Saturday, May 28, 2011

ရခိုင္မုန္႔တီ

ဒီေန႔ မနက္စာအတြက္ ျပီးခဲ့တဲ့ရက္ မုန္႔ဟင္းခါးခ်က္တုန္းက သူငယ္ခ်င္းဝယ္လာေပးတဲ့ မုန္႔ဖတ္ေတြ ရွိေနေသးတာနဲ႔ အန္တီခ်မ္းေပးထားတဲ့ အိမ့္စည္းစိမ္ ရခိုင္မုန္႔တီထုပ္နဲ႔ မုန္႔တီခ်က္စားျဖစ္ပါတယ္။
၁။ မုန္႔တီဟင္းရည္ကို အိမ့္စည္းစိမ္ အထုပ္ ၂ထုပ္ထဲက အစာေတြနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၅ေျမွာင့္၊ ငါးေသတၱာငါး (ဗူးထဲက) ၃ေကာင္၊ ငရုတ္ေကာင္း လက္ဘက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္းကို ေရာျပီး ညက္ေအာင္ေထာင္း၊ ေရသင့္ရုံထည့္ျပီး တည္ပါတယ္။

၂။ အိမ္မွာ ဆန္ေလွာ္မႈန္႔ေတြ ရွိေနတာနဲ႔ မုန္႔ဟင္းရည္ပြက္ေတာ့ ဆန္ေလွာ္မႈန္႔ေတြကို ေရေဖ်ာ္ျပီး ထည့္လိုက္တယ္။

၃။ ပဲသီး ၅ေတာင့္ကို ပါးပါးလွီးထားပါတယ္။

၄။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၆ေတာင့္ကို ညက္ေအာင္ေထာင္းျပီး ဆႏြင္းမႈန္႔ အနည္းငယ္နဲ႔ ဆီခ်က္ ခ်က္ထားပါတယ္။

၅။ ၾကက္သြန္နီ ၃ဥကို အခြံသင္၊ ပါးပါးလွီးထားျပီး မုန္႔တီထဲ ထည့္စားမေလာက္ကို ေရေအးစိမ္ထားပါတယ္။
၆။ က်န္ၾကက္သြန္နီေတြထဲကို ၾကက္သြန္ေၾကာ္ေၾကာ္ဖို႔ အေၾကာ္မႈန္႔ ဟင္းခတ္ဇြန္း ၄ဇြန္းထဲ့ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔၊ ေရ အနည္းငယ္ထည့္ျပီး သမေအာင္ နယ္ျပီး ဆီခပ္မ်ားမ်ားထည့္ထားတဲ႔ ဆီအိုးပူပူထဲကို နယ္ထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီေတြ ျဖန္႔ထည့္ျပီး တစ္ခုစီ ေၾကာ္ပါတယ္။
၇။ ပန္းကန္ထဲကို မုန္႔ဖတ္ထည့္၊ ၾကက္သြန္ေၾကာ္ ညွပ္ထည့္၊ ပဲသီး၊ ၾကက္သြန္စိမ္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္နဲ႔ ငရုတ္သီးအေလွာ္မႈန္႔ထည့္၊ မုန္႔တီဟင္းရည္ထည့္ျပီး သုံးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။

Wednesday, May 25, 2011

မုန္႔ဟင္းခါး

ဒီေန႔ အိမ္ကို သူငယ္ခ်င္းေတြ ေရာက္လာလို႔ ထမင္း၊ ဟင္းခ်က္ရင္ ၾကာေနမွာစိုးလို႔ ျမန္ေအာင္ စံျပေဒၚၾကည္ မုန္႔ဟင္းခါး ဟင္းရည္ထုပ္နဲ႔ မုန္႔ဟင္းခါးခ်က္စားလိုက္ပါတယ္။

၁။ ဟင္းရည္ခ်က္နည္းကို အထုပ္ေပၚမွာ ျပထားတဲ့အတိုင္းပဲ ခ်က္ျပီး ၾကက္ဥ ၃လုံးကို ျပဳတ္ျပီး ပါးပါးလွီးထည့္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္ေတြ ထပ္ျဖည့္ထည့္ပါတယ္။

