Tuesday, May 4, 2010

တို႔ဖူးေႏြး

ငယ္ငယ္က ေဖေဖ တစ္ခါတစ္ေလ ခ်က္ေၾကြးတတ္တဲ့ တို႔ဖူေႏြးကို သတိရလို႔ ျပီးခဲ့တဲ့ စေနက စမ္းျပီး ခ်က္စားၾကည့္တယ္။

ေဖေဖခ်က္တုန္းက တစ္ခါမွ ေဘးကေန မၾကည့္ဘူးေတာ့ ဘယ္လိုလုပ္ရမလဲ မသိဘူး။ အဲဒါနဲ႔ မမီး(www.99sanay.com)ဆီက ခ်က္နည္းသြားၾကည့္ျပီး ခ်က္လိုက္တယ္။ မမီးရဲ႕ ဟင္းခ်က္နည္းေတြက လုပ္ရလြယ္လို႔ သူ႕ဆီက သြားသြားျပီး ပညာယူရတယ္။



ကိုယ္တိုက္ခ်က္ တို႔ဖူးေႏြးလုပ္ဖို႔ ျပင္ဆင္ပုံ အဆင့္ဆင့္က...

၁။ ပထမဆုံး ေမႊး တံဆိပ္ ကုလားပဲ အစိမ္းမႈန္႔ထုပ္ကို ေရ လီတာ၀က္ေလာက္နဲ႔ ေဖ်ာ္ျပီး နာရီ၀က္ထားထားလိုက္တယ္။
၂။ ၾကက္သြန္ျဖဴ အခြံခြာျပီး ညက္ရုံ ေထာင္းထားတယ္။ ေထာင္းစရာ မရွိရင္ ပါးပါးေလး စကာစိပ္စိတ္ထားလည္း ရတယ္။
၃။ ငရုတ္သီးေျခာက္ အနီေတာင့္ ေၾကာ္ထားျပီးသားကိုလည္း ညက္ေအာင္ ေထာင္းထားတယ္။
၄။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ နဲ႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ပါးပါးလွီးထားတယ္။
၅။ ၾကက္ (သို႔) ၀က္သား ေတာက္ေတာက္စင္းထားတာကို ၀ယ္ထားပါ။ အိမ္မွာေတာ့ အဲ့ဒီ့ေန႔က အစီအစဥ္မရွိဘဲ ခ်က္တာမို႔လိုက္ ႏွစ္မ်ဳိးစလုံး မရွိပါဘူး။ အဲဒါနဲ႔ အစ္မက ရန္ကုန္က ပို႔ထားတဲ့ ၀က္သားဒုတ္ထိုးေတြကို ကတ္ေၾကးနဲ႔ ပါးပါးေလးျဖစ္ေအာင္ ညွပ္ေပးပါတယ္။
၆။ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ကို ျပဳတ္ထားပါ။ က်မကေတာ့ ဘာေခါက္ဆြဲျဖစ္ျဖစ္ ဂ်ဳံနဲ႔ လုပ္ထားရင္ျပီးေရာဆိုျပီး သုံးလိုက္ပါတယ္။ ေခါက္ဆြဲသား သိပ္မထူတာဆို ပိုအဆင္ေျပပါတယ္။

စခ်က္ၾကစို႔...

၁။ ဆီခ်က္ ခ်က္မွာမို႔ ဆီမ်ားမ်ားထည့္ျပီး ဆီအိုးတည္ပါတယ္။ ဆီက်က္ရင္ ေထာင္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ျပီး မီးခဏပိတ္ပါတယ္။ ျပီးရင္ ငရုတ္သီးေထာင္းထည့္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴေတြက ေထာင္းထားေတာ့ ညက္ေနျပီး ပူေနတဲ့ ဆီအမ်ားၾကီး ရွိေနတဲ့အိုးထဲထည့္လိုက္ေတာ့ ျမန္ျမန္က်က္ျပီး တူးသြားတတ္လို႔။ အဲလို တူးခ်င္သလိုျဖစ္သြားလို႔ ပထမတစ္အိုးကို သြန္ပစ္လိုက္ရတယ္။ ႏွေျမာလိုက္တာ။ ပင္ပင္ပန္းပန္းေထာင္းထားရတာ.။

၂။ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီကို ဆီသတ္ပါ။ က်က္ရင္ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထည့္ျပီး လိတ္သြားတဲ့အထိ ဆီသတ္ပါတယ္။ ျပီးရင္ အသား ေတာက္ေတာက္စင္းထားတာကိုထည့္ျပီး၊ ဆား၊ ပဲငံျပာရည္ နဲ႔ အခ်ဳိမႈန္႔ သင့္ရုံ ထည့္ပါတယ္။

၃။ ေရေဖ်ာ္ထားတဲ့ ကုလားပဲ အစိမ္းမႈန္႔ကို အိုးထဲအကုန္ထည့္ ေရနည္းမယ္ထင္ရင္ သင့္ရုံထပ္ထည့္ျပီး ဆူေအာင္တည္ပါ။ လက္ကို ပဲရည္အပူေတြ မစင္ေအာင္ သတိထားပါ။ တစ္ျဖည္းျဖည္း ပ်စ္လာျပီဆိုရင္ လိုခ်င္တဲ့အေနရျပီဆိုရင္ မီးပိတ္လို႔ရပါျပီ။

စားလို႔ရျပီ...



၁။ ေခါက္ဆြဲကို စားႏိုင္သေလာက္ ပန္းကန္ထဲထည့္ပါ။ ေလွ်ာ့ထည့္ရင္ ပိုေကာင္းပါတယ္။ တို႔ဖူးေႏြးထည့္လိုက္ရင္ စားမကုန္ဘဲ ျဖစ္တတ္လို႔ပါ။

၂။ တို႔ဖူးေႏြးကို ေခါက္ဆြဲေတြဖုံးေအာင္ (သို႔) ၾကိဳက္သေလာက္ ထည့္ပါ။

၃။ အသားခ်က္ထားတာ ထည့္ပါ။

၄။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္သီး ဆီခ်က္ထည့္ပါ။

၅။ ေရာေမႊျပီး အေပါ့၊ အငံျမည္းျပီး အားရပါးရ စားလို႔ရပါျပီ။

သူမ်ားေတြကေတာ့ မုန္ညင္းခ်ဥ္၊ နံနံပင္၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ သံပုရာသီး၊ ဘာ၊ ညာ ေတြ ထည့္စားၾကပါတယ္။ က်မကေတာ့ အဲဒါေတြ မရွိလို႔ ဒီအတိုင္းပဲ စားပါတယ္။ စားသေလာက္လည္း ၀င္ပါတယ္။ ခ်က္တာ ေအာင္ျမင္လို႔လည္း ေပ်ာ္ပါတယ္။ :)

ေပ်ာ္ရႊင္ၾကပါေစ။

1 comment:

  1. ေကာင္းတယ္ဗ်ိဳ႕.... လုပ္ၾကည္႔လိုက္ဦးမွ......

    ReplyDelete