ဝက္သားကို ဆား၊ ဆႏြင္းနယ္ျပီး ဆီပူထဲ ထည့္ေၾကာ္ထားတာပါ။ ဒညင္းသီးကေတာ့ အခြံခြာ၊ က်က္ေအာင္ျပဳတ္ျပီး တစ္ခ်ဳိ႕ကို အလုံးလိုက္ထား၊ တစ္ခ်ဳိ႕ကို လွီးျပီး ဝက္သားေၾကာ္ထားတဲ့အထဲ ထည့္ျပီး ဆက္ေၾကာ္လိုက္ပါတယ္။
ဒညင္းသီးေတြက စီးေနတာပဲ။ မစီးတာ တစ္လုံးတစ္ေလေတာင္ မပါဘူး။ အနံ႔ကအေတာ့ ထုံးစံအတိုင္း အေတာ္ျပင္းတယ္။ ဒညင္းသီးစားျပီး သခြားသီးစားရင္ ပါးစပ္မနံဘူးလို႔ အိမ္က အစ္မက ေျပာတယ္။ ဒါေပမယ့္ အိမ္မွာ အသင့္ မရွိလို႔ မစားလိုက္ရဘူး။
အာလူးသီးေၾကာ္ခ်က္
အာလူးသီး ေၾကာ္ခ်က္ကေတာ့ သိမ္းဟင္း ခ်က္လိုက္တာပါ။
ထမင္း၊ ဟင္း ခ်က္ခ်င္စိတ္မရွိတဲ့အခါမ်ဳိးမွာ စားဖို႔ အိမ္မွာ တစ္ခါတစ္ေလ သိမ္းဟင္း ခ်က္တတ္ပါတယ္။ ခ်က္ျပီး ေရခဲေသတၱာထဲ ထည့္သိမ္းထားျပီးမွ စားခါနီး (ထမင္းအိုး က်က္ခါနီး) ထမင္းအိုးထဲကို ပန္းကန္လုံးေလးနဲ႔ စားမေလာက္ ခပ္ထည့္ျပီး ေႏႊးစားတာပါ။
ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ေထာင္းထားတာကို ဆီပူအိုးထဲ ထည့္ေၾကာ္၊ ျပီးရင္ အဲ့ဒီ့အထဲကို ပါးပါးလွီးထားတဲ့ ဝက္အသဲထည့္ေၾကာ္၊ ခဏၾကာရင္ ပန္းကန္သပ္သပ္နဲ႔ခပ္ျပီး ဖယ္ထားျပီး၊ အာလူး အတုံးေသးေလးေတြကို ထည့္၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔ သင့္ရုံထည့္ေမႊ၊ ေရထည့္ျပီး အာလူးေတြကို က်က္ေအာင္ ခ်က္ပါတယ္။
အိုးမကပ္ေအာင္ မၾကာမၾကာေမႊေပးရင္းနဲ႔ အာလူးေတြ လိုခ်င္တဲ့အေနရျပီဆိုရင္ ဝက္အသဲထည့္ေမႊျပီး မီးပိတ္ထားလို႔ ရပါျပီ။
ဘာမွ ေထြလီကာလီမပါဘဲ စားေကာင္းတဲ့ ဟင္းရံတစ္မ်ဳိးပါ။
ငံျပာရည္ခ်က္
အရင္ကတည္းက ရွိေနတဲ့ ဆီခ်က္ေတြက နည္းနည္းၾကာျပီမို႔ မသုံးခ်င္ေတာ့လို႔ ငံျပာရည္ခ်က္ ခ်က္လိုက္တာပါ။
ဆီခ်က္ေတြကို ျပန္ေၾကာ္ျပီး ပူလာျပီဆိုရင္ ငံျပာရည္ထည့္၊ ပုစြန္ေျခာက္ထည့္၊ ငရုတ္သီးမႈန္႔ထည့္၊ ငရုတ္သီးစိမ္းထည့္၊ အဲ့ဒါေတြကို လုံးဖို႔ ေရ အနည္းငယ္ထည့္ျပီး ေရခန္းခ်က္လိုက္ရင္ ငံျပာရည္ခ်က္ ရပါျပီ။
ပဲၾကာဇံဟင္းခ်ဳိ
အရည္ေသာက္အတြက္ ပဲၾကာဇံဟင္းခ်ဳိပါ။ အရင္ကလည္း ဒီမွာ ေရးခဲ့ဖူးလို႔ ထပ္မေရးေတာ့ပါဘူးေနာ္။
ခုတစ္ေလာ စိတ္ေတြ မရွည္ျဖစ္လြန္းလို႔ စာေတြကို ေသခ်ာ မေရးျဖစ္တာ ေဆာရီးပါ။ ေနာင္ အာ႐ုံစုစည္းလို႔ရရင္ ေသခ်ာျပန္ေရးပါ့မယ္ရွင္။ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။ =)
Wednesday, August 24, 2011
Monday, August 22, 2011
မနက္စာေလးမ်ား
မုန္႔ဟင္းခါး (င႐ုတ္သီးမႈန္႔ မပါ။)
မုန္႔ဟင္းခါး
မုန္႔ဟင္းခါး ဟင္းရည္ (ပုံမွန္က ၾကာစြယ္နဲ႔ပဲ ခ်က္တာ၊ ခုမွ ငွက္ေပ်ာအူ ရွာေတြ႕လို႔။ ငွက္ေပ်ာအူနဲ႔ ခ်က္တာက ၾကာစြယ္နဲ႔ထက္ ပို လက္ဝင္တယ္။ ႏုတာလည္း ရွားေတာ့ စားလို႔ အဆင္ေျပတာရဖို႔ သိပ္ေတာ့ မလြယ္လွဘူး။ ၾကာစြယ္နဲ႔က ေတာ္ေတာ္ပို စားေကာင္းတယ္။)
ဗယာေၾကာ္ (ေမႊးတံဆိပ္။)
ပဲသီးစိမ္း (မုန္႔ဟင္းခါးထဲ ထည့္စားဖို႔။)
