Friday, July 1, 2011

ဂ်ဴးဖူး၊ ဝက္အသဲေၾကာ္ ႏွင့္ ဝက္အူေၾကာ္

ထိုင္းစားေသာက္ဆိုင္ေတြမွာ ေရာင္းေလ့ရွိတဲ့ ဂ်ဴးဖူး၊ ဝက္အသဲေၾကာ္ကို အိမ္မွာ ပထမဆုံး စမ္းေၾကာ္ျပီး စားၾကည့္ပါတယ္။ အရသာက တူတူပါပဲ။

ခုတစ္ေလာ ဟင္းခ်က္တာကို ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီေတြ သုံးျပီး ဆီအရင္သတ္ရမွာမ်ဳိး မခ်က္ခ်င္လို႔ အဲ့ဒီအဆင့္ကို ေက်ာ္ျပီး ခ်က္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ဆီသတ္ျပီးမွ ခ်က္တာကို ၾကိဳက္သူမ်ားက ၾကက္သြန္ကို အရင္ဆီသတ္ျပီး က်န္တဲ့အဆင့္အတိုင္း ခ်က္လို႔ ရပါတယ္။

၁။ ဂ်င္းကို အခြံသင္ျပီး ပါးပါးလွီးထားပါတယ္။

၂။ ဝက္အသဲကို ေရေဆးျပီး ပါးပါးလွီး၊ ပဲငံျပာရည္ အေနာက္၊ ခရုဆီ၊ ဆား သင့္ရုံနဲ႔ နယ္ထားပါတယ္။

၃။ ဂ်ဴးဖူးေတြကို ရင့္တဲ့ အပိုင္းေတြ ဖယ္ျပီး တစ္လက္မခြဲခန္႔ အရွည္အေနနဲ႔ ျဖတ္ထားပါတယ္။

၄။ အိုးထဲမွာ ဆီအနည္းငယ္ထည့္ျပီး ဂ်င္းကို ေမႊးေအာင္ ေျခာက္တဲ့အထိ ေၾကာ္ပါတယ္။

၅။ ဂ်င္းေၾကာ္တာ ရျပီဆိုရင္ ဝက္အသဲထည့္ျပီး နဲနဲေမႊပါ။

၆။ အသဲ မက်က္ခင္ ဂ်ဴးဖူးေတြထည့္၊ ခရုဆီနဲ႔ ဆား သင့္ရုံထည့္ျပီး ေၾကာ္ပါတယ္။ ဂ်ဴးဖူးေတြ အစိမ္းရင့္ေရာင္ကို ေျပာင္းသြားျပီဆိုရင္ မီးပိတ္ျပီး အိုးအဖုံးပိတ္ထားေပးပါ။ (ဂ်ဴးဖူးက်က္တာ ေသခ်ာေအာင္လို႔။)

ခဏၾကာရင္ ပန္းကန္ထဲ ခပ္ထည့္ထားျပီး သုံးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။ (ဝက္အသဲက ခဏပဲ ေၾကာ္ရပါတယ္။ ၾကာၾကာေၾကာ္ရင္ မာသြားတတ္လို႔ ခပ္ျမန္ျမန္ခ်က္ရပါတယ္။)

ဝက္အူေၾကာ္
ဝက္အူက ေသခ်ာႏူးဖို႔ကို ေတာ္ေတာ္ၾကာၾကာခ်က္ရပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဝက္အူခ်က္ရင္ အခ်ိန္ကုန္၊ မီးကုန္လို႔ သိပ္မခ်က္ခ်င္ဘူး။ ဒါေပမယ့္ တစ္အိမ္လုံးက ၾကိဳက္ေတာ့လည္း တစ္ခါတစ္ခါ စိတ္လိုလက္ရရွိရင္ ခ်က္ျဖစ္ပါတယ္။

၁။ အရင္ဆုံး ဝက္အူကို အတြဲလိုက္ ေရေဆးျပီး ပဲငံျပာရည္အေနာက္၊ ခရုဆီ၊ ဆား သင့္ရုံနဲ႔ နယ္ထားပါတယ္။ (ဝက္အူကို မျပဳတ္ခင္ မလွီးရပါဘူး။ အထဲက အႏွစ္ေတြ ထြက္ကုန္မွာ စိုးလို႔။ စစ ခ်က္ၾကည့္တုန္းက ဘယ္လိုလုပ္ရမလဲ ေသခ်ာမသိလို႔ လွီးျပီး ျပဳတ္လိုက္မိတာ အႏွစ္ေတြ အကုန္ အျပင္ထြက္ကုန္တယ္။)