၂။ ပဲသီး ၅ေတာင့္ကို ခပ္ေသးေသးညွပ္ထားပါတယ္။

၃။ မုန္႔ဖတ္ကို အဆင္သင့္ ဝယ္ထားတာ မရွိလို႔ ရွမ္းေခါက္ဆြဲခ်က္တဲ့ ဆန္ေခါက္ဆြဲမ်ဳိး အေျခာက္ထုပ္ကို ေရစိမ္၊ ျပဳတ္္ျပီး သုံးပါတယ္။

၄။ ပန္းကန္ထဲကို မုန္႔ဖတ္ထည့္၊ ဟင္းရည္ထည့္၊ ပဲသီးစိမ္းနဲ႔ ငရုတ္သီး အေလွာ္မႈန္႔ထည့္ျပီးရင္ အေတာ္အသင့္စားေကာင္းတဲ့ မုန္႔ဟင္းခါးတစ္ပြဲကို သုံးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။

Monday, May 23, 2011

ၾကက္ဥခ်ဥ္ရည္ဟင္း

ဟင္းေသခ်ာခ်က္မစားျဖစ္တာ ၾကာျပီမို႔ အရမ္းၾကိဳက္ေပမယ့္ ခ်က္မစားျဖစ္တာ ေတာ္ေတာ္ၾကာေနျပီျဖစ္တဲ့ ၾကက္ဥခ်ဥ္ရည္ဟင္းကို ဒီေန႔ ခ်က္ျဖစ္ပါတယ္။

၁။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ေလးလုံးကို အေစ့ေတြဖယ္ျပီး ပါးပါးလွီးပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအေစ့က အမ်ဳိးသမီးေတြအတြက္ အရိုးပြေစတယ္လို႔ ၾကားဖူးလို႔ေရာ၊ ဟင္းစားရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအေစ့ေတြကို ဝါးမိတာကို မၾကိဳက္လို႔ပါ အျမဲဖယ္စားပါတယ္။

၂။ ၾကက္သြန္နီ ဥၾကီး ၂ဥကို ပါးပါးလွီးထားပါတယ္။

၃။ ငရုတ္သီးစိမ္းေတြကို မလွီးဘဲ အေတာင့္လိုက္ ေရေဆးထားပါတယ္။ စပ္တာ မစားခ်င္ရင္ ဖယ္စားလို႔ ရေအာင္လို႔။
၄။ ၾကက္ဥ ၆လုံးကို ျပဳတ္၊ အခြံခြာျပီး အပ္ခ်ည္ၾကိဳးနဲ႔ ႏွစ္ျခမ္း ျခမ္းထားပါတယ္။
၅။ အိုးထဲကို ဆီသင့္ရုံထည့္ျပီး ဆီပူရင္ ၾကက္သြန္နီေတြကို ေျခာက္ေအာင္ ေၾကာ္ပါတယ္။

၆။ ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ရရင္ ငရုပ္သီး အေရာင္တင္မႈန္႔ ဟင္းခတ္ဇြန္းနဲ႔ ၁ဇြန္း၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႔ ငရုပ္သီးစိမ္းကိုထည့္ျပီး လိတ္ေအာင္ခ်က္ပါတယ္။

၇။ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔ နဲ႔ ငံျပာရည္ သင့္ရုံထည့္၊ မက်ည္းမွည့္ စားပြဲဇြန္း ၁ဇြန္းကို အရည္ေဖ်ာ္ထည့္ပါတယ္။

၈။ ဟင္းပြက္ရင္ ျခမ္းထားတဲ့ ၾကက္ဥေတြကို ေမွာက္ထည့္၊ ေရနည္းနည္းထည့္ျပီး ဆူေအာင္ တည္ပါတယ္။

