Tuesday, June 28, 2011

ၾကက္ႏွလုံး ဆီျပန္ဟင္း၊ မုန္ညွင္းျဖဴေၾကာ္၊ ငပိရည္ႏွင့္ တို႔စရာ

ငပိရည္က်ဳိမယ္ စဥ္းစားလိုက္ေတာ့ ငပိရည္က်ဳိက ဆီျပန္ဟင္းနဲ႔မွ လိုက္မွာဆိုျပီး ၾကက္ႏွလုံးကို ဆီျပန္ဟင္း ခ်က္ပါတယ္။

၁။ ၾကက္ႏွလုံးကို ေရစင္ေအာင္ေဆး၊ ေဘးက အဆီေတြ ဖယ္၊ ထက္ျခမ္း ျခမ္းျပီး ဆား၊ ဆႏြင္း၊ ငံျပာရည္၊ ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မႈန္႔ သင့္ရုံနဲ႔ နယ္ထားပါတယ္။

၂။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၂လုံးကို အေစ့ဖယ္ျပီး ပါးပါးလွီးထားပါတယ္။

၃။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၄ေျမွာင့္၊ ၾကက္သြန္နီ ၃လုံးကို ပါးပါး ေသးေသးလွီးထားပါတယ္။

၄။ နံနံပင္ေတြကို ေရစင္ေအာင္ ေဆးျပီး ႏွစ္ပိုင္း ပိုင္းထားပါတယ္။

၅။ အိုးထဲကို ဆီ ဟင္းခ်က္ဇြန္း ၃ဇြန္းခန္႔ထည့္ျပီး ဆီက်က္ရင္ ၾကက္သြန္ေတြကို ထည့္ျပီး ေျခာက္ေအာင္ ေၾကာ္ပါတယ္။

၆။ ၾကက္သြန္ေတြ က်က္ျပီဆိုရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထည့္၊ ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မႈန္႔၊ ငံျပာရည္နဲ႔ ဆား သင့္ရုံထည့္ျပီး ခရမ္းခ်ဥ္သီး လိတ္ေအာင္ ခ်က္ပါတယ္။

၇။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး လိတ္ျပီဆိုရင္ အရသာနယ္ထားတဲ့ ၾကက္ႏွလုံးထည့္၊ ေမႊ၊ ဆီျပန္ရင္ ေရသင့္ရုံထည့္ျပီး ဆူေအာင္တည္၊ ပြက္ျပီဆိုရင္ ဆီျပန္ေအာင္ ထားျပီး ေနာက္ဆုံးမွာ နံနံပင္အုပ္ျပီး မီးပိတ္လို႔ရပါျပီ။ ငရုတ္သီးစိမ္းရွိရင္ နံနံပင္ အုပ္တဲ့အခ်ိန္မွာ ငရုတ္သီးစိမ္းပါ ထည့္အုပ္လို႔ ရပါတယ္။

ျပီးရင္ေတာ့ အနံ႔၊ အရသာနဲ႔ ျပည့္စုံတဲ့ ၾကက္ႏွလုံး ဆီျပန္ဟင္း တစ္ခြက္ ရပါျပီ။

မုန္ညွင္းျဖဴေၾကာ္
အရြက္ေၾကာ္အတြက္ အသင့္ရွိေနတဲ့ မုန္ညွင္းျဖဴထုပ္ကို ၾကက္ဥနဲ႔ ေၾကာ္လိုက္ပါတယ္။

၁။ မုန္ညွင္းျဖဴကို တစ္လႊာခ်င္းစီ ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး အေနေတာ္ အပုိင္းေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လက္နဲ႔ ျဖတ္ထားပါတယ္။

၂။ အရြက္ေၾကာ္ကို ျမန္ျမန္ေၾကာ္ခ်င္တဲ့အခါတိုင္း ၾကက္သြန္ျဖဴ ဒါးျပားရိုက္တာ မထည့္ဘဲ ဆီအိုးတည္ျပီး ဆီပူလာရင္ ၾကက္ဥ ႏွစ္လုံးထည့္ျပီး ေမႊေၾကာ္ပါတယ္။

၃။ ၾကက္ဥ က်က္ရင္ အရြက္ထည့္၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔ သင့္ရုံထည့္၊ ေမႊျပီး အရြက္က ေရေတြ နဲနဲခန္းေအာင္ အိုးအဖုံးကို ခဏအုပ္ထားပါတယ္။

၃။ ခဏၾကာလို႔ အရြက္ေတြ ႏြမ္းျပီး ေသခ်ာက်က္ျပီဆိုရင္ အရြက္ေၾကာ္ ရပါျပီ။ ငရုတ္ေကာင္းၾကိဳက္ရင္ မီးပိတ္ျပီးမွ နဲနဲျဖဴးျပီး ေမႊလိုက္ပါ။

ငပိရည္က်ဳိ
ငပိရည္က်ဳိ က်ဳိနည္းကို အရင္ကလည္း ဒီမွာ ေရးဖူးပါတယ္။ အခု အဲ့ဒီကပဲ ကူးျပီး တင္လိုက္ပါတယ္။

