အသုပ္ သုပ္စားခဲ့ဖူးတာေတြကို တစ္ေနရာထဲမွာ စုထားခ်င္လို႔ပါ။ မ်ားေသာအားျဖင့္ကေတာ့ စိတ္ကူးေပါက္သလို ေလွ်ာက္လုပ္ထားတာ။ စားလို႔ အဆီအေငၚ တည့္သြားတာလည္းရွိ၊ မတည့္တာလည္းရွိ ပါပဲ။ အဆင္မေျပေတာ့လည္း ေနာက္အဲ့ဒီနည္းမ်ဳးိနဲ႔ မလုပ္ေတာ့ဘူးေပါ့ေနာ။ :D
လက္ဖက္သုပ္
ျမန္မာလူမ်ဳိးဆိုရင္ လက္ဖက္မၾကိဳက္တဲ့သူ ရွားမယ္ ထင္ပါတယ္။ လက္ဖက္ကို အရင္ ေက်ာင္းသူဘဝတုန္းက မစားခ်င္မွ အဆုံး၊ အိမ္မွာ အျမဲ အမ်ားၾကီးရွိေနလို႔ မုန္းေတာင္ မုန္းခ်င္သလိုျဖစ္ခဲ့တယ္။ ခုလည္းက်ေရာ တစ္ခါတစ္ေလ ရန္ကုန္ျပန္မွ၊ ဒါမွမဟုတ္ သူမ်ားက လက္ေဆာင္ေပးမွပဲ ရွားရွားပါးပါးစားရေတာ့တယ္။
ပထမနည္းက ဒညင္းသီးလက္ဖက္၊ ႏွစ္ျပန္ေၾကာ္၊ ေဆးဘဲဥ တစ္လုံး ေသးေသးလွီး၊ ပုဇြန္ေျခာက္ အနည္းငယ္၊ ဂ်င္း ႏွပ္ထားျပီးသား စားပြဲဇြန္း တစ္ဇြန္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွစ္ေျမွာင့္ ပါးပါးလွီး၊ သံပုရာသီး တစ္စိတ္၊ ဆီ၊ ဆား သင့္ရုံထည့္နယ္လိုက္ရင္ ေဆြမ်ဳိးေမ႔ လက္ဖက္သုပ္တစ္ပြဲ ရပါျပီ။
ေနာက္တစ္နည္းက လက္ဖက္၊ ဂ်င္း၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး တစ္လုံး အေစ့ဖယ္ ပါးပါးလွီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၂ေျမွာင့္ ပါးပါးလွီး၊ အေၾကာ္စုံ၊ ပုဇြန္ေျခာက္၊ ဆီ၊ ဆား၊ ငံျပာရည္ထည့္ျပီး ေရာနယ္လိုက္ပါတယ္။ ဒါလည္း စားေကာင္းတာပါပဲ။
ပဲေစာင္းလ်ားသီးသုပ္
ဒါကေတာ့ ပဲေစာင္းလ်ားသီးကို ျပဳတ္၊ ပါးပါးလွီး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ပါးပါးလွီး၊ ကီဝီသီးကို အခြံသင္၊ ေလးစိပ္စိတ္၊ ပါးပါးလွီး၊ အေၾကာ္စုံထည့္၊ ဆီ၊ ဆား၊ ငံျပာရည္ သင့္ရုံထည့္ျပီး သမေအာင္နယ္ထားတာပါ။ ေတာ္ေတာ္ စားလို႔ ေကာင္းပါတယ္။
ေနာက္တစ္နည္းက အိမ္လာလည္တဲ့ သူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္ရဲ႕နည္းပါ။
ပဲေစာင္းလ်ားသီးကို ျပဳတ္၊ ပါးပါးလွီး၊ ၾကက္သြန္နီတစ္ဥ ပါးပါးလွီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္၊ ပုဇြန္ေျခာက္၊ ေျမပဲေထာင္း၊ ဆီ၊ ဆား၊ ငံျပာရည္တို႔နဲ႔ သမေအာင္နယ္ျပီးရင္ ပဲေစာင္းလ်ားသီးသုပ္ တစ္ပန္းကန္ ရပါျပီ။
ကန္ဇြန္းရြက္သုပ္
ဒါကေတာ့ အိမ္မွာရွိေနတဲ့ ဟင္းခ်က္စရာလက္က်န္ရွင္းတမ္းေလးပါ။ ျပဳတ္ျပီး ပါးပါးလွီးထားတဲ့ ကန္ဇြန္းရြက္၊ ဘိုစားပဲ၊ ၾကြက္နားရြက္မႈိ၊ ဝက္အူတို႔ကို ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္၊ သံပုရာသီး အရည္ညွစ္ထည့္၊ ဆီ၊ ဆား၊ ငံျပာရည္ သင့္ရုံထည့္ျပီး ေရာနယ္လိုက္တာပါ။ ဒါလည္း ေတာ္ေတာ္စားေကာင္းပါတယ္။