၉။ အရသာျမည္းျပီး၊ ဟင္းက ဆီျပန္ေရက်န္ေလးျဖစ္ျပီဆိုရင္ ရပါျပီ။

ဟင္းထဲမွာ မက်ည္းမွည့္ထည့္ခ်က္ထားလို႔ အိုးမေပါက္ေအာင္ ဟင္းက်က္တာနဲ႔ ပန္းကန္ထဲခပ္ထည့္ထားလိုက္ပါတယ္။

ထမင္းပူပူ၊ ငါးေျခာက္ေထာင္းေၾကာ္ေလးနဲ႔စားလို႔ အရမ္းကို ေကာင္းပါတယ္။

Monday, May 9, 2011

ဝက္ေခါက္သုပ္


တစ္ေန႔ တစ္ေန႔ ဒါေတြပဲစားေနရတယ္ ထင္လို႔ အေျပာင္းအလဲျဖစ္ေအာင္ တစ္ခါမွလုပ္မစားဖူးတာ စားၾကည့္မယ္ဆိုျပီး ေစ်းကေန ဝက္အေခါက္ (ေဆးျပီး အမွ်င္ေလးေတြျဖတ္ျပီးသား) တစ္ကဒ္ဝယ္လာခဲ့တယ္။ ဘယ္လို သုပ္စားရင္ ေကာင္းမလဲ စဥ္းစားရင္းနဲ႔ ေနာက္ဆုံးေတာ့ ထုံးစံအတိုင္း ျမန္မာ့နည္း ျမန္မာ့ဟန္ေလးပဲ သုပ္လိုက္ပါတယ္။

၁။ လွီးထားျပီးသား ဝက္ေခါက္ေတြကို ေရေႏြးေဖ်ာျပီး ညွပ္ထားပါတယ္။ မညွပ္ရင္ အမွ်င္ေတြက သိပ္ရွည္ေနေတာ့ သုပ္ရတာ အရသာ မႏွ႔ံမွာစိုးလို႔။

၂။ မုန္ညွင္းျဖဴထုပ္ကို အရြက္ေတြပဲယူျပီး အေနေတာ္ ျဖတ္ထားပါတယ္။ (မုန္ညွင္းျဖဴက ေဂၚဖီထက္ စားရတာ ပိုႏူးညံ့ျပီး အနံ႔လည္း မနံဘူးဆိုေတာ့ ပိုစားေကာင္းတယ္ထင္လို႔ မုန္ညွင္းျဖဴကိုပဲ သုံးလိုက္တာ။)

၃။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး တစ္လုံး၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ၃ေတာင့္ေလာက္ကို ပါးပါးလွီးထားပါတယ္။

၄။ သံပုရာသီးတစ္လုံးကို ေလးပုံ၊ သုံးပုံေလာက္ အရည္ညွစ္ထည့္ဖို႔ အဆင္သင့္ လွီးထားပါတယ္။

၅။ ပဲမႈန္႔ထည့္ မသုတ္ခ်င္လို႔ လက္ဖက္နဲ႔စားတဲ့ ႏွစ္ျပန္ေၾကာ္ကို ညက္ေအာင္ေထာင္းထားပါတယ္။

၆။ ထည့္မယ့္ အစာပလာေတြ စုံျပီဆိုေတာ့ အားလုံးကို သုတ္မယ့္ဇလုံထဲထည့္၊ ဆီ၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔၊ ငံျပာရည္ သင့္ရုံထည့္ျပီး သမေအာင္နယ္ပါတယ္။ ျပီးရင္ေတာ့ ဟင္းပန္းကန္ထဲထည့္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္ျဖဴးျပီး သုံးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။

Sunday, May 8, 2011

ၾကက္သား ေခါက္ဆြဲျပဳတ္


ျပီးခဲ့တဲ့ အပါတ္က ရန္ကုန္က ေရႊေညာင္ပင္ ၾကက္သားသုပ္မ်ဳိး စားခ်င္စိတ္ေပါက္ေနလို႔ အိမ္က အစ္မကို ကာဘိုင္ဆင္ ၾကက္သားသုပ္လုပ္ေကၽြးမယ္ဆိုျပီး (တကယ္ေတာ့ ကာဘိုင္ဆင္ဆိုတာ ဘာမွန္းမသိပါဘူး။ ၾကားဖူးနားဝနဲ႔ ေလွ်ာက္ေျပာတာ။) ၾကက္အရိုး၊ အသားတြဲလွ်က္ေတြ ဝယ္လာခဲ့တယ္။ ထင္ရာျမင္ရာေတြ ေလွ်ာက္လုပ္မယ္ေပါ့ဆုိျပီး...

