Thursday, June 3, 2010
ဝက္နံရိုးဆန္ျပဳတ္
တစ္ခါတုန္းက ဆယ္ေက်ာ္သက္ေကာင္မေလးႏွစ္ေယာက္ ကြန္ပ်ဴတာသင္တန္းေက်ာင္းတစ္ခုမွာ ဆရာမအျဖစ္ အတူတူ အလုပ္လုပ္ရင္း အလြန္ခင္မင္ရင္းႏွီးခဲ့ၾကပါတယ္။
သူတို႔ႏွစ္ေယာက္က အၾကိဳက္လည္းတူျပီး တရုတ္ကားဇာတ္လမ္းတြဲတစ္ခုကို အရူးအမူး အသည္းအသန္ၾကိဳက္တာ ဘယ္ေလာက္ေတာင္ဆိုးသလဲဆို.. မိုးထဲေလထဲ မေလွ်ာ့ေသာဇြဲနဲ႔ အေခြငွားျခင္း၊ အပ္ျခင္းအမႈကို မွန္မွန္ၾကီးျပဳျပီး တစ္ေယာက္ကဖ်ား၊ တစ္ေယာက္က ေဆးရုံေရာက္တဲ့အထိကို ျဖစ္ပါေလေရာ။
ဖ်ားတဲ့ တစ္ေယာက္ အဖ်ားေပ်ာက္ေတာ့ ေဆးရုံေရာက္ေနတဲ့ သူငယ္ခ်င္းကို သြားၾကည့္ရင္း ေနာက္ေန႔ သူ႔အတြက္ ဆန္ျပဳတ္ျပဳတ္ယူသြားေပးတယ္။ ဆန္ျပဳတ္က ေတာ္ေတာ္ေမႊးျပီး ေသာက္ေကာင္းေတာ့ သူက ေတာ္ေတာ္ၾကိဳက္တယ္။ အဲ့ဒါနဲ႔ ဟိုေန႔က စကားေျပာျဖစ္ၾကရင္း ဆန္ျပဳတ္ေသာက္ခ်င္တယ္ေျပာလို႔ ေနာက္ေန႔မွာ အိမ္မွာ ရွိတာနဲ႔ ျပဳတ္လိုက္တာ.. ရုပ္ပ်က္ဆင္းပ်က္ ဆန္ျပဳတ္တစ္ခြက္ျဖစ္သြားတာနဲ႔ မတင္ေသးဘဲ ေကာင္းေကာင္းမြန္မြန္ခ်က္ျပီးမွ တင္မယ္လုပ္လိုက္တာ.. အခုဆို တစ္လေလာက္ေတာင္ ရွိေတာ့မယ္။ အခုေတာ့ တကယ္ၾကီးကို ခ်က္ျပီး တင္လိုက္ပါျပီ။ ကိုယ္တိုင္ခ်က္တာေတာ့ မဟုတ္ပါဘူး။ အစ္မေတာ္ ရန္ကုန္က လာလည္တုန္း ခ်က္ေပးတာ။ ခ်က္နည္းကေတာ့ ကိုယ္တိုင္ တစ္ဆင့္ခ်င္း ေသခ်ာေျပာထားတာမို႔ ကိုယ္တိုင္ခ်က္သလိုပါပဲ။ ငဆုေရ.. စိတ္မဆိုးနဲ႔ေနာ္..။
အရင္ဆုံး ေရကို ၾကက္သြန္ျဖဴ ဒါးျပားရုိက္ထားတာနဲ႔ ဆူေအာင္ ျပဳတ္ပါတယ္။ ဂ်င္းရွိရင္ ပါးပါးလွီး၊ ထည့္ျပဳတ္ရင္ ပိုေကာင္းပါတယ္။ အိမ္မွာေတာ့ ဂ်င္းမရွိလို႔ မထည့္ျဖစ္ပါ။
ဝက္နံရိုးကို ပြက္ပြက္ဆူေနတဲ့ အိုးထဲ ထည့္ျပီး ႏူးေနေအာင္ျပဳတ္ပါ။
ဆန္ကို ေရမ်ားမ်ားနဲ႔ ထမင္းေပါင္းအိုးထဲထည့္ျပီး ဆန္လုံးကြဲေအာင္ ျပဳတ္ထားပါ။
ဆီအိုးတည္ျပီး ေထာင္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ဆီသတ္ပါ။ ျပီးရင္ ဝက္နံရိုးျပဳတ္ ထည့္ပါ။ ငံျပာရည္အၾကည္ ဟင္းခ်က္ဇြန္းနဲ႔ တစ္ဇြန္းထည့္ပါ။ ငံျပာရည္ထည့္ျပီးတာနဲ႔ ဆန္ျပဳတ္ရည္ထည့္၊ သမေအာင္ေမႊျပီး ပြက္ရင္ မီးပိတ္ထားလုိ႔ ရပါျပီ။
ငံျပာရည္နဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴ+အသား ဆီသတ္ထားတာနဲ႔ ေတြ႔တဲ့အခါ အလြန္ေမႊးသြားပါတယ္။
ငရုတ္ေကာင္းၾကိဳက္တတ္ရင္ စားခါနီး ျဖဴးစားပါ။ အစာအိမ္သမားေတြအတြက္ေတာ့ မထည့္တာ ေကာင္းပါတယ္။
အင္ဥဟင္း