အရင္က မၾကာမၾကာခ်က္ေလ့ရွိတဲ့ မုန္႔ဟင္းခါး ဟင္းရည္ပုံစံ (ၾကာစြယ္နဲ႔။)
ရခိုင္မုန္႔တီ (အိမ့္စည္းစိမ္ - တီခ်မ္းဆီက။)
ၾကက္သြန္စိမ္းနဲ႔ နံနံပင္ (ရခိုင္မုန္႔တီထဲ ထည့္စားဖို႔။)
ၾကာဇံေၾကာ္ (မုန္ညွင္းျဖဴရယ္၊ ၾကက္ဥရယ္နဲ႔။)
ၾကက္သား ေခါက္ဆြဲသုပ္ (ရွမ္းေခါက္ဆြဲသားနဲ႔၊ ပဲမႈန္႔ ထည့္သုပ္ထားတာ။)
ၾကက္သား ေခါက္ဆြဲသုပ္ (ပဲမႈန္႔မပါ)
ၾကက္သား ေကာက္ညွင္းထုပ္ကို မထုပ္ဘဲ ခ်က္လိုက္တာ။ (ၾကက္သားကို အရင္ေၾကာ္၊ ျပီးရင္ မႈိထည့္ျပီး ဆက္ေၾကာ္ထားတာကို ေကာက္ညွင္းဆန္ထဲထည့္၊ ပဲငံျပာရည္ အေနာက္ထည့္၊ ဆား သင့္႐ုံထည့္၊ ဘဲဥဆားစိမ္ထည့္၊ ေျမပဲထည့္၊ သမေအာင္နယ္ျပီး ေပါင္းထားတာပါ။ ေျမပဲ နဲနဲမ်ားသြားတာက လြဲလို႔ စားလို႔ အရမ္းေကာင္းပဲ။)
ပဲေကာက္ညွင္းေပါင္း (နဲနဲျပဲသြားတယ္။)
လက္ဖက္ရည္ (စူပါတီးမစ္+ႏို႔ဆီ)
မုန္႔ဟင္းခါး
မုန္႔ဟင္းခါး ဟင္းရည္ (ပုံမွန္က ၾကာစြယ္နဲ႔ပဲ ခ်က္တာ၊ ခုမွ ငွက္ေပ်ာအူ ရွာေတြ႕လို႔။ ငွက္ေပ်ာအူနဲ႔ ခ်က္တာက ၾကာစြယ္နဲ႔ထက္ ပို လက္ဝင္တယ္။ ႏုတာလည္း ရွားေတာ့ စားလို႔ အဆင္ေျပတာရဖို႔ သိပ္ေတာ့ မလြယ္လွဘူး။ ၾကာစြယ္နဲ႔က ေတာ္ေတာ္ပို စားေကာင္းတယ္။)
ဗယာေၾကာ္ (ေမႊးတံဆိပ္။)
ပဲသီးစိမ္း (မုန္႔ဟင္းခါးထဲ ထည့္စားဖို႔။)
အရင္က မၾကာမၾကာခ်က္ေလ့ရွိတဲ့ မုန္႔ဟင္းခါး ဟင္းရည္ပုံစံ (ၾကာစြယ္နဲ႔။)
ရခိုင္မုန္႔တီ (အိမ့္စည္းစိမ္ - တီခ်မ္းဆီက။)
ၾကက္သြန္စိမ္းနဲ႔ နံနံပင္ (ရခိုင္မုန္႔တီထဲ ထည့္စားဖို႔။)
ၾကာဇံေၾကာ္ (မုန္ညွင္းျဖဴရယ္၊ ၾကက္ဥရယ္နဲ႔။)
ၾကက္သား ေခါက္ဆြဲသုပ္ (ရွမ္းေခါက္ဆြဲသားနဲ႔၊ ပဲမႈန္႔ ထည့္သုပ္ထားတာ။)
ၾကက္သား ေခါက္ဆြဲသုပ္ (ပဲမႈန္႔မပါ)
ၾကက္သား ေကာက္ညွင္းထုပ္ကို မထုပ္ဘဲ ခ်က္လိုက္တာ။ (ၾကက္သားကို အရင္ေၾကာ္၊ ျပီးရင္ မႈိထည့္ျပီး ဆက္ေၾကာ္ထားတာကို ေကာက္ညွင္းဆန္ထဲထည့္၊ ပဲငံျပာရည္ အေနာက္ထည့္၊ ဆား သင့္႐ုံထည့္၊ ဘဲဥဆားစိမ္ထည့္၊ ေျမပဲထည့္၊ သမေအာင္နယ္ျပီး ေပါင္းထားတာပါ။ ေျမပဲ နဲနဲမ်ားသြားတာက လြဲလို႔ စားလို႔ အရမ္းေကာင္းပဲ။)
ပဲေကာက္ညွင္းေပါင္း (နဲနဲျပဲသြားတယ္။)
လက္ဖက္ရည္ (စူပါတီးမစ္+ႏို႔ဆီ)
ၾကက္သားျပား ဆီျပန္ဟင္းႏွင့္ ကန္စြန္း႐ိုးနီ ခ်ဥ္ရည္ဟင္း
ျပီးခဲ့တဲ့ စေနက ပိတ္ရက္မို႔ အိမ္မွာ ဟင္း ေသခ်ာ ခ်က္ျဖစ္လိုက္တယ္။ တေလာက အစ္မက ရန္ကုန္ကေန ရိကၡာေတြ အမ်ားၾကီး ယူလာတာမို႔ သိပ္ ဟင္းခ်က္စရာမလိုတာနဲ႔ မခ်က္ျဖစ္တာ နဲနဲၾကာသြားတယ္။ အိမ္မွာ အင္တာနက္ကလည္း မလာတစ္လွည့္၊ လာတစ္လွည့္လို ျဖစ္ေနတာနဲ႔ အရင္တုန္းက ခ်က္ျပီး ဓါတ္ပုံရိုက္ထားတဲ့ စားစရာေတြကိုေတာင္ မတင္ျဖစ္ဘူး။
ကိုယ္တိုင္ ဘေလာ့ဂ္လုပ္မွ သူမ်ားေတြ ဘယ္ေလာက္ အခ်ိန္ေပးျပီး အားစိုက္ထုတ္လုပ္ထားတယ္ဆိုတာကို ပိုနားလည္လာေတာ့တယ္။ မ်ားေသာအားျဖင့္ စာေရးရမွာကိုပဲ အရမ္းကို ပ်င္းေနလို႔ မနည္း ဖ်စ္ညွစ္ျပီး ေရးေနရတယ္။