၁။ အရင္ဆုံး ၾကက္အရိုး၊ အသားေတြကို ၾကက္သြန္ျဖဴ ဒါးျပားရိုက္၊ ဂ်င္းအျပားလိုက္လွီးထည့္ျပီး ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔၊ ခေနာ အခ်ဳိခဲထည့္ျပီး ျပဳတ္လိုက္တယ္။

၂။ ၾကက္ဥလည္း ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ထည့္ျပဳတ္လိုက္တယ္။

၃။ ဘဲေသြးလည္းေတြ႕လို႔ ဒီမွာတစ္ခါမွ စမ္းမခ်က္စားဖူးတာေၾကာင့္ ဘဲေသြးေလးေတြ ေရေဆးျပီး လိုခ်င္သေလာက္အရြယ္ တုံးထားလိုက္တယ္။

၄။ ၾကက္သားေတြ က်က္ေလာက္ျပီဆိုေတာ့ ဆယ္ျပီး အသားႏႊင္၊ အရိုးကို ခဏ ျပန္ထည့္ျပဳတ္ထားလိုက္တယ္။

၅။ ၾကက္ဥကိုလည္း အခြံႏႊာျပီး ျပန္ထည့္ျပဳတ္ထားတယ္။ အရသာမ်ား ဝင္မလားလို႔။ ဝက္သား ဒုတ္ထုိးအိုးထဲက ဘဲဥလိုမ်ဳိးေလ။

စိတ္ကူးတာကေတာ့ ေနာက္ေန႔မွ ကုလားစာၾကိဳက္တတ္တဲ့သူေတြကို ဘယ္လိုလုပ္ရလဲ ဘာညာေမး၊ သူမ်ား ဘေလာ့ဂ္ေတြမွာ ေလွ်ာက္ရွာျပီး လုပ္မယ္။ ၾကက္ျပဳတ္ရည္ထဲကို ကုလားပဲမႈန္႔ နည္းနည္းထည့္က်ိဳလိုက္ရင္ ပဲရည္က်ဲက်ဲရမယ္.. ၾကက္သားကို ေဂၚဖီတို႔ ဘာတို႔နဲ႔ တူေအာင္ ေလွ်ာက္လုပ္မယ္လို႔ စဥ္းစားထားခဲ့တာ..။ ၾကက္ျပဳတ္ရည္က သိပ္ေမႊးေနေတာ့ အစ္မကလည္း ျမည္းခ်င္.. ကိုယ္ကလည္း ျမည္းခ်င္တာနဲ႔..။

၆။ ၾကက္ရိုးေတြကို ဖယ္ပစ္လိုက္ျပီး ၾကက္သား ဟင္းခ်က္ဇြန္းနဲ႔ တစ္ဇြန္းထည့္၊ ဘဲေသြးတုံးေတြထည့္ျပီး ၾကက္ျပဳတ္ရည္အျဖစ္ ေသာက္ၾကည့္ေတာ့ ေတာ္ေတာ္ေသာက္ေကာင္းတယ္။ (အိမ္မွာက ျမည္းရင္ ဟင္းရည္ေသာက္ပန္းကန္လုံးေလးနဲ႔ ႏွစ္လုံးေလာက္ ေသာက္တာကို ေျပာတာ။ :D)

ဒီလိုနဲ႔ပဲ စားေကာင္းမေကာင္း မေသခ်ာ မေရရာတဲ့ ကာဘုိင္ဆင္ၾကက္သားသုပ္ လုပ္မယ့္အစား စားေကာင္းမွာ ေသခ်ာတဲ့ ၾကက္သား ေခါက္ဆြဲျပဳတ္ပဲ လုပ္စားလိုက္ေတာ့မယ္ဆိုျပီး..

