Tuesday, February 15, 2011
ဝက္သားလုံး ေဂၚရခါးညြန္႔ ဟင္းခ်ဳိ
ေဂၚရခါးညြန္႔ကို ေၾကာ္ေၾကာ္၊ ခ်က္ခ်က္ အရမ္းၾကိဳက္ပါတယ္။ ရန္ကုန္မွာဆို ဗိုလ္ခ်ဳပ္ေစ်းဘက္သြားမွ ေတြ႔ရတတ္တယ္။ ဒီမွာေတာ့ အျမဲရွိလို႔ စားခ်င္တဲ့အခ်ိန္ စားလို႔ရလို႔ ေပ်ာ္ပါတယ္။
သူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္က ေဂၚရခါးညြန္႔ကို အမဲသားလုံးနဲ႔ ေခါက္ဆြဲထည့္ျပီး ခ်က္ေကၽြးဖူးတာကစျပီး အရမ္းၾကိဳက္သြားတာပါ။ ကိုယ့္ဘာသာခ်က္ေတာ့ တစ္ျခား အသားေတြနဲ႔ ခ်က္ရင္း ဝက္သားၾကိတ္သားက ဝယ္ရလြယ္ျပီး အရသာလည္းရွိလို႔ ဝက္သားလုံးနဲ႔ ပိုခ်က္ျဖစ္ပါတယ္။
၁။ ေဂၚရခါးညြန္႔ကို အမွ်င္ေတြ ဖယ္ျပီး အရြက္ေရာ၊ အရုိးပါ သင္ထားပါတယ္။
၂။ ဝက္သား ၾကိတ္သားကို အေၾကာ္မႈန္႔ (သို႔) ေကာ္မႈန္႔ နဲနဲထည့္ျပီး ေရာနယ္ထားပါတယ္။ (ဒီက ဝက္သား ၾကိတ္သားေတြက အရသာ ပါျပီးျဖစ္လို႔ ဘာမွ ထပ္မထည့္ပါ။ မပါေသးရင္ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔သင့္ရုံထည့္ျပီး နယ္ထားပါ။)
၃။ ၾကက္ဥတစ္လုံးကို ပန္းကန္လုံးတစ္လုံးထဲထည့္ျပီး ေခါက္ထားပါ။
၄။ ခေနာတံဆိပ္ ဝက္သားမႈန္႔ ၂တုံးထည့္ျပီး ေရေႏြးအိုးတည္ထားပါတယ္။
၅။ ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူလာရင္ ေကာ္မႈန္႔နဲ႔ ေရာနယ္ထားတဲ့ ဝက္သားေတြကို ဟင္းခတ္ဇြန္းနဲ႔ တစ္ဇြန္းခ်င္း ခပ္ျပီး အိုးထဲ ထည့္လိုက္ရင္ ေၾကးအိုးဆိုင္ေတြကလို ဝက္သားလုံးေလးေတြ ျဖစ္သြားပါတယ္။
၆။ ဝက္သားလုံးေတြ အကုန္ အိုးထဲ ထည့္ျပီးရင္ ခဏပြက္ေအာင္ထားျပီး ပြက္ရင္ သင္ထားတဲ့ ေဂၚရခါးညြန္႔ေတြ ထည့္ပါတယ္။
၇။ ေနာက္တစ္ခါ ထပ္ပြက္ရင္ ေဂၚရခါးညြန္႔ေတြ က်က္ပါျပီ။ အဲ့ဒီ ပြက္ပြက္ဆူေနတဲ့ ဟင္းရည္ထဲကို ေခါက္ထားတဲ့ၾကက္ဥေတြ ျဖည္းျဖည္းခ်င္းေလာင္းထည့္ျပီး တစ္ခ်ိန္ထဲမွာ ဟင္းရည္အိုးကို ေမႊေပးေနပါ။ ၾကက္ဥက ခ်က္ခ်င္းက်က္တာမို႔ ထည့္ျပီးတာနဲ႔ သုံးေဆာင္လို႔ ရပါျပီ။