ဒီအပါတ္ ခ်က္ျဖစ္တဲ့ ၾကက္သားျပား ဆီျပန္ဟင္းက ဘယ္သူ႕ဘေလာ့ဂ္ကေနေတြ႕တာလဲဆိုတာေတာ့ မွတ္မိေတာ့ဘူး.. စိတ္ထဲမွာ မေဘဘီလား.. မEvyလား.. မ႐ို႕စ္လား.. တစ္ျခား တစ္ေယာက္ေယာက္လား မသဲကြဲေတာ့ဘူး။ လိုက္ျပန္ရွာတာလည္း မေတြ႕ေတာ့ဘူး။ အဲ့ဒါ ဖတ္မိျပီး အၾကံရသြားတာနဲ႔ ဒီဟင္းကို ခ်က္ျဖစ္ခဲ့တာပါ။
ၾကက္သားျပား ဆီျပန္ဟင္း
၁။ ၾကက္သား ရင္ဗုံသား အတုံးၾကီး ႏွစ္တုံးကို ပါးပါးလွီးျပီး ႏုတ္ႏုတ္စင္းထားပါတယ္။
၂။ ဂ်င္း လက္မဝက္နဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၄ေျမွာင့္ကို ညက္ေအာင္ေထာင္းျပီး ညက္ရင္ ႏုတ္ႏုတ္စင္းထားတဲ့ ၾကက္သားေတြထည့္၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔ သင့္ရုံထည့္ျပီး သမေအာင္ ဆက္ေထာင္းပါတယ္။
၃။ အရြယ္ေတာ္ ၾကက္သြန္နီ ၃ဥနဲ႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၄လုံးကို ပါးပါးလွီးထားပါတယ္။
၄။ နံနံပင္ ၃ပင္ကို ေရစင္ေအာင္ ေဆးျပီး တစ္လက္မခြဲေလာက္အရွည္ အပိုင္းေတြ ပိုင္းထားပါတယ္။ ငရုတ္သီးစိမ္း ၉ေတာင့္ကိုလည္း အညွာေခၽြျပီး အသင့္ျပင္ထားပါတယ္။
၅။ ဟင္းမခ်က္ခင္ ၾကက္သားကို အရင္ေၾကာ္မွာမို႔ အိုးထဲကို ဆီမ်ားမ်ားထည့္ျပီး ဆီအိုး တည္ထားပါတယ္။ ဆီပူလာရင္ လက္ဝါးႏွစ္ဘက္ကို ဆီဆြတ္ျပီး ၾကက္သားေထာင္းေတြကို အရင္လုံး၊ ျပီးရင္ လက္နဲ႔ဖိျပီး ျပားျပီး ဆီအိုးထဲ ထည့္ေၾကာ္ပါ။ လက္ကို ဆီဆြတ္လိုက္၊ ထည့္လိုက္၊ ေၾကာ္လိုက္၊ ဆယ္လိုက္နဲ႔ မတူးေအာင္ သတိထားျပီး လက္မလည္ေအာင္ လုပ္ရပါတယ္။
ၾကက္သားျပားေၾကာ္ေတြကို ပန္းကန္တစ္ခ်ပ္နဲ႔ ဆယ္ျပီး ဖယ္ထားပါတယ္။ ျပီးရင္ ဆီေတြ ပိုေနတာ မ်ားေနရင္ ပန္းကန္သပ္သပ္နဲ႔ ခပ္ျပီး ဖယ္ထားပါ။
၆။ ဆီ သင့္ရုံပဲ ထည့္ထားတဲ့ ဟင္းအိုး ဆီပူေအာင္တည္ျပီး ရျပီဆိုရင္ ၾကက္သြန္နီကို ႏြမ္းျပီး ေျခာက္သြားေအာင္ ဆီသတ္ပါတယ္။
၇။ ၾကက္သြန္နီ ရျပီဆိုရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထည့္ျပီး လိတ္ေအာင္ ဆီသတ္ပါတယ္။ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔ သင့္ရုံနဲ႔ ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မႈန္႔ ပါေလရုံ နည္းနည္းထည့္ပါတယ္။
၈။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ဆီသတ္တာ ရရင္ နံနံပင္နဲ႔ ငရုတ္သီးစိမ္းထည့္ျပီး ေမႊ၊ ခဏေနရင္ အႏွစ္ရေအာင္ ေရထည့္ျပီး ပြက္ေအာင္တည္ထားပါတယ္။
၉။ အႏွစ္ပြက္ရင္ ေၾကာ္ထားတဲ့ ၾကက္သားျပားေတြထည့္၊ သမေအာင္ေမႊျပီး ဆီျပန္ ေရက်န္ေလးျဖစ္ျပီဆိုရင္ ရပါျပီ။
ၾကက္သားျပားေၾကာ္ကို ဒီအတိုင္း ျမည္းၾကည့္တုန္းက ငါးဖယ္နဲ႔ ေတာ္ေတာ္ဆင္ပါတယ္။ ဟင္းခ်က္လိုက္ေတာ့ နည္းနည္းမာသြားတယ္။ ေၾကာ္တာက ပိုစားေကာင္းေနတယ္။ ေနာက္တစ္ခါက်ရင္ ၾကက္သားထဲကို ႏွမ္းဆီနည္းနည္းထည့္ၾကည့္လိုက္မယ္။ ပိုမ်ား ႏူးညံ့သြားမလားလို႔။
ကန္စြန္း႐ိုးနီ ခ်ဥ္ရည္ဟင္း
