Tuesday, March 25, 2014

ေဂြးသီး ငပိခ်က္


ေစ်းမွာ ေဂြးသီးေတြေတြ႕တာနဲ႔ ေဂြးသီး ငပိခ်က္ ခ်က္ဖိုု႔ စိတ္ကူးရလိုု႔ အခုုလိုု ခ်က္လိုုက္ပါတယ္။


ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီေတြကိုု အခြံသင္၊ ေရေဆးထားပါတယ္။


ေဂြးသီးနဲ႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီးတိုု႔ကိုုလည္း ေရေဆးျပီး အေနေတာ္ တုုံးထားပါတယ္။


အထက္ပါ အမယ္ ၄မ်ဳိးကိုု သတ္သတ္စီခြဲျပီး ၾကိတ္စက္နဲ႔ ၾကိတ္ထားပါတယ္။


ငရုုတ္သီးစိမ္း၊ ပုုဇြန္ေျခာက္နဲ႔ ငပိတိုု႔ကိုု ေရာေထာင္းပါတယ္။ ငပိေထာင္းဗူးက ေဒၚေရႊမိုုး သုုံးေနက်ကိုု မရွိလိုု႔ ရတဲ့ငပိေထာင္းဗူး သုုံးလိုုက္တာ နည္းနည္းခါးသြားပါတယ္။ ေနာင္ဆိုုရင္ေတာ့ မသုုံးခင္ အရင္ျမည္းၾကည့္မွ ျဖစ္မယ္။


ေဂြးသီးငပိခ်က္ ခ်က္ျပီး ျမည္းၾကည့္တာ မခ်ဥ္တာနဲ႔ အိမ္မွာ အသင့္ရွိေနတဲ့ ပန္းသီးရွာလကာရည္ကိုု ထည့္လိုုက္၊ ျမည္းလိုုက္နဲ႔ တစ္ဝက္ေလာက္က်ဳိးမွ အရသာ ကိုုယ္ၾကိဳက္တဲ့အေနရေတာ့တယ္။ စိတ္ၾကိဳက္ျဖစ္ျပီဆိုုေတာ့ ဟင္းအိုုးကိုု မီးပိတ္ျပီး ထားလိုုက္ပါတယ္။ 

ထမင္းပူပူေလးနဲ႔ဆိုု သူ႔ခ်ည္းစားလည္း စားလိုု႔ေကာင္းတဲ့ ဟင္းရံတစ္ခြက္ပါ။





Tuesday, March 18, 2014

အရြက္စုံ ေရညွိထမင္းလိပ္


- ကညြတ္
- baby corn 
- သခြားသီး 
- မုုန္လာဥနီ 
- ၾကက္ဥေၾကာ္


အထက္ပါ အမယ္(၅)မ်ဳိးထဲက ကညြတ္ကလြဲလိုု႔ က်န္(၄)မ်ဳိးကိုု ပုံပါအတိုင္း အေနေတာ္ အေခ်ာင္းေလးေတြလွီးထားပါတယ္။

ထမင္းကိုု ဂ်ပန္ႏွမ္းဆီေမႊး၊ ဆား၊ မရုိးနိစ္တို႔နဲ႔ ေရာနယ္ျပီး ေရညွိျပားေပၚ ခပ္ပါးပါး ျဖန္႔ခင္းပါတယ္။ ခင္းထားတဲ့ထမင္းေပၚ အစာပလာေတြကိုု ေဘးစြန္းနဲ႔ ၁လက္မခြဲေလာက္ကေန ခြာထည့္ျပီး ခပ္က်စ္က်စ္လိပ္လိုုက္ရင္ ေရညွိထမင္းလိပ္ေခ်ာင္းေတြ ရပါျပီ။


ေရညွိထမင္းလိပ္ေခ်ာင္းေတြကိုု လွီးမယ့္ဓါးက အေတာ္ထက္ဖို႔လိုပါတယ္။ အပိုင္းေတြ ပိုင္းတဲ့အခါ ထက္ဝက္စီ အဆင့္ဆင့္ပိုင္းသြားရင္ ပိုအဆင္ေျပပါတယ္။