၁။ အရင္ဆုံး ငရုတ္သီးစိမ္းနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ညက္ေအာင္ေထာင္းပါတယ္။ ပမာဏကိုေတာ့ ၾကိဳက္သလိုသာ ထည့္ပါ။

၂။ ငါးသစ္တာဗူးထဲက ငါးကို အလယ္ရိုးထုတ္၊ အသားေတြကို ေက်ေအာင္ေခ်ျပီး ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ေထာင္းထားတာနဲ႔ ေရာနယ္ထားပါတယ္။

၃။ ငပိရည္မက်ဳိခင္ အဖတ္၊ အရည္ ေရာရာကို ေရသင့္ရုံထည့္၊ ဆႏြင့္မႈန္႔နဲနဲထည့္ျပီး ပြက္ေအာင္တည္ပါတယ္။

၄။ ပြက္ရင္ အရိုးဖယ္ျပီး ငါး၊ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္း၊ ငရုတ္သီးအက်က္မႈန္႔မ်ားမ်ားနဲ႔ ထပ္က်ဳိပါတယ္။ ပြက္ျပီဆိုရင္ အေပါ့၊ အငံျမည္းျပီး အိုးကို မီးပိတ္ျပီး အေအးခံထားပါတယ္။ ေအးရင္ ဗူးထဲ ေျပာင္းထည့္ျပီး သိမ္းပါတယ္။ အိုးထဲမွာ ၾကာၾကာထားရင္ ဆားေပါက္မွာစိုးလို႔ပါ။

တုိ႔စရာ အရြက္ျပဳတ္
၁။ တို႔စရာအတြက္ကိုေတာ့ ပြက္ပြက္ဆူေနတဲ့ ေရေႏြးထဲကို ဆီေလး ပါေလရုံထည့္ျပီး မွ်စ္ထည့္ျပဳတ္ပါတယ္။

၂။ မွ်စ္ က်က္ရင္ ဆယ္ျပီး၊ အိုးကို မီးပိတ္ျပီး၊ ပဲေတာင့္ရွည္နဲ႔ မုန္ညွင္းစိမ္း ထည့္၊ ခဏၾကာလို႔ အရြက္ေတြ စိမ္းရင့္ေရာင္ ျဖစ္လာရင္ ဆယ္ျပီး ေရေအးနဲ႔ ခဏစိမ္၊ ျပီးရင္ ေရစစ္ထားပါတယ္။

တို႔စရာ အရြက္ျပဳတ္ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ေတြ ရပါျပီ။

Thursday, June 23, 2011

ၾကက္သား ဆြမ္းခ်က္ႏွင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ငပိခ်က္

အျဖဴေရာင္ နတ္သမီးရဲ႕ ဘေလာ့ဂ္က နည္းကို ယူျပီး အခန္းေဖာ္ အစ္မက ျပီးခဲ့တဲ့ရက္က ဝက္သားဆြမ္းခ်က္ ခ်က္ေကၽြးတာ အရမ္းကို စားေကာင္းပါတယ္။ ဟင္းအန႔ံေလးက ေမႊးျပီး အရသာက ဆိုင္ခ်က္နဲ႔ဆင္ပါတယ္။ ဝက္သားနဲ႔ ခ်က္တုန္းက ဓါတ္ပုံမရိုက္လိုက္မိလို႔ အခု ၾကက္သားနဲ႔ ခ်က္တာကိုပဲ တင္လိုက္ပါတယ္။ နည္းကေတာ့ အတူတူပါပဲ။

၁။ ၾကက္သားေတြကို အရြယ္ေတာ္ တုံး၊ ငံျပာရည္၊ ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မႈန္႔၊ ဆႏြင္းမႈန္႔တို႔နဲ႔ နယ္ျပီး ႏွပ္ထားပါတယ္။

၂။ ၾကက္သြန္နီ ၃ဥကို စကာစိပ္စိတ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၄ေျမွာင့္ ပါးပါးလွီး၊ ဂ်င္း လက္တစ္ဆစ္ကို အေခ်ာင္းေလးေတြ လွီးထားပါတယ္။

၃။ ဆီအိုးထဲ ဆီ ဟင္းခ်က္ဇြန္း တစ္ဇြန္းစာထည့္တည္၊ ဆီက်က္ရင္ ၾကက္သားထည့္၊ ၾကက္သားကို ေရျမဳပ္လုနီးပါးထည္ျ့ပီး တည္ပါတယ္။

၄။ ေရ တစ္ဝက္ေလာက္ ခန္းသြားရင္ သရက္သီးသနပ္ သုံးဖတ္ေလာက္ထည့္၊ ေမႊျပီး အုပ္ထားပါတယ္။

၅။ ခဏေလာက္ၾကာရင္ ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္၊ ေမႊျပီး အုပ္ထားပါတယ္။ (နတ္သမီးရဲ႕ နည္းက ဂ်င္းကို အရင္ထည့္၊ ျပီးရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ျပီးမွ ၾကက္သြန္နီ မာရာက ေပ်ာ့ရာ အဆင့္ဆင့္ ထည့္ပါတယ္။ အိမ္ကလူေတြက အားလုံးကို ႏူးေနတာမ်ဳိးကို ၾကိဳက္လို႔ အကုန္ တူတူထည့္လိုက္ပါတယ္။)

