Saturday, May 29, 2010
မွ်စ္ေထာင္း
မေန႔က မစႏၵကူးဘေလာ့ဂ္မွာ မွ်စ္ေထာင္းပုံေထာင္းနည္းေတြ႔တာနဲ႔ အိမ္မွာလည္း မွ်စ္သုပ္တုန္းက မွ်စ္တစ္ဝက္ေလာက္ က်န္တာ အေတာ္ပဲဆိုျပီး မွ်စ္ေထာင္းစမ္းလုပ္ျဖစ္ပါတယ္။
မွ်စ္ေထာင္းလုပ္ဖို႔ လိုအပ္တဲ့ ပစၥည္းေတြကေတာ့ ငရုတ္သီးစိမ္း ၁၅ေတာင့္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၄ေျမွာင့္၊ ပုစြန္ေျခာက္ အနည္းငယ္၊ ငပိလက္တစ္ဆစ္၊ ေျမပဲဆံေလွာ္နဲ႔ မွ်စ္ျပဳတ္တို႔ ျဖစ္ပါတယ္။
မွ်စ္ေထာင္းပုံက အထက္ပါ ပစၥည္းေတြကို တစ္မ်ဳိးစီ အစဥ္အတိုင္းထည့္ျပီး ညက္ေအာင္ေထာင္းပါ။ ဆားထည့္ပါ။ ႏွံ႔ျပီဆိုရင္ ပန္းကန္ထဲထည့္ ဆီစိမ္းဆမ္းျပီး စားလို႔ရပါျပီ။
ထမင္းပူပူ၊ ေရေႏြးၾကမ္းေလးနဲ႔ ဒီတစ္မ်ဳိးထဲ စားရင္ေတာင္ ေတာ္ေတာ္စားျမိန္ပါတယ္။
ခရမ္းသီးႏွပ္
ခရမ္းသီးမစားျဖစ္တာ ၾကာေနတာေၾကာင့္ေရာ ေစ်းမွာ လတ္တတ္ဆတ္ဆတ္ ခရမ္းသီးေတြ ေတြ႔တာေၾကာင့္ေရာ ခရမ္းသီးႏွပ္ျဖစ္ပါတယ္။
ခရမ္းသီးႏွပ္ဖို႔ ပုစြန္ေျခာက္ လက္တစ္ဆုပ္ေလာက္၊ ငပိလက္ႏွစ္ဆစ္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ႏွစ္လုံး၊ ၾကက္သြန္နီ တစ္ဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖူ သုံးေျမွာင့္တို႔ လိုအပ္ပါတယ္။
အရင္ဆုံး ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီနဲ႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ပါးပါးလွီးထားတာေတြကို တစ္ခုခ်င္းစီ အစဥ္လိုက္ထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါတယ္။ အစပ္စားရင္ ငရုတ္သီး အၾကမ္းဖတ္ (သို႔) ငရုတ္သီးစိမ္းေတြ ေထာင္းထည့္ပါ။
ဆီသတ္လို႔ က်က္ျပီဆိုရင္ ေထာင္းထားတဲ့ ပုစြန္ေျခာက္ထည့္၊ ငပိထည့္ျပီး သမျပီဆိုရင္ အရြယ္ေတာ္ တုံးထားတဲ့ ခရမ္းသီးေတြထည့္၊ ဆားသင့္ရုံထည့္၊ ေရအနည္းငယ္ထည့္ ေရာေမႊျပီး အိုးအဖုံးခဏပိတ္ထားပါ။ ဟင္းအုိးကို မကပ္ေအာင္ မၾကာမၾကာေမႊေပးပါ။ ေရခမ္းလို႔ ဆီျပန္လာျပီဆိုရင္ေတာ့ ခရမ္းသီးႏွပ္ တစ္ခြက္ ရပါျပီ။
Tuesday, May 25, 2010
မႈိ၊ ပဲသီး၊ ဝက္သားလုံးေၾကာ္
မေန႔က ေၾကာ္ထားတဲ့ ဝက္သားလုံးေတြရွိတာနဲ႔ ဟိုတစ္ေန႔က ဝယ္ထားတဲ့ မႈိနဲ႔ ဘိုစားပဲသီးကို ေရာျပီး ဟင္းတစ္ခြက္ျဖစ္ေအာင္ ေၾကာ္လိုက္ပါတယ္။
အရင္ဆုံး ဘိုစားပဲသီးကို ေရေဆးျပီး ေဘးက အမွ်င္ေတြ သင္ပါတယ္။ အမွ်င္ေတြ မဖယ္ရင္ စားတဲ့အခါ ရင့္သလို ျဖစ္လို႔ပါ။ ျပီးရင္ ပဲသီးေတြကို ခပ္ေစာင္းေစာင္းအေနနဲ႔ တစ္ဝက္စီ ပိုင္းလိုက္ပါတယ္။
ေရေဆးျပီးသား မႈိကို တစ္ေစာင္းအေနနဲ႔ ခပ္ပါးပါးလွီးထားပါတယ္။
ဝက္သားလုံးေတြကို္လည္း ေလးပိုင္းေလာက္ ေဒါင္လိုက္လွီးထားပါတယ္။ အလုံးလိုက္ဆိုရင္ အသီး၊အရြက္ေတြနဲ႔ မသမမွာစိုးလို႔ပါ။
ဆီအိုးတည္ျပီး ဝက္သားကို အရင္ထည့္ေၾကာ္ပါတယ္။ ခပ္ၾကြတ္ၾကြတ္အေနရရင္ ပဲသီးနဲ႔ မႈိကို ထည့္၊ ေရနည္းနည္းထည့္၊ ပဲငံျပာရည္ အၾကည္ နည္းနည္းထည့္ျပီး ေရာေမႊေၾကာ္ပါ။
ပဲသီးနဲ႔ မႈိက်က္ျပီး ေရခန္းလို႔ ဆီနည္းနည္းျပန္လာျပီဆိုရင္ မီးပိတ္ျပီး အဖုံးခဏအုပ္ထားပါ။ ၁မိနစ္ေလာက္ေနရင္ ေမႊးၾကိဳင္ျပီး အရသာရွိတဲ့ ဟင္းတစ္ခြက္ကို သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။
အာလူး ဝက္သားလုံးေၾကာ္
အိမ္မွာ အာလူးေတြ ဝယ္ထားတာ ၾကာျပီ။ ဘာမွလည္း မလုပ္ျဖစ္ဘူး။ အဲ့ဒါနဲ႔ ဝက္သားလုံးေၾကာ္တဲ့အထဲ ထည့္ေၾကာ္လိုက္မယ္လို႔ စိတ္ကူးရလို႔ အခုလို ေၾကာ္ျဖစ္လိုက္ပါတယ္။
အရင္ဆုံး အာလူးကို စကာစိတ္သလို ခပ္ေသးေသးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးထားလိုက္တယ္။
ဝက္သား ၾကိတ္သားကို အေၾကာ္မႈန္႔ သင့္ရုံထည့္၊ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔ထည့္၊ အာလူးေတြထည့္၊ ဘဲဥတစ္လုံး ေခါက္ထားတာကို ထည့္ျပီး သမေအာင္ ေရာနယ္ပါတယ္။
ဒီက ေမာလ္ေတြမွာ ဝယ္တဲ့ ၾကိတ္ျပီးသား အသားေတြက အရသာထည့္ျပီးသားမို႔ ဘာမွ ထပ္ထည့္စရာ မလိုပါဘူး။ ထည့္လိုက္ရင္ ငံသြားတတ္ပါတယ္။