ငရုတ္ေကာင္းၾကိဳက္တတ္ရင္ ဟင္းခ်ဳိကို ပန္းကန္ထဲ ထည့္ျပီးမွ ႏွစ္သက္သေလာက္ ပမာဏထည့္လို႔ ရပါတယ္။
ပဲၾကာဇံ ပုစြန္သုပ္
ျပီးခဲ့တဲ့ႏွစ္က ေမြးေန႔မွာ ခ်က္ခဲ့တဲ့ ဟင္းေတြထဲက တစ္မ်ဳိးပါ။ လုပ္ရတာ သိပ္လြယ္ျပီး စားလို႔လည္း ျမိန္ပါတယ္။
၁။ ပဲၾကာဇံကို မိနစ္ ၂၀ေလာက္ ေရစိမ္ထားျပီး ၾကာဇံေပ်ာ့လာရင္ ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူထဲ ခဏထည့္စိမ္၊ က်က္ရင္ ေရေအးနဲ႔ေဆးျပီး ေရစစ္ထားပါ။ ျပီးရင္ အရြယ္ေတာ္ ျဖတ္ထားပါ။
၂။ ပုစြန္ကို အခြံခြာျပီး ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူထဲ ခဏထည့္စိမ္ျပီး မက်က္တက်က္အေနမွာ ဆယ္ထားပါ။ (ပင္လယ္စာေတြက သိပ္က်က္သြားရင္ စားမေကာင္းဘူးလို႔ ထင္လို႔။)
၃။ နံနံပင္ကို အရြက္သင္ျပီး နဲနဲေသးေအာင္ ညွပ္ထားပါ။
၄။ ငရုတ္သီးစိမ္း စားလိုသေလာက္ကို ပါးပါးလွီး၊ သံပုရာရည္ညွစ္၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔ထည့္ျပီး သမေအာင္ ေမႊထားပါ။
၅။ နယ္မယ့္ ဇလုံထဲကို ပဲၾကာဇံ၊ ပုစြန္၊ နံနံပင္နဲ႔ ငရုတ္သီးစိမ္း သံပုရာရည္ေဆာ့ထည့္ျပီး သမေအာင္ နယ္ပါ။ အရသာ အေပါ့အငံျမည္းျပီး လိုတာ ထပ္ျဖည့္ပါ။ အသုပ္က သိပ္ေျခာက္ေနမွာစိုးရင္ ေရေႏြးေလး နည္းနည္းထည့္ပါ။ ဆီမပါတဲ့ ခံတြင္းျမိန္ေစမယ့္ ပဲၾကာဇံ ပုစြန္သုပ္ တစ္ပြဲ ရပါျပီ။
Monday, February 14, 2011
ပဲေစာင္းလွ်ားသီးသုပ္
အိမ္က အစ္မက ပဲေစာင္းလွ်ားသီးသုပ္တာ သိပ္ေကာင္းပါတယ္။ သူ႔ကို ေရးေပးဖို႔ ေျပာထားတာ ၾကာျပီ။ သူမအားတာနဲ႔ ကိုယ့္ဘာသာကိုယ္ပဲ ေရးလိုက္ပါတယ္။
၁။ ပဲေစာင္းလွ်ားသီးေတြကို ေဘးအမွ်င္သင္၊ ဆီပါေလကာေလးထည့္ျပီး ျပဳတ္ပါတယ္။
၂။ ျပဳတ္ထားတဲ့ ပဲေစာင္းလွ်ားသီးေတြကို ပါးပါးလွီးပါတယ္။
၃။ ၾကက္သြန္နီကို အခြံသင္၊ ပါးပါးလွီးျပီး ဆီခ်က္လုပ္ထားပါတယ္။
၄။ ေျမပဲေလွာ္နဲ႔ ပုစြန္ေျခာက္ကို ေထာင္းထားပါတယ္။