၆။ ဟင္းအိုးကို မၾကာမၾကာေမႊေပးျပီး ဆီက်န္ေရက်န္အေနမွာ မီးပိတ္လို႔ ရပါျပီ။ မဆလာၾကိဳက္တတ္ရင္ မဆလာထည့္ေမႊျပီးမွ မီးပိတ္ပါ။

အရမ္း အရမ္းကို စားေကာင္းတဲ့ ၾကက္သားဆြမ္းခ်က္ဟင္း တစ္ခြက္ ရပါျပီ။

ဒီဟင္းကို ခ်က္စားျဖစ္တိုင္း နတ္သမီးကို အရမ္းေက်းဇူးတင္မိပါတယ္။ : )

ခရမ္းခ်ဥ္သီး ငပိခ်က္
တစ္ေန႔က ေစ်းသြားရင္းနဲ႔ ခရမ္းဂၽြတ္သီးေတြ ေတြ႕လို႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ငပိခ်က္နဲ႔ စားရရင္ ေကာင္းမယ္ဆိုျပီး ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႔ ခရမ္းဂၽြတ္္သီးေတြ ဝယ္လာခဲ့ပါတယ္။ ငရုတ္သီးစိမ္းကို အိမ္မွာ ရွိေသးတယ္ထင္ျပီး မဝယ္ခဲ့မိလို႔ အဂၤါမစုံသလိုေတာ့ ျဖစ္သြားတယ္။ အဲ့ဒါနဲ႔ စပ္ေအာင္ ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မႈန္႔နည္းနည္းပိုထည့္လိုက္တယ္။ :D

၁။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၄လုံးကို ေလးစိတ္စိပ္၊ အေစ့ဖယ္ျပီး ပါးပါးလွီးထားပါတယ္။

၂။ ၾကက္သြန္နီ ၄ဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၄ေျမွာင့္ကို ပါးပါး ေသးေသးလွီးထားပါတယ္။

၃။ အိမ္မွာ အရင္ရက္ေတြတုန္းက က်န္ေနတဲ့ နံနံပင္ကို အရြက္ေတြဖယ္ျပီး (ႏြမ္းေနလို႔) အရိုးေတြကို ညက္ေအာင္ ေထာင္းထားပါတယ္။ (လက္က်န္ရွင္းဖို႔။)

၄။ အိုးထဲကို ဆီ ဟင္းခ်က္ဇြန္း ၃ဇြန္းစာေလာက္ ထည့္တည္၊ ဆီက်က္ရင္ ဆႏြင္းမႈန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ဇြန္းဝက္ထည့္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီထည့္ျပီး ေျခာက္တဲ့အထိ ေၾကာ္ပါတယ္။

၅။ ၾကက္သြန္ေတြ က်က္ျပီဆိုရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထည့္၊ ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မႈန္႔ထည့္ျပီး ေမႊပါတယ္။ (မႊန္မွာစိုးလို႔ ဆႏြင္းနဲ႔ အတူ မထည့္ဘဲ ေနာက္မွ ထည့္ပါတယ္။)

၆။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး လိပ္ျပီဆိုရင္ ပုဇြန္ေျခာက္ ဟင္းခတ္ဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲေလာက္ထည့္၊ ငံျပာရည္ထည့္၊ ငပိ ဟင္းခတ္ဇြန္း တစ္ဇြန္းေမာက္ေမာက္ေလာက္ထည့္၊ နံနံရိုးေထာင္းထားတာထည့္ ေရ ဖန္ခြက္ တစ္ဝက္ေလာက္ထည့္၊ ေမႊျပီး ခဏ အုပ္ထားပါတယ္။

ဟင္းအိုးကို မၾကာမၾကာေမႊေပးျပီး ငပိေတြလည္း ေပ်ာ္၊ ေရလည္း ခန္းလုနီးပါးျဖစ္လာျပီး ဆီျပန္လာျပီဆိုရင္ မီးပိတ္လို႔ ရပါျပီ။

ခရမ္းဂၽြတ္သီး၊ သခြားသီး စတာေတြနဲ႔ တြဲဖက္စားသုံးႏိုင္တဲ့ ထမင္းျမိန္ေစမယ့္ ဟင္းရံတစ္ခြက္ ရပါျပီ။

Tuesday, June 21, 2011

မယ္ဇလီဖူးသုပ္

မယ္ဇလီဖူးသုပ္ မစားရတာ ဘယ္ႏွစ္ႏွစ္ရွိျပီလဲေတာင္ မမွတ္မိေလာက္ေအာင္ ၾကာေနပါျပီ။ မမိုးေကာင္းသူဘေလာ့ဂ္မွာ ျပန္ေတြ႕ကတည္းက အရမ္းျပန္စားခ်င္ေနတာ ကံေကာင္းခ်င္ေတာ့ ျပီးခဲ့တဲ့အပါတ္က ေစ်းမွာေတြ႕လို႔ မယ္ဇလီဖူးကို ဝယ္လာခဲ့ပါတယ္။