ဒါကလည္း လက္က်န္ရွင္းတမ္းပါပဲ။ ကန္ဇြန္းရြက္ျပဳတ္ကို ပါးပါးလွီး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အေစ့ဖယ္၊ ပါးပါးလွီး၊ ကန္ဇြန္းရိုးထည့္ေၾကာ္ထားတဲ့ မတ္ပဲဗယာေၾကာ္ ႏွစ္ခုက်န္တာကို ခပ္ေသးေသးလွီး၊ ငရုတ္သီးမႈန္႔၊ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္၊ ပဲမႈန္႔၊ ဆီ၊ ဆား၊ ငံျပာရည္ သင့္ရုံထည့္ျပီး သုပ္လိုက္တာပါ။ သိပ္စားမေကာင္းပါဘူး။ ဘယ္သူမွ သိပ္မစားတာနဲ႔ ကိုယ့္ဘာသာကိုယ္ ရွင္းလိုက္ရတဲ့ မ်က္ႏွာငယ္တဲ့ ဟင္းေလးပါ။
အမဲသားလုံးသုပ္
ျပဳတ္ထားတဲ့ အမဲသားလုံးနဲ႔ ၾကြက္နားရြက္မိႈကို ပါးပါးလွီး၊ ပဲေတာင့္ရွည္ ၄ေတာင့္ကို ဟိုဘက္၊ ဒီဘက္ထိပ္ေတြျဖတ္၊ ပါးပါးလွီး၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ပါးပါးလွီး၊ သံပုရာသီး အရည္ညွစ္၊ ဆီ၊ ဆား၊ ငံျပာရည္သင့္ရုံထည့္ျပီး နယ္လိုက္ရင္ ခ်ဥ္၊ ငံ၊ စပ္ အရသာရွိတဲ့ အမဲသားလုံးသုပ္တစ္ပြဲ ရပါျပီ။
ေဆးဘဲဥသုပ္
ေဆးဘဲဥသုပ္ကို အိမ္က သခင္မေလးတစ္ေယာက္က ၾကက္သြန္နီ ပါးပါးလွီးထည့္တာ မၾကိဳက္လို႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔ သင့္ရုံထည့္ျပီး သုပ္လိုက္ပါတယ္။ သုပ္ျပီးသားပုံက နဲနဲရြံစရာၾကီးလို ျဖစ္ေနလို႔ မတင္ေတာ့ပါဘူး။ :)
လက္ဖက္သုပ္
ျမန္မာလူမ်ဳိးဆိုရင္ လက္ဖက္မၾကိဳက္တဲ့သူ ရွားမယ္ ထင္ပါတယ္။ လက္ဖက္ကို အရင္ ေက်ာင္းသူဘဝတုန္းက မစားခ်င္မွ အဆုံး၊ အိမ္မွာ အျမဲ အမ်ားၾကီးရွိေနလို႔ မုန္းေတာင္ မုန္းခ်င္သလိုျဖစ္ခဲ့တယ္။ ခုလည္းက်ေရာ တစ္ခါတစ္ေလ ရန္ကုန္ျပန္မွ၊ ဒါမွမဟုတ္ သူမ်ားက လက္ေဆာင္ေပးမွပဲ ရွားရွားပါးပါးစားရေတာ့တယ္။
ပထမနည္းက ဒညင္းသီးလက္ဖက္၊ ႏွစ္ျပန္ေၾကာ္၊ ေဆးဘဲဥ တစ္လုံး ေသးေသးလွီး၊ ပုဇြန္ေျခာက္ အနည္းငယ္၊ ဂ်င္း ႏွပ္ထားျပီးသား စားပြဲဇြန္း တစ္ဇြန္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွစ္ေျမွာင့္ ပါးပါးလွီး၊ သံပုရာသီး တစ္စိတ္၊ ဆီ၊ ဆား သင့္ရုံထည့္နယ္လိုက္ရင္ ေဆြမ်ဳိးေမ႔ လက္ဖက္သုပ္တစ္ပြဲ ရပါျပီ။
ေနာက္တစ္နည္းက လက္ဖက္၊ ဂ်င္း၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး တစ္လုံး အေစ့ဖယ္ ပါးပါးလွီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၂ေျမွာင့္ ပါးပါးလွီး၊ အေၾကာ္စုံ၊ ပုဇြန္ေျခာက္၊ ဆီ၊ ဆား၊ ငံျပာရည္ထည့္ျပီး ေရာနယ္လိုက္ပါတယ္။ ဒါလည္း စားေကာင္းတာပါပဲ။
ပဲေစာင္းလ်ားသီးသုပ္