၅။ ပဲေစာင္းလ်ားသီးထဲကို ၾကက္သြန္နီဆီခ်က္၊ ေျမပဲနဲ႔ ပုစြန္ေျခာက္ေထာင္း၊ ပဲမႈန္႔၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔၊ ငံျပာရည္၊ ငရုတ္သီးအေလွာ္မႈန္႔၊ သံပုရာရည္ သင့္ရုံထည့္ျပီး သမေအာင္ နယ္ပါ။ စိမ့္စိမ့္ေလးနဲ႔ အရသာရွိတဲ့ ပဲေစာင္းလွ်ားသီးသုပ္ တစ္ပြဲ ရပါျပီ။
အသုပ္စုံ
အားလပ္ရက္ တစ္ရက္မွာ လုပ္စားျဖစ္ခဲ့တဲ့ အသုပ္စုံေလးပါ။ အသုပ္စုံက ထည့္ရတဲ့ အမယ္ေတြမ်ားလို႔ ပုံမွန္ အလုပ္သြားရတဲ့ရက္မ်ဳိးမွာ လုပ္ရင္ ကရိကထမ်ားလို႔ ပိတ္ရက္ေစာင့္ျပီး လုပ္စားျဖစ္ပါတယ္။
၁။ အရင္ဆုံး အာလူးနဲ႔ ၾကက္ဥကို ျပဳတ္၊ အခြံခြာ၊ ပါးပါးလွီးထားပါတယ္။
၂။ ပဲျပား ၁ျပားကို အတုံးေလး ၈တုံးျဖစ္ေအာင္ပိုင္း၊ ဆား၊ဆႏြင္းနယ္၊ ဆီပူပူမွာ ေၾကာ္ျပီး ခပ္ပါးပါးျဖစ္ေအာင္ ကတ္ေၾကးနဲ႔ ညွပ္ထားပါတယ္။
၃။ ပဲပင္ေပါက္၊ ေခါက္ဆြဲ နဲ႔ ပဲၾကာဇံတို႔ကို ျပဳတ္၊ ေရေအးစိမ္၊ ေရျပန္စစ္ျပီး တစ္ပုံစီ ပုံထားပါတယ္။
၄။ ထမင္းကို လိုသေလာက္ယူ၊ ျပဳတ္ထားတဲ့ အာလူး၊ ၾကက္ဥ၊ ပဲပင္ေပါက္၊ ေခါက္ဆြဲ၊ ပဲၾကာဇံ နဲ႔ ပဲျပားေၾကာ္ ထည့္စားခ်င္သေလာက္ယူ၊ ေျမပဲေလွာ္ (ရႈပ္လို႔ မေထာင္းဘဲ ထည့္လိုက္ပါတယ္။ ေထာင္းရင္ေတာ့ ပိုစားေကာင္းမွာ။)၊ ပဲမႈန္႔၊ ငရုတ္သီးအေလွာ္မႈန္႔၊ ဆီခ်က္၊ ငံျပာရည္၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔ သင့္ရုံထည့္ျပီး သမေအာင္နယ္လိုက္ရင္ စားေကာင္းတဲ့အသုပ္စုံတစ္ပြဲ ရပါျပီ။
အသုပ္စုံနဲ႔စားဖို႔ ဟင္းခါးမခ်က္ဘဲ ေရေႏြးၾကမ္းနဲ႔ပဲ ႏွစ္ပါးသြားလိုက္ပါတယ္။ :)
Sunday, February 6, 2011
ဆူရွီ (ခ) ဂ်ပန္ေရညွိ ထမင္းလိပ္
ဆူရွီကို ၾကိဳက္လို႔ေရာ၊ လုပ္ရတာလြယ္လို႔ေရာ အဆင္သင့္သလို မၾကာမၾကာ လုပ္စားျဖစ္ပါတယ္။ က်မကေတာ့ ဆူရွီကို ထည့္ခ်င္တာထည့္ျပီး လိပ္ပါတယ္။ ဆိုင္ေတြမွာေရာင္းတာနဲ႔ တူတူ မတူတူ စားေကာင္းရင္ ျပီးတာပဲလုိ႔ပဲ သေဘာထားပါတယ္။
၁။ အရင္ဆုံး ဆူရွီထဲ ထည့္ခ်င္တဲ့ အစာပလာေတြကို Ovenထဲ ထည့္ျပီး အရင္ကင္ပါတယ္။ Ham Sausage၊ မုန္လာဥနီ၊ မႈိအေသး၊ ငရုတ္သီးပြေတာင့္။ မကင္ခ်င္ရင္ ေရေႏြးေငြ႔နဲ႔ပဲေပါင္းေပါင္း၊ ျပဳတ္ျပဳတ္ ရပါတယ္။