ဆီအိုးတည္ျပီး ဆီပူလာရင္ ဇြန္းေလးနဲ႔ ခပ္ခပ္ထည့္ျပီး အိုးထဲဆီရွိသေလာက္ထဲမွာ ျပည့္ေအာင္ စီထည့္လိုက္ပါ။ အိုးကို လႈပ္ၾကည့္လို႔ အသားတုံးေလးေတြ ေရြ႕လိုက္လာရင္ ဟိုဘက္၊ ဒီဘက္လွန္ေပးပါ။
ႏွစ္ဘက္လုံး ညိဳဝါေရာင္သန္းလာျပီဆုိရင္ ဆယ္ယူျပီး ဆီစစ္ဇကာထဲထည့္ ဆီစစ္ထားပါ။ ဇကာမသုံးတဲ့သူမ်ား တစ္သွ်ဴးအမာစားခံထားတဲ့ ပန္းကန္ထဲထည့္ျပီး ဆီစစ္လည္း ရပါတယ္။ ဆီမ်ားရင္ စားမေကာင္းမွာ စိုးလို႔ပါ။
အားလုံးျပီးရင္ေတာ့ ဆီ၊ ဆားနယ္ထားတဲ့ ထမင္းပူပူေလးနဲ႔ တြဲဖက္သုံးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။ အခ်ဥ္ၾကိဳက္တတ္ရင္ ပုလင္း ငရုတ္ဆီေလးနဲ႔ စားလို႔ ရပါတယ္။
Monday, May 24, 2010
ေခါက္ဆြဲျပဳတ္
ျပီးခဲ့တဲ့ စေနေန႔က ေန႔လည္စာစားတာ ေနာက္က်သြားတာနဲ႔ ညစာစားဖို႔ ဗိုက္ဆာတဲ့အခ်ိန္က ၇နာရီ၊ ၈နာရီေလာက္ ရွိေနျပီ။ အဲ့ဒါနဲ႔ လြယ္လြယ္ကူကူ ေခါက္ဆြဲျပဳတ္ပဲ စားေတာ့မယ္လို႔ တုိင္ပင္ျပီး သေဘာတူလိုက္ၾကတယ္။
ေခါက္ဆြဲျပဳတ္ကို ဒီအတိုင္း ျပဳတ္စားရတာ မၾကိဳက္လို႔ ဘာေလး ညာေလး ထည့္ျပဳတ္ဖို႔ ၾကည့္လိုက္ေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႔ ေျပာင္းဖူးကလြဲရင္ ဘာမွကို မရွိဘူး။
အဲ့ဒါနဲ႔ပဲ အသီးအရြက္မပါရင္ေတာင္ ရွိတဲ့ အသားေလးေတြ ထည့္လိုက္မယ္ဆုိျပီး.. ၾကက္ျမစ္ကို ပါးပါးလွီး၊ ဆီပူထဲ ထည့္ေၾကာ္၊ ဝက္သားစင္းေကာနဲ႔ ၾကက္ဥနဲ႔ ေရာေၾကာ္၊ ျပဳတ္ထားတဲ့ အသင့္စား ေခါက္ဆြဲအိုးထဲထည့္ ေရာေမႊလိုက္ေတာ့ သာမန္ထက္ နည္းနည္းပိုေကာင္းတဲ့ ေခါက္ဆြဲျပဳတ္ တစ္ပန္းကန္ ရပါေလေရာ။
ခုေနာက္ပိုင္း ခ်က္သမွ်နီးပါး ဘေလာ့ဂ္ေပၚတင္ေနတာ အက်င့္ပါျပီး ဒီဘာမဟုတ္တဲ့ ေခါက္ဆြဲျပဳတ္ေလးလည္း တင္လိုက္ပါဦးမယ္ဆိုျပီး ဓါတ္ပုံရိုက္လိုက္ပါတယ္။ ခ်က္ခဲ့သမွ်ထဲက အျမန္ဆုံး စားစရာေလးပါ။
Sunday, May 23, 2010
မုန္႔ဟင္းခါးသုပ္
ဒီေန႔ ေက်ာင္းနားကို သူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္ဆီက လူၾကဳံပစၥည္းသြားယူဖို႔ ေရာက္သြားတယ္။ အျပင္သြားလိုက္ရင္ အိမ္မွာ ထမင္း၊ ဟင္းခ်က္ဖို႔က ပ်င္းပ်င္းသြားလို႔ လြယ္လြယ္ကူကူလည္းျဖစ္၊ ျမန္လည္းျမန္တဲ့ မုန္႔ဟင္းခါးပဲ ခ်က္စားေတာ့မယ္ဆိုျပီး ေက်ာင္းနားကေစ်းကေန မုန္႔ဟင္းခါးမုန္႔ဖတ္ဝယ္လာျပီး အိမ္ျပန္ေရာက္ေတာ့ ေျမာင္းျမေဒၚခ်ိဳအထုပ္ေဖာက္ခ်က္လိုက္တယ္။
တကယ္တမ္းက မုန္႔ဟင္းခါးအထုပ္ကို ေျမာင္းျမေဒၚခ်ဳိနဲ႔ စံျပေဒၚၾကည္ဆိုရင္ သိပ္မၾကိဳက္ေတာ့ဘူး။ စားခဲ့ရတာလည္း ၃ႏွစ္နီးပါးရွိေနျပီဆိုေတာ့ေလ။ ခင္ေထြးရီ ဒါမွမဟုတ္ တင္တင္ေအးစားခ်င္တယ္လို႔ မွာလိုက္တာ.. ေမေမက အဲဒါေတြ မေတြ႕လို႔ ေျမာင္းျမေဒၚခ်ိဳပဲ ထည့္ေပးလိုက္တယ္တဲ့။ ဘာပဲျဖစ္ျဖစ္ မုန္႔ဟင္းခါးျဖစ္ရင္ ျပီးတာပဲလို႔ သေဘာထားျပီး ခ်က္စားလိုက္တယ္။ အဆင္သင့္ခ်က္စရာရွိတာပဲ ေတာ္လွျပီ။
ခုအခ်ိန္ထိ တစ္ခါမွ မုန္႔ဟင္းခါးကို ကိုယ့္ဖာသာကိုယ္ အစအဆုံး ခ်က္မစားဖူးေသးဘူး။ တစ္ေန႔ေန႔ေတာ့ စမ္းသပ္ျပီး ခ်က္ၾကည့္ခ်င္ပါေသးတယ္။ ထုံးစံအတိုင္း သူမ်ား ဘေလာ့ေလးေတြ သြားၾကည့္ျပီးေတာ့ပဲ ခ်က္ရမွာပဲ။
အထုပ္ေဖာက္ခ်က္တာကေတာ့ ၾကက္ဥျပဳတ္ထက္ေတာင္ လြယ္ေသးတယ္။ ၾကက္ဥျပဳတ္ကမွ အျပဳတ္လြန္တာတို႔၊ မက်က္ေသးတာတုိ႔၊ အခြံခြာရခက္တာတို႔ ျဖစ္ေနဦးမယ္။
အရင္ဆုံး ေရေႏြးအိုးတည္၊ ပြက္ရင္ ငါးထုပ္ေဖာက္ထည့္၊ ပြက္ရင္ ဆန္ေလွာ္မႈန္႔ ေရေဖ်ာ္ထားတာထည့္၊ ၾကက္သြန္နီဥေသးနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴဓါးျပားရုိက္ထားတာကို ၾကိဳက္တတ္ရင္ထည့္၊ ၾကက္ဥကို ေခါက္ထားတာကို အမွ်င္ေလးေတြျဖစ္ေအာင္ ပြက္တဲ့အခ်ိန္ နဲနဲခ်င္းဆီေလာင္းထည့္၊ ၾကက္ဥျဖစ္ျဖစ္၊ ဘဲဥျဖစ္ျဖစ္ ျပဳတ္ထားတာကို ပါးပါးလွီးထည့္လုိက္ရင္ ဟင္းရည္အိုးရျပီ။ ငရုတ္ေကာင္းစားရင္ ေနာက္ဆုံးမွထည့္လိုက္။ ဒါပဲ။
ဒီေန႔ေတာ့ ခ်က္တာက အရမ္းကို ျဖစ္ကတတ္ဆန္းႏိုင္လြန္းလို႔ မုန္႔ဟင္းခါးကို ဓါတ္ပုံရိုက္ျပီး မတင္ေတာ့ဘူး။ အစ္မက မုန္႔ဟင္းခါးသိပ္ၾကိဳက္တာမဟုတ္လို႔ သူ႔အတြက္ သုပ္ေပးလိုက္တဲ့ မုန္႔ဖတ္သုပ္ေလးပဲ တင္လိုက္ပါတယ္။
