေရစင္ေအာင္ ေဆးပါ။

ဟင္းအႏွစ္အတြက္ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ ငရုတ္သီးအေရာင္တင္မႈန္႔ကို ေရာၿပီး ညက္ေအာင္ေထာင္းထားပါ။

ခရမ္းခ်ဥ္သီး ပါးပါးလွီးထားပါ။

အာလူးသီးကို အတုုံးေလးေတြ တုံးထားပါ။ (စာၾကြင္းအေနနဲ႔ တစ္ခါက ဟင္းခ်က္နည္းေရးရင္းနဲ႔ အာလူးသီးလို႔ ေရးလို႔ သူမ်ားေလွာင္တာ ခံရဖူးပါတယ္။ ဘာပဲျဖစ္ျဖစ္ အျမဲတမ္း အာလူးသီးလို႔ ေခၚေနၾကျဖစ္ေနလို႔ ေျမမွာဥေပမယ့္ အာလူးဥလို႔ မေရးဘဲ အာလူးသီးလို႔ပဲ ေရးပါရေစ။)

ေထာင္းထားတာေတြထဲက တစ္ဇြန္းေလာက္ယူၿပီး ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔၊ ငံျပာရည္တို႔နဲ႔ ၾကက္သားကို ေရာနယ္ၿပီး ခဏထားပါ။

ဆီအိုးတည္ၿပီး ဆီက်က္ရင္ ဟင္းအႏွစ္ေတြကို ဆီသတ္ပါ။

က်က္ရင္ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ထည့္ျပီး အခြံလိတ္ေအာင္ ဆီသတ္ပါ။

အာလူးတုံးေလးေတြထည့္ပါ။

ၿပီးရင္ ေရာနယ္ထားတဲ့ ၾကက္သားကို ထည့္ၿပီး ေမႊပါ။

အိုးမကပ္ခင္ ေရအနည္းငယ္ထည့္၊ ငရုတ္သီးစိမ္းေထာင္းတာ ထည့္ေမႊျပီး ဟင္းအိုး အဖံုးပိတ္ထားပါ။

အိုးမကပ္ေအာင္ မၾကာမၾကာ ေမႊေပးပါ။ ၾကက္သားနဲ႔ အာလူး မႏူးေသးရင္ ေရနည္းနည္းထပ္ထည့္ၿပီး တည္ပါ။ က်က္ၿပီဆိုရင္ ေရခန္းေအာင္လုပ္ၿပီး ဆီျပန္လာရင္ ရပါၿပီ။

ျမန္မာဟင္းၾကိဳက္တတ္သူေတြအတြက္ အင္မတန္စားၿမိန္တဲ့ ဟင္းတစ္ခြက္ကို သုံးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။

No comments:

Post a Comment