ဒါကေတာ့ ပဲေစာင္းလ်ားသီးကို ျပဳတ္၊ ပါးပါးလွီး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ပါးပါးလွီး၊ ကီဝီသီးကို အခြံသင္၊ ေလးစိပ္စိတ္၊ ပါးပါးလွီး၊ အေၾကာ္စုံထည့္၊ ဆီ၊ ဆား၊ ငံျပာရည္ သင့္ရုံထည့္ျပီး သမေအာင္နယ္ထားတာပါ။ ေတာ္ေတာ္ စားလို႔ ေကာင္းပါတယ္။
ေနာက္တစ္နည္းက အိမ္လာလည္တဲ့ သူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္ရဲ႕နည္းပါ။
ပဲေစာင္းလ်ားသီးကို ျပဳတ္၊ ပါးပါးလွီး၊ ၾကက္သြန္နီတစ္ဥ ပါးပါးလွီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္၊ ပုဇြန္ေျခာက္၊ ေျမပဲေထာင္း၊ ဆီ၊ ဆား၊ ငံျပာရည္တို႔နဲ႔ သမေအာင္နယ္ျပီးရင္ ပဲေစာင္းလ်ားသီးသုပ္ တစ္ပန္းကန္ ရပါျပီ။
ကန္ဇြန္းရြက္သုပ္
ဒါကေတာ့ အိမ္မွာရွိေနတဲ့ ဟင္းခ်က္စရာလက္က်န္ရွင္းတမ္းေလးပါ။ ျပဳတ္ျပီး ပါးပါးလွီးထားတဲ့ ကန္ဇြန္းရြက္၊ ဘိုစားပဲ၊ ၾကြက္နားရြက္မႈိ၊ ဝက္အူတို႔ကို ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္၊ သံပုရာသီး အရည္ညွစ္ထည့္၊ ဆီ၊ ဆား၊ ငံျပာရည္ သင့္ရုံထည့္ျပီး ေရာနယ္လိုက္တာပါ။ ဒါလည္း ေတာ္ေတာ္စားေကာင္းပါတယ္။
ဒါကလည္း လက္က်န္ရွင္းတမ္းပါပဲ။ ကန္ဇြန္းရြက္ျပဳတ္ကို ပါးပါးလွီး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အေစ့ဖယ္၊ ပါးပါးလွီး၊ ကန္ဇြန္းရိုးထည့္ေၾကာ္ထားတဲ့ မတ္ပဲဗယာေၾကာ္ ႏွစ္ခုက်န္တာကို ခပ္ေသးေသးလွီး၊ ငရုတ္သီးမႈန္႔၊ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္၊ ပဲမႈန္႔၊ ဆီ၊ ဆား၊ ငံျပာရည္ သင့္ရုံထည့္ျပီး သုပ္လိုက္တာပါ။ သိပ္စားမေကာင္းပါဘူး။ ဘယ္သူမွ သိပ္မစားတာနဲ႔ ကိုယ့္ဘာသာကိုယ္ ရွင္းလိုက္ရတဲ့ မ်က္ႏွာငယ္တဲ့ ဟင္းေလးပါ။
အမဲသားလုံးသုပ္
ျပဳတ္ထားတဲ့ အမဲသားလုံးနဲ႔ ၾကြက္နားရြက္မိႈကို ပါးပါးလွီး၊ ပဲေတာင့္ရွည္ ၄ေတာင့္ကို ဟိုဘက္၊ ဒီဘက္ထိပ္ေတြျဖတ္၊ ပါးပါးလွီး၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ပါးပါးလွီး၊ သံပုရာသီး အရည္ညွစ္၊ ဆီ၊ ဆား၊ ငံျပာရည္သင့္ရုံထည့္ျပီး နယ္လိုက္ရင္ ခ်ဥ္၊ ငံ၊ စပ္ အရသာရွိတဲ့ အမဲသားလုံးသုပ္တစ္ပြဲ ရပါျပီ။
ေဆးဘဲဥသုပ္
ေဆးဘဲဥသုပ္ကို အိမ္က သခင္မေလးတစ္ေယာက္က ၾကက္သြန္နီ ပါးပါးလွီးထည့္တာ မၾကိဳက္လို႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔ သင့္ရုံထည့္ျပီး သုပ္လိုက္ပါတယ္။ သုပ္ျပီးသားပုံက နဲနဲရြံစရာၾကီးလို ျဖစ္ေနလို႔ မတင္ေတာ့ပါဘူး။ :)
အသုပ္ေတြ အားလံုးၾကိဳက္တယ္ လက္ဖက္ကို ဓညင္းသီးနဲ႔ သုပ္တာေတာ႔ အၾကိဳက္ဆံုးေပါ႔။ ဘယ္ေလာက္စားစား မဝဘူး ။
ReplyDeleteစားခ်င္ပါဒယ္ ဆိုေနမွ .....:):)
ReplyDeleteအသုပ္အားလံုးစားသါြးပါတယ္..ဗိုက္နာရင္တာ၀န္ယူရမယ္ေနာ္.. :)
ReplyDelete