Saturday, July 9, 2011

ဝက္သားဆြမ္းခ်က္၊ ၾကက္ဥေမႊေၾကာ္ ႏွင့္ ပဲၾကာဇံဟင္းခ်ဳိ

အျဖဴေရာင္ နတ္သမီး ဘေလာ့ဂ္က ဟင္းခ်က္နည္းျဖစ္တဲ့ ဝက္သားဆြမ္းခ်က္ကို တအိမ္လုံးက သိပ္ၾကိဳက္ၾကတာနဲ႔ ခဏခဏ ခ်က္စားျဖစ္ပါတယ္။ အရင္က ၾကက္သားနဲ႔ ခ်က္တဲ့နည္းကို ဒီမွာ တင္ဖူးပါတယ္။

ဝက္သားနဲ႔ ၾကက္သားပဲ ကြာသြားျပီး ခ်က္နည္းက တူတူမို႔ အရင္ပို႔စ္ကေန ေကာ္ပီကူးျပီးပဲ တင္လိုက္ပါတယ္။

၁။ ဝက္သားေတြကို အရြယ္ေတာ္ တုံး၊ ငံျပာရည္၊ ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မႈန္႔၊ ဆႏြင္းမႈန္႔တို႔နဲ႔ နယ္ျပီး ႏွပ္ထားပါတယ္။

၂။ ၾကက္သြန္နီ ၃ဥကို စကာစိပ္စိတ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၄ေျမွာင့္ ပါးပါးလွီး၊ ဂ်င္း လက္တစ္ဆစ္ကို အေခ်ာင္းေလးေတြ လွီးထားပါတယ္။

၃။ ဆီအိုးထဲ ဆီ ဟင္းခ်က္ဇြန္း တစ္ဇြန္းစာထည့္တည္၊ ဆီက်က္ရင္ ဝက္သားထည့္၊ ျပီးရင္ ဝက္သားကို ေရျမဳပ္လုနီးပါးထည္ျ့ပီး တည္ပါတယ္။

၄။ ေရ တစ္ဝက္ေလာက္ ခန္းသြားရင္ သရက္သီးသနပ္ သုံးဖတ္ေလာက္ထည့္၊ ေမႊျပီး အုပ္ထားပါတယ္။

၅။ ခဏေလာက္ၾကာရင္ ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္၊ ေမႊျပီး အုပ္ထားပါတယ္။ (နတ္သမီးရဲ႕ နည္းက ဂ်င္းကို အရင္ထည့္၊ ျပီးရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ျပီးမွ ၾကက္သြန္နီ မာရာက ေပ်ာ့ရာ အဆင့္ဆင့္ ထည့္ပါတယ္။ အိမ္ကလူေတြက အားလုံးကို ႏူးေနတာမ်ဳိးကို ၾကိဳက္လို႔ အကုန္ တူတူထည့္လိုက္ပါတယ္။)

၆။ ဟင္းအိုးကို မၾကာမၾကာေမႊေပးျပီး ဆီက်န္ေရက်န္အေနမွာ မီးပိတ္လို႔ ရပါျပီ။ မဆလာၾကိဳက္တတ္ရင္ မဆလာထည့္ေမႊျပီးမွ မီးပိတ္ပါ။

အရမ္း အရမ္းကို စားေကာင္းတဲ့ ဝက္သားဆြမ္းခ်က္ဟင္း တစ္ခြက္ ရပါျပီ။

ၾကက္ဥေမႊေၾကာ္
တစ္ေလာက အိမ္လာလည္သြားတဲ့ သူငယ္ခ်င္း ခ်က္ေကၽြးေတာ့မွ ဒီလိုၾကက္ဥေၾကာ္နည္းမ်ဳိးကို စားဖူးတာပါ။ သူခ်က္တာ အရမ္းစားေကာင္းလို႔ အိမ္က အစ္မက ေနာက္ပိုင္း သူ႔နည္းလိုမ်ဳိးကို နဲနဲျပဳျပင္စီရင္ျပီး ခ်က္ခ်က္ေပးတတ္ပါတယ္။

၁။ ၾကက္သြန္နီ တစ္ဥ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး တစ္လုံးကို စကာစိတ္လိုမ်ဳိး ေသးေသးေလးေတြ လွီးထားပါတယ္။

၂။ နံနံပင္ ၁ပင္၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္ ၂စည္းနဲ႔ ငရုတ္သီးစိမ္း ၂ေတာင့္ကို ပါးပါးလွီးထားပါတယ္။

၃။ ၾကက္ဥႏွစ္လုံးကို ဆားအနည္းငယ္ထည့္ျပီး ေခါက္ထားပါတယ္။

၄။ ဆီအိုးတည္ျပီး ဆီက်က္ရင္ ၾကက္သြန္နီထည့္ေၾကာ္ပါတယ္။

၅။ ၾကက္သြန္နီ အေရာင္ေျပာင္းျပီး ႏြမ္းျပီဆိုရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထည့္ျပီး လိတ္တဲ့အထိ ေၾကာ္ပါတယ္။