၁။ ကန္စြန္း႐ိုးနီ ၁စည္း၊ နံနံပင္ ၂ပင္၊ င႐ုတ္သီးစိမ္း အနီေရာင္ ၆ေတာင့္၊ ပုဇြန္ေျခာက္ စားပြဲဇြန္း ၁ဇြန္းခြဲ (ေထာင္းထားတာ)၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔ သင့္႐ုံ၊ ဆီစိမ္း ဟင္းခ်က္ဇြန္း ၁ဇြန္းထည့္ျပီး နဲနဲလုံးလိုက္ပါတယ္။
၂။ အရြက္ေတြ ႏြမ္းလာျပီဆိုရင္ ေရလိုသေလာက္ထည့္ျပီး ပြက္ေအာင္တည္ပါတယ္။
၃။ မက်ည္းမွည့္ ၅ဖတ္ေလာက္ကို ေရေႏြးနဲ႔ မေဖ်ာ္ဘဲ ဒီအတိုင္း ထည့္လိုက္ပါတယ္။
၄။ ဟင္းရည္ပြက္ရင္ အရသာျမည္းျပီး အဆင္ေျပျပီဆိုရင္ မီးပိတ္ျပီး မက်ည္းမွည့္ဖတ္ေတြ ဖယ္ျပီး သုံးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။
ကိုယ္တိုင္ ဘေလာ့ဂ္လုပ္မွ သူမ်ားေတြ ဘယ္ေလာက္ အခ်ိန္ေပးျပီး အားစိုက္ထုတ္လုပ္ထားတယ္ဆိုတာကို ပိုနားလည္လာေတာ့တယ္။ မ်ားေသာအားျဖင့္ စာေရးရမွာကိုပဲ အရမ္းကို ပ်င္းေနလို႔ မနည္း ဖ်စ္ညွစ္ျပီး ေရးေနရတယ္။
ဒီအပါတ္ ခ်က္ျဖစ္တဲ့ ၾကက္သားျပား ဆီျပန္ဟင္းက ဘယ္သူ႕ဘေလာ့ဂ္ကေနေတြ႕တာလဲဆိုတာေတာ့ မွတ္မိေတာ့ဘူး.. စိတ္ထဲမွာ မေဘဘီလား.. မEvyလား.. မ႐ို႕စ္လား.. တစ္ျခား တစ္ေယာက္ေယာက္လား မသဲကြဲေတာ့ဘူး။ လိုက္ျပန္ရွာတာလည္း မေတြ႕ေတာ့ဘူး။ အဲ့ဒါ ဖတ္မိျပီး အၾကံရသြားတာနဲ႔ ဒီဟင္းကို ခ်က္ျဖစ္ခဲ့တာပါ။
ၾကက္သားျပား ဆီျပန္ဟင္း
၁။ ၾကက္သား ရင္ဗုံသား အတုံးၾကီး ႏွစ္တုံးကို ပါးပါးလွီးျပီး ႏုတ္ႏုတ္စင္းထားပါတယ္။
၂။ ဂ်င္း လက္မဝက္နဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၄ေျမွာင့္ကို ညက္ေအာင္ေထာင္းျပီး ညက္ရင္ ႏုတ္ႏုတ္စင္းထားတဲ့ ၾကက္သားေတြထည့္၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔ သင့္ရုံထည့္ျပီး သမေအာင္ ဆက္ေထာင္းပါတယ္။
၃။ အရြယ္ေတာ္ ၾကက္သြန္နီ ၃ဥနဲ႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၄လုံးကို ပါးပါးလွီးထားပါတယ္။
၄။ နံနံပင္ ၃ပင္ကို ေရစင္ေအာင္ ေဆးျပီး တစ္လက္မခြဲေလာက္အရွည္ အပိုင္းေတြ ပိုင္းထားပါတယ္။ ငရုတ္သီးစိမ္း ၉ေတာင့္ကိုလည္း အညွာေခၽြျပီး အသင့္ျပင္ထားပါတယ္။
၅။ ဟင္းမခ်က္ခင္ ၾကက္သားကို အရင္ေၾကာ္မွာမို႔ အိုးထဲကို ဆီမ်ားမ်ားထည့္ျပီး ဆီအိုး တည္ထားပါတယ္။ ဆီပူလာရင္ လက္ဝါးႏွစ္ဘက္ကို ဆီဆြတ္ျပီး ၾကက္သားေထာင္းေတြကို အရင္လုံး၊ ျပီးရင္ လက္နဲ႔ဖိျပီး ျပားျပီး ဆီအိုးထဲ ထည့္ေၾကာ္ပါ။ လက္ကို ဆီဆြတ္လိုက္၊ ထည့္လိုက္၊ ေၾကာ္လိုက္၊ ဆယ္လိုက္နဲ႔ မတူးေအာင္ သတိထားျပီး လက္မလည္ေအာင္ လုပ္ရပါတယ္။
ၾကက္သားျပားေၾကာ္ေတြကို ပန္းကန္တစ္ခ်ပ္နဲ႔ ဆယ္ျပီး ဖယ္ထားပါတယ္။ ျပီးရင္ ဆီေတြ ပိုေနတာ မ်ားေနရင္ ပန္းကန္သပ္သပ္နဲ႔ ခပ္ျပီး ဖယ္ထားပါ။
၆။ ဆီ သင့္ရုံပဲ ထည့္ထားတဲ့ ဟင္းအိုး ဆီပူေအာင္တည္ျပီး ရျပီဆိုရင္ ၾကက္သြန္နီကို ႏြမ္းျပီး ေျခာက္သြားေအာင္ ဆီသတ္ပါတယ္။