၇။ ၾကက္သားျပဳတ္ရည္ကို ေရနည္းနည္းထပ္ထည့္ (ညက ျမည္းတာ မ်ားသြားလို႔)၊ ပြက္ရင္ ေခါက္ဆြဲထည့္ျပဳတ္၊ ေခါက္ဆြဲက်က္ေတာ့ ညကႏႊင္ထားတဲ့ ၾကက္သား စားခ်င္သေလာက္ထည့္၊ ဘဲေသြးေလးေတြထည့္၊ ၾကက္ဥျပဳတ္ကို ေလးစိတ္စိတ္ျပီးထည့္၊ တစ္ခါဆူေအာင္ ထားလိုက္ပါတယ္။

ျပီးရင္ေတာ့ ပန္းကန္ထဲကို စားခ်င္သေလာက္ထည့္ျပီး အားရပါးရ သုံးေဆာင္လို႔ရပါျပီ။

(ၾကက္သား ေခါက္ဆြဲျပဳတ္က အီလို႔ နည္းနည္းခ်င္း ထည့္စားတာ ပိုအဆင္ေျပပါလိမ့္မယ္။ က်မတို႔ကေတာ့ စားလို႔ ကုန္မယ္ထင္ျပီး ထည့္လိုက္တာ တစ္ဝက္ေတာင္ အႏိုင္ႏိုင္ ကုန္ေအာင္ စားရတယ္။)

Saturday, May 7, 2011

တို႔ဟူးသုပ္


ျပီးခဲ့တဲ့အပါတ္က အိမ္မွာ ရန္ကုန္က စိန္ျဖဳိးတံဆိပ္ တိုဟူးမႈန္႔ကို က်ဳိျပီး သုပ္စားျဖစ္ခဲ့ပါတယ္။ သူမ်ားေတြက စိန္ျဖိဳးတံဆိပ္ တိုဟူးမႈန္႔က ေကာင္းတယ္ ေျပာၾကလို႔ ဝယ္ျပီး က်ဳိၾကည့္တာ ေတာ္ေတာ္ေလး အဆင္ေျပပါတယ္။ ေမႊးထက္ ပိုေကာင္းတယ္လို႔ေတာင္ ထင္မိတယ္။ တို႔ဟူးကို အညႊန္းအတိုင္း က်ဳိ၊ ခဲ ထားျပီး သုပ္စား၊ ေၾကာ္စားႏိုင္ပါတယ္။

ဒီရက္ပိုင္း အလုပ္ေတြရႈပ္ေနတာနဲ႔ ပို႔စ္အသစ္ေတြ မေရးျဖစ္တာေတာင္ ေတာ္ေတာ္ၾကာျပီ။ ဒါေပမယ့္ လုပ္စားျဖစ္သမွ်ကိုေတာ့ အကုန္နီးပါး ဓါတ္ပုံရုိက္ထားျပီး ျဖည္းျဖည္းခ်င္း ပို႔စ္တင္မယ္လို႔ ရည္ရြယ္ထားပါတယ္။

တိုဟူးသုပ္လုပ္တာက အရမ္းလြယ္ပါတယ္။

၁။ က်ိဳထားတဲ့ တိုဟူး၊ ေဂၚဖီ၊ နံနံပင္၊ ငရုတ္သီးစိမ္းတို႔ကို ပါးပါးလွီး ထားပါ။

၂။ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ အဆာပလာေတြကို နယ္မယ့္ဇလုံထဲထည့္ျပီး ဆီ၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔၊ ငရုတ္သီးမႈန္႔၊ ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္ သင့္ရုုံထည့္၊ သံပုရာရည္ သင့္ရုံညွစ္ျပီး သမေအာင္နယ္ျပီးရင္ ခံတြင္းျမိန္မယ့္ ဟင္းတစ္ခြက္ရပါျပီ။