၂။ ဂ်င္း လက္ႏွစ္ဆစ္ေလာက္ကို အခြံသင္ျပီး ပါးပါးလွီးထားပါတယ္။

၃။ အိုးထဲကို ဆီပါေလရုံထည့္၊ ဝက္အူထည့္၊ ဂ်င္းျပားေတြထည့္ျပီး ဝက္အူျမဳပ္ေအာင္ ေရထည့္ျပီး ဆူေအာင္တည္ပါတယ္။ ဆူရင္ ဟုိဘက္၊ ဒီဘက္ လွည့္လွည့္ေပးပါတယ္။ အက်က္ညီေအာင္လို႔။

ေရခန္းလုနီးရင္ အူကို ဇြန္းနဲ႔ ျဖတ္ၾကည့္လို႔ မႏူးေသးရင္ ေရထပ္ထည့္ျပီး တည္ရပါတယ္။ အိမ္က ဟင္းအိုးက မီးကို သိပ္မွန္းမရေတာ့လို႔ စမ္းစမ္းျပီး တည္ရပါတယ္။ ပုံမွန္အားျဖင့္ေတာ့ သုံးေရေလာက္ တည္ရပါတယ္။

ျပဳတ္ထားတာ သုံးေရေလာက္ရွိလို႔ ေသခ်ာႏူးျပီဆိုရင္ ေရခန္းေအာင္ လုံးလိုက္ျပီး အေအးခံထားပါတယ္။
၄။ အူေတြ ေအးသြားျပီဆိုရင္ လက္တစ္ဆစ္သာသာေလာက္ အတုံးေလးေတြတုံးျပီး ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီသတ္ျပီး ေၾကာ္လို႔ ပါျပီ။

ေၾကာ္ျပီးသား အူေတြကို ဗူးနဲ႔ သိမ္းထားျပီး ဆီျပန္ဟင္းအျဖစ္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီတို႔နဲ႔ပဲ ခ်က္စားစား၊ အရြက္ျပဳတ္နဲ႔ ေရာျပီးပဲ သုပ္စားစား၊ ၾကာဇံနဲ႔ပဲ ေရာေၾကာ္ျပီး စားစား အဆင္ေျပပါတယ္။

5 comments:

  1. Snow ေရ 'ျမင္သာျမင္ရမၾကင္ရ' ဆိုသလိုျဖစ္ေနၿပီ အန္တီကဝက္သား မစားဘူးေလ း) ဒါေပမယ့္ သားေတြအတြက္ ေၾကာ္ ခ်က္နည္းေလးေတြ မွတ္သြားတယ္ေနာ္။ ေက်းဇူးပါကြယ္။

    ေမတၱာျဖင့္
    အန္တီတင့္

    ReplyDelete
  2. မမေရ ဂ်ဴးဖူးဆိုတာ ခုမွၾကားဖူးတယ္ ..အဟီးး
    အဲလို ဗဟုသုတ စံုတယ္ ညီမေလးက ..
    မမလက္ရာေလးက စားခ်င္စဖြယ္ေလး...
    ဗိုက္ဆာလိုက္တာေနာ္...:):)

    ReplyDelete
  3. @အန္တီတင့္: အျမဲလို လာအားေပးတဲ့အတြက္ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ရွင္။ :)

    @Angle: ဂ်ဴးဖူးက ၾကက္သြန္ျမတ္တို႔၊ ခူးခ်ဳိင္တို႔နဲ႔ ဆင္သလို ရွိတယ္ ညီမ။ သူက ထိပ္မွာ အဖူးေလးပါတယ္။ ေၾကာ္စားရင္ ေတာ္ေတာ္ခ်ဳိျပီး စားေကာင္းတယ္။ လာလာလည္တာ ေက်းဇူးပါ။ :)

    ReplyDelete
  4. ဟင္းႏွစ္မ်ိဳးလံုးၾကိဳက္တယ္ ဝက္အူလည္းၾကိဳက္တယ္ ဒါေပမဲ႔ တစ္ခါမွ ကိုယ္တိုင္ လုပ္မစားဖူးဘူး။ ခု စိတ္၀င္စားသြားတယ္ အိမ္မွာခ်က္စားၾကည္႔ဦးမွ

    ReplyDelete
  5. @မေခ်ာ: စမ္းစားၾကည့္ပါ အစ္မ။ တကယ္စားလို႔ေကာင္းပါတယ္။ :)

    ReplyDelete