ေရညွိထမင္းလိပ္ကို ဆယ္လ္မြန္ငါး အသားလႊာ၊ မီေဆာဟင္းခ်ဳိ၊ ပဲငံျပာရည္ေလးနဲ႔ အရသာရွိစြာ သုံးေဆာင္ႏိုုင္ပါတယ္ရွင္။

Tuesday, March 4, 2014

ခရမ္းခ်ဥ္သီး ပုုဇြန္ေျခာက္ခ်က္


အိမ္မွာ အိမ္ရွင္မျဖစ္တဲ့ ေမေမ ၃လေလာက္ မရွိတာနဲ႔ ဟင္းခ်က္စရာေတြကိုု သတိထားျပီး ရွင္းမယ့္သူ မရွိေတာ့ ပစ္လိုုက္ရတာေတြ မနည္းဘူး။ အခုုလည္း ပုုဇြန္ေျခာက္ေတြက နည္းနည္း တစ္မ်ဳိးျဖစ္ေနတာရယ္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြ ဝယ္ထားတာ မ်ားေနတာရယ္ေၾကာင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ပုုဇြန္ေျခာက္ခ်က္ ခ်က္ျဖစ္သြားပါတယ္။ မရမ္းသီးစိမ္းေတြ ၆လုုံးေလာက္ က်န္ေနတာပါ လက္က်န္ရွင္းတမ္းအေနနဲ႔ ထည့္ခ်က္လိုုက္ပါတယ္။

- ၾကက္သြန္နီ ၄လုုံး

- မရမ္းသီးစိမ္း ၆လုုံး

- ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၈လုုံး

- ပုုဇြန္ေျခာက္ ဟင္းရည္ေသာက္ပန္းကန္ ၁လုုံးစာ

အထက္ပါ ဟင္းခ်က္စရာ အမယ္၄မ်ဳိးကိုု တစ္မ်ဳိးစီ သတ္သတ္ၾကိတ္ထားပါတယ္။


- နံနံပင္ ၁စည္း
(ေရေဆးျပီး လိုုခ်င္တဲ့အေန ပိုုင္းျဖတ္ထားပါတယ္။)

ခ်က္မယ့္ ဟင္းအိုုးထဲကိုု ဆီသင့္ရုုံထည့္ျပီး ဆီက်က္ရင္ ၾကက္သြန္နီထည့္ ဆီသတ္ပါတယ္။ ျပီးရင္ ပုုဇြန္ေျခာက္၊ မရမ္းသီးနဲ႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြ အစဥ္အတိုုင္းထည့္ျပီး မျပတ္ေမႊေပးေနရပါတယ္။ ငရုုတ္သီးအေရာင္တင္မႈန္႔ ဟင္းခတ္ဇြန္း ၂ဇြန္းထည့္ျပီး ဆက္ေမႊပါတယ္။ (ၾကက္သြန္နီ ဆီသတ္တဲ့အခ်ိန္မွာ ထည့္ရင္ မႊန္မွာစိုုးလိုု႔ ေနာက္ဆုုံးမွ ထည့္တာပါ။) အရသာအတြက္ ၾကက္သားမႈန္႔နဲ႔ ငံျပာရည္ထည့္ပါတယ္။

ဟင္းက်က္လိုု႔ ဆီျပန္လာတဲ့အခါမွာ မီးပိတ္ျပီး ပန္းကန္လုုံး ၁လုုံးစာခ်န္၊ က်န္တာေတြ ေနာက္ရက္ေတြ စားဖိုု႔ သတ္သတ္ခပ္ထားပါတယ္။



ပန္းကန္လုုံး ၁လုုံးစာ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ပုုဇြန္ေျခာက္ခ်က္ထဲ ေရအနည္းငယ္ထည့္ျပီး ျပန္တည္ပါတယ္။ ပြက္ရင္ နံနံပင္ ပိုုင္းထားတာေတြထည့္၊ ေရာေမႊျပီး ဆီျပန္လာရင္ ရပါျပီ။

ဒီဟင္းမွာ ငပိမသုုံးဘဲ ငံျပာရည္ပဲ သုုံးထားေတာ့ အရသာက ေပါ့ေနတာနဲ႔ ခ်က္ျပီးေတာ့မွ ငပိထည့္ျပီး ျပန္ခ်က္ရပါဦးမယ္။ ဟင္းက လက္ေတြ႕ခ်က္ရင္းနဲ႔မွ လိုုတာ၊ ပိုုတာ သင္ေနရတယ္။ =)