သုပ္ပုံကေတာ့ မုန္႔ဖတ္၊ ဆီခ်က္၊ ကုလားပဲအက်က္မႈန္႔၊ ငံျပာရည္နဲ႔ ႏွမ္းေထာင္းကို ေရာျပီး ခပ္ဖြဖြ၊ ႏွံ႔ႏွံ႔စပ္စပ္နယ္လိုက္ရုံပါပဲ။ အခ်ဥ္၊ အစပ္ၾကိဳက္တတ္ရင္ မက်ည္းမွည့္ရည္ျဖစ္ျဖစ္၊ သံပုရာရည္ျဖစ္ျဖစ္ထည့္၊ ငရုတ္သီးမႈန္႔ထည့္နယ္ပါ။ ႏွမ္းေထာင္းကေတာ့ အိမ္မွာ အသင့္ရွိေနလို႔ ထည့္လိုက္တာပါ။ ႏွမ္းက နက္ေနေတာ့ မီးေသြးမႈန္႔ေတြ ထည့္ထားတာလိုပဲ ျဖစ္ေနတယ္။ ဟီး။ ဒါေပမယ့္ စားရွာတာပါပဲ။ တစ္ျခားဟာမွ မရွိတာကိုး။ စားလို႔ ေကာင္းတယ္လို႔ေတာ့ ေျပာတယ္။ ေနာက္မွ ေသခ်ာခ်က္ျဖစ္ရင္ ဓါတ္ပုံ ေကာင္းေကာင္းေလးရိုက္ျပီး တင္ပါမယ္။
Saturday, May 22, 2010
ေကာက္ညွင္းေပါင္း၊ ႏွမ္းေထာင္းႏွင့္ အေၾကာ္
ဒီေန႔ စေနေန႔မို႔ ရုံးသြားစရာမလိုေတာ့ မနက္စာ ေအးေအးေဆးေဆး လုပ္ဖို႔ အခ်ိန္ရလို႔ ေကာက္ညွင္းဆန္ေတြ ရွိေနတာနဲ႔ ေကာက္ညွင္းေပါင္းလိုက္တယ္။ ေပါင္းတယ္ဆိုေပမယ့္ ထမင္းေပါင္းအိုးနဲ႔ ပုံမွန္ေရထည့္သေလာက္ပဲ ထည့္ခ်က္လိုက္တာပါ။
ဟိုး ပေဝသဏီကတည္းက ဝယ္ထားတဲ့ ႏွမ္းနက္လည္း အဆင္သင့္ရွိေနေတာ့ ႏွမ္းကို ေလွာ္ျပီး၊ ေထာင္းထားလိုက္တယ္။ ေကာက္ညွင္းေပါင္းက ႏွမ္းေထာင္းေလးနဲ႔မွ စားလို႔ ေကာင္းတာဆိုေတာ့ေလ။
မေန႔က ၾကက္သြန္နီဆီခ်က္ ခ်က္ထားတာလည္း ရွိေနေတာ့ ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ေလးနဲ႔လည္း တြဲစားလို႔ ရတယ္။
အေၾကာ္ကို ေျပာင္းဖူးပဲ ေၾကာ္လိုက္တယ္။ မစားျဖစ္တာ ၾကာျပီမို႔လို႔။ အရင္ကလည္း ေျပာင္းဖူးေၾကာ္အေၾကာင္း ေရးဖူးပါတယ္။ ဒီတစ္ခါေတာ့ ပိုလြယ္ေအာင္ ေျပာင္းဖူးအေစ့ေျခြ၊ အေၾကာ္မႈန္႔ သင့္ရုံထည့္၊ ေရနဲနဲထည့္၊ ဆားထည့္ျပီး ဆီပူအိုးထဲ တစ္ခ်ပ္ျပီး တစ္ခ်ပ္ထည့္ေၾကာ္လိုက္ပါတယ္။ ေရသိပ္မ်ားသြားရင္ ေၾကာ္တာ သိပ္အဆင္မေျပတတ္လို႔ နဲနဲပဲ ထည့္ပါ။
အားလုံးျပီးေတာ့ ေကာ္ဖီတစ္ခြက္နဲ႔ ေကာက္ညွင္းေပါင္း၊ ႏွမ္းေထာင္း၊ ဆီခ်က္၊ ေျပာင္းဖူေၾကာ္ေလးနဲ႔ မနက္စာကို ဇိမ္ယူသုံးေဆာင္လိုက္ပါတယ္။
Friday, May 21, 2010
ၾကက္သားဟင္း
ႏိုင္ငံေရး မတည္ျငိမ္လို႔ ရုံးေတြပိတ္ထားေတာ့ တစ္ေန႔၊ တစ္ေန႔ ဘာခ်က္ရင္ေကာင္းမလဲပဲ စဥ္းစားေနမိတယ္။ စိတ္က အစားအေသာက္ဆိုရင္ အရမ္း၀င္စားတာဆိုေတာ့ေလ။
အဲဒီ့ေန႔က ၾကက္သားနဲ႔ အာလူးဟင္း ခ်က္ျဖစ္တယ္။ ခ်က္ရင္းနဲ႔ စိတ္ကူးေပါက္လို႔ ေမႊးေအာင္ဆိုျပီး ငရုတ္သီးစိမ္းေျခာက္ေတာင့္ေလာက္ ေထာင္းထည့္လိုက္တယ္။ စိတ္ထဲမွာ ထင္ေနတာက ဟင္းထဲကို ငရုတ္သီးေထာင္းထည့္လိုက္ရင္ အဲ့ဒါ ကခ်င္ခ်က္ျဖစ္သြားျပီေပါ့။ အစ္မကိုလည္း ေျပာလိုက္ေသးတယ္.. ၾကက္ကခ်င္ခ်က္ ခ်က္ျပီးျပီလို႔။
ဟင္းခ်က္နည္းေတြနဲ႔ ပတ္သတ္လို႔ က်မထင္ခဲ့တာက (ခုထိလည္း ထင္ေနတုန္းပဲ၊ =D) ငရုတ္သီးစိမ္း ေထာင္းထည့္ရင္ - ကခ်င္၊
ဂ်င္းေတြ အသားထဲကို ေသးေသးႏုတ္ႏုတ္လွီးထည့္ရင္ - ကယား၊
ဆန္ေလွာ္ေတြ၊ မွ်စ္ေတြနဲ႔ အရည္စပ္စပ္ခ်က္ရင္ - ကရင္၊
မရမ္းျပားေျခာက္ေတြ၊ ငပိစိမ္းစားေတြနဲ႔ ခ်က္ရင္ - မြန္၊
ငပိနဲ႔ ဟင္းေတြကို လုံးခ်က္ရင္ - ရခိုင္ လို႔ ဘယ္သူမွ ေျပာလို႔၊ ဘယ္စာအုပ္ထဲမွာမွ ဖတ္မိလို႔ မဟုတ္ဘဲ ဘာေၾကာင့္ ထင္မိထင္ရာ ထင္ေနမွန္းကို မသိပါဘူး။
ငယ္ငယ္ကဆို သူမ်ားေတြနဲ႔ ျမန္မာႏိုင္ငံရဲ႕ ပထ၀ီအေၾကာင္း ေျပာရင္လည္း ေခ်ာက္ျမိဳ႕က စစ္ကိုင္းတိုင္းထဲကလိုလို၊ ျမိတ္က မြန္ျပည္နယ္ကလိုလို ဇေ၀ဇ၀ါ၊ ထင္မိထင္ရာေတြ ေလွ်ာက္ေျပာလြန္းလို႔ အိမ္ကလူေတြက ပထ၀ီ ပါေမာကၡၾကီးလို႔ နာမည္ေပးထားခဲ့ၾကတာ။ ေရေရရာရာမရွိဘဲ ေရာေယာင္လုပ္တာက ကေလးကတည္းကပဲ။
သူမ်ား ဘေလာ့ေတြ သြားဖတ္တုန္းက ၾကက္ကခ်င္ခ်က္ကို ဖတ္ဖူးတယ္။ ငရုတ္သီးစိမ္း ေထာင္းထည့္တာပဲ စိတ္ထဲမွာ မွတ္မွတ္ထင္ထင္ရွိေနတယ္။ မမိုးေကာင္းသူလား၊ ျမဴးသွ်ရီလား၊ မလုလုလား မမွတ္မိေတာ့ဘူး။
အဲ့ဒီတုန္းကလည္း စားျပီးေတာ့မွ ၾကက္ကခ်င္ခ်က္အစစ္က ငါခ်က္တာနဲ႔ တူရဲ႕လား သြားၾကည့္ၾကည့္လိုက္ပါဦးမယ္ ဆိုျပီး မမုိးေကာင္းသူဆီမွာ ၾကည့္လိုက္ေတာ့မွ ... နဲနဲမွကို မတူတာ။ ရွက္ခ်င္သလိုလိုေတာင္ ျဖစ္သြားတယ္။ =D
ကဲ.. ဘာခ်က္ပဲျဖစ္ျဖစ္ စားလို႔ ရဖို႔က အေရးၾကီးတာဆိုေတာ့ စခ်က္ဖို႔ ျပင္တဲ့အဆင့္ကို ေျပာပါေတာ့မယ္။ ဟင္းခ်က္ဖို႔ လိုအပ္တဲ့ ပါ၀င္ပစၥည္းေတြက..
