ျပီးခဲ့တဲ့အပါတ္တုန္းက ႐ုံးပိတ္ရက္တရက္မွာ ျမိဳ႕ျပင္ဘက္ ထြက္ျဖစ္တာနဲ႔ အဲ့ဒီမွာ မွ်စ္ႏုေလးေတြ ေတြ႕လို႔ မလုပ္စားျဖစ္တာ ၾကာျပီျဖစ္တဲ့ မွ်စ္ေထာင္းလုပ္စားဦးမယ္ဆိုျပီး တစ္ထုပ္ဝယ္လာခဲ့လိုက္တယ္။ ေနာက္ဟင္းတစ္ခြက္အတြက္ ၾကက္သားကို အေၾကာ္မႈန္႔နဲ႔ ေၾကာ္ျပီး မန္က်ည္းမွည့္နဲ႔ အခ်ဥ္ရည္ေလးေဖ်ာ္လိုက္ပါတယ္။
ၾကက္သားေၾကာ္၊ မန္က်ည္းမွည့္ အခ်ဥ္ရည္
ၾကက္သားေၾကာ္ဖို႔ အတြက္ ၾကက္သားကို အတုံးခပ္ေသးေသးေလးေတြ တုံးျပီး၊ ၾကက္ဥ ၂လုံး ေဖာက္ထည့္၊ အေၾကာ္မႈန္႔၊ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔၊ ပဲငံျပာရည္အေနာက္၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔ သင့္႐ုံထည့္ျပီး သမေအာင္နယ္ထားပါတယ္။
ျပီးရင္ ဆီပူအိုးထဲကို ဇြန္းေလးနဲ႔ ခပ္ခပ္ထည့္ျပီး ဟိုဘက္၊ ဒီဘက္ ညိဳေရာင္သန္းလာတဲ့အထိေၾကာ္၊ ျပီးရင္ တစ္သ်ဴးခံထားတဲ့ ပန္းကန္ထဲကို ဆီစစ္ျပီး ဆယ္ထည့္ထားလိုက္ပါတယ္။
အခ်ဥ္ရည္အတြက္ကို မန္က်ည္းမွည့္ လက္တစ္ဆစ္ခြဲေလာက္ အလုံးေလး တစ္လုံးကို ေရေဆးျပီး ေရေႏြးစိမ္ျပီး အရည္ေတြယူ၊ အဖတ္ေတြ ပစ္ျပီး အဲ့ဒီအထဲကို ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ င႐ုတ္သီးစိမ္း ပါးပါးႏုတ္ႏုတ္ေလး စင္းထည့္၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔ သင့္႐ုံထည့္ျပီး ေဖ်ာ္လိုက္ပါတယ္။
မွ်စ္ေထာင္း
မွ်စ္ေထာင္းအတြက္ နည္းကို မစႏၵကူးဆီက စေတြ႕ဖူးတာ။ ဟင္းအသစ္အဆန္းေလးေတြကို စိတ္ဝင္စားလို႔ မကူးဆီ သြားသြားျပီး နည္းေတြယူ၊ လုပ္ခ်င္သလို ေလွ်ာက္လုပ္ေနက်။ မွ်စ္ေထာင္းကို တစ္ခါ စမ္းလုပ္ၾကည့္ျပီးကတည္းက အရမ္းကို ၾကိဳက္သြားခဲ့တာ။
အရင္ဆုံး မွ်စ္ေတြကို ေရေဆးျပီး ႏူးေနေအာင္ ျပဳတ္ထားပါတယ္။ င႐ုတ္သီးစိမ္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ပုဇြန္ေျခာက္၊ မွ်စ္ျပဳတ္တို႔ကို အစဥ္အတိုင္း ညက္ေအာင္ေထာင္းျပီး ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔၊ ငံျပာရည္ သင့္ရုံထည့္ျပီး သမေအာင္ ဆက္ေထာင္းပါတယ္။ (တကယ္က ေျမပဲနဲ႔ ငပိလည္း ထည့္ေထာင္းပါတယ္။ အဲ့ဒီအခ်ိန္တုန္းက အိမ္မွာ အသင့္မရွိေနတာနဲ႔ မထည့္ေထာင္းေတာ့တာ။)