မယ္ဇလီဖူးသုပ္ကို သုပ္ျပီးသားပဲ အျမဲစားဖူးတာဆိုေတာ့ ကိုယ္တိုင္လုပ္ေတာ့မွ ဘယ္ေလာက္ အလုပ္ရႈပ္သလဲဆိုတာ သိေတာ့တယ္။ ဒါေပမယ့္ စားလို႔ ေတာ္ေတာ္ေကာင္းလို႔ အလုပ္ရႈပ္ရက်ဳိးနပ္တယ္လို႔ ထင္ပါတယ္။

မယ္ဇလီဖူးေတြက အမ်ားၾကီးမို႔ အခါခါ ခြဲျပီး သုပ္စားေနလို႔ သုပ္ျဖစ္သမွ်နည္းေတြကို ေပါင္းတင္လိုက္ပါတယ္။

ပထမနည္းက..
၁။ ဒီမွာ မယ္ဇလီဖူးေတြကို မယ္ဇလီရြက္ေတြနဲ႔ပါ ေရာေရာင္းတာဆိုေတာ့ အဖူးေရာ၊ အရြက္ပါ ေရာျပီး သုံးလိုက္ပါတယ္။ အရင္ဆုံး အရြက္အရင့္၊ အရိုးအရင့္ေတြကို ဖယ္ျပီး ေရစင္ေအာင္ေဆးပါတယ္။ ျပီးရင္ မယ္ဇလီဖူးေတြကို ၃ခါ ျပဳတ္လိုက္၊ ေရလဲျပီး ထပ္ျပဳတ္လိုက္လုပ္ပါတယ္။

၂။ ျပဳတ္ထားတဲ့ မယ္ဇလီဖူးေတြကုိ ညက္လုနီးပါးျဖစ္ေအာင္ ေထာင္းပါတယ္။
၃။ ၾကက္သြန္နီ ၄ဥကို ပါးပါးလွီးျပီး ဆီအိုးထဲမွာ ဆီခပ္မ်ားမ်ားထည့္၊ ဆႏြင္းမႈန္႔ အနည္းငယ္ထည့္ျပီး ၾကြတ္ေအာင္ ေၾကာ္ပါတယ္။

၄။ ေျမပဲ ဟင္းခတ္ဇြန္း ၃ဇြန္း၊ ပုဇြန္ေျခာက္ ဟင္းခတ္ဇြန္း ၂ဇြန္းကို ညက္ေအာင္ ေထာင္းထားပါတယ္။

၅။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးတစ္လုံးကို အေစ့ဖယ္ျပီး ပါးပါးလွီးထားပါတယ္။
၆။ ေထာင္းထားတဲ့ မယ္ဇလီဖူးထဲကို ေျမပဲေထာင္း၊ ပုဇြန္ေျခာက္ေထာင္း၊ ၾကက္သြန္နီေၾကာ္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထည့္၊ ငံျပာရည္ ဟင္းခတ္ဇြန္း ၂ဇြန္းခြဲ၊ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ဇြန္းဝက္ထည့္ျပီး ႏွံ႔ေအာင္နယ္ျပီးရင္ အင္မတန္စားေကာင္းတဲ့ မယ္ဇလီဖူးသုပ္တစ္ပြဲကို သုံးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။

ဒုတိယနည္းကေတာ့ မယ္ဇလီဖူး ျပဳတ္ ေထာင္းကို ၾကက္သြန္နီေၾကာ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၄ေျမွာင့္ကို ပါးပါးလွီး၊ ပုဇြန္ေျခာက္မႈန္႔၊ ပဲမႈန္႔၊ ႏွမ္းေထာင္း၊ ငံျပာရည္၊ ဆား သင့္ရုံတို႔နဲ႔ ေရာသုပ္ပါတယ္။
ဒုတိယနည္းထက္ ပထမနည္းက ပိုစားေကာင္းပါတယ္။


Tuesday, June 14, 2011

ပဲသီး၊ ဝက္သားေၾကာ္


ဒီဟင္းကေတာ့ က်မကိုယ္တိုင္ေၾကာ္တာ မဟုတ္ပါဘူး။ ဟင္းခ်က္ဝါသနာအိုး သူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္ ေၾကာ္ေပးတာပါ။ သူခ်က္တဲ့နည္းေတြက က်မခ်က္ေနက်ပုံစံမဟုတ္ေတာ့ က်မအတြက္ နည္းသစ္ေတြရပါတယ္။ က်မက ဒီဟင္းခ်က္ဖို႔ ပဲသီးေတြကို ႏွစ္ပိုင္းျဖတ္ေပးျပီး ေၾကာ္ျပီးသားဟင္းကို ဓါတ္ပုံရိုက္ရင္း ေဘးကေန ဆားခ်က္လိုက္ပါတယ္။ :)

၁။ ပဲသီးေတြကို ေဘးအမွ်င္သင္ျပီး ႏွစ္ပိုင္းျဖတ္ထားပါတယ္။

၂။ ၾကက္သြန္နီ တစ္ဥကို ရွစ္ပိုင္း ပိုင္းထားပါတယ္။

၃။ ဝက္သားပါးပါးလွီးထားတာကို ဂ်င္းအရည္၊ ခရုဆီ၊ ဆား သင့္ရုံနဲ႔ နယ္ျပီး ခဏႏွပ္ထားပါတယ္။ အဲ့လို ႏွပ္ထားေတာ့ ဝက္သားက ပိုႏူးညံ့သြားသလိုပဲ။ ပိုစားေကာင္းပါတယ္။