ၾကက္သား - ကီလို၀က္
ၾကက္သြန္နီ - ႏွစ္ဥ (အရြယ္ အလတ္)
ၾကက္သြန္ျဖဴ - သံုးေျမွာင့္
ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ႏွစ္လုံး
အာလူးသီး - တစ္လုံး (ခပ္ၾကီးၾကီး)
ငရုတ္သီးစိမ္း - ငါးေတာင့္
ငရုတ္သီးအေရာင္တင္မႈန္႔ - တစ္ဇြန္းခြဲ (ထမင္းစားဇြန္း)
ငံျပာရည္ - တစ္ဇြန္း (ထမင္းစားဇြန္း)
ဆား - အနည္းငယ္
အခ်ဳိမႈန္႔ - အနည္းငယ္
ၾကက္သားကို ေရစင္ေအာင္ ေဆးပါ။
ဟင္းအႏွစ္အတြက္ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ ငရုတ္သီးအေရာင္တင္မႈန္႔ကို ေရာၿပီး ညက္ေအာင္ေထာင္းထားပါ။
ခရမ္းခ်ဥ္သီး ပါးပါးလွီးထားပါ။
အာလူးသီးကို အတုုံးေလးေတြ တုံးထားပါ။ (စာၾကြင္းအေနနဲ႔ တစ္ခါက ဟင္းခ်က္နည္းေရးရင္းနဲ႔ အာလူးသီးလို႔ ေရးလို႔ သူမ်ားေလွာင္တာ ခံရဖူးပါတယ္။ ဘာပဲျဖစ္ျဖစ္ အျမဲတမ္း အာလူးသီးလို႔ ေခၚေနၾကျဖစ္ေနလို႔ ေျမမွာဥေပမယ့္ အာလူးဥလို႔ မေရးဘဲ အာလူးသီးလို႔ပဲ ေရးပါရေစ။)
ေထာင္းထားတာေတြထဲက တစ္ဇြန္းေလာက္ယူၿပီး ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔၊ ငံျပာရည္တို႔နဲ႔ ၾကက္သားကို ေရာနယ္ၿပီး ခဏထားပါ။
ဆီအိုးတည္ၿပီး ဆီက်က္ရင္ ဟင္းအႏွစ္ေတြကို ဆီသတ္ပါ။
က်က္ရင္ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ထည့္ျပီး အခြံလိတ္ေအာင္ ဆီသတ္ပါ။
အာလူးတုံးေလးေတြထည့္ပါ။
ၿပီးရင္ ေရာနယ္ထားတဲ့ ၾကက္သားကို ထည့္ၿပီး ေမႊပါ။
အိုးမကပ္ခင္ ေရအနည္းငယ္ထည့္၊ ငရုတ္သီးစိမ္းေထာင္းတာ ထည့္ေမႊျပီး ဟင္းအိုး အဖံုးပိတ္ထားပါ။
အိုးမကပ္ေအာင္ မၾကာမၾကာ ေမႊေပးပါ။ ၾကက္သားနဲ႔ အာလူး မႏူးေသးရင္ ေရနည္းနည္းထပ္ထည့္ၿပီး တည္ပါ။ က်က္ၿပီဆိုရင္ ေရခန္းေအာင္လုပ္ၿပီး ဆီျပန္လာရင္ ရပါၿပီ။
ျမန္မာဟင္းၾကိဳက္တတ္သူေတြအတြက္ အင္မတန္စားၿမိန္တဲ့ ဟင္းတစ္ခြက္ကို သုံးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
မွ်စ္သုတ္
ရာသီဥတုက ပူေတာ့ စားခ်င္၊ ေသာက္ခ်င္စိတ္က သိပ္မရွိဘူး ျဖစ္တတ္တယ္။ အဲဒီ့ေတာ့ ခံတြင္းလိုက္ေအာင္ မွ်စ္သုတ္ေလး လုပ္စားဖို႔ စိတ္ကူးရလို႔ ဟိုတစ္ေန႔က ေစ်းကေန မွ်စ္ႏုတစ္ထုပ္ ၀ယ္လာခဲ့တယ္။
၁။ မွ်စ္သုပ္ဖို႔ အရင္ဆုံး မွ်စ္ေတြကို ႏူးေအာင္ ၾကာၾကာျပဳတ္လိုက္တယ္။
မွ်စ္ႏူးေတာ့ ဆယ္ျပီး ေသးေသးမွ်င္မွ်င္ေလးေတြျဖစ္ေအာင္ ခက္ရင္း (သို႔) အပ္ခ်ိတ္နဲ႔ ျခစ္ပါတယ္။
ျခစ္ျပီးသား မွ်စ္ေတြကို တစ္လက္မ အရြယ္ေလာက္အပိုင္းေလးေတြပိုင္းျပီး အဖန္ရည္ေတြထြက္ေအာင္ ညွစ္ထားပါ။
၂။ ၾကက္သြန္နီ သုံးလုံးေလာက္ ပါးပါးလွီးျပီး တစ္လုံးစာေလာက္ဖယ္၊ ေရေဆးျပီး ေရညွစ္ထားပါ။
က်န္တဲ့ၾကက္သြန္နီေတြကို ဆီခ်က္ခ်က္ထားပါ။
၃။ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ၾကက္သြန္နီအစိမ္းနဲ႔ မွ်စ္တို႔ကို သုပ္မယ့္ပန္းကန္ထဲ ထည့္ျပီး ပါးပြတ္လွီးထားတဲ့ သံပုရာသီး တစ္စိတ္၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔၊ ငံျပာရည္၊ ပဲမႈန္႔၊ ဆီခ်က္တို႔ စိတ္ၾကိဳက္ထည့္ျပီး သမေအာင္ နယ္ပါ။
အရသာ အရမ္းမျပင္းေအာင္ေတာ့ သတိထားပါ။ ဒီေန႔ သုပ္လိုက္တာ သံပုရာရည္မ်ားသြားလို႔ ငံျပာရည္လိုက္ထည့္လိုက္၊ ပဲမႈန္႔လိုက္ထည့္လိုက္နဲ႔ အရင္တစ္ခါသုပ္တာေလာက္ စားမေကာင္းဘူး ျဖစ္သြားတယ္။
၄။ အရသာ အေနေတာ္ျဖစ္ျပီဆိုရင္ ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ထည့္ျပီး ဖြဖြေလး ထပ္နယ္ပါ။
အစကတည္းက ထည့္နယ္ရင္ ေပ်ာက္သြားမွာ၊ ေပ်ာ့သြားမွာစိုးလို႔။ ဘယ္သူမွ ေျပာလို႔ေတာ့ မဟုတ္ပါဘူး။ ကိုယ့္ဘာသာကိုယ္ ထင္လို႔။ အဲလို ျဖစ္ခ်င္မွလည္း ျဖစ္မွာပါ။
၅။ မွ်စ္သုတ္ကို ဟင္းပန္းကန္ထဲ ထည့္ျပီးရင္ ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ေလး နည္းနည္းထပ္ျဖဴးျပီး သုံးေဆာင္လို႔ ရပါျပီ။
ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ျဖဴးတာ မ်ားသြားေတာ့ မိုးၾကိဳးပစ္ မွ်စ္သုတ္ပုံ ျဖစ္သြားတယ္။ ကိုယ္တိုင္ေတာင္ မွ်စ္သုတ္ဟုတ္ရဲ႕လားလို႔ မနည္းၾကည့္ယူလိုက္ရတယ္။ =D
Saturday, May 15, 2010
ေခါက္ဆြဲေၾကာ္
မနက္စာ ဘာစားရင္ေကာင္းမလဲဆိုတာ ေန႔တိုင္း အျမန္စဥ္းစားရတဲ့ ကိစၥတစ္ခုပါ။ ျမန္္ျမန္မစဥ္းစားရင္ မနက္စာကေန ေန႔လည္စာျဖစ္သြားမွာ စိုးလို႔။
အဲဒီ့ေန႔က ေရခဲေသတၱာထဲမွာလည္း ကညြတ္၊ ဘိုစားပဲသီး၊ မႈိနဲ႔ ရန္ကုန္က ပို႔ထားတဲ့ ၀က္သားဒုတ္ထုိးေတြ ရွိေနတာေၾကာင့္ ေခါက္ဆြဲေၾကာ္ ေၾကာ္စားျဖစ္သြားတယ္။