ငါးမရမ္းသီးစိမ္းဟင္း



မြန္ျပည္နယ္၊ သံျဖဴဇရပ္ျမိဳ႕ကိုု အလုုပ္နဲ႔ အလည္ ေပါင္းျပီး သြားလည္ခဲ့တုုန္းက အတူသြားတဲ့အစ္မအိမ္မွာ တည္းျဖစ္ခဲ့တယ္။ အဲ့အစ္မရဲ႕ ေယာင္းမက အခ်က္အျပဳတ္ သိပ္ေကာင္းေၾကာင္းနဲ႔ အိမ္မွာ စားေသာက္ဆိုုင္ဖြင့္ထားေၾကာင္း သိရကတည္းက အစားေကာင္းေတြေတာ့ စားရေတာ့မယ္လိုု႔ ၾကိဳတြက္ထားခဲ့ျပီးသားပါ။ 

တကယ္ေရာက္သြားျပီး ခ်က္ေကၽြးတာေတြ ကိုုယ္တိုုင္စားရေတာ့မွ သတင္းၾကားထားတာ မပိုုဘူးလိုု႔ သိရေတာ့တယ္။ အဲ့တုုန္းက ခ်က္ေကၽြးခဲ့တဲ့အထဲမွာ အၾကိဳက္ဆုုံးက ပင္လယ္ငါးခူ မရမ္းသီးစိမ္းဟင္းပါပဲ။ ထုုံးစံအတိုုင္း စားခဲ့တဲ့ဟင္းကိုု စိတ္အမွတ္နဲ႔ မွတ္မိသေလာက္ ထင္ရာေတြထည့္ျပီး အိမ္မွာ ျပန္စမ္းခ်က္ၾကည့္လိုုက္ပါတယ္။



- ခရမ္းခ်ဥ္သီး အလုုံးၾကီး တစ္လုုံးခြဲ
(ထက္ျခမ္းျခမ္းျပီး ေျခာက္စိပ္စိတ္ထားပါတယ္။)

- မရမ္းသီးစိမ္း ၇လုုံး
(အေစ့ဖယ္ျပီး ၈ပိုုင္းေလာက္ ပိုုင္းထားပါတယ္။)

- နံနံပင္ သင့္ရုုံ
(ေရစင္စင္ေဆးျပီး ၁လက္မအရြက္ေလာက္ ျဖတ္ထားပါတယ္။)

- ေဒၚေရႊမိုုး တံဆိပ္ ငပိေထာင္း လက္တစ္ဆစ္ခန္႔


- ငါးကေတာ့ အရင္ရက္ကတည္းက ဆား၊ ၾကက္သားမႈန္႔၊ ဆႏြင္းတိုု႔နဲ႔ နယ္ျပီး သိမ္းထားတဲ့အထဲက ၃ပုုံ၂ပုုံေလာက္ ယူသုုံးပါတယ္။

ဒီဟင္းက လုုံးခ်က္မယ့္ဟင္းမိုု႔ ဟင္းခ်က္မယ့္ အိုုးထဲ ဆီအနည္းငယ္ထည့္၊ ငါးထည့္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႔ မရမ္းသီးစိမ္းထည့္၊ ၾကက္သားမႈန္႔ သင့္ရုုံနဲ႔ ငပိေထာင္းထည့္ျပီး မီးဖြင့္၊ ခဏထားလိုုက္ပါတယ္။

အသံနည္းနည္းျမည္ျပီး ေအာက္ဆုုံးကငါးေတြ အနံ႔ နည္းနည္းထြက္လာရင္ ေရမျမဳပ္ တျမဳပ္ထည့္ျပီး တည္ထားပါတယ္။

ဟင္းေရေတြပြက္လာရင္ အရသာႏွံ႔ေအာင္ ငါးေတြကိုု  ျဖည္းျဖည္းခ်င္း အထက္ေအာက္လွန္ေပးပါတယ္။ 

ေရခန္းလာရင္ ေရသင့္ရုုံထပ္ထည့္ျပီး နံနံပင္ေတြပါ တစ္ခါတည္းထည့္၊ အိုုးအဖုုံး အုုပ္ေပးထားပါတယ္။