ေထာင္းျပီးလို႔ ျမည္းၾကည့္ေတာ့ တခုခုလိုေနသလို ျဖစ္ေနတာနဲ႔ သံပုရာသီး တစ္လုံးကို အရည္ညွစ္ထည့္လိုက္ေတာ့မွ အရသာက ေတာ္ေတာ္ေလး အဆင္ေျပသြားတာနဲ႔ ပန္းကန္ထဲခပ္ျပီး ဆီစမ္းလိုက္ပါတယ္။
ၾကက္သားေၾကာ္၊ မန္က်ည္းမွည့္ အခ်ဥ္ရည္
ၾကက္သားေၾကာ္ဖို႔ အတြက္ ၾကက္သားကို အတုံးခပ္ေသးေသးေလးေတြ တုံးျပီး၊ ၾကက္ဥ ၂လုံး ေဖာက္ထည့္၊ အေၾကာ္မႈန္႔၊ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔၊ ပဲငံျပာရည္အေနာက္၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔ သင့္႐ုံထည့္ျပီး သမေအာင္နယ္ထားပါတယ္။
ျပီးရင္ ဆီပူအိုးထဲကို ဇြန္းေလးနဲ႔ ခပ္ခပ္ထည့္ျပီး ဟိုဘက္၊ ဒီဘက္ ညိဳေရာင္သန္းလာတဲ့အထိေၾကာ္၊ ျပီးရင္ တစ္သ်ဴးခံထားတဲ့ ပန္းကန္ထဲကို ဆီစစ္ျပီး ဆယ္ထည့္ထားလိုက္ပါတယ္။
အခ်ဥ္ရည္အတြက္ကို မန္က်ည္းမွည့္ လက္တစ္ဆစ္ခြဲေလာက္ အလုံးေလး တစ္လုံးကို ေရေဆးျပီး ေရေႏြးစိမ္ျပီး အရည္ေတြယူ၊ အဖတ္ေတြ ပစ္ျပီး အဲ့ဒီအထဲကို ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ င႐ုတ္သီးစိမ္း ပါးပါးႏုတ္ႏုတ္ေလး စင္းထည့္၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔ သင့္႐ုံထည့္ျပီး ေဖ်ာ္လိုက္ပါတယ္။
မွ်စ္ေထာင္း
မွ်စ္ေထာင္းအတြက္ နည္းကို မစႏၵကူးဆီက စေတြ႕ဖူးတာ။ ဟင္းအသစ္အဆန္းေလးေတြကို စိတ္ဝင္စားလို႔ မကူးဆီ သြားသြားျပီး နည္းေတြယူ၊ လုပ္ခ်င္သလို ေလွ်ာက္လုပ္ေနက်။ မွ်စ္ေထာင္းကို တစ္ခါ စမ္းလုပ္ၾကည့္ျပီးကတည္းက အရမ္းကို ၾကိဳက္သြားခဲ့တာ။
အရင္ဆုံး မွ်စ္ေတြကို ေရေဆးျပီး ႏူးေနေအာင္ ျပဳတ္ထားပါတယ္။ င႐ုတ္သီးစိမ္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ပုဇြန္ေျခာက္၊ မွ်စ္ျပဳတ္တို႔ကို အစဥ္အတိုင္း ညက္ေအာင္ေထာင္းျပီး ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔၊ ငံျပာရည္ သင့္ရုံထည့္ျပီး သမေအာင္ ဆက္ေထာင္းပါတယ္။ (တကယ္က ေျမပဲနဲ႔ ငပိလည္း ထည့္ေထာင္းပါတယ္။ အဲ့ဒီအခ်ိန္တုန္းက အိမ္မွာ အသင့္မရွိေနတာနဲ႔ မထည့္ေထာင္းေတာ့တာ။)
ေထာင္းျပီးလို႔ ျမည္းၾကည့္ေတာ့ တခုခုလိုေနသလို ျဖစ္ေနတာနဲ႔ သံပုရာသီး တစ္လုံးကို အရည္ညွစ္ထည့္လိုက္ေတာ့မွ အရသာက ေတာ္ေတာ္ေလး အဆင္ေျပသြားတာနဲ႔ ပန္းကန္ထဲခပ္ျပီး ဆီစမ္းလိုက္ပါတယ္။
မ်ွစ္ေထာင္းေတာ႔ တခါမွမစားဖူးဘူး.. မ်ွစ္ဆို ဘယ္လိုခ်က္ခ်က္ အရမ္းၾကိဳက္တယ္.. လုပ္စားၾကည္႔ဦးမွ..
ReplyDelete