Tuesday, June 14, 2011
နန္းၾကီးသုပ္
အုန္းႏို႔ေခါက္ဆြဲခ်က္စားဖို႔ဆိုျပီး သူငယ္ခ်င္းေတြက အသင့္ခ်က္ဖို႔ အထုပ္ (ဘာတံဆိပ္လည္းေတာ့ မမွတ္မိေတာ့ဘူး။) ယူလာခဲ့ေပးတာနဲ႔ အုန္းႏို႔ေခါက္ဆြဲ ခ်က္စားၾကမယ္လို႔ လုပ္ေနရာက အားလုံးကို ေမးၾကည့္လိုက္ေတာ့ ဘယ္သူမွ ဟုတ္တိပတ္တိၾကိဳက္တဲ့သူ မရွိဘူး။ စားဆိုရင္သာ စားလိုက္မယ္၊ ၾကိဳက္ေတာ့ မၾကိဳက္ဘူးဆိုတဲ့အထဲက လူေတြခ်ည္းပဲ။ နန္းၾကီးသုပ္ဆိုရင္ေတာ့ အားလုံးက ၾကိဳက္ၾကတယ္။ ဒါနဲ႔ အဲ့ဒီမွာပါတဲ့ ဆီသတ္ထားျပီးသား ၾကက္သားနဲ႔ အဆာပလာေတြကိုသုံးျပီး နန္းၾကီးသုပ္ပဲ လုပ္လိုက္ပါတယ္။
၁။ အရင္ဆုံး ၾကက္သားကို အေနေတာ္ ခပ္ေသးေသးေလးေတြ တုံးထားပါတယ္။
၂။ အိုးထဲကို ဆီနည္းနည္းထည့္ျပီး ဆီပူေအာင္လုပ္၊ ျပီးရင္ ၾကက္သားထည့္ ေမႊ၊ ျပီးရင္ အုန္းႏို႔ေခါက္ဆြဲထုပ္ထဲက ၾကက္သားဆီသတ္ အႏွစ္ထုပ္ကိုထည့္ ဆီသတ္၊ သူ႔မွာ အုန္းႏို႔နဲ႔ ပဲမႈန္႔ေတြပါ ပါျပီးသားလို႔ ထင္လို႔ ေရနည္းနည္းထည့္ ပြက္ေအာင္တည္ျပီး ဟင္းအႏွစ္လုပ္လိုက္တယ္။
၃။ နန္းၾကီးကို စားမေလာက္ယူ၊ ဟင္းအႏွစ္ သင့္ရုံထည့္နယ္၊ သံပုရာသီး နည္းနည္းအရည္ညွစ္ထည့္၊ ငရုတ္သီး အေလွာ္မႈန္႔ နည္းနည္းထည့္၊ အရသာျမည္းၾကည့္၊ ေပါ့ရင္ ဆားနည္းနည္းထည့္နယ္၊ ျပီးရင္ ရပါျပီ။ ဟင္းအႏွစ္က ေလးျပီးသားမို႔ ဆားထည့္ဖို႔ မလိုသေလာက္ပါပဲ။ စ နယ္နယ္ခ်င္း အႏွစ္ အမ်ားၾကီး မထည့္မိဖို႔ သတိထားရပါတယ္။ လိုမွ ထပ္ျဖည့္တာက ပို အဆင္ေျပပါတယ္။
အခုလို အုန္းႏို႔ေခါက္ဆြဲ အသင့္ခ်က္ အထုပ္နဲ႔ မလုပ္ဘဲ ကိုယ့္ဘာသာကိုယ္ လုပ္မယ္ဆိုရင္...
၁။ ၾကက္သားကို ခပ္ေသးေသးႏုတ္ႏုတ္ေလး စင္းထားျပီး ဆား၊ ငံျပာရည္၊ ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မႈန္႔ သင့္ရုံနဲ႔ သမေအာင္ နယ္ထားရပါမယ္။
၂။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၄ေျမွာင့္၊ ၾကက္သြန္နီ ၃ဥကို စကာစိတ္စိပ္ျပီး ညက္ေအာင္ ေထာင္းထားရပါမယ္။
၃။ အိုးထဲကို ဆီသင့္ရုံထည့္ျပီး ဆီက်က္ရင္ ဆႏြင္းမႈန္႔နဲ႔ ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မႈန္႔သင့္ရုံထည့္၊ ၾကက္သြန္ေထာင္းထားတာထည့္၊ ဆားသင့္ရုံထည့္ျပီး က်က္ေအာင္ ဆီသတ္ပါမယ္။
၄။ ၾကက္သြန္ရျပီဆိုရင္ ၾကက္သားထည့္ျပီး ေမႊ၊ ၾကက္သားက်က္ရင္ ဆီသတ္တာ ရပါျပီ။
၅။ နန္းၾကီးကို စားမေလာက္ယူ၊ ၾကက္သားဆီသတ္ထည့္၊ ပဲမႈန္႔၊ သံပုရာရည္၊ ဆား သင့္ရုံထည့္ျပီး သမေအာင္နယ္ျပီးရင္ နန္းၾကီးသုပ္ ရပါျပီ။
စားဖို႔ အသင့္ ပန္းကန္ထဲထည့္ျပီးရင္ အေပၚက မုန္႔ၾကြတ္ေၾကာ္ျဖဴးျပီး သုံးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။
(ဘဲဥျပဳတ္နဲ႔ ၾကက္သြန္နီကို အစိမ္း ပါးပါးလွီးထည့္တာ ၾကိဳက္တတ္ရင္ ထည့္ႏိုင္ပါတယ္။ အိမ္မွာေတာ့ သိပ္မၾကိဳက္ၾကလို႔ မထည့္ေတာ့ပါဘူး။)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Thanks sis. I find a lot of blog for chicken curry of nan gyii thote. But I can't get . Only you and TT sweet write down detail. Thank you very much sis,
ReplyDelete