၂။ ထမင္းလိပ္လုပ္ခ်င္သေလာက္ ပမာဏ ထမင္းကို ႏွမ္းဆီနည္းနည္း၊ ဆားသင့္ရုံထည့္ျပီး သမေအာင္ ဇြန္းနဲ႔ နယ္ပါတယ္။
၃။ ေရညွိရြက္ေပၚကို ထမင္းခပ္ပါးပါး ညီေအာင္ခင္းပါတယ္။ ခင္းျပီးရင္ ဇြန္းေလးနဲ႔ နဲနဲလိုက္ျပားပါတယ္။ လိပ္တဲ့အခါမွာ က်စ္ေနေအာင္လို႔ပါ။
၄။ ကင္ထားတဲ့ အစာေတြကို စလိပ္မယ့္ေနရာနဲ႔ ခပ္နီးနီးမွာ စီျပီးတင္ပါတယ္။ (ငရုတ္သီးကင္ကို မထည့္ပါဘူး။ စပ္မွာစိုးလို႔။ စားခ်င္မွ ကိုက္စားဖို႔ ထားလိုက္ပါတယ္။)
၅။ ဘယ္၊ညာႏွစ္ဘက္ ညီေအာင္ ခပ္က်စ္က်စ္ လိပ္ပါ။
၆။ ေရညိွ ထမင္းလိပ္ အရွည္ကို လက္တစ္လုံးသာသာ အပိုင္းေလးေတြ ျဖတ္ျပီး ပန္းကန္ထဲထည့္ျပီးရင္ စားခ်င္စဖြယ္ အရသာရွိတဲ့ ဂ်ပန္ေရညွိ ထမင္းလိပ္ကို သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။
(ေရညိွ ထမင္းလိပ္္ကို အပိုင္းေလးေတြျဖတ္ဖို႔ ဓါးထက္ထက္တစ္ေခ်ာင္းလုိပါတယ္။ မထက္ရင္၊ ဓါးေသြးေက်ာက္ မရွိခဲ့ရင္ ငရုတ္ဆုံ (သို႔) ေၾကြခြက္ ေအာက္ေျခမွာ ေသြးလို႔ရပါတယ္။)
ဗယာေၾကာ္
အရင္က ဗယာေၾကာ္ကို အျမဲတမ္း အသင့္သုံး အမႈန္႔ေတြန႔ဲပဲ ေၾကာ္ဖူးတာ။ ဒီတစ္ခါေတာ့ ကိုယ္တိုင္ အစအဆုံးလုပ္ျပီး စမ္းေၾကာ္ၾကည့္ပါတယ္။
၁။ အရင္ဆုံး ကုလားပဲေတြကို ဂဲဖယ္ျပီး မုန္႔ဖုတ္တဲ့ ေဆာ္ဒါ ဇြန္းဖ်ားေလးနဲ႔ နည္းနည္းထည့္ျပီး တစ္ည ေရစိမ္ထားပါတယ္။
၂။ ၾကက္သြန္နီနဲ႔ ငရုတ္သီးစိမ္းကို ညကတည္းက ပါးပါးလွီးထားပါတယ္။ နဲနဲေျခာက္ေအာင္လို႔ပါ။ ဂ်င္း လက္တစ္ဆစ္ေလာက္ကိုလည္း အခြံခြာထားလိုက္ပါတယ္။
၃။ ေနာက္တစ္ေန႔ မနက္ဆိုရင္ ညက ေရစိမ္ထားတဲ့ ပဲေတြ ပြလာျပီမို႔ ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး၊ ဂ်င္းနဲ႔ ေရာေထာင္းပါတယ္။ ေတာ္ေတာ္ေလး ညက္ေအာင္ ေညာင္းေနေအာင္ ေထာင္းရပါတယ္။ (ေနာက္တစ္ခါေတာ့ Blenderထဲ ထည့္ၾကိတ္တာ၊ ဒါမွမဟုတ္ အသင့္သုံး အမႈန္႔ပဲ သုံးပါေတာ့မယ္။ ေထာင္းရတာ အရမ္းကို ပင္ပန္းပါတယ္။)
၄။ နံနံပင္ကို ပါးပါးလွီးပါတယ္။ (တကယ္က ပူစီနံ ထည့္ရင္ ပိုလိုက္ပါတယ္။ မရွိလို႔ ရွိတာပဲ ထည့္လိုက္ပါတယ္။)