၆။ ျပီးရင္ ၾကက္ဥထည့္ ေမႊေၾကာ္၊ ခဏၾကာရင္ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္နဲ႔ နံနံပင္ထည့္၊ ငံျပာရည္၊ ဆား သင့္ရုံထည့္ ေမႊ၊ ျပီးရင္ ရပါျပီ။

နံနံပင္နံေလး ေမႊးေနတဲ့ ၾကက္ဥေမႊေၾကာ္ တစ္ပြဲ ရပါျပီ။

ပဲၾကာဇံဟင္းခ်ဳိ
ပဲနီေလး ဟင္းခ်ဳိကို အရမ္းၾကိဳက္ေပမယ့္ ပဲနီေလး ဝယ္မရလို႔ မေသာက္ရတာ ၾကာျပီ။ တစ္ေလာက အေမလာေတာ့ ပဲနီေလးေတြ ယူလာေပးတာနဲ႔ ပဲနီေလး ပဲၾကာဇံဟင္းခ်ဳိကို ျပန္ေသာက္ရေတာ့တယ္။

၁။ ပဲနီေလးေတြကို ေရစင္ေအာင္ေဆး၊ ဂဲဖယ္ျပီး ေရစိမ္ထားပါတယ္။ ပဲၾကာဇံကိုလည္း ေရစိမ္ထားပါတယ္။

၂။ အိုးထဲကို ဆီ ပါေလရုံထည့္ျပီး ဆီပူလာရင္ ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မႈန္႔ နည္းနည္းထည့္၊ ေရစိမ္ထားတဲ့ ပဲနီေလးထည့္ျပီး ေမႊ၊ ျပီးရင္ ေရထည့္ျပီး ပြက္ေအာင္ တည္ထားပါတယ္။ (ပဲကို ျပဳတ္ရင္ ဆားမထည့္ရပါဘူး။ ထည့္ရင္ ပဲက မပြလာဘူးလို႔ ေျပာၾကပါတယ္။)

၃။ ပဲနီေလးေတြ ပြလာျပီဆိုရင္ ဆား၊ ငံျပာရည္ သင့္ရုံထည့္၊ ပဲၾကာဇံကို ကတ္ေၾကးနဲ႔ ညွပ္ျပီး ထည့္၊ ေမႊ၊ ၾကက္သြန္နီ ေၾကာ္ထားတာ စားပြဲဇြန္း တစ္ဇြန္းေလာက္ထည့္ျပီး ပြက္ရင္ မီးပိတ္ထားလိုက္လို႔ ရပါျပီ။

7 comments:

  1. ဝက္သားဆြမ္းခ်က္ ... စားခ်င္တယ္...မမ :)

    ReplyDelete
  2. အန္တီတင့္က အသက္ေလးရလာေတာ့ တစ္ေန႔တစ္ေန႔ ဘာခ်က္ရမလဲလို႔ စဥ္းစားရတာကိုက အလုပ္တစ္ခုျဖစ္ေနၿပီ။
    ဒီကေန႔ Snow ရဲ႕ ပို႔စ္ေလး ႏွစ္ခုလံုးကို ဖတ္သြားၿပီး ဖြယ္ဖြယ္ရာရာေလး ခ်က္မလားလို႔ စိတ္ကူးတယ္။ စိတ္အစဥ္ ၾကည္လင္ေအးျမပါေစကြယ္။

    ReplyDelete
  3. @Angle: အဝသာ စားသြားပါ ညီမ။ :)

    @Aunty Tint: စႏိုးပို႔စ္ကေလးက အန္တီ့အတြက္ အသုံးဝင္တယ္ဆိုတာ သိရလို႔ ဝမ္းသာပါတယ္ အန္တီ။ :) လာေရာက္အားေပးတဲ့အတြက္ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။

    ReplyDelete
  4. ခ်က္ထားတာ အားလံုးၾကိဳက္တယ္။ မနက္စာမစားရေသးခင္လာဖတ္တာ . ဗိုက္ဆာလြန္းလို႔ မခံႏိုင္ေတာ႔ဘူး။ ထမင္းအျမန္သြားစားရေတာ႔မယ္

    ReplyDelete
  5. ပဲဟင္းခ်ိဳထဲကို ဆီမထည့္ရင္ေကာ အရသာဘယ္လိုျဖစ္မလဲဟင္

    ပံု ဆီေၾကာက္သူတဦး

    ReplyDelete
  6. ဆီမထည့္လည္း ရပါတယ္။ ကိုယ့္ဘာသာကိုုယ္ ၾကိဳက္တဲ့ပုံစံမ်ဳိး ခ်က္လို႔ ရပါတယ္။

    ပဲကို အရင္ျပဳတ္၊ ပဲႏူးရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဒါးျပားရိုက္ျပီး ထည့္ (သို႔) ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္ျပီးသား ထည့္၊ ပြက္ရင္ အရသာထည့္၊ ပဲၾကာဇံထည့္ျပီး ေနာက္တစ္ၾကိမ္ ဟင္းရည္ဆူရင္ သုံးေဆာင္လို႔ ရပါျပီရွင္။

    ReplyDelete
  7. အကုန္စားသြားတယ္ေနာ္

    ReplyDelete