Wednesday, February 2, 2011
မုန္႔ဟင္းခါး
မုန္႔ဟင္းခါးကို တစ္ခါမွ ကိုယ္တုိင္ အစအဆုံး မခ်က္ဖူးပါဘူး။ အရင္က ရန္ကုန္ကေန စံျပေဒၚၾကည္၊ ေျမာင္းျမေဒၚခ်ဳိ၊ တင္တင္ေအး၊ ခင္ေထြးရီ စတဲ့ အထုပ္ေတြ မွာျပီး ခ်က္စားပါတယ္။ မုန္႔ဟင္းခါးက အၾကိဳက္ဆုံးအစာျဖစ္လို႔ တစ္လကို သံုးခါေလာက္ ခ်က္ခ်က္စားျဖစ္တယ္။ အခုေတာ့ ဘာအထုပ္မွလည္းမရွိ၊ ျမန္မာဆိုင္ေတြမွာ သြားစားရတာလည္း အဆင္မေျပ၊ ေဝးကလည္း ေဝးဆိုေတာ့ ကိုယ့္ဘာသာကိုယ္ စမ္းခ်က္ၾကည့္မယ္ဆိုျပီး ခ်က္လိုက္ပါတယ္။ က်မက မုန္႔ဟင္းခါးဆို ဘဝပ်က္ မုန္႔ဟင္းခါးကအစ ၾကိဳက္ေတာ့ ပ်က္သြားလည္း ကိစၥမရွိဘူးဆိုျပီး ခ်က္လိုက္တယ္။
၁။ အရင္ဆုံး အေၾကးခြံဖယ္၊ ပါးဟက္ဖယ္၊ ဗိုက္ခြဲျပီး အူထုတ္ထားတဲ့ အရြယ္ခပ္လတ္လတ္ ငါး(ဘာငါးလည္း မသိပါ)ႏွစ္ေကာင္ကို ေထာင္းထားတဲ့ စပါးလင္ သုံးပင္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ငါးေျမွာင့္၊ ဂ်င္း လက္တစ္ဆစ္၊ ငံျပာရည္ ဟင္းခ်က္ဇြန္း သံုးဇြန္းနဲ႔ ႏူးေနေအာင္ အရင္ျပဳတ္ပါတယ္။
၂။ ျပဳတ္ထားတဲ့ ငါးေတြကို ဆယ္ျပီး အေအးခံ၊ ေအးရင္ အေရခြံဖယ္ျပီး အရိုးသင္ပါတယ္။
၃။ ငါးေတြ သင္ေနတုန္း ငါးျပဳတ္ရည္ကို ဆက္ျပဳတ္ထားပါတယ္။ စပါးလင္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ ဂ်င္းအနံ႔ ပိုရေအာင္လို႔ပါ။
၄။ ဟင္းရည္တည္မယ့္အိုးထဲကို ဆီ ဟင္းခ်က္ဇြန္းနဲ႔ တစ္ဇြန္းခြဲေလာက္ထည့္ျပီး ဆီက်က္ေအာင္ လုပ္ပါတယ္။
၅။ ဆီက်က္ရင္ ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မႈန္႔ ဟင္းခတ္ဇြန္း တစ္ဇြန္းေမာက္ေမာက္ေလာက္ထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါတယ္။ (တစ္ကယ္က ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီနဲ႔ ဆီသတ္ရမယ္ ထင္ပါတယ္။ ျမန္ေအာင္ ဒီလိုပဲ လုပ္လိုက္တာ။)
၆။ ငရုတ္သီးနံ႔ေလး ေမႊးလာရင္ ငံျပာရင္ ဟင္းခ်က္ဇြန္းနဲ႔ ႏွစ္ဇြန္းေလာက္ထည့္၊ ငါးအသားေတြကို ထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါတယ္။
၇။ ငါးဆီသတ္ထားတာ နဲနဲေျခာက္လာရင္ အဲဒီ့အိုးထဲကို ငါးျပဳတ္ရည္ေတြ အဖတ္မပါေအာင္ စစ္ျပီး ထည့္ပါ။
၈။ ဆန္ေလွာ္မႈန္႔ ဟင္းခတ္ဇြန္း ၆ဇြန္းနဲ႔ ပဲအက်က္မႈန္႔ ဟင္းခတ္ဇြန္း ၄ဇြန္းကို ေရေအးနဲ႔ သမေအာင္ ေဖ်ာ္ျပီး ဟင္းရည္အိုးပြက္လာရင္ ထည့္ပါ။
၉။ ျပီးရင္ ၾကက္သြန္နီဥၾကီးတစ္လုံးကို အခြံခြာ ၈စိတ္ပိုင္းထားတာနဲ႔ ၾကက္ဥျပဳတ္ ၂လုံး ပါးပါးလွီးထားတာေတြ ထည့္ပါတယ္။ အရင္က ၾကာစြယ္ကို အခြံခြာျပီး အဝိုင္းေလးေတြ ပါးပါးလွီးထည့္ပါတယ္။ သူက ငွက္ေပ်ာအူထက္ အမ်ားၾကီး ပိုစားေကာင္းပါတယ္။
၁၀။ ဟင္းရည္အိုး ပြက္ပြက္ဆူရင္ အရသာ အေပါ့၊ အငံ၊ ဟင္းရည္ အပ်စ္၊ အက်ဲေပၚလိုက္ျပီး ေရထပ္ထည့္ပါတယ္။
၁၁။ အားလုံးျပီးရင္ေတာ့ နံနံပင္၊ ငရုတ္သီးအေလွာ္မႈန္႔၊ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ေလးနဲ႔ အရသာရွိလွတဲ့ အိမ္ခ်က္မုန္႔ဟင္းခါးကို သုံးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
မဆိုးဘူးေနာ္
ReplyDeleteစားလို႔ ျဖစ္မယ့္ ပံုပဲ
ခ်က္စားၾကမလား
word verification က အာရံုေနာက္တယ္ ျဖဳတ္ပစ္
@K.AMH: စားခ်င္တယ္..။ ပဲကပ္ေၾကာ္ေလးနဲ႔ေလ။
ReplyDeleteword verification ရွိေနမွန္း မသိလိုက္ဘူး။ ျဖဳတ္လိုက္မယ္။
ငါးဆီသတ္တာၾကက္သြန္ျဖဴ ဂ်င္း စပါးလင္ ေထာင္းသတ္ရင္ပိုေမႊးပါတယ္ ၾကက္သြန္နီမသံုးပါဘူး
ReplyDelete