ဘယ္ေတာ့မွ သူ႔အဆင့္အတိုင္း မခ်က္တဲ့က်မ ထုံးစံအတိုင္း အလြယ္နည္းလိုက္ျပီး အိုးကို ပူေအာင္လုပ္၊ ပူရင္ အရြယ္ေတာ္ လွီးထားတဲ့ ၀က္သားဒုတ္ထိုးေတြကို ထည့္ေၾကာ္၊ ဒုတ္ထိုးမွာက အရည္ေလး နဲနဲပါေတာ့ အဲ့ဒါပါထည့္လိုက္တယ္။
ျပီးေတာ့ ကညြတ္၊ ဘိုစားပဲသီး နဲ႔ မႈိကို ေရေဆးျပီး လွီးျဖတ္ထားတာေလးကို ထည့္လိုက္တယ္။ အရသာအတြက္ ဆားနဲ႔ ပဲငံျပာရည္ အေနေတာ္ထည့္ျပီး က်က္တဲ့အထိေၾကာ္လိုက္တယ္။
ျပဳတ္ထားတဲ့ ေခါက္ဆြဲ ေရစစ္ထားျပီးသားကို ထည့္ျပီး အရသာ၀င္သြားေအာင္ ႏွံ႔ႏွံစပ္စပ္ေမႊလိုက္ျပီးတဲ့အခါမွာေတာ့ ေမႊးၾကိဳင္ေနတဲ့ ေခါက္ဆြဲေၾကာ္ တစ္အိုး ရပါျပီ။
ပုစြန္ဟင္း
လိုအပ္ေသာ ပါ၀င္သည့္ ပစၥည္းမ်ား
ပုစြန္ - ကီလို၀က္
ၾကက္သြန္နီ - ႏွစ္ဥ (အရြယ္ အလတ္)
ၾကက္သြန္ျဖဴ - သံုးေျမွာင့္
ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ၂လုံး
ဂ်င္း - လက္တစ္ဆစ္
ငရုတ္သီးစိမ္း - သံုးေတာင့္
ငရုတ္သီးအေရာင္တင္မႈန္႔ - တစ္ဇြန္းခြဲ (ထမင္းစားဇြန္း)
ငံျပာရည္ - တစ္ဇြန္း (ထမင္းစားဇြန္း)
ဆား - အနည္းငယ္
အခ်ဳိမႈန္႔ - အနည္းငယ္
၁။ ပုစြန္ကို ေရစင္ေအာင္ ေဆးပါ။ ေခါင္း၊ အခြံနဲ႔ အညစ္အေၾကးေတြ ဖယ္ပါ။
၂။ ဟင္းအႏွစ္အတြက္ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္း၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ငရုတ္သီးအေရာင္တင္မႈန္႔ကို ေရာၿပီး ညက္ေအာင္ေထာင္းထားပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ပါးပါးလွီးထားပါ။
၃။ ေထာင္းထားတာေတြထဲက တစ္ဇြန္းေလာက္ယူၿပီး ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔၊ ငံျပာရည္တို႔နဲ႔ ပုစြန္ကို ေရာနယ္ၿပီး ခဏထားပါ။
၄။ ဆီအိုးတည္ၿပီး ဆီက်က္ရင္ ဟင္းအႏွစ္ေတြကို ဆီသတ္ပါ။
၅။ ၿပီးရင္ ပုစြန္ကို ထည့္ၿပီး ေမႊပါ။ အိုးမကပ္ခင္ ေရအနည္းငယ္ထည့္ၿပီး ဟင္းအိုး အဖံုးပိတ္ထားပါ။ ဆီျပန္လာရင္ ရပါၿပီ။
ေတာ္ေတာ္ေလး စားၿမိန္တဲ့ ျမန္မာဟင္းတစ္ခြက္ကို အရသာရွိရွိ သုံးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။
ခၽြင္းခ်က္။ ။ အစပ္မစားႏိုင္သူမ်ား ငရုတ္သီးစိမ္းကို ထည့္မေထာင္းပါနဲ႔။
ဘိုစားပဲသီးႏွင့္ ပုစြန္ေၾကာ္
ဟင္းခ်က္တဲ့ျမန္မာဘေလာ့ေတြ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားရွိေနျပီး က်မက မေတာက္တစ္ေခါက္ပဲခ်က္တတ္ေတာ့ ေရးရတာေတာင္ နဲနဲအားနာပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ စိတ္၀င္တစားအလုပ္ဆုံးက ဒါပဲဆိုေတာ့ ဒါမွမေရးရင္ ေရးစရာက သိပ္မရွိ၊ ရွိရင္လည္း အာရုံက သိပ္မ၀င္စားလို႔ ဒီရက္ပိုင္း ဟင္းခ်က္တာေတြပဲ ဆက္ေရးျဖစ္ပါတယ္။
ဘိုစားပဲသီးနဲ႔ ပုစြန္ေၾကာ္က လြယ္ျမန္ေကာင္း ဟင္းတစ္ခြက္ပါ။
၁။ ဘိုစားပဲသီးကို ေဘးက အမွ်င္ေတြသင္ျပီး ခပ္ေစာင္းေစာင္ေလးေတြ လွီးထားပါ။
၂။ ေခါင္းျဖဳတ္၊ အခြံႏႊာထားျပီးသား ပုစြန္ေတြကို ဆား၊ ဆႏြင္းနယ္ထားပါ။
၃။ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ေထာင္းထားပါ။
၄။ ဆီအိုးတည္ျပီး ဆီက်က္ရင္ ေထာင္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ ဆီသတ္ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴေလးေတြက ခဏဆို ၀ါေရာင္သန္းျပီး က်က္ပါတယ္။
၅။ ပုစြန္ေတြထည့္ျပီး ဆီထဲမွာ ခဏလိွမ့္ေပးပါ။ ပုစြန္ကလည္း အရမ္း အက်က္ျမန္ပါတယ္။
၆။ ေနာက္ဆုံးမွာေတာ့ ဘိုစားပဲသီးထည့္၊ ဆား၊ ပဲငံျပာရည္ အသင့္အတင့္ ထည့္ေၾကာ္ျပီး က်က္ရင္ မီးပိတ္လိုက္လို႔ ရပါျပီ။ စိမ္းစိမ္းေလး စားခ်င္ရင္ေတာ့ အိုးထဲမွာ ၾကာၾကာမထားဘဲ ပန္းကန္ထဲ ခပ္ထည့္ထားလိုက္ပါ။
အရသာရွိတဲ့ ဟင္းတစ္ခြက္ ရပါျပီ။
ေျပာင္းဖူးေၾကာ္
ျပီးခဲ့တဲ့အပတ္က စေန၊ တနဂၤေႏြ အားလပ္ရက္မို႔လို႔ ခ်က္ျဖစ္တာေလးေတြကို ဘေလာ့ဂ္ေပၚမွာ ပုံေလးေတြနဲ႔ တင္ဦးမယ္ဆိုျပီး မတင္ျဖစ္တာ တစ္ပါတ္ေတာင္ ရွိသြားျပီ။ အဲဒါနဲ႔ အခုမွ ျဖစ္ေအာင္တင္ဦးမွပါဆိုျပီး ပ်င္းတဲ့စိတ္ကို ၾကိဳးစားဖယ္ျပီး ေရးလိုက္ပါတယ္။
ပထမဆုံး လုပ္ျဖစ္တာက ေျပာင္းဖူးေၾကာ္ပါ။ အရမ္းလြယ္ပါတယ္။ လြယ္လြန္းလို႔ ေမ႔ေတာင္ ေမ႔ခ်င္ေနျပီ.. ဘာေတြထည့္လဲဆိုတာ..။ ၾကက္ဥအကာေခါက္ျပီး ထည့္မိသလား မမွတ္မိေတာ့ပါဘူး။
၁။ အရင္ဆုံး ေျပာင္းဖူးေတြကို အေစ့ေျခြထားပါ။
၂။ ေကာ္မႈန္႔သင့္ရုံကို ေရနဲ႔ ေသခ်ာေပ်ာ္ေအာင္ေဖ်ာ္ပါ။
၃။ ေၾကာ္ျပီးျပီးျခင္း မစားျဖစ္ရင္ ေပ်ာ့မသြားဘဲ ၾကြပ္ေနေအာင္ ဆန္္မႈန္႔နဲနဲထည့္ေဖ်ာ္ပါ။
ဆားသင့္ရုံထည့္ပါ။
ျပီးရင္ အားလုံးေရာေမြထားပါ။ ေကာ္ရည္မ်ားလြန္းရင္ ဒါမွမဟုတ္ နည္းလြန္းရင္ မေကာင္းပါ။ မပ်စ္၊ မက်ဲ အေနေတာ္ျဖစ္ေနရပါမယ္။