၇။ ၾကက္သြန္နီ ရျပီဆိုရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထည့္ျပီး လိတ္ေအာင္ ဆီသတ္ပါတယ္။ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔ သင့္ရုံနဲ႔ ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မႈန္႔ ပါေလရုံ နည္းနည္းထည့္ပါတယ္။
၈။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ဆီသတ္တာ ရရင္ နံနံပင္နဲ႔ ငရုတ္သီးစိမ္းထည့္ျပီး ေမႊ၊ ခဏေနရင္ အႏွစ္ရေအာင္ ေရထည့္ျပီး ပြက္ေအာင္တည္ထားပါတယ္။
၉။ အႏွစ္ပြက္ရင္ ေၾကာ္ထားတဲ့ ၾကက္သားျပားေတြထည့္၊ သမေအာင္ေမႊျပီး ဆီျပန္ ေရက်န္ေလးျဖစ္ျပီဆိုရင္ ရပါျပီ။
ၾကက္သားျပားေၾကာ္ကို ဒီအတိုင္း ျမည္းၾကည့္တုန္းက ငါးဖယ္နဲ႔ ေတာ္ေတာ္ဆင္ပါတယ္။ ဟင္းခ်က္လိုက္ေတာ့ နည္းနည္းမာသြားတယ္။ ေၾကာ္တာက ပိုစားေကာင္းေနတယ္။ ေနာက္တစ္ခါက်ရင္ ၾကက္သားထဲကို ႏွမ္းဆီနည္းနည္းထည့္ၾကည့္လိုက္မယ္။ ပိုမ်ား ႏူးညံ့သြားမလားလို႔။
ကန္စြန္း႐ိုးနီ ခ်ဥ္ရည္ဟင္း
၁။ ကန္စြန္း႐ိုးနီ ၁စည္း၊ နံနံပင္ ၂ပင္၊ င႐ုတ္သီးစိမ္း အနီေရာင္ ၆ေတာင့္၊ ပုဇြန္ေျခာက္ စားပြဲဇြန္း ၁ဇြန္းခြဲ (ေထာင္းထားတာ)၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔ သင့္႐ုံ၊ ဆီစိမ္း ဟင္းခ်က္ဇြန္း ၁ဇြန္းထည့္ျပီး နဲနဲလုံးလိုက္ပါတယ္။
၂။ အရြက္ေတြ ႏြမ္းလာျပီဆိုရင္ ေရလိုသေလာက္ထည့္ျပီး ပြက္ေအာင္တည္ပါတယ္။
၃။ မက်ည္းမွည့္ ၅ဖတ္ေလာက္ကို ေရေႏြးနဲ႔ မေဖ်ာ္ဘဲ ဒီအတိုင္း ထည့္လိုက္ပါတယ္။
၄။ ဟင္းရည္ပြက္ရင္ အရသာျမည္းျပီး အဆင္ေျပျပီဆိုရင္ မီးပိတ္ျပီး မက်ည္းမွည့္ဖတ္ေတြ ဖယ္ျပီး သုံးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။
Monday, August 8, 2011
ဝက္သား ငပိခ်က္ႏွင့္ ခ်ဥ္စပ္ဟင္းခ်ဳိ
အိမ္မွာ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ေတြ အမ်ားၾကီး ရွိေနတာနဲ႔ ဝက္သားငပိခ်က္ကို အဲ့ဒီဆီခ်က္ေတြနဲ႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၃လုံး ပါးပါးလွီး၊ ငပိစိမ္း စားပြဲဇြန္း ၂ဇြန္း ေရေဖ်ာ္ထည့္၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔ သင့္ရုံထည့္၊ ေရထည့္ျပီး လုံးခ်က္လိုက္တာ၊ ဆီေတာ့ ေတာ္ေတာ္မ်ားသြားလို႔ ခပ္ထုတ္ပစ္ရတယ္။ အခုလို ဆီခ်က္ေတြရွိေနေတာ့ ဟင္းခ်က္ရတာ အရမ္းကို လြယ္သြားပါတယ္။
ခ်ဥ္စပ္ဟင္းခ်ဳိ
ဝက္သားဟင္းနဲ႔ လိုက္ေအာင္ အအီေျပ ခ်ဥ္စပ္ဟင္းခ်ဳိေလးပါ။ ခေနာ တုံ႔ယမ္အတုံးႏွစ္တုံးထည့္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႔ ငရုတ္သီးစိမ္းထည့္ျပီး ဟင္းရည္ပြက္ေအာင္ အရင္တည္ထားပါတယ္။ ဟင္းရည္ပြက္ရင္ မုန္ညင္းျဖဴထည့္၊ ၾကက္ဥ တို႔ဖူးထည့္၊ အရသာျမည္းၾကည့္ျပီး ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔ သင့္ရုံထည့္ျပီး ဆက္တည္ထားပါတယ္။ ဟင္းရည္ဆူျပီဆိုရင္ နံနံပင္ခတ္ျပီး သုံးေဆာင္လို႔ ရပါျပီ။
ခ်ဥ္စပ္ဟင္းခ်ဳိ