၅။ ေထာင္းထားတဲ့ ပဲကို ၾကက္သြန္နီ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ နံနံပင္၊ အေၾကာ္မႈန္႔၊ မဆလာ၊ ဆား အနည္းငယ္၊ ေရနည္းနည္းနဲ႔ ေရာျပီး သမေအာင္ နယ္ပါတယ္။ (ေရထည့္တာ နည္းနည္းမ်ားသြားလို႔ အေၾကာ္မႈန္႔ကို အျဖည့္အေနနဲ႔ ထည့္လိုက္ရပါတယ္။ ပုံမွန္ဆို မထည့္ဘူးလို႔ ထင္ပါတယ္။ သူမ်ားဘေလာ့ဂ္ေတြမွာ လိုက္ရွာဖတ္လိုက္ပါဦးမယ္။ :))
၆။ ဆီအိုးထဲကို ဆီခပ္မ်ားမ်ားထည့္ျပီး ဆီပူလာရင္ ဇြန္း၂ေခ်ာင္းသံုးျပီး ဗယာေၾကာ္ေတြကို အေနေတာ္ အရြယ္အစားရေအာင္ အိုးထဲကို စီထည့္ပါတယ္။
၇။ ဗယာေၾကာ္ေတြကို ဟိုဘက္ဒီဘက္လွန္ေပးျပီး အက်က္ညီရင္ ဆယ္လို႔ရပါျပီ။
တကယ္ေတာ့ ဗယာေၾကာ္ကို အရင္တစ္ခါကလည္း ေၾကာ္ဖူးပါတယ္။ ခုတစ္ခါ ကိုယ္တိုင္ေထာင္းျပီး ေၾကာ္တာမို႔ မွတ္တမ္းတင္လိုက္ခ်င္လို႔ ပို႔စ္အျဖစ္ ထပ္ေရးလိုက္ပါတယ္။
Wednesday, February 2, 2011
မုန္႔ဟင္းခါး
မုန္႔ဟင္းခါးကို တစ္ခါမွ ကိုယ္တုိင္ အစအဆုံး မခ်က္ဖူးပါဘူး။ အရင္က ရန္ကုန္ကေန စံျပေဒၚၾကည္၊ ေျမာင္းျမေဒၚခ်ဳိ၊ တင္တင္ေအး၊ ခင္ေထြးရီ စတဲ့ အထုပ္ေတြ မွာျပီး ခ်က္စားပါတယ္။ မုန္႔ဟင္းခါးက အၾကိဳက္ဆုံးအစာျဖစ္လို႔ တစ္လကို သံုးခါေလာက္ ခ်က္ခ်က္စားျဖစ္တယ္။ အခုေတာ့ ဘာအထုပ္မွလည္းမရွိ၊ ျမန္မာဆိုင္ေတြမွာ သြားစားရတာလည္း အဆင္မေျပ၊ ေဝးကလည္း ေဝးဆိုေတာ့ ကိုယ့္ဘာသာကိုယ္ စမ္းခ်က္ၾကည့္မယ္ဆိုျပီး ခ်က္လိုက္ပါတယ္။ က်မက မုန္႔ဟင္းခါးဆို ဘဝပ်က္ မုန္႔ဟင္းခါးကအစ ၾကိဳက္ေတာ့ ပ်က္သြားလည္း ကိစၥမရွိဘူးဆိုျပီး ခ်က္လိုက္တယ္။
၁။ အရင္ဆုံး အေၾကးခြံဖယ္၊ ပါးဟက္ဖယ္၊ ဗိုက္ခြဲျပီး အူထုတ္ထားတဲ့ အရြယ္ခပ္လတ္လတ္ ငါး(ဘာငါးလည္း မသိပါ)ႏွစ္ေကာင္ကို ေထာင္းထားတဲ့ စပါးလင္ သုံးပင္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ငါးေျမွာင့္၊ ဂ်င္း လက္တစ္ဆစ္၊ ငံျပာရည္ ဟင္းခ်က္ဇြန္း သံုးဇြန္းနဲ႔ ႏူးေနေအာင္ အရင္ျပဳတ္ပါတယ္။