ခ်စ္သူငယ္ခ်င္းၾကီး ငဆု ေတာင္းဆိုထားတဲ့ ဆန္ျပဳတ္ မတင္ရမျခင္း တစ္ျခားဘာမွ မတင္ေသးဘူးလို႔ ဆုံးျဖတ္ထားတဲ့အတြက္ ဆန္ျပဳတ္ျပဳတ္ျပီးမွ က်န္တာေတြကို ဆက္တင္ျဖစ္ပါမယ္။
ဒါကေတာ့ အိမ္က အစ္မေတာ္ ခ်က္ေၾကြးတဲ့ အင္မတန္အရသာရွိတဲ့ အင္ဥဟင္း၊ ခ်က္နည္းလည္း သူကိုယ္တိုင္ေရးေပးထားတာမို႔ တင္လိုက္ပါတယ္။
----------------------------------------------------------------------------------
ဒီမွာေနလာတဲ့ သံုးႏွစ္ေက်ာ္အတြင္းမွာ ပထမဆံုးအၾကိမ္ အင္ဥကုိ ေတြ ့တာပါပဲ။
အိမ္မွာ အင္ဥခ်က္ရင္ အေမက ဘယ္ေတာ့မွ မခ်က္ခုိင္းခ်င္ဘူး။ တစ္ပိႆာ ခ်က္ရင္ ငါးဆယ္သားေတာင္ အႏုိင္ႏုိင္က်န္တတ္လုိ႔ပါ။ ခ်က္ရင္းနဲ႔ ျမည္းတယ္ဆုိၿပီး စား စား ပစ္လုိက္လုိ ့။
ဟင္းျမည္း ခ်င္လုိ ့သာခ်က္ခ်င္တာ။ အင္ဥကုိေတာ့လံုး၀မေဆးခ်င္ဘူး။ တစ္လံုးခ်င္းေဆးရတာ ေတာ္ေတာ္မသက္သာတဲ့အလုပ္။ အဲဒီ တစ္လံုးခ်င္းကို ေလးခါေလာက္ေဆးမွ ေတာ္ရုံက်တာ။ မဟုတ္ရင္ သဲတရွပ္ရွပ္နဲ ့လုံး၀စားလုိ႔မေကာင္းဘူး။
ၿပီးရင္ ပါးပါးလွီးရေသးတယ္။ အထဲမွာ အႏွစ္က အျဖဴေရာင္ နဲ ့ အမဲေရာင္ ႏွစ္မ်ဴိးရွိတယ္။
တခါသား အဖြားက ဟင္းကူၿပီးခ်က္ေပးမယ္ဆုိၿပီး မီးဖုိထဲ၀င္လာေရာ။ အင္ဥလွီးေနတာလဲေတြ႔ေရာ ကြ်န္မကုိ ဟဲ့ မေကာင္းတဲ့အမဲေတြကို ဘာလုိ ့ထည့္လွီးေနတာလဲတဲ့။ သူအင္ဥကုိ မသိတာ ေတာ္ေတာ္ေလးအ့ံၾသသြားမိတယ္။ အဖြားက ေမာ္လၿမိဳင္လဲ ေမာ္လၿမိဳင္သူ ၊ ဟင္းခ်က္လဲအရမ္းေကာင္းတဲ့သူေလ။ အင္းေလ ေမာ္လၿမိဳင္မွာ အင္ဥမရွိလုိ႔ေနမွာေပါ့။
သီး သီး တုန္းကလဲတခါ အသီးခြဲၾကည့္ေတာ့ အထဲမွာ မဲကုန္ဘီဆုိပီး လႊင့္ပစ္တာေလ။ သီး သီး အရမ္းႀကိဳက္တဲ့ ကြ်န္မ ေတာ္ေတာ္ငုိခ်င္သြားတယ္။
အင္ဥအေၾကာင္းကေန ေဘးေရာက္ကုန္ပါဘီေလ။ ျပန္ဆက္ရရင္က ဒီမွာ ကြ်န္မေတြ ့ခဲ့တ့ဲအင္ဥက ေရကုိ ေျပာင္ေအာင္ေဆးၿပီးသားေတြ။ ေတာ္ေတာ္ေလးေတာ့ ၀မ္းသာသြားတယ္။
အိမ္ျပန္ေရာက္ေတာ့ ေရတခါေလာက္အာပတ္လြတ္ ထပ္ေဆး၊ ပါးပါးလီွးထား။ ၾကက္သြန္ျဖဴ နီေထာင္း၊ ဆႏြင္းထည့္ ဆီသတ္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထည့္၊ အေရာင္တင္မႈန္႔ထည့္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးလိပ္ၿပီဆုိ လီွးထားတဲ့အင္ဥထည့္။ အေပါ့အငန္ လုိသလုိျမည္း၊ ေရထည့္ၿပီး ခန္းေအာင္တည္။ လုိေသးရင္ ေရထပ္ထည့္ပါ။
ဒီကအင္ဥမွာ ေျပာစရာတခုရွိတာက ျမန္မာျပည္က အင္ဥလုိ မႏုပါဘူး။ သားေရဖတ္နဲ ့ နည္းနည္းဆင္တယ္။ ဒါေပမယ့္လည္း အလြမ္းေျပ ရွားရွားပါးပါး လူတကာ မနာလုိျဖစ္ရတ့ဲဟင္းေတာ့ စားလုိက္ရတာေပါ့ေလ။
Subscribe to:
Posts (Atom)