ငပိရည္က်ဳိမယ္ စဥ္းစားလိုက္ေတာ့ ငပိရည္က်ဳိက ဆီျပန္ဟင္းနဲ႔မွ လိုက္မွာဆိုျပီး ၾကက္ႏွလုံးကို ဆီျပန္ဟင္း ခ်က္ပါတယ္။
၁။ ၾကက္ႏွလုံးကို ေရစင္ေအာင္ေဆး၊ ေဘးက အဆီေတြ ဖယ္၊ ထက္ျခမ္း ျခမ္းျပီး ဆား၊ ဆႏြင္း၊ ငံျပာရည္၊ ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မႈန္႔ သင့္ရုံနဲ႔ နယ္ထားပါတယ္။
၂။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၂လုံးကို အေစ့ဖယ္ျပီး ပါးပါးလွီးထားပါတယ္။
၃။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၄ေျမွာင့္၊ ၾကက္သြန္နီ ၃လုံးကို ပါးပါး ေသးေသးလွီးထားပါတယ္။
၄။ နံနံပင္ေတြကို ေရစင္ေအာင္ ေဆးျပီး ႏွစ္ပိုင္း ပိုင္းထားပါတယ္။
၅။ အိုးထဲကို ဆီ ဟင္းခ်က္ဇြန္း ၃ဇြန္းခန္႔ထည့္ျပီး ဆီက်က္ရင္ ၾကက္သြန္ေတြကို ထည့္ျပီး ေျခာက္ေအာင္ ေၾကာ္ပါတယ္။
၆။ ၾကက္သြန္ေတြ က်က္ျပီဆိုရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထည့္၊ ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မႈန္႔၊ ငံျပာရည္နဲ႔ ဆား သင့္ရုံထည့္ျပီး ခရမ္းခ်ဥ္သီး လိတ္ေအာင္ ခ်က္ပါတယ္။
၇။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး လိတ္ျပီဆိုရင္ အရသာနယ္ထားတဲ့ ၾကက္ႏွလုံးထည့္၊ ေမႊ၊ ဆီျပန္ရင္ ေရသင့္ရုံထည့္ျပီး ဆူေအာင္တည္၊ ပြက္ျပီဆိုရင္ ဆီျပန္ေအာင္ ထားျပီး ေနာက္ဆုံးမွာ နံနံပင္အုပ္ျပီး မီးပိတ္လို႔ရပါျပီ။ ငရုတ္သီးစိမ္းရွိရင္ နံနံပင္ အုပ္တဲ့အခ်ိန္မွာ ငရုတ္သီးစိမ္းပါ ထည့္အုပ္လို႔ ရပါတယ္။
ျပီးရင္ေတာ့ အနံ႔၊ အရသာနဲ႔ ျပည့္စုံတဲ့ ၾကက္ႏွလုံး ဆီျပန္ဟင္း တစ္ခြက္ ရပါျပီ။
မုန္ညွင္းျဖဴေၾကာ္
အရြက္ေၾကာ္အတြက္ အသင့္ရွိေနတဲ့ မုန္ညွင္းျဖဴထုပ္ကို ၾကက္ဥနဲ႔ ေၾကာ္လိုက္ပါတယ္။
၁။ မုန္ညွင္းျဖဴကို တစ္လႊာခ်င္းစီ ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး အေနေတာ္ အပုိင္းေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လက္နဲ႔ ျဖတ္ထားပါတယ္။
၂။ အရြက္ေၾကာ္ကို ျမန္ျမန္ေၾကာ္ခ်င္တဲ့အခါတိုင္း ၾကက္သြန္ျဖဴ ဒါးျပားရိုက္တာ မထည့္ဘဲ ဆီအိုးတည္ျပီး ဆီပူလာရင္ ၾကက္ဥ ႏွစ္လုံးထည့္ျပီး ေမႊေၾကာ္ပါတယ္။
၃။ ၾကက္ဥ က်က္ရင္ အရြက္ထည့္၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔ သင့္ရုံထည့္၊ ေမႊျပီး အရြက္က ေရေတြ နဲနဲခန္းေအာင္ အိုးအဖုံးကို ခဏအုပ္ထားပါတယ္။
၃။ ခဏၾကာလို႔ အရြက္ေတြ ႏြမ္းျပီး ေသခ်ာက်က္ျပီဆိုရင္ အရြက္ေၾကာ္ ရပါျပီ။ ငရုတ္ေကာင္းၾကိဳက္ရင္ မီးပိတ္ျပီးမွ နဲနဲျဖဴးျပီး ေမႊလိုက္ပါ။
ငပိရည္က်ဳိ
ငပိရည္က်ဳိ က်ဳိနည္းကို အရင္ကလည္း ဒီမွာ ေရးဖူးပါတယ္။ အခု အဲ့ဒီကပဲ ကူးျပီး တင္လိုက္ပါတယ္။