၄။ ဆီအိုးတည္ျပီး ဆီက်က္လို႔ ပူလာရင္ လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္ျပားထဲ ေျပာင္းဖူးနယ္ထားတာထည့္ျပီး အျပားလိုက္ျဖစ္ေအာင္ လက္နဲ႔ ညွိထားတာကို ေျဖးေျဖးျခင္း ေစာင္းထည့္ပါ။ ဆိုင္ေတြမွာ ေၾကာ္သလို အခ်ပ္လိုက္ေလးျဖစ္ေအာင္ အိုးထဲကို ထည့္တဲ့အခ်ိန္မွာ ထိန္းထည့္ေပးပါ။
က်က္ေလာက္ျပီဆိုရင္ အေပၚေအာက္လွန္ျပီး ေရႊ၀ါေရာင္သန္းလာေအာင္ ေၾကာ္ပါ။
၅။ ျပီးရင္ေတာ့ ဆီစစ္ျပီး ပန္းကန္ထဲထည့္ စားလို႔ရပါျပီ။
၆။ အိမ္မွာေတာ့ အခ်ဥ္ကို လြယ္လြယ္ကူကူ ပုလင္းငရုတ္ဆီနဲ႔ပဲ စားပါတယ္။ အခ်ဥ္ေကာင္းေကာင္းလုပ္စားခ်င္ရင္ အျမန္ဆုံးက ငရုတ္သီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ညက္ေအာင္ေထာင္းျပီး သံပရာရည္၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔၊ ငရုတ္ဆီ ထည့္ေရာလိုက္ရင္ ပိုေကာင္းတဲ့ အခ်ဥ္တစ္ခြက္ ရပါျပီ။
ဒီအာလူးေၾကာ္ကေတာ့ ဆီအိုးကို ၾကိဳျပီးမီးမပိတ္မိလိုက္ေတာ့ ဆီေတြက အရမ္းပူေနေသးတာနဲ႔ အာလူးသီးတစ္လုံး ေရေဆး၊ ပါးပါးလွီးျပီး ထည့္ေၾကာ္လိုက္တာပါ။ Bonus ဆိုပါေတာ့။ :)
ပထမဆုံး လုပ္ျဖစ္တာက ေျပာင္းဖူးေၾကာ္ပါ။ အရမ္းလြယ္ပါတယ္။ လြယ္လြန္းလို႔ ေမ႔ေတာင္ ေမ႔ခ်င္ေနျပီ.. ဘာေတြထည့္လဲဆိုတာ..။ ၾကက္ဥအကာေခါက္ျပီး ထည့္မိသလား မမွတ္မိေတာ့ပါဘူး။
၁။ အရင္ဆုံး ေျပာင္းဖူးေတြကို အေစ့ေျခြထားပါ။
၂။ ေကာ္မႈန္႔သင့္ရုံကို ေရနဲ႔ ေသခ်ာေပ်ာ္ေအာင္ေဖ်ာ္ပါ။
၃။ ေၾကာ္ျပီးျပီးျခင္း မစားျဖစ္ရင္ ေပ်ာ့မသြားဘဲ ၾကြပ္ေနေအာင္ ဆန္္မႈန္႔နဲနဲထည့္ေဖ်ာ္ပါ။
ဆားသင့္ရုံထည့္ပါ။
ျပီးရင္ အားလုံးေရာေမြထားပါ။ ေကာ္ရည္မ်ားလြန္းရင္ ဒါမွမဟုတ္ နည္းလြန္းရင္ မေကာင္းပါ။ မပ်စ္၊ မက်ဲ အေနေတာ္ျဖစ္ေနရပါမယ္။
၄။ ဆီအိုးတည္ျပီး ဆီက်က္လို႔ ပူလာရင္ လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္ျပားထဲ ေျပာင္းဖူးနယ္ထားတာထည့္ျပီး အျပားလိုက္ျဖစ္ေအာင္ လက္နဲ႔ ညွိထားတာကို ေျဖးေျဖးျခင္း ေစာင္းထည့္ပါ။ ဆိုင္ေတြမွာ ေၾကာ္သလို အခ်ပ္လိုက္ေလးျဖစ္ေအာင္ အိုးထဲကို ထည့္တဲ့အခ်ိန္မွာ ထိန္းထည့္ေပးပါ။
က်က္ေလာက္ျပီဆိုရင္ အေပၚေအာက္လွန္ျပီး ေရႊ၀ါေရာင္သန္းလာေအာင္ ေၾကာ္ပါ။
၅။ ျပီးရင္ေတာ့ ဆီစစ္ျပီး ပန္းကန္ထဲထည့္ စားလို႔ရပါျပီ။
၆။ အိမ္မွာေတာ့ အခ်ဥ္ကို လြယ္လြယ္ကူကူ ပုလင္းငရုတ္ဆီနဲ႔ပဲ စားပါတယ္။ အခ်ဥ္ေကာင္းေကာင္းလုပ္စားခ်င္ရင္ အျမန္ဆုံးက ငရုတ္သီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ညက္ေအာင္ေထာင္းျပီး သံပရာရည္၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔၊ ငရုတ္ဆီ ထည့္ေရာလိုက္ရင္ ပိုေကာင္းတဲ့ အခ်ဥ္တစ္ခြက္ ရပါျပီ။
ဒီအာလူးေၾကာ္ကေတာ့ ဆီအိုးကို ၾကိဳျပီးမီးမပိတ္မိလိုက္ေတာ့ ဆီေတြက အရမ္းပူေနေသးတာနဲ႔ အာလူးသီးတစ္လုံး ေရေဆး၊ ပါးပါးလွီးျပီး ထည့္ေၾကာ္လိုက္တာပါ။ Bonus ဆိုပါေတာ့။ :)
ဆူရွီ
အိမ္မွာရွိသမွ် လူအကုန္ ဆူရွီကို ၾကိဳက္ၾကေတာ့ အကုန္အက်သက္သာေအာင္န႔ဲ ၀၀လင္လင္စားရေအာင္ဆိုျပီး အိမ္မွာလုပ္စားျဖစ္တယ္။
အိမ္တြင္းျဖစ္ ဆူရွီလုပ္ရတာ အင္မတန္လြယ္ပါတယ္။ က်မကေတာ့ အရသာရွိေအာင္ ထမင္းကို ဆီနဲ႔ဆားထည့္ျပီး နယ္လိုက္တယ္။ ပုံမွန္ကေတာ့ ဘာမွထည့္မနယ္ပါဘူး။
နယ္ျပီးသား ထမင္းကို ေရညွိရြက္ေပၚ ျဖန္႔ျပီးခင္းပါတယ္။ ထမင္းကို မနည္း မမ်ား ျပန္႔ျပန္႔ေလးထည့္ျပီး လိပ္ပါတယ္။ အဆုံးဘက္နားမွာေတာ့ ထမင္း မထည့္ပါဘူး။ အနားသတ္ဖို႔ ခ်န္ထားတာပါ။
ျပီးရင္ ဓါးထက္ထက္နဲ႔ အရြယ္ေတာ္လွီးျပီး ေစ်းက ၀ယ္ထားတဲ့ အသင့္စား ေရညွိသုပ္ကို အေပၚကတင္လိုက္တဲ့အခါမွာ စားခ်င္စဖြယ္ ဆူရွီလုပ္ျခင္း ျပီးစီးသြားပါျပီ။ အဲဒီ ေရညိွက ဆံပင္အတြက္ေကာင္းတယ္လို႔ အစ္မတစ္ေယာက္က ေျပာလို႔ ဆိုင္မွာစားတိုင္း အဲဒါကို မွာျဖစ္တယ္။ ၾကိဳက္လည္း ၾကိဳက္လို႔ပါ။
ေနာက္လုပ္ျဖစ္ရင္ တစ္ျခား အဆာပလာေတြ ထည့္ထားတဲ့ ဆူရွီေလးေတြ ဆက္တင္ပါမယ္။
Tuesday, May 4, 2010
တို႔ဖူးေႏြး
ငယ္ငယ္က ေဖေဖ တစ္ခါတစ္ေလ ခ်က္ေၾကြးတတ္တဲ့ တို႔ဖူေႏြးကို သတိရလို႔ ျပီးခဲ့တဲ့ စေနက စမ္းျပီး ခ်က္စားၾကည့္တယ္။
ေဖေဖခ်က္တုန္းက တစ္ခါမွ ေဘးကေန မၾကည့္ဘူးေတာ့ ဘယ္လိုလုပ္ရမလဲ မသိဘူး။ အဲဒါနဲ႔ မမီး(www.99sanay.com)ဆီက ခ်က္နည္းသြားၾကည့္ျပီး ခ်က္လိုက္တယ္။ မမီးရဲ႕ ဟင္းခ်က္နည္းေတြက လုပ္ရလြယ္လို႔ သူ႕ဆီက သြားသြားျပီး ပညာယူရတယ္။
ကိုယ္တိုက္ခ်က္ တို႔ဖူးေႏြးလုပ္ဖို႔ ျပင္ဆင္ပုံ အဆင့္ဆင့္က...