ခဏၾကာရင္ အေငြ႔ေတြ အရမ္းထြက္လာျပီး အနံလည္း ေမႊးလာပါလိမ့္မယ္။ အရသာ အေပါ့၊ အငံျမည္းျပီး လိုုခ်င္တဲ့အေနရျပီဆိုုရင္ မီးပိတ္လိုုက္လိုု႔ ရပါျပီ။

အျမင္သိပ္မလွေပမယ့္ အနံ႔၊ အရသာနဲ႔ ျပည့္စုုံတဲ့ ငါးမရမ္းသီးစိမ္းဟင္း ခ်ဥ္စပ္ေလးကိုု သုုံးေဆာင္ႏိုုင္ပါျပီရွင္။

Friday, February 28, 2014

ဝက္သား အခ်ဳိခ်က္


ရန္ကုုန္ျပန္ေရာက္ျပီးေနာက္ပိုုင္း မ်ားေသာအားျဖင့္ ဟင္းခ်က္ရင္ အလြယ္ ပလိန္းေတြပဲ ခ်က္ျဖစ္ေနရာက ဒီေန႔ေတာ့ ပလိန္းမခ်က္ဘဲ ဟင္းအႏွစ္ေလးနဲ႔ ဆီျပန္ဟင္းခ်က္ျဖစ္ပါတယ္။ က်မခ်က္တဲ့ ပလိန္းဆိုုတာက အရြက္ေၾကာ္ဆိုုရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီမသတ္ဘဲ၊ ဆီက်က္ရင္ ၾကက္ဥထည့္ရင္ၾကက္ဥကိုု အရင္ထဲ့ေမႊေၾကာ္၊ မထဲ့ရင္ ဒီအတိုုင္း အရြက္ထည့္၊ အရသာထည့္ျပီး ေၾကာ္လိုုက္တာကိုု ေျပာတာပါ။

ဝက္သား အခ်ဳိခ်က္

- ဝက္သား ၂၀သား
   (အရြယ္ေတာ္ တုုံးျပီး ဆား၊ ဆႏြင္း၊ သၾကား၊ ပဲငံျပာရည္၊ ၾကက္သားမႈန္႔အနည္းငယ္နဲ႔ သမေအာင္နယ္ထားျပီး ခဏထားပါ။)

- ၾကက္သြန္နီ ၇ဥ
   (၄ဥ ကိုု ၾကိတ္ျပီး ၃ဥကိုု ေလးစိတ္စိပ္ထားပါ။)

- ၾကက္သြန္ျဖဴ ၈ေျမွာင့္
   (၄ေျမွာင့္ကိုု ေရာၾကိတ္ျပီး၊ ၄ေျမွာင့္ကိုု ထက္ျခမ္းျခမ္း၊ ဓါးျပားရိုုက္ထားပါ။)

ၾကိတ္ထားတဲ့ ၾကက္သြန္ေတြကိုု ဆီဟင္းခ်က္ဇြန္း ၄ဇြန္းေလာက္ထည့္ျပီး က်က္ေအာင္တည္ထားတဲ့ အိုုးထဲထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါ။

ဆီသတ္တာ ရျပီဆိုုရင္ ဝက္သားထည့္လုုံးျပီး နည္းနည္းတင္းလာေအာင္ ေၾကာ္ပါ။

ပိုုင္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ နဲ႔ ၾကက္သြန္နီေတြထည့္၊ ခဏလုုံးျပီး ေရ ဟင္းခ်က္ဇြန္း၃-၄ဇြန္းေလာက္ထည့္ျပီး မီးေအးေအးနဲ႔ တည္ထားပါ။

ေရခန္းလိုုက္၊ ေမႊလိုုက္၊ ေရနည္းနည္းထပ္ထည့္လိုုက္နဲ႔ ၃ခါေလာက္ရွိရင္ ဝက္သားလည္း ႏူးျပီမိုု႔ ဆီျပန္ေအာင္တည္ျပီး မီးပိတ္ထားလိုု႔ ရပါျပီ။

ငပိရည္က်ဳိ၊ ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္းရည္ေလးနဲ႔ဆိုု အင္မတန္လိုုက္ဖက္မယ့္ ဟင္းတစ္မယ္ပါ။


