ငါးေသတၱာဗူးေတြကို ေရၾကီးတုန္းက ဝယ္ထားတာ မစားျဖစ္ဘဲရွိေနတာနဲ႔ ငါးေသတၱာဟင္းခ်က္စားျဖစ္လိုက္ပါတယ္။
၁။ ပုံမွန္ အသားဟင္းေတြ ခ်က္သလိုပဲ ၾကက္သြန္နီ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးဆီသတ္၊ ဆီသတ္တာ က်က္ျပီဆိုရင္ ငါးေသတၱာဗူးေဖာက္ထည့္၊ နည္းနည္းေမႊ၊ င႐ုတ္သီးစိမ္း၊ နံနံပင္အုပ္ျပီး အဖုံးအုပ္၊ မီးပိတ္ထားလိုက္ရင္ ခဏေလးနဲ႔ ငါးေသတၱာဟင္းတစ္ခြက္ကို သုံးေဆာင္ႏိုင္ပါတယ္။
ပဲၾကာဇံသုပ္
ပဲၾကာဇံကို ၾကိဳက္လို႔ အိမ္မွာအသင့္ရွိတဲ့ အဆာပလာေတြ ထည့္ျပီး မၾကာမၾကာသုုပ္စားေလ့ရွိပါတယ္။ ဒီတစ္ခါေတာ့ ၾကြက္နားရြက္မႈိနဲ႔ ဝက္သားေတြ ရွိေနလို႔ အခုလို သုပ္လိုက္ပါတယ္။
၁။ ပဲၾကာဇံတစ္ထုပ္ (အေသး)ကို ေရစိမ္၊ ႏူးရင္ အရြယ္ေတာ္အပိုင္းေလးေတြ ျဖတ္ထားပါတယ္။
၂။ ဝက္သား ထည့္ခ်င္သေလာက္ကို ေတာက္ေတာက္စင္းျပီး ပဲငံျပာရည္၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔သင့္႐ုံထည့္ျပီး နယ္ထားပါတယ္။
၃။ ၾကြက္နားရြက္မႈိေတြကို ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ပါးပါးလွီးထားပါတယ္။
၄။ ဆီ ပါေလကာထည့္ထားတဲ့အိုးထဲကို ဝက္သားေတြထည့္ေၾကာ္ပါတယ္။
၅။ ဝက္သားေတြ က်က္လုျပီဆိုရင္ ၾကြက္နားရြက္မႈိထည့္၊ ေရကို မႈိႏူး႐ုံ နည္းနည္းထည့္ျပီး က်က္ေအာင္လုပ္ပါတယ္။
၆။ ျပီးရင္ ပဲၾကာဇံထည့္၊ ေရပါေလ႐ုံထည့္ျပီး က်က္ေအာင္လုပ္ပါတယ္။
၇။ ေနာက္ဆုံးမွာ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ပါးပါးလွီး၊ သံပုရာရည္တို႔ ေရာေမႊထားတဲ့ ေဆာ့စ္အရည္ကိုဆမ္းျပီး သမေအာင္ ေမႊျပီးတဲ့အခါ ခ်ဥ္၊ ငံ၊ စပ္ ပဲၾကာဇံသုပ္တစ္ပြဲရပါျပီ။
မႈိကန္ဇြန္းေၾကာ္
အရြက္ေၾကာ္အတြက္ အိမ္မွာ အသင့္ရွိေနတဲ့ မႈိနဲ႔ ကန္ဇြန္းရြက္ကို ၾကက္သြန္ျဖဴ မထည့္ေတာ့ပဲ ဆီပါေလကာေလးထဲ့လွိမ့္ျပီး ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔သင့္႐ုံထည့္၊ ငရုတ္သီးစိ္မ္းေလးအုပ္ျပီး အလြတ္ေၾကာ္လိုက္ပါတယ္။
၁။ ပုံမွန္ အသားဟင္းေတြ ခ်က္သလိုပဲ ၾကက္သြန္နီ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးဆီသတ္၊ ဆီသတ္တာ က်က္ျပီဆိုရင္ ငါးေသတၱာဗူးေဖာက္ထည့္၊ နည္းနည္းေမႊ၊ င႐ုတ္သီးစိမ္း၊ နံနံပင္အုပ္ျပီး အဖုံးအုပ္၊ မီးပိတ္ထားလိုက္ရင္ ခဏေလးနဲ႔ ငါးေသတၱာဟင္းတစ္ခြက္ကို သုံးေဆာင္ႏိုင္ပါတယ္။
ပဲၾကာဇံသုပ္
ပဲၾကာဇံကို ၾကိဳက္လို႔ အိမ္မွာအသင့္ရွိတဲ့ အဆာပလာေတြ ထည့္ျပီး မၾကာမၾကာသုုပ္စားေလ့ရွိပါတယ္။ ဒီတစ္ခါေတာ့ ၾကြက္နားရြက္မႈိနဲ႔ ဝက္သားေတြ ရွိေနလို႔ အခုလို သုပ္လိုက္ပါတယ္။