ဝက္သားဟင္းနဲ႔ လိုက္ေအာင္ အအီေျပ ခ်ဥ္စပ္ဟင္းခ်ဳိေလးပါ။ ခေနာ တုံ႔ယမ္အတုံးႏွစ္တုံးထည့္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႔ ငရုတ္သီးစိမ္းထည့္ျပီး ဟင္းရည္ပြက္ေအာင္ အရင္တည္ထားပါတယ္။ ဟင္းရည္ပြက္ရင္ မုန္ညင္းျဖဴထည့္၊ ၾကက္ဥ တို႔ဖူးထည့္၊ အရသာျမည္းၾကည့္ျပီး ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔ သင့္ရုံထည့္ျပီး ဆက္တည္ထားပါတယ္။ ဟင္းရည္ဆူျပီဆိုရင္ နံနံပင္ခတ္ျပီး သုံးေဆာင္လို႔ ရပါျပီ။
ဝက္သား ေခါက္ဆြဲျပဳတ္၊ နဂါးေမာက္သီး ဂ်ယ္လီ
ရွမ္းျပည္ဘက္က သူငယ္ခ်င္းေတြက ရွမ္းေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုပ္ေတြ ေပးထားတာနဲ႔ ရွမ္းခါက္ဆြဲကို အဲ့ဒီတေလာက အမ်ဳိးမ်ဳိး ခ်က္စားျဖစ္ေနတယ္။
၁။ ရွမ္းေခါက္ဆြဲကို ေရစိမ္၊ ျပဳတ္၊ က်က္ျပီဆိုရင္ ေခါက္ဆြဲေတြ ကပ္မကုန္ေအာင္ ေရေအးထဲ ခဏစိမ္ျပီး သတ္သတ္စစ္ထားပါတယ္။ ေရစစ္ရင္ ဆီေလး နည္းနည္းထည့္ျပီး ေမႊထားပါတယ္။
၂။ ဝက္သားကို ေတာက္ေတာက္စင္းထားျပီး အိမ္မွာ နည္းနည္းက်န္ေနတဲ့ ဝက္အသည္းကိုပါ ေတာက္ေတာက္စင္း၊ ေကာ္မႈန္႔ သင့္ရုံ၊ ဆား၊ ပဲငံျပာရည္၊ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔ အနည္းငယ္နဲ႔ ေရာနယ္ထားပါတယ္။
၃။ အရင္ရက္က ျပဳတ္ျပီး ျပန္ေၾကာ္ထားတဲ့ ဝက္အူေတြနဲ႔ ပဲျပားကို အေနေတာ္ အပိုင္းေလးေတြ ျဖတ္ထားပါတယ္။
၄။ ဟင္းရည္အိုးအတြက္ ခေနာၾကက္ျပဳတ္ရည္ အသင့္သုံးအခဲ ၂ခဲကို ေရသင့္ရုံထည့္ျပီး တည္ထားပါတယ္။
၅။ ဟင္းရည္ပြက္ရင္ နယ္ထားတဲ့ ဝက္သားေတြကို ဇြန္းနဲ႔ အေနေတာ္အရြယ္ ခပ္ခပ္ျပီး အိုးထဲကို ထည့္ပါတယ္။ ဟင္းရည္အပူေၾကာင့္ ဝက္သားလုံးေတြ ခဏေလးနဲ႔ က်က္သြားတတ္ပါတယ္။
၆။ ဝက္သားလုံးေတြ အကုန္ထည့္ျပီးျပီဆိုရင္ ပဲျပားနဲ႔ ဝက္အူကို ထည့္ပါတယ္။ ခဏေနရင္ ၾကက္ဥကို ေဖာက္ထည့္ျပီး အရသာ အေပါ့ အငံျမည္း၊ ျပင္ျပီး ေခါက္ဆြဲေတြကို ထည့္လိုက္ပါတယ္။
ရွမ္းေခါက္ဆြဲအသားက ေကာင္းသလို၊ ဟင္းရည္ကလည္း ခ်ဳိေနေတာ့ ေတာ္ေတာ္အရသာရွိတဲ့ ေခါက္ဆြဲျပဳတ္တစ္ပြဲ ျဖစ္လာပါတယ္။ အခ်ဥ္ကိုေတာ့ Heinze တံဆိပ္ ပုလင္းအခ်ဥ္နဲ႔ပဲ စားလိုက္ပါတယ္။
(ဝက္သားနဲ႔ ဝက္အသည္းကို စမ္းျပီးေရာၾကည့္တာ နည္းနည္းညွီတယ္။ ေနာက္မွ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္းတို႔ထည့္ျပီး ထပ္စမ္းၾကည့္ၾကည့္ပါဦးမယ္။ အခုေတာ့ သိပ္မဆိုးေပမယ့္ အနံ႔ေတာ့ရွိေနတယ္။)
နဂါးေမာက္သီး ဂ်ယ္လီ
တကယ္ေတာ့ နဂါးေမာက္သီး ဘလူးဘယ္ရီ ဂ်ယ္လီလို႔ ေျပာရမယ္။ ဘလူးဘယ္ရီ ဂ်ယ္လီအထုပ္ကို သူ႔အညႊန္းအတိုင္းက်ဳိျပီး နဂါးေမာက္သီးထည့္ အေအးခံထားတာပါ။ လြယ္လြယ္ေလးနဲ႔ စားေကာင္းတဲ့ ဂ်ယ္လီေလးပါ။ ေရခဲေသတၱာထဲမွာ ထည့္ထားတာကို ၾကာၾကာထားမိေတာ့ ျပန္ေပ်ာ္သြားတယ္။ ဒါေၾကာင့္ လုပ္ျပီး သိပ္မၾကာခင္မွာ စားမွ အဆင္ေျပပါတယ္။
၁။ ရွမ္းေခါက္ဆြဲကို ေရစိမ္၊ ျပဳတ္၊ က်က္ျပီဆိုရင္ ေခါက္ဆြဲေတြ ကပ္မကုန္ေအာင္ ေရေအးထဲ ခဏစိမ္ျပီး သတ္သတ္စစ္ထားပါတယ္။ ေရစစ္ရင္ ဆီေလး နည္းနည္းထည့္ျပီး ေမႊထားပါတယ္။