၄။ အိုးထဲကို ဆီသင့္ရုံထည့္ျပီး ဆီပူလာရင္ ၾကက္သြန္နီထည့္ေမႊ၊ ခဏၾကာရင္ ဝက္သားထည့္ ေၾကာ္၊ ဝက္သား က်က္ရင္ ပဲသီးထည့္၊ ပဲငံျပာရည္နဲ႔ ဆား သင့္ရုံထည့္ျပီး ေရာေမႊပါတယ္။ နည္းနည္းၾကာလို႔ ပဲသီးေတြအကုန္ အေရာင္ေျပာင္းသြားျပီဆုိရင္ ဟင္းက်က္ပါျပီ။

နန္းၾကီးသုပ္


အုန္းႏို႔ေခါက္ဆြဲခ်က္စားဖို႔ဆိုျပီး သူငယ္ခ်င္းေတြက အသင့္ခ်က္ဖို႔ အထုပ္ (ဘာတံဆိပ္လည္းေတာ့ မမွတ္မိေတာ့ဘူး။) ယူလာခဲ့ေပးတာနဲ႔ အုန္းႏို႔ေခါက္ဆြဲ ခ်က္စားၾကမယ္လို႔ လုပ္ေနရာက အားလုံးကို ေမးၾကည့္လိုက္ေတာ့ ဘယ္သူမွ ဟုတ္တိပတ္တိၾကိဳက္တဲ့သူ မရွိဘူး။ စားဆိုရင္သာ စားလိုက္မယ္၊ ၾကိဳက္ေတာ့ မၾကိဳက္ဘူးဆိုတဲ့အထဲက လူေတြခ်ည္းပဲ။ နန္းၾကီးသုပ္ဆိုရင္ေတာ့ အားလုံးက ၾကိဳက္ၾကတယ္။ ဒါနဲ႔ အဲ့ဒီမွာပါတဲ့ ဆီသတ္ထားျပီးသား ၾကက္သားနဲ႔ အဆာပလာေတြကိုသုံးျပီး နန္းၾကီးသုပ္ပဲ လုပ္လိုက္ပါတယ္။

၁။ အရင္ဆုံး ၾကက္သားကို အေနေတာ္ ခပ္ေသးေသးေလးေတြ တုံးထားပါတယ္။

၂။ အိုးထဲကို ဆီနည္းနည္းထည့္ျပီး ဆီပူေအာင္လုပ္၊ ျပီးရင္ ၾကက္သားထည့္ ေမႊ၊ ျပီးရင္ အုန္းႏို႔ေခါက္ဆြဲထုပ္ထဲက ၾကက္သားဆီသတ္ အႏွစ္ထုပ္ကိုထည့္ ဆီသတ္၊ သူ႔မွာ အုန္းႏို႔နဲ႔ ပဲမႈန္႔ေတြပါ ပါျပီးသားလို႔ ထင္လို႔ ေရနည္းနည္းထည့္ ပြက္ေအာင္တည္ျပီး ဟင္းအႏွစ္လုပ္လိုက္တယ္။

၃။ နန္းၾကီးကို စားမေလာက္ယူ၊ ဟင္းအႏွစ္ သင့္ရုံထည့္နယ္၊ သံပုရာသီး နည္းနည္းအရည္ညွစ္ထည့္၊ ငရုတ္သီး အေလွာ္မႈန္႔ နည္းနည္းထည့္၊ အရသာျမည္းၾကည့္၊ ေပါ့ရင္ ဆားနည္းနည္းထည့္နယ္၊ ျပီးရင္ ရပါျပီ။ ဟင္းအႏွစ္က ေလးျပီးသားမို႔ ဆားထည့္ဖို႔ မလိုသေလာက္ပါပဲ။ စ နယ္နယ္ခ်င္း အႏွစ္ အမ်ားၾကီး မထည့္မိဖို႔ သတိထားရပါတယ္။ လိုမွ ထပ္ျဖည့္တာက ပို အဆင္ေျပပါတယ္။

အခုလို အုန္းႏို႔ေခါက္ဆြဲ အသင့္ခ်က္ အထုပ္နဲ႔ မလုပ္ဘဲ ကိုယ့္ဘာသာကိုယ္ လုပ္မယ္ဆိုရင္...