Wednesday, February 26, 2014

ေက်ာက္ပြင့္သုုပ္



ဘေလာ့နဲ႔ အဆက္ျပတ္သြားခဲ့တာ ေတာ္ေတာ္ေတာင္ ၾကာသြားခဲ့ျပီ။ ဟင္းခ်က္ျဖစ္ရင္ေတာင္ ဓါတ္ပုုံ သိပ္မရိုုက္ျဖစ္ေတာ့ေလာက္ေအာင္ကိုု အဆက္ျပတ္သြားခဲ့တာ။

 ျပီးခဲ့တဲ့အပါတ္ကေတာ့ မြန္ျပည္နယ္ဘက္ေရာက္ျပီး စက္စဲကေန ေက်ာက္ပြင့္အမဲေလးေတြေတြ႕လိုု႔ ဝယ္လာရာကေန ဟင္းအဆန္းေလးေတြ ဘေလာ့ေပၚ ျပန္တင္ခ်င္စိတ္ျဖစ္လာတာနဲ႔ပဲ ေရာက္ေအာင္ ျပန္လာခဲ့လိုုက္ပါတယ္။

ေက်ာက္ပြင့္သုုပ္


- ေက်ာက္ပြင့္အမဲ စားပြဲဇြန္း ၂ဇြန္း
   (ေရစိမ္လိုုက္ရင္ အမ်ားၾကီး ပြားသြားပါတယ္။ ေရကိုုေတာ့ သဲေတြ၊ အမႈိက္ေတြ ပါတတ္လိုု႔ ၇-၈ထပ္ေလာက္ ေသခ်ာ ေဆးေပးရပါတယ္။ )

- ၾကက္သြန္နီ ၂ဥ
   (ပါးပါးလွီး၊ ေရခဏစိမ္ျပီး ေရစစ္ထားပါ။)

- မရမ္းျပား ၁၀ျပားခန္႔
   (အခ်ဥ္ကိုု ၾကိဳက္တဲ့အေနေလာက္ တိုုး၊ ေလ်ာ့ ထည့္ပါ။)

- ငပိေထာင္း လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ဇြန္း
   (ေဒၚေရႊမိုုး ငပိေထာင္းဗူးကိုု သုုံးပါတယ္။ သုုံးဖူးတဲ့အထဲမွာ သူ႔ကိုု အၾကိဳက္ဆုုံးပါပဲ။)

- ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၁လုုံး
   (ခပ္ေသးေသး အေနေတာ္ လွီးထားပါ။ ဒါကေတာ့ သတ္သတ္ ထည့္ခ်င္လိုု႔ ထည့္တာပါ။ မြန္သုုပ္မွာေတာ့ မထည့္ၾကပါဘူး။ Your kitchen, your rules!. =) )

အထက္ပါ အမယ္ေတြကိုု ဇလုုံတစ္လုုံးထဲ ေရာထည့္၊ ငပိနဲ႔ မရမ္းျပားကိုု ေထာင့္ေလးမွာ ထည့္ျပီး ဆီနည္းနည္းနဲ႔ သမေအာင္ အရင္နယ္၊ ျပီးမွ က်န္တာေတြကိုု ခပ္ဖြဖြေရာနယ္၊ အရသာ အခ်ဳိ၊ အေပါ့၊ အငံ ၾကိဳက္သလိုုျမည္းျပီး သုုံးေဆာင္ႏိုုင္ပါတယ္။ ငပိေထာင္းထဲမွာ ငရုုတ္သီးပါျပီးသားမိုု႔ ငရုုတ္သီး သတ္သတ္ ထပ္မထည့္ေတာ့ပါဘူး။ အိမ္မွာသုုပ္တာကေတာ့ ငပိေထာင္းထဲမွာ အရသာက အကုုန္အဆင္ေျပျပီးသားမိုု႔ ၾကက္သားမႈန္႔ေလး နည္းနည္းပဲ ထပ္ထည့္လိုုက္ပါတယ္။ ေက်ာက္ပြင့္ေရေဆးရတာကလြဲလိုု႔ လြယ္လြယ္ကူကူနဲ႔ ခံတြင္းျမိန္ေစမယ့္ ခ်ဥ္ငံစပ္ အသုုပ္ေလးပါ။