၂။ ျပဳတ္ထားတဲ့ ငါးေတြကို ဆယ္ျပီး အေအးခံ၊ ေအးရင္ အေရခြံဖယ္ျပီး အရိုးသင္ပါတယ္။
၃။ ငါးေတြ သင္ေနတုန္း ငါးျပဳတ္ရည္ကို ဆက္ျပဳတ္ထားပါတယ္။ စပါးလင္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ ဂ်င္းအနံ႔ ပိုရေအာင္လို႔ပါ။
၄။ ဟင္းရည္တည္မယ့္အိုးထဲကို ဆီ ဟင္းခ်က္ဇြန္းနဲ႔ တစ္ဇြန္းခြဲေလာက္ထည့္ျပီး ဆီက်က္ေအာင္ လုပ္ပါတယ္။
၅။ ဆီက်က္ရင္ ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မႈန္႔ ဟင္းခတ္ဇြန္း တစ္ဇြန္းေမာက္ေမာက္ေလာက္ထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါတယ္။ (တစ္ကယ္က ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီနဲ႔ ဆီသတ္ရမယ္ ထင္ပါတယ္။ ျမန္ေအာင္ ဒီလိုပဲ လုပ္လိုက္တာ။)
၆။ ငရုတ္သီးနံ႔ေလး ေမႊးလာရင္ ငံျပာရင္ ဟင္းခ်က္ဇြန္းနဲ႔ ႏွစ္ဇြန္းေလာက္ထည့္၊ ငါးအသားေတြကို ထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါတယ္။
၇။ ငါးဆီသတ္ထားတာ နဲနဲေျခာက္လာရင္ အဲဒီ့အိုးထဲကို ငါးျပဳတ္ရည္ေတြ အဖတ္မပါေအာင္ စစ္ျပီး ထည့္ပါ။
၈။ ဆန္ေလွာ္မႈန္႔ ဟင္းခတ္ဇြန္း ၆ဇြန္းနဲ႔ ပဲအက်က္မႈန္႔ ဟင္းခတ္ဇြန္း ၄ဇြန္းကို ေရေအးနဲ႔ သမေအာင္ ေဖ်ာ္ျပီး ဟင္းရည္အိုးပြက္လာရင္ ထည့္ပါ။
၉။ ျပီးရင္ ၾကက္သြန္နီဥၾကီးတစ္လုံးကို အခြံခြာ ၈စိတ္ပိုင္းထားတာနဲ႔ ၾကက္ဥျပဳတ္ ၂လုံး ပါးပါးလွီးထားတာေတြ ထည့္ပါတယ္။ အရင္က ၾကာစြယ္ကို အခြံခြာျပီး အဝိုင္းေလးေတြ ပါးပါးလွီးထည့္ပါတယ္။ သူက ငွက္ေပ်ာအူထက္ အမ်ားၾကီး ပိုစားေကာင္းပါတယ္။
၁၀။ ဟင္းရည္အိုး ပြက္ပြက္ဆူရင္ အရသာ အေပါ့၊ အငံ၊ ဟင္းရည္ အပ်စ္၊ အက်ဲေပၚလိုက္ျပီး ေရထပ္ထည့္ပါတယ္။
၁၁။ အားလုံးျပီးရင္ေတာ့ နံနံပင္၊ ငရုတ္သီးအေလွာ္မႈန္႔၊ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ေလးနဲ႔ အရသာရွိလွတဲ့ အိမ္ခ်က္မုန္႔ဟင္းခါးကို သုံးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။
Subscribe to:
Posts (Atom)