၁။ ၾကက္သားကို ခပ္ေသးေသးႏုတ္ႏုတ္ေလး စင္းထားျပီး ဆား၊ ငံျပာရည္၊ ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မႈန္႔ သင့္ရုံနဲ႔ သမေအာင္ နယ္ထားရပါမယ္။

၂။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၄ေျမွာင့္၊ ၾကက္သြန္နီ ၃ဥကို စကာစိတ္စိပ္ျပီး ညက္ေအာင္ ေထာင္းထားရပါမယ္။

၃။ အိုးထဲကို ဆီသင့္ရုံထည့္ျပီး ဆီက်က္ရင္ ဆႏြင္းမႈန္႔နဲ႔ ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မႈန္႔သင့္ရုံထည့္၊ ၾကက္သြန္ေထာင္းထားတာထည့္၊ ဆားသင့္ရုံထည့္ျပီး က်က္ေအာင္ ဆီသတ္ပါမယ္။

၄။ ၾကက္သြန္ရျပီဆိုရင္ ၾကက္သားထည့္ျပီး ေမႊ၊ ၾကက္သားက်က္ရင္ ဆီသတ္တာ ရပါျပီ။

၅။ နန္းၾကီးကို စားမေလာက္ယူ၊ ၾကက္သားဆီသတ္ထည့္၊ ပဲမႈန္႔၊ သံပုရာရည္၊ ဆား သင့္ရုံထည့္ျပီး သမေအာင္နယ္ျပီးရင္ နန္းၾကီးသုပ္ ရပါျပီ။

စားဖို႔ အသင့္ ပန္းကန္ထဲထည့္ျပီးရင္ အေပၚက မုန္႔ၾကြတ္ေၾကာ္ျဖဴးျပီး သုံးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။

(ဘဲဥျပဳတ္နဲ႔ ၾကက္သြန္နီကို အစိမ္း ပါးပါးလွီးထည့္တာ ၾကိဳက္တတ္ရင္ ထည့္ႏိုင္ပါတယ္။ အိမ္မွာေတာ့ သိပ္မၾကိဳက္ၾကလို႔ မထည့္ေတာ့ပါဘူး။)

Tuesday, June 7, 2011

ဆူကီ

အိမ္မွာ ဂတ္စ္မီးဖိုေလးနဲ႔ အိုးေလးေတြ စဝယ္တဲ့ေန႔တုန္းက ဖြင့္ပြဲလုပ္ၾကမယ္ဆိုျပီး ဆူကီလုပ္စားျဖစ္ၾကတယ္။ အိမ္မွာ ဆူကီေလးလုပ္စားျပီး ေသာက္ခ်င္တဲ့ အေအးေသာက္၊ စားခ်င္တဲ့ အခ်ဳိပြဲစားနဲ႔ ဆိုင္မွာစားတာထက္ ပိုလည္း ဇိမ္က်၊ ေစ်းလည္း ပိုသက္သာျပီး၊ သက္ေတာင့္သက္သာ ရုပ္ရွင္ေလးၾကည့္ျပီး စားလို႔ရလို႔ ေနာက္ေနာင္လည္း အခုလိုလုပ္စားဦးမယ္လို႔ စိတ္ကူးမိတယ္။

၁။ ဆူကီအတြက္ အမဲသားလုံး၊ ပဲျပားလုံးေၾကာ္၊ မုန္ညင္းစိမ္း၊ မုန္ညင္းျဖဴ၊ ကန္ဇြန္းရြက္၊ မႈိျဖဴ၊ မႈိညိဳ၊ ၾကာစြယ္၊ ေျပာင္းဖူး၊ ပဲၾကာဆံ၊ ၾကက္ဥ စတဲ့ ကိုယ္ထည့္ခ်င္တဲ့ အဆာပလာေတြကို အသင့္ျပင္ထားပါတယ္။
၂။ အိုးထဲကို လိုခ်င္သေလာက္ ဟင္းရည္အတြက္ ေရသင့္သေလာက္ထည့္တည္၊ ခေနာအသားမႈန္႔ (သို႔) အခဲ သင့္ရုံထည့္ျပီး ပြက္ေအာင္ တည္ပါတယ္။

၃။ ဟင္းရည္ပြက္ရင္ အက်က္ေႏွးတဲ့ အသားလုံး၊ ၾကာစြယ္နဲ႔ ေျပာင္းဖူးထည့္၊ ျပီးရင္ မႈိညိဳထည့္၊ အားလုံးက်က္ျပီဆိုရင္ က်န္တာေတြထည့္ျပီး ခဏၾကာရင္ မီးပိတ္ထားလို႔ရပါျပီ။
၄။ ဆူကီအတြက္ အခ်ဥ္ကိုေတာ့ Heinze ငရုတ္ဆီထဲကို ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ ငရုတ္သီးစိမ္း ပါးပါးရိတ္ရိတ္လွီးထဲ၊ ငံျပာရည္နည္းနည္းထည့္ျပီး သုံးလိုက္ပါတယ္။

ဆူကီစားျပီး ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ရာ အေအးေသာက္ဖို႔ (မ်က္စိနဲ႔) အေအးဗူးေတြကိုပါ တင္ေပးထားပါတယ္။ အေအးဗူးေတြက ေစ်းေလွ်ာ့ေနလို႔ ျဖည္းျဖည္းခ်င္းေသာက္ဖို႔ တစ္ခါတည္း မ်ားမ်ားဝယ္ထားလိုက္တာ။ အေအးေသာက္ျပီး နာနတ္သီးနဲ႔ စေတာ္ဘယ္ရီသီးေတြလည္း အခ်ဳိတည္းသြားႏိုင္ပါတယ္ရွင္။