၁။ ပထမဆုံး ေမႊး တံဆိပ္ ကုလားပဲ အစိမ္းမႈန္႔ထုပ္ကို ေရ လီတာ၀က္ေလာက္နဲ႔ ေဖ်ာ္ျပီး နာရီ၀က္ထားထားလိုက္တယ္။
၂။ ၾကက္သြန္ျဖဴ အခြံခြာျပီး ညက္ရုံ ေထာင္းထားတယ္။ ေထာင္းစရာ မရွိရင္ ပါးပါးေလး စကာစိပ္စိတ္ထားလည္း ရတယ္။
၃။ ငရုတ္သီးေျခာက္ အနီေတာင့္ ေၾကာ္ထားျပီးသားကိုလည္း ညက္ေအာင္ ေထာင္းထားတယ္။
၄။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ နဲ႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ပါးပါးလွီးထားတယ္။
၅။ ၾကက္ (သို႔) ၀က္သား ေတာက္ေတာက္စင္းထားတာကို ၀ယ္ထားပါ။ အိမ္မွာေတာ့ အဲ့ဒီ့ေန႔က အစီအစဥ္မရွိဘဲ ခ်က္တာမို႔လိုက္ ႏွစ္မ်ဳိးစလုံး မရွိပါဘူး။ အဲဒါနဲ႔ အစ္မက ရန္ကုန္က ပို႔ထားတဲ့ ၀က္သားဒုတ္ထိုးေတြကို ကတ္ေၾကးနဲ႔ ပါးပါးေလးျဖစ္ေအာင္ ညွပ္ေပးပါတယ္။
၆။ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ကို ျပဳတ္ထားပါ။ က်မကေတာ့ ဘာေခါက္ဆြဲျဖစ္ျဖစ္ ဂ်ဳံနဲ႔ လုပ္ထားရင္ျပီးေရာဆိုျပီး သုံးလိုက္ပါတယ္။ ေခါက္ဆြဲသား သိပ္မထူတာဆို ပိုအဆင္ေျပပါတယ္။
စခ်က္ၾကစို႔...
၁။ ဆီခ်က္ ခ်က္မွာမို႔ ဆီမ်ားမ်ားထည့္ျပီး ဆီအိုးတည္ပါတယ္။ ဆီက်က္ရင္ ေထာင္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ျပီး မီးခဏပိတ္ပါတယ္။ ျပီးရင္ ငရုတ္သီးေထာင္းထည့္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴေတြက ေထာင္းထားေတာ့ ညက္ေနျပီး ပူေနတဲ့ ဆီအမ်ားၾကီး ရွိေနတဲ့အိုးထဲထည့္လိုက္ေတာ့ ျမန္ျမန္က်က္ျပီး တူးသြားတတ္လို႔။ အဲလို တူးခ်င္သလိုျဖစ္သြားလို႔ ပထမတစ္အိုးကို သြန္ပစ္လိုက္ရတယ္။ ႏွေျမာလိုက္တာ။ ပင္ပင္ပန္းပန္းေထာင္းထားရတာ.။
၂။ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီကို ဆီသတ္ပါ။ က်က္ရင္ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထည့္ျပီး လိတ္သြားတဲ့အထိ ဆီသတ္ပါတယ္။ ျပီးရင္ အသား ေတာက္ေတာက္စင္းထားတာကိုထည့္ျပီး၊ ဆား၊ ပဲငံျပာရည္ နဲ႔ အခ်ဳိမႈန္႔ သင့္ရုံ ထည့္ပါတယ္။
၃။ ေရေဖ်ာ္ထားတဲ့ ကုလားပဲ အစိမ္းမႈန္႔ကို အိုးထဲအကုန္ထည့္ ေရနည္းမယ္ထင္ရင္ သင့္ရုံထပ္ထည့္ျပီး ဆူေအာင္တည္ပါ။ လက္ကို ပဲရည္အပူေတြ မစင္ေအာင္ သတိထားပါ။ တစ္ျဖည္းျဖည္း ပ်စ္လာျပီဆိုရင္ လိုခ်င္တဲ့အေနရျပီဆိုရင္ မီးပိတ္လို႔ရပါျပီ။
စားလို႔ရျပီ...
၁။ ေခါက္ဆြဲကို စားႏိုင္သေလာက္ ပန္းကန္ထဲထည့္ပါ။ ေလွ်ာ့ထည့္ရင္ ပိုေကာင္းပါတယ္။ တို႔ဖူးေႏြးထည့္လိုက္ရင္ စားမကုန္ဘဲ ျဖစ္တတ္လို႔ပါ။
၂။ တို႔ဖူးေႏြးကို ေခါက္ဆြဲေတြဖုံးေအာင္ (သို႔) ၾကိဳက္သေလာက္ ထည့္ပါ။
၃။ အသားခ်က္ထားတာ ထည့္ပါ။
၄။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္သီး ဆီခ်က္ထည့္ပါ။
၅။ ေရာေမႊျပီး အေပါ့၊ အငံျမည္းျပီး အားရပါးရ စားလို႔ရပါျပီ။
သူမ်ားေတြကေတာ့ မုန္ညင္းခ်ဥ္၊ နံနံပင္၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ သံပုရာသီး၊ ဘာ၊ ညာ ေတြ ထည့္စားၾကပါတယ္။ က်မကေတာ့ အဲဒါေတြ မရွိလို႔ ဒီအတိုင္းပဲ စားပါတယ္။ စားသေလာက္လည္း ၀င္ပါတယ္။ ခ်က္တာ ေအာင္ျမင္လို႔လည္း ေပ်ာ္ပါတယ္။ :)
ေပ်ာ္ရႊင္ၾကပါေစ။
ေဖေဖခ်က္တုန္းက တစ္ခါမွ ေဘးကေန မၾကည့္ဘူးေတာ့ ဘယ္လိုလုပ္ရမလဲ မသိဘူး။ အဲဒါနဲ႔ မမီး(www.99sanay.com)ဆီက ခ်က္နည္းသြားၾကည့္ျပီး ခ်က္လိုက္တယ္။ မမီးရဲ႕ ဟင္းခ်က္နည္းေတြက လုပ္ရလြယ္လို႔ သူ႕ဆီက သြားသြားျပီး ပညာယူရတယ္။
ကိုယ္တိုက္ခ်က္ တို႔ဖူးေႏြးလုပ္ဖို႔ ျပင္ဆင္ပုံ အဆင့္ဆင့္က...