၂။ ဝက္သားကို ေတာက္ေတာက္စင္းထားျပီး အိမ္မွာ နည္းနည္းက်န္ေနတဲ့ ဝက္အသည္းကိုပါ ေတာက္ေတာက္စင္း၊ ေကာ္မႈန္႔ သင့္ရုံ၊ ဆား၊ ပဲငံျပာရည္၊ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔ အနည္းငယ္နဲ႔ ေရာနယ္ထားပါတယ္။
၃။ အရင္ရက္က ျပဳတ္ျပီး ျပန္ေၾကာ္ထားတဲ့ ဝက္အူေတြနဲ႔ ပဲျပားကို အေနေတာ္ အပိုင္းေလးေတြ ျဖတ္ထားပါတယ္။
၄။ ဟင္းရည္အိုးအတြက္ ခေနာၾကက္ျပဳတ္ရည္ အသင့္သုံးအခဲ ၂ခဲကို ေရသင့္ရုံထည့္ျပီး တည္ထားပါတယ္။
၅။ ဟင္းရည္ပြက္ရင္ နယ္ထားတဲ့ ဝက္သားေတြကို ဇြန္းနဲ႔ အေနေတာ္အရြယ္ ခပ္ခပ္ျပီး အိုးထဲကို ထည့္ပါတယ္။ ဟင္းရည္အပူေၾကာင့္ ဝက္သားလုံးေတြ ခဏေလးနဲ႔ က်က္သြားတတ္ပါတယ္။
၆။ ဝက္သားလုံးေတြ အကုန္ထည့္ျပီးျပီဆိုရင္ ပဲျပားနဲ႔ ဝက္အူကို ထည့္ပါတယ္။ ခဏေနရင္ ၾကက္ဥကို ေဖာက္ထည့္ျပီး အရသာ အေပါ့ အငံျမည္း၊ ျပင္ျပီး ေခါက္ဆြဲေတြကို ထည့္လိုက္ပါတယ္။
ရွမ္းေခါက္ဆြဲအသားက ေကာင္းသလို၊ ဟင္းရည္ကလည္း ခ်ဳိေနေတာ့ ေတာ္ေတာ္အရသာရွိတဲ့ ေခါက္ဆြဲျပဳတ္တစ္ပြဲ ျဖစ္လာပါတယ္။ အခ်ဥ္ကိုေတာ့ Heinze တံဆိပ္ ပုလင္းအခ်ဥ္နဲ႔ပဲ စားလိုက္ပါတယ္။
(ဝက္သားနဲ႔ ဝက္အသည္းကို စမ္းျပီးေရာၾကည့္တာ နည္းနည္းညွီတယ္။ ေနာက္မွ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္းတို႔ထည့္ျပီး ထပ္စမ္းၾကည့္ၾကည့္ပါဦးမယ္။ အခုေတာ့ သိပ္မဆိုးေပမယ့္ အနံ႔ေတာ့ရွိေနတယ္။)
နဂါးေမာက္သီး ဂ်ယ္လီ
တကယ္ေတာ့ နဂါးေမာက္သီး ဘလူးဘယ္ရီ ဂ်ယ္လီလို႔ ေျပာရမယ္။ ဘလူးဘယ္ရီ ဂ်ယ္လီအထုပ္ကို သူ႔အညႊန္းအတိုင္းက်ဳိျပီး နဂါးေမာက္သီးထည့္ အေအးခံထားတာပါ။ လြယ္လြယ္ေလးနဲ႔ စားေကာင္းတဲ့ ဂ်ယ္လီေလးပါ။ ေရခဲေသတၱာထဲမွာ ထည့္ထားတာကို ၾကာၾကာထားမိေတာ့ ျပန္ေပ်ာ္သြားတယ္။ ဒါေၾကာင့္ လုပ္ျပီး သိပ္မၾကာခင္မွာ စားမွ အဆင္ေျပပါတယ္။
Thursday, August 4, 2011
ဆန္ျပဳတ္၊ ၾကက္သားေၾကာ္
ဒီေနာက္ပိုင္းမွာ ကိစၥ၊ ဝိစၥေတြ ႐ႈပ္ေနတာနဲ႔ ပို႔စ္ေတြ သိပ္မတင္ျဖစ္တာ မ်ားလာရာကေန အပ်င္းေရာဂါစြဲကပ္သြားျပီး ပို႔စ္တင္စရာ ဟင္းေတြ အမ်ားၾကီးကို ဓါတ္ပုံေတြ ရိုက္ထားရက္နဲ႔ စာေရးဖို႔ အာရုံစိုက္မရေတာ့ဘူး ျဖစ္ျဖစ္ေနတယ္။
ဒါေပမယ့္ လုပ္တုန္းက လုပ္ထားျပီးမွေတာ့ ဆက္လုပ္မွပါေလဆိုျပီး အားတင္းျပီး ေရးလိုက္ပါတယ္။ ျပတ္ေတာင္း ျပတ္ေတာင္း ျဖစ္ေနတဲ့အတြက္ ပုံမွန္ လာဖတ္သူ ရွိ၊ မရွိ မသိေပမယ့္ စာဖတ္သူေတြကိုု အားနာစြာနဲ႔ ေတာင္းပန္ပါတယ္။
ဒါကေတာ့ က်မအၾကိဳက္ ဆန္ျပဳတ္ပါ။ ဆန္ျပဳတ္ကို အရင္ကဆို ဆန္၂လုံးေလာက္ကို ေရထည့္၊ ဝက္သား (သို႔) ၾကက္သားကို ၾကက္သြန္နီ၊ ငံျပာရည္တို႔နဲ႔ ဆီသတ္ထားတာထည့္ ျပဳတ္ထားျပီး တစ္ေနကုန္ စားတတ္ပါတယ္။ ေနာက္ပိုင္း အခန္းေဖာ္ သူငယ္ခ်င္းေတြက မၾကိဳက္တာနဲ႔ သိပ္မစားျဖစ္ေတာ့တာ။