Saturday, June 4, 2011

ဝက္သား ေခါက္ဆြဲေၾကာ္

တစ္ေန႔၊ တစ္ေန႔ ဘာဟင္းခ်က္ရမလဲပဲ စဥ္းစားေနရလို႔ အေျပာင္းအလဲျဖစ္ေအာင္ ထမင္း၊ ဟင္း မခ်က္ဘဲ ေခါက္ဆြဲေၾကာ္ပဲ ေၾကာ္စားလိုက္ပါတယ္။

၁။ စပါကတီေခါက္ဆြဲကို ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္းဝက္၊ ဆီ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း ထည့္ထားတဲ့ေရထဲထည့္ျပီး အထုပ္မွာ ျပထားတဲ့ မိနစ္အတိုင္း က်က္ေအာင္ ျပဳတ္၊ က်က္ရင္ ဆယ္ျပီး ေရေအးနဲ႔ ေဆး၊ ေရစစ္ထားပါတယ္။

၂။ ပဲသီးေတြကို ေဘးအမွ်င္သင္ျပီး ေစာင္းေစာင္းေလး ထက္ဝက္ပိုင္းထားပါတယ္။

၃။ ၾကက္ဥတစ္လုံးကို ဆားနည္းနည္းထည့္ျပီး ေသခ်ာေခါက္ထားပါတယ္။

၄။ ဝက္သားထည့္ေၾကာ္ခ်င္သေလာက္ကို ေတာက္ေတာက္စင္းထားပါတယ္။

၅။ ဆီအိုးတည္ျပီး ဆီပူလာရင္ ဝက္သားေတာက္ေတာက္စင္းထားတာကို ေျခာက္တဲ့အထိ ေၾကာ္ပါတယ္။

၆။ ဝက္သားေၾကာ္ ရျပီဆိုရင္ ၾကက္ဥထည့္ျပီး ေမႊေၾကာ္ပါတယ္။

၇။ ၾကက္ဥေၾကာ္ရျပီဆုိရင္ ပဲသီးထည့္၊ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္းဝက္ထည့္ ေၾကာ္ပါတယ္။

၈။ ပဲသီးေတြ အေရာင္ေျပာင္းျပီဆိုရင္ ေခါက္ဆြဲထည့္၊ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း၊ အခ်ဳိမႈန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ေလးပုံတစ္ပုံေလာက္ထည့္၊ ေရလိုရင္ ေရနည္းနည္းထည့္ျပီးေမႊ၊ အရသာဝင္ေအာင္ ခဏထားျပီး အိုးအဖုံးပိတ္ထားပါတယ္။

ခဏၾကာရင္ လြယ္လြယ္ကူကူနဲ႔ အရသာရွိတဲ့ ေခါက္ဆြဲေၾကာ္ကို သုံးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။

ပုန္းရည္ၾကီး ဝက္သားဟင္း


အိမ္မွာ သူငယ္ခ်င္းေတြ ယူလာေပးတဲ့ ပုန္းရည္ၾကီး ႏွစ္ထုပ္ရွိေနလို႔ ဝက္သားဝယ္ျပီး ပုန္းရည္ၾကီးနဲ႔ ဝက္သားဟင္း ခ်က္ပါတယ္။

၁။ အရင္ဆုံး ၾကက္သြန္ျဖဴ ၅ေျမွာင့္၊ ၾကက္သြန္နီ ၃ဥ၊ ဂ်င္း လက္တစ္ဆစ္ေလာက္ကို ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မႈန္႔ ဟင္းခတ္ဇြန္း တစ္ဇြန္းထည့္ျပီး ညက္ေအာင္ ေထာင္းပါတယ္။

၂။ ဝက္သား သုံးထပ္သားကို အေနေတာ္အရြယ္ တုံးျပီး ပဲငံျပာရည္ အေနာက္ ဟင္းခတ္ဇြန္း ဇြန္းတစ္ဝက္ေလာက္ထည့္၊ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္းနဲ႔ သုံးပုံ တစ္ပုံေလာက္ထည့္ျပီး နယ္ထားပါတယ္။

၃။ ပုန္းရည္ၾကီးႏွစ္ထုပ္ကို ေဖာက္ျပီး ဟင္းခ်က္ရင္ထည့္ဖို႔ ျပင္ထားပါတယ္။
၄။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီ၊ ဂ်င္းေတြကုိ ဆီသတ္ျပီး ဝက္သားထည့္လုံး၊ ျပီး ေရထည့္ျပီး ဝက္သားႏူးေအာင္ တည္ပါတယ္။

၅။ ဝက္သား ႏူးသေလာက္ရွိရင္ ပုန္းရည္ၾကီးထည့္၊ ေရလိုသေလာက္ ထပ္ျဖည့္ထည့္ျပီး တည္ပါတယ္။ ပြက္ရင္ ပုန္းရည္ၾကီး ဝက္သားဟင္း ရပါျပီ။