၁။ ပထမဆုံး ေမႊး တံဆိပ္ ကုလားပဲ အစိမ္းမႈန္႔ထုပ္ကို ေရ လီတာ၀က္ေလာက္နဲ႔ ေဖ်ာ္ျပီး နာရီ၀က္ထားထားလိုက္တယ္။
၂။ ၾကက္သြန္ျဖဴ အခြံခြာျပီး ညက္ရုံ ေထာင္းထားတယ္။ ေထာင္းစရာ မရွိရင္ ပါးပါးေလး စကာစိပ္စိတ္ထားလည္း ရတယ္။
၃။ ငရုတ္သီးေျခာက္ အနီေတာင့္ ေၾကာ္ထားျပီးသားကိုလည္း ညက္ေအာင္ ေထာင္းထားတယ္။
၄။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ နဲ႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ပါးပါးလွီးထားတယ္။
၅။ ၾကက္ (သို႔) ၀က္သား ေတာက္ေတာက္စင္းထားတာကို ၀ယ္ထားပါ။ အိမ္မွာေတာ့ အဲ့ဒီ့ေန႔က အစီအစဥ္မရွိဘဲ ခ်က္တာမို႔လိုက္ ႏွစ္မ်ဳိးစလုံး မရွိပါဘူး။ အဲဒါနဲ႔ အစ္မက ရန္ကုန္က ပို႔ထားတဲ့ ၀က္သားဒုတ္ထိုးေတြကို ကတ္ေၾကးနဲ႔ ပါးပါးေလးျဖစ္ေအာင္ ညွပ္ေပးပါတယ္။
၆။ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ကို ျပဳတ္ထားပါ။ က်မကေတာ့ ဘာေခါက္ဆြဲျဖစ္ျဖစ္ ဂ်ဳံနဲ႔ လုပ္ထားရင္ျပီးေရာဆိုျပီး သုံးလိုက္ပါတယ္။ ေခါက္ဆြဲသား သိပ္မထူတာဆို ပိုအဆင္ေျပပါတယ္။
စခ်က္ၾကစို႔...
၁။ ဆီခ်က္ ခ်က္မွာမို႔ ဆီမ်ားမ်ားထည့္ျပီး ဆီအိုးတည္ပါတယ္။ ဆီက်က္ရင္ ေထာင္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ျပီး မီးခဏပိတ္ပါတယ္။ ျပီးရင္ ငရုတ္သီးေထာင္းထည့္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴေတြက ေထာင္းထားေတာ့ ညက္ေနျပီး ပူေနတဲ့ ဆီအမ်ားၾကီး ရွိေနတဲ့အိုးထဲထည့္လိုက္ေတာ့ ျမန္ျမန္က်က္ျပီး တူးသြားတတ္လို႔။ အဲလို တူးခ်င္သလိုျဖစ္သြားလို႔ ပထမတစ္အိုးကို သြန္ပစ္လိုက္ရတယ္။ ႏွေျမာလိုက္တာ။ ပင္ပင္ပန္းပန္းေထာင္းထားရတာ.။
၂။ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီကို ဆီသတ္ပါ။ က်က္ရင္ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထည့္ျပီး လိတ္သြားတဲ့အထိ ဆီသတ္ပါတယ္။ ျပီးရင္ အသား ေတာက္ေတာက္စင္းထားတာကိုထည့္ျပီး၊ ဆား၊ ပဲငံျပာရည္ နဲ႔ အခ်ဳိမႈန္႔ သင့္ရုံ ထည့္ပါတယ္။
၃။ ေရေဖ်ာ္ထားတဲ့ ကုလားပဲ အစိမ္းမႈန္႔ကို အိုးထဲအကုန္ထည့္ ေရနည္းမယ္ထင္ရင္ သင့္ရုံထပ္ထည့္ျပီး ဆူေအာင္တည္ပါ။ လက္ကို ပဲရည္အပူေတြ မစင္ေအာင္ သတိထားပါ။ တစ္ျဖည္းျဖည္း ပ်စ္လာျပီဆိုရင္ လိုခ်င္တဲ့အေနရျပီဆိုရင္ မီးပိတ္လို႔ရပါျပီ။
စားလို႔ရျပီ...
၁။ ေခါက္ဆြဲကို စားႏိုင္သေလာက္ ပန္းကန္ထဲထည့္ပါ။ ေလွ်ာ့ထည့္ရင္ ပိုေကာင္းပါတယ္။ တို႔ဖူးေႏြးထည့္လိုက္ရင္ စားမကုန္ဘဲ ျဖစ္တတ္လို႔ပါ။
၂။ တို႔ဖူးေႏြးကို ေခါက္ဆြဲေတြဖုံးေအာင္ (သို႔) ၾကိဳက္သေလာက္ ထည့္ပါ။
၃။ အသားခ်က္ထားတာ ထည့္ပါ။
၄။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္သီး ဆီခ်က္ထည့္ပါ။
၅။ ေရာေမႊျပီး အေပါ့၊ အငံျမည္းျပီး အားရပါးရ စားလို႔ရပါျပီ။
သူမ်ားေတြကေတာ့ မုန္ညင္းခ်ဥ္၊ နံနံပင္၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ သံပုရာသီး၊ ဘာ၊ ညာ ေတြ ထည့္စားၾကပါတယ္။ က်မကေတာ့ အဲဒါေတြ မရွိလို႔ ဒီအတိုင္းပဲ စားပါတယ္။ စားသေလာက္လည္း ၀င္ပါတယ္။ ခ်က္တာ ေအာင္ျမင္လို႔လည္း ေပ်ာ္ပါတယ္။ :)
ေပ်ာ္ရႊင္ၾကပါေစ။
အပ်ဳိး
မဂၤလာပါ။
ရပ္ေ၀း ေျမျခားမွာ ေရာက္ေနတဲ့အခ်ိန္ ကိုယ့္ရိုးရာ အစားအစာကို လူေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား တမ္းတၾကမွာပါ။ က်မကလည္း ဒီလိုလူေတြထဲက တစ္ေယာက္ပါ။ အရင္က ပုံမွန္ ခ်က္ေလ့ခ်က္ထ မရွိဘဲ အခုေနာက္ပိုင္းမွ စခ်က္တာဆိုေတာ့ ခ်က္နည္းေတြက အလြယ္နည္းေတြပါ။ ထုံးတမ္းစဥ္လာအရ ခ်က္နည္းမဟုတ္ေပမယ့္ အတတ္ႏိုင္ဆုံး စားေကာင္းေအာင္၊ လုပ္ရလြယ္ေအာင္ ေရးပါမယ္။
ခုမွ စေရးမွာဆိုေတာ့ ဘယ္ေလာက္မွန္မွန္ ပို႔စ္တင္ျဖစ္မလဲေတာ့ မေျပာႏိုင္ေသးပါဘူး။ တစ္ပါတ္၊ တစ္ခါေလာက္ေတာ့ အနည္းဆုံး တင္ျဖစ္မယ္ ထင္ပါတယ္။
အားလုံး ကိုယ္၊စိတ္ ႏွစ္ျဖာ က်န္းမာ၊ ခ်မ္းသာၾကပါေစ။
ရပ္ေ၀း ေျမျခားမွာ ေရာက္ေနတဲ့အခ်ိန္ ကိုယ့္ရိုးရာ အစားအစာကို လူေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား တမ္းတၾကမွာပါ။ က်မကလည္း ဒီလိုလူေတြထဲက တစ္ေယာက္ပါ။ အရင္က ပုံမွန္ ခ်က္ေလ့ခ်က္ထ မရွိဘဲ အခုေနာက္ပိုင္းမွ စခ်က္တာဆိုေတာ့ ခ်က္နည္းေတြက အလြယ္နည္းေတြပါ။ ထုံးတမ္းစဥ္လာအရ ခ်က္နည္းမဟုတ္ေပမယ့္ အတတ္ႏိုင္ဆုံး စားေကာင္းေအာင္၊ လုပ္ရလြယ္ေအာင္ ေရးပါမယ္။
ခုမွ စေရးမွာဆိုေတာ့ ဘယ္ေလာက္မွန္မွန္ ပို႔စ္တင္ျဖစ္မလဲေတာ့ မေျပာႏိုင္ေသးပါဘူး။ တစ္ပါတ္၊ တစ္ခါေလာက္ေတာ့ အနည္းဆုံး တင္ျဖစ္မယ္ ထင္ပါတယ္။
အားလုံး ကိုယ္၊စိတ္ ႏွစ္ျဖာ က်န္းမာ၊ ခ်မ္းသာၾကပါေစ။
Subscribe to:
Posts (Atom)