၁။ ပဲၾကာဇံတစ္ထုပ္ (အေသး)ကို ေရစိမ္၊ ႏူးရင္ အရြယ္ေတာ္အပိုင္းေလးေတြ ျဖတ္ထားပါတယ္။
၂။ ဝက္သား ထည့္ခ်င္သေလာက္ကို ေတာက္ေတာက္စင္းျပီး ပဲငံျပာရည္၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔သင့္႐ုံထည့္ျပီး နယ္ထားပါတယ္။
၃။ ၾကြက္နားရြက္မႈိေတြကို ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ပါးပါးလွီးထားပါတယ္။
၄။ ဆီ ပါေလကာထည့္ထားတဲ့အိုးထဲကို ဝက္သားေတြထည့္ေၾကာ္ပါတယ္။
၅။ ဝက္သားေတြ က်က္လုျပီဆိုရင္ ၾကြက္နားရြက္မႈိထည့္၊ ေရကို မႈိႏူး႐ုံ နည္းနည္းထည့္ျပီး က်က္ေအာင္လုပ္ပါတယ္။
၆။ ျပီးရင္ ပဲၾကာဇံထည့္၊ ေရပါေလ႐ုံထည့္ျပီး က်က္ေအာင္လုပ္ပါတယ္။
၇။ ေနာက္ဆုံးမွာ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ပါးပါးလွီး၊ သံပုရာရည္တို႔ ေရာေမႊထားတဲ့ ေဆာ့စ္အရည္ကိုဆမ္းျပီး သမေအာင္ ေမႊျပီးတဲ့အခါ ခ်ဥ္၊ ငံ၊ စပ္ ပဲၾကာဇံသုပ္တစ္ပြဲရပါျပီ။
မႈိကန္ဇြန္းေၾကာ္
အရြက္ေၾကာ္အတြက္ အိမ္မွာ အသင့္ရွိေနတဲ့ မႈိနဲ႔ ကန္ဇြန္းရြက္ကို ၾကက္သြန္ျဖဴ မထည့္ေတာ့ပဲ ဆီပါေလကာေလးထဲ့လွိမ့္ျပီး ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔သင့္႐ုံထည့္၊ ငရုတ္သီးစိ္မ္းေလးအုပ္ျပီး အလြတ္ေၾကာ္လိုက္ပါတယ္။
ပဲၾကာဇံ သုပ္ေလးနဲ႔ မႈိကန္ဇြန္းေတာ႔အ၀တီးခဲ႔ပါတယ္
ReplyDeleteဟင္းေတြၾကည္႔ျပီး သြားေရက်ေနမိတယ္ဗ်ာ
ReplyDeleteမခ်က္တတ္ေတာ႔ခက္သားပဲ
ဗိုက္ဆာဆာနဲ႔ ဘေလာ့ေတြ ေလွ်ာက္လည္ေနတာ
ReplyDeleteဒီဘေလာ့လည္းေရာက္ေရာ သည္းမခံႏိုင္ေတာ့ဘူး Snow ေရ။
စားခ်င္စဖြယ္ေလးေတြ စံုလင္ေနေတာ့.....
စိတ္ဓာတ္အစဥ္ၾကည္လင္ေအးျမပါေစကြယ္။
ေမတၱာျဖင့္
အန္တီတင့္
ထမင္းစားျပီးေပမဲ႔ ဟင္းေတြၾကည္႕ျပီး ဗိုက္က ဆာလာျပန္တယ္
ReplyDeleteေတာ္ေတာ္ဆိုးတဲ႔ ဗိုက္ း)
ဟင္းေတြကလည္း စားခ်င္စရာကိုး ဗိုက္က ဘယ္ေနႏိုင္မွာလဲေနာ္
ကန္ဇြန္းရြက္ဆို သိပ္ႀကိဳက္တာ။ ဘယ္ေလာက္စားစား မရိုးဘူူး။
ReplyDeleteစကားမစပ္... ညီမကို ဒီတက္ဂ္ပို႔စ္မွာ တက္ဂ္ထားတယ္ေနာ္။ http://redroseofburma.blogspot.com/2011/12/tag.html အဆင္ေျပရင္ ေရးေပးေနာ္။ ဟိုတခါလိုေတာ့ တက္ဂ္ပို႔စ္ ေရးလို႔ မျပီးမခ်င္း ဟင္းခ်က္တ့ဲပို႔စ္ေတြ မေရးဘူးလို႔ မဆုံးျဖတ္နဲ႔ေနာ္.. ေတာ္ႀကာ ၁ လ ေလာက္ျပန္ေပ်ာက္သြားမွာ စိုးလို႔ း))
မစံပါယ္၊ ဘိုျဖဴ၊ တီတင့္၊ မေခ်ာနဲ႔ မ႐ို႕စ္..
ReplyDeleteအခုလို လာအားေပးတာ ေက်းဇူးပါရွင္.. =)
မ႐ို႕စ္..
ဒီတစ္ခါ အရင္လို အခ်ိန္မဆြဲေတာ့ပါဘူး အစ္မ.. အတတ္ႏိုင္ဆုံး ျမန္ျမန္ေရးပါ့မယ္.. :D အခုလို မွတ္မွတ္ရရ လာတဂ္တာ ေက်းဇူးပါ..။