၁။ အရင္ဆုံး ငရုတ္သီးစိမ္းနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ညက္ေအာင္ေထာင္းပါတယ္။ ပမာဏကိုေတာ့ ၾကိဳက္သလိုသာ ထည့္ပါ။
၂။ ငါးသစ္တာဗူးထဲက ငါးကို အလယ္ရိုးထုတ္၊ အသားေတြကို ေက်ေအာင္ေခ်ျပီး ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ေထာင္းထားတာနဲ႔ ေရာနယ္ထားပါတယ္။
၃။ ငပိရည္မက်ဳိခင္ အဖတ္၊ အရည္ ေရာရာကို ေရသင့္ရုံထည့္၊ ဆႏြင့္မႈန္႔နဲနဲထည့္ျပီး ပြက္ေအာင္တည္ပါတယ္။
၄။ ပြက္ရင္ အရိုးဖယ္ျပီး ငါး၊ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္း၊ ငရုတ္သီးအက်က္မႈန္႔မ်ားမ်ားနဲ႔ ထပ္က်ဳိပါတယ္။ ပြက္ျပီဆိုရင္ အေပါ့၊ အငံျမည္းျပီး အိုးကို မီးပိတ္ျပီး အေအးခံထားပါတယ္။ ေအးရင္ ဗူးထဲ ေျပာင္းထည့္ျပီး သိမ္းပါတယ္။ အိုးထဲမွာ ၾကာၾကာထားရင္ ဆားေပါက္မွာစိုးလို႔ပါ။
တုိ႔စရာ အရြက္ျပဳတ္
၁။ တို႔စရာအတြက္ကိုေတာ့ ပြက္ပြက္ဆူေနတဲ့ ေရေႏြးထဲကို ဆီေလး ပါေလရုံထည့္ျပီး မွ်စ္ထည့္ျပဳတ္ပါတယ္။
၂။ မွ်စ္ က်က္ရင္ ဆယ္ျပီး၊ အိုးကို မီးပိတ္ျပီး၊ ပဲေတာင့္ရွည္နဲ႔ မုန္ညွင္းစိမ္း ထည့္၊ ခဏၾကာလို႔ အရြက္ေတြ စိမ္းရင့္ေရာင္ ျဖစ္လာရင္ ဆယ္ျပီး ေရေအးနဲ႔ ခဏစိမ္၊ ျပီးရင္ ေရစစ္ထားပါတယ္။
တို႔စရာ အရြက္ျပဳတ္ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ေတြ ရပါျပီ။
၁။ ၾကက္ႏွလုံးကို ေရစင္ေအာင္ေဆး၊ ေဘးက အဆီေတြ ဖယ္၊ ထက္ျခမ္း ျခမ္းျပီး ဆား၊ ဆႏြင္း၊ ငံျပာရည္၊ ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မႈန္႔ သင့္ရုံနဲ႔ နယ္ထားပါတယ္။
၂။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၂လုံးကို အေစ့ဖယ္ျပီး ပါးပါးလွီးထားပါတယ္။
၃။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၄ေျမွာင့္၊ ၾကက္သြန္နီ ၃လုံးကို ပါးပါး ေသးေသးလွီးထားပါတယ္။
၄။ နံနံပင္ေတြကို ေရစင္ေအာင္ ေဆးျပီး ႏွစ္ပိုင္း ပိုင္းထားပါတယ္။
၅။ အိုးထဲကို ဆီ ဟင္းခ်က္ဇြန္း ၃ဇြန္းခန္႔ထည့္ျပီး ဆီက်က္ရင္ ၾကက္သြန္ေတြကို ထည့္ျပီး ေျခာက္ေအာင္ ေၾကာ္ပါတယ္။
၆။ ၾကက္သြန္ေတြ က်က္ျပီဆိုရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထည့္၊ ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မႈန္႔၊ ငံျပာရည္နဲ႔ ဆား သင့္ရုံထည့္ျပီး ခရမ္းခ်ဥ္သီး လိတ္ေအာင္ ခ်က္ပါတယ္။
၇။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး လိတ္ျပီဆိုရင္ အရသာနယ္ထားတဲ့ ၾကက္ႏွလုံးထည့္၊ ေမႊ၊ ဆီျပန္ရင္ ေရသင့္ရုံထည့္ျပီး ဆူေအာင္တည္၊ ပြက္ျပီဆိုရင္ ဆီျပန္ေအာင္ ထားျပီး ေနာက္ဆုံးမွာ နံနံပင္အုပ္ျပီး မီးပိတ္လို႔ရပါျပီ။ ငရုတ္သီးစိမ္းရွိရင္ နံနံပင္ အုပ္တဲ့အခ်ိန္မွာ ငရုတ္သီးစိမ္းပါ ထည့္အုပ္လို႔ ရပါတယ္။