ဆန္ျပဳတ္ကို အသင့္စား အထုပ္ေတြလည္း ၾကိဳက္တာပါပဲ။ ဒါေပမယ့္ ခေနာတံဆိပ္က စားတာ မ်ားလာေတာ့ သူ႔အနံ႔ကို သိပ္မၾကိဳက္ေတာ့ဘူး။ ေနာက္ပိုင္း မာမားတံဆိပ္ ဆန္ျပဳတ္ထုပ္ကို ေတြ႕ေတာ့ ေတာ္ေတာ္ သေဘာက်သြားတယ္။ အခု ဒီဆန္ျပဳတ္ကို မားမား အထုပ္နဲ႔ သူ႔အညႊန္းအတိုင္း ျပဳတ္ျပီး ၾကက္ဥ တစ္လုံးေဖာက္ထည့္ျပီး ျပဳတ္ထားတာပါ။ အရမ္းကို စားလို႔ေကာင္းပါတယ္။
ၾကက္သားေၾကာ္ႏွင့္ မန္က်ည္းရည္ အခ်ဥ္ၾကက္သားေၾကာ္ကေတာ့ ၾကက္သားကို အရြယ္ သင့္ရုံတုံး၊ ဆား၊ ဆႏြင္း သင့္ရုံနယ္ျပီး Gogi တံဆိပ္ Easy Kentucky Style ဆိုတဲ့ အေၾကာ္မႈန္႔ သင့္ရုုံထည့္၊ ဆားနည္းနည္းထည့္၊ ေရနည္းနည္းထည့္ျပီး အၾကြပ္ေၾကာ္ထားတာပါ။
အခ်ဥ္ရည္အတြက္ မက်ည္းမွည့္ ကြမ္းသီးတစ္လုံးစာေလာက္ကို ေရေႏြးထည့္ျပီး မန္က်ည္းရည္ယူ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ၆ေတာင့္ ပါးပါးလွီး၊ သံပုရာသီး တစ္လုံးကို အရည္ညွစ္၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔ သင့္႐ုံထည့္ျပီး ေဖ်ာ္လိုက္ပါတယ္။ နံနံပင္ေလးပါ ပါရင္ေတာ့ ပိုေကာင္းမွာ။ ဒါေပမယ့္ အခုအတိုင္းလည္း ေတာ္ေတာ္ စားေကာင္းပါတယ္။
ဒါေပမယ့္ လုပ္တုန္းက လုပ္ထားျပီးမွေတာ့ ဆက္လုပ္မွပါေလဆိုျပီး အားတင္းျပီး ေရးလိုက္ပါတယ္။ ျပတ္ေတာင္း ျပတ္ေတာင္း ျဖစ္ေနတဲ့အတြက္ ပုံမွန္ လာဖတ္သူ ရွိ၊ မရွိ မသိေပမယ့္ စာဖတ္သူေတြကိုု အားနာစြာနဲ႔ ေတာင္းပန္ပါတယ္။
ဒါကေတာ့ က်မအၾကိဳက္ ဆန္ျပဳတ္ပါ။ ဆန္ျပဳတ္ကို အရင္ကဆို ဆန္၂လုံးေလာက္ကို ေရထည့္၊ ဝက္သား (သို႔) ၾကက္သားကို ၾကက္သြန္နီ၊ ငံျပာရည္တို႔နဲ႔ ဆီသတ္ထားတာထည့္ ျပဳတ္ထားျပီး တစ္ေနကုန္ စားတတ္ပါတယ္။ ေနာက္ပိုင္း အခန္းေဖာ္ သူငယ္ခ်င္းေတြက မၾကိဳက္တာနဲ႔ သိပ္မစားျဖစ္ေတာ့တာ။
ဆန္ျပဳတ္ကို အသင့္စား အထုပ္ေတြလည္း ၾကိဳက္တာပါပဲ။ ဒါေပမယ့္ ခေနာတံဆိပ္က စားတာ မ်ားလာေတာ့ သူ႔အနံ႔ကို သိပ္မၾကိဳက္ေတာ့ဘူး။ ေနာက္ပိုင္း မာမားတံဆိပ္ ဆန္ျပဳတ္ထုပ္ကို ေတြ႕ေတာ့ ေတာ္ေတာ္ သေဘာက်သြားတယ္။ အခု ဒီဆန္ျပဳတ္ကို မားမား အထုပ္နဲ႔ သူ႔အညႊန္းအတိုင္း ျပဳတ္ျပီး ၾကက္ဥ တစ္လုံးေဖာက္ထည့္ျပီး ျပဳတ္ထားတာပါ။ အရမ္းကို စားလို႔ေကာင္းပါတယ္။
ၾကက္သားေၾကာ္ႏွင့္ မန္က်ည္းရည္ အခ်ဥ္ၾကက္သားေၾကာ္ကေတာ့ ၾကက္သားကို အရြယ္ သင့္ရုံတုံး၊ ဆား၊ ဆႏြင္း သင့္ရုံနယ္ျပီး Gogi တံဆိပ္ Easy Kentucky Style ဆိုတဲ့ အေၾကာ္မႈန္႔ သင့္ရုုံထည့္၊ ဆားနည္းနည္းထည့္၊ ေရနည္းနည္းထည့္ျပီး အၾကြပ္ေၾကာ္ထားတာပါ။
အခ်ဥ္ရည္အတြက္ မက်ည္းမွည့္ ကြမ္းသီးတစ္လုံးစာေလာက္ကို ေရေႏြးထည့္ျပီး မန္က်ည္းရည္ယူ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ၆ေတာင့္ ပါးပါးလွီး၊ သံပုရာသီး တစ္လုံးကို အရည္ညွစ္၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔ သင့္႐ုံထည့္ျပီး ေဖ်ာ္လိုက္ပါတယ္။ နံနံပင္ေလးပါ ပါရင္ေတာ့ ပိုေကာင္းမွာ။ ဒါေပမယ့္ အခုအတိုင္းလည္း ေတာ္ေတာ္ စားေကာင္းပါတယ္။