ငရုတ္ပြ၊ ပုဇြန္ေျခာက္ဟင္း

ေစ်းမွာ ငရုတ္ပြ အေရာင္သုံးေရာင္နဲ႔ ေတြ႕ေတြ႕ေနလို႔ ခ်က္စားလိုက္ရင္ ေရာင္စုံေလး သိပ္လွမွာပဲဆိုျပီး သုံးမ်ဳိး၊ သုံးေရာင္ဝယ္ခဲ့လိုက္တယ္။ အိမ္ေရာက္ေတာ့ အစ္မက ငရုတ္ပြ၊ ပုဇြန္ေျခာက္ဟင္း ခ်က္ေကၽြးမယ္ဆိုျပီး အခုလို ျပင္ဆင္ျပီး ခ်က္ေပးပါတယ္။ က်မက ေဘးကေနၾကည့္၊ သူဘယ္လိုခ်က္လဲမွတ္၊ ဓါတ္ပုံရိုက္တဲ့သူေပါ့။

က်မတို႔အိမ္မွာ အဲ့လုိ တစ္ခါမွ မခ်က္ဖူးဘူး။ အိမ္မွာ ခ်က္တဲ့ပုံက ငရုတ္ပြ အလုံးလိုက္ကို ထိပ္ပိုင္းေလးျဖတ္ (ျပီးရင္ အဖုံးျပန္ဖုံးဖုိ႔)၊ အထဲက အေစ့ေတြ ထုတ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ ႏုတ္ႏုတ္စင္းထားတာရယ္၊ ငရုတ္ေစ့ရယ္၊ ပုဇြန္ေျခာက္ေထာင္း (သို႔) အသား ေတာက္ေတာက္စင္းထားတာရယ္ကို ေရာနယ္၊ အရသာထည့္ျပီး ငရုတ္ပြထဲ အစာသြပ္၊ အဖုံးဖုံးျပီး ထားထားတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီသတ္ျပီး ငရုတ္ပြေတြ စီထည့္၊ ငရုတ္ပြကို ေရသုံးပုံတစ္ပုံျမဳပ္ေအာင္ထည့္၊ အဖုံးပိတ္ျပီး ေရခန္းနီးပါးျဖစ္ေအာင္ထားလိုက္တယ္။ အဲ့ဒါဆိုရင္ ငရုတ္ပြေတြေရာ၊ အထဲကအစာေတြေရာ က်က္ျပီ။ မက်က္ေသးရင္လည္း ေရနည္းနည္းထပ္ထည့္ျပီး တည္လိုက္ရင္ ရျပီ။ အဲ့လို ခ်က္စားခဲ့ၾကတာ။

အခု အစ္မခ်က္တဲ့နည္းက...

၁။ ငရုတ္ပြ သုံးေတာင့္ကို တစ္ျခမ္းစီယူျပီး ေသးေသးလွီးထားပါတယ္။

၂။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၄ေျမွာင့္၊ ၾကက္သြန္နီ ၂ဥ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၁လုံးကို ေသးေသးလွီးထားပါတယ္။

၃။ ပုဇြန္ေျခာက္ လက္တစ္ဆုပ္ေလာက္ကို ေရစိမ္ျပီး ႏူးလာေတာ့ ဆယ္ထားပါတယ္။
၄။ အိုးထဲကို ဆီ ဟင္းခ်က္ဇြန္းနဲ႔ ႏွစ္ဇြန္းေလာက္ထ့ဲ၊ ဆီပူလာရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီ ဆီသတ္၊ ျပီးရင္ ဆႏြင္းမႈန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္နဲ႔ ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မႈန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းထည့္ေမႊ၊ ျပီးရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထည့္ျပီး လိတ္ေအာင္ ဆီသတ္ပါတယ္။

၅။ ဆီသတ္ထားတာ ရျပီဆိုရင္ ငံျပာရည္ ဟင္းခ်က္ဇြန္းနဲ႔ တစ္ဇြန္းနီးပါးထည့္ေမႊျပီး ငရုတ္ပြေတြနဲ႔ ပုဇြန္ေျခာက္ကို ေရာထည့္ေမႊ၊ ေရနည္းနည္းထည့္ျပီး ေပ်ာ့သြားတဲ့အထိ ထားပါတယ္။ အိုးကို မၾကာမၾကာေမႊႊေပးဖို႔လည္း လိုပါတယ္။
၆။ ငရုတ္ပြေတြကို လိုခ်င္တဲ့ အေပ်ာ့အမာ အေနေတာ္ျပီဆိုရင္ အရသာျမည္းျပီး ဆားကို လိုသေလာက္ထည့္၊ ေမႊျပီး ခ်လို႔ရပါျပီ။
ဒီဟင္းက အရမ္းကို ေမႊးျပီး စားေကာင္းပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ဆီသတ္တုန္းက အရမ္းမႊန္ေတာ့ ေဘးအိမ္ကလူေတြေတာင္ ႏွာေတြခ်ီကုန္လို႔ အားနာစရာ ေတာ္ေတာ္ေကာင္းသြားတယ္။ အဲ့ဒီ့ရက္ပိုင္းကဆို သူမ်ားေတြ သူ႔ဘာသာ ႏွာေခ်ရင္ေတာင္ မလုံမလဲ လွည့္ၾကည့္မိေနတယ္။ ေနာက္ဆို မ်ားမ်ားခ်က္ျပီး သိမ္းထားျပီး စားမွပဲ။ ဒါဆို ခဏခဏ အားနာစရာ မလိုေတာ့ဘူး။ :D