ျပီးရင္ေတာ့ အနံ႔၊ အရသာနဲ႔ ျပည့္စုံတဲ့ ၾကက္ႏွလုံး ဆီျပန္ဟင္း တစ္ခြက္ ရပါျပီ။
မုန္ညွင္းျဖဴေၾကာ္
အရြက္ေၾကာ္အတြက္ အသင့္ရွိေနတဲ့ မုန္ညွင္းျဖဴထုပ္ကို ၾကက္ဥနဲ႔ ေၾကာ္လိုက္ပါတယ္။
၁။ မုန္ညွင္းျဖဴကို တစ္လႊာခ်င္းစီ ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး အေနေတာ္ အပုိင္းေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လက္နဲ႔ ျဖတ္ထားပါတယ္။
၂။ အရြက္ေၾကာ္ကို ျမန္ျမန္ေၾကာ္ခ်င္တဲ့အခါတိုင္း ၾကက္သြန္ျဖဴ ဒါးျပားရိုက္တာ မထည့္ဘဲ ဆီအိုးတည္ျပီး ဆီပူလာရင္ ၾကက္ဥ ႏွစ္လုံးထည့္ျပီး ေမႊေၾကာ္ပါတယ္။
၃။ ၾကက္ဥ က်က္ရင္ အရြက္ထည့္၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔ သင့္ရုံထည့္၊ ေမႊျပီး အရြက္က ေရေတြ နဲနဲခန္းေအာင္ အိုးအဖုံးကို ခဏအုပ္ထားပါတယ္။
၃။ ခဏၾကာလို႔ အရြက္ေတြ ႏြမ္းျပီး ေသခ်ာက်က္ျပီဆိုရင္ အရြက္ေၾကာ္ ရပါျပီ။ ငရုတ္ေကာင္းၾကိဳက္ရင္ မီးပိတ္ျပီးမွ နဲနဲျဖဴးျပီး ေမႊလိုက္ပါ။
ငပိရည္က်ဳိ
ငပိရည္က်ဳိ က်ဳိနည္းကို အရင္ကလည္း ဒီမွာ ေရးဖူးပါတယ္။ အခု အဲ့ဒီကပဲ ကူးျပီး တင္လိုက္ပါတယ္။
၁။ အရင္ဆုံး ငရုတ္သီးစိမ္းနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ညက္ေအာင္ေထာင္းပါတယ္။ ပမာဏကိုေတာ့ ၾကိဳက္သလိုသာ ထည့္ပါ။
၂။ ငါးသစ္တာဗူးထဲက ငါးကို အလယ္ရိုးထုတ္၊ အသားေတြကို ေက်ေအာင္ေခ်ျပီး ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ေထာင္းထားတာနဲ႔ ေရာနယ္ထားပါတယ္။
၃။ ငပိရည္မက်ဳိခင္ အဖတ္၊ အရည္ ေရာရာကို ေရသင့္ရုံထည့္၊ ဆႏြင့္မႈန္႔နဲနဲထည့္ျပီး ပြက္ေအာင္တည္ပါတယ္။
၄။ ပြက္ရင္ အရိုးဖယ္ျပီး ငါး၊ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္း၊ ငရုတ္သီးအက်က္မႈန္႔မ်ားမ်ားနဲ႔ ထပ္က်ဳိပါတယ္။ ပြက္ျပီဆိုရင္ အေပါ့၊ အငံျမည္းျပီး အိုးကို မီးပိတ္ျပီး အေအးခံထားပါတယ္။ ေအးရင္ ဗူးထဲ ေျပာင္းထည့္ျပီး သိမ္းပါတယ္။ အိုးထဲမွာ ၾကာၾကာထားရင္ ဆားေပါက္မွာစိုးလို႔ပါ။
တုိ႔စရာ အရြက္ျပဳတ္
၁။ တို႔စရာအတြက္ကိုေတာ့ ပြက္ပြက္ဆူေနတဲ့ ေရေႏြးထဲကို ဆီေလး ပါေလရုံထည့္ျပီး မွ်စ္ထည့္ျပဳတ္ပါတယ္။
၂။ မွ်စ္ က်က္ရင္ ဆယ္ျပီး၊ အိုးကို မီးပိတ္ျပီး၊ ပဲေတာင့္ရွည္နဲ႔ မုန္ညွင္းစိမ္း ထည့္၊ ခဏၾကာလို႔ အရြက္ေတြ စိမ္းရင့္ေရာင္ ျဖစ္လာရင္ ဆယ္ျပီး ေရေအးနဲ႔ ခဏစိမ္၊ ျပီးရင္ ေရစစ္ထားပါတယ္။
တို႔စရာ အရြက္ျပဳတ္ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ေတြ ရပါျပီ။