Thursday, March 17, 2011
ပုစြန္ေၾကာ္ခ်က္
ဟိုတစ္ေန႔က ခ်က္တဲ့ ၾကက္ဥတို႔ဟူး၊ ပုဇြန္ဟင္းထဲက ပုဇြန္ေတြကို အိမ္က သခင္မေလးက ညီွလို႔ဆိုျပီး မစားပါဘူး။ ဒါေပမယ့္ ပုဇြန္အစိမ္းေတြကလည္း က်န္ေနေသးေတာ့ မညီွေအာင္ ၾကက္သြန္ျဖဴႏိုင္ခ်င္းနဲ႔ အနံေပ်ာက္ အေျခာက္ခ်က္လိုက္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴ တူးမွာစိုးလို႔ ဆီပိုထည့္လိုက္တာ ဆီေတာ့ နည္းနည္းမ်ားသြားတယ္။
၁။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၈ေျမွာင့္ကို ေထာင္းထားပါတယ္။
၂။ ပုဇြန္ေတြကို အခြံခြာထားပါတယ္။
၃။ ဆီအိုးတည္ျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴေတြကို ေရႊဝါေရာင္ျဖစ္ေအာင္ ေၾကာ္ပါတယ္။
၄။ ၾကက္သြန္ျဖဴရရင္ ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မႈန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္းနဲ႔ ၁ဇြန္းေလာက္ထည့္၊ ငံျပာရည္ ဟင္းခ်က္ဇြန္းနဲ႔ ၁ဇြန္းထည့္ျပီး တစ္ခ်က္ေမႊ၊ ျပီးရင္ ပုဇြန္ထည့္ျပီး ေျခာက္သြားတဲ့အထိ ေၾကာ္ပါတယ္။ ပုဇြန္ေလး တင္းတင္းရင္းရင္း ျဖစ္သြားျပီဆိုရင္ ဟင္းက်က္ပါျပီ။
ထမင္းပူပူေလးနဲ႔ နယ္ျပီးစားရင္ အရမ္းကို စားေကာင္းပါတယ္။
Wednesday, March 16, 2011
ၾကက္ဥတို႔ဟူး၊ ပုဇြန္ဟင္း
ဒီဟင္းကုိ လြန္ခဲ့တဲ့ ၅-၆ႏွစ္ေလာက္က ရန္ကုန္မွာရွိတဲ့ ထုိင္းဆိုင္ တစ္ဆိုင္မွာ စားဖူးခဲ့တာ။ ဘယ္လိုအရသာမ်ဳိးလဲဆိုတာ ေသခ်ာ မမွတ္မိေတာ့လို႔ မွန္းျပီး ခ်က္လိုက္ပါတယ္။
၁။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၂ေျမွာင့္ကို ဇကာစိတ္စိပ္ထား၊ ၾကက္သြန္နီ ၁ဥကို ၈စိတ္စိပ္၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္ ၂ပင္ကို ၂လက္မအရွည္ေလာက္ ျဖတ္ထားပါတယ္။
၂။ ၾကက္ဥ ၁လုံးကို ေခါက္ထားပါတယ္။
၃။ ပုဇြန္ကို ၁၅ေကာင္ကို အခြံခြာထားပါတယ္။
၄။ ၾကက္ဥတို႔ဟူးႏွစ္ေတာင့္ကို ေဖာက္ျပီး ၁လက္မ အထူေလာက္ အပိုင္းေလးေတြျဖတ္ျပီး၊ ဆီအိုးထဲ ဆီခပ္မ်ားမ်ားထည့္ျပီး အေပၚယံေလးေတြ ညိဳေရာင္သန္းေအာင္ ေၾကာ္ပါတယ္။ ေၾကာ္တဲ့အခါမွာ အက်က္ညီေအာင္ ဟိုဘက္ဒီဘက္လွန္ေပးပါ။ ျပီးရင္ ဆီစစ္ျပီး ပန္းကန္နဲ႔ သတ္သတ္ဖယ္ထားပါ။ ဟင္းခ်က္ဖို႔ ဆီေတြက မ်ားေနမွာမို႔ လိုသေလာက္ပဲခ်န္ထားျပီး က်န္ဆီေတြကို ပန္းကန္တစ္လုံးနဲ႔ သတ္သတ္ဖယ္ထားပါ။
၅။ ၾကက္သြန္ျဖဴကို အရင္ဆီသတ္၊ က်က္ရင္ ၾကက္သြန္နီထည့္ေၾကာ္၊ ညိဳေရာင္သန္းလာရင္ ပုဇြန္ထည့္ေၾကာ္ပါတယ္။
၆။ ပုဇြန္က်က္ျပီဆိုရင္ ေရနည္းနည္းထည့္၊ ပဲငံျပာရည္နဲ႔ ဆားသင့္ရုံထည့္ျပီး ၾကက္ဥကို ျဖည္းျဖည္းခ်င္း အမွ်င္ေလးေတြျဖစ္ေအာင္ေလာင္းထည့္ျပီး ေမႊပါတယ္။
၆။ ျပီးရင္ ေၾကာ္ထားတဲ့ ၾကက္ဥတိုဟူးထည့္၊ ေရာေမႊ၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္နဲ႔ငရုတ္ေကာင္းအုပ္ျပီး အဖုံးခဏပိတ္ထားပါ။ ခဏၾကာရင္ အနံ႔၊ အရသာနဲ႔ျပည့္စုံတဲ့ ၾကက္ဥတို႔ဟူး၊ ပုဇြန္ဟင္းတစ္ခြက္ကို သုံးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။
အိမ္မွာ ဘာဟင္းခ်က္ခ်က္ ဆီနည္းနည္းပဲသံုးေတာ့ ဟင္းေတြက သိပ္မလွဘူး ျဖစ္ေနတယ္။ ဒီဟင္းက ဆီနဲနဲပိုမ်ားရင္ ပိုေကာင္းမယ္ထင္ပါတယ္။ ေနာက္ျပီး ၾကက္ဥထည့္ပုံက ဆိုင္ေတြမွာလို အမွ်င္ေလးေတြျဖစ္မေနဘူး။ ဘာလို႔လည္းဆိုတာလည္း မသိဘူး။ သိရင္ ေျပာျပေပးသြားၾကပါရွင္။ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။
ၾကက္ကင္သုပ္
ဒီေန႔ညေန အိမ္နားမွာ ၾကက္သားကင္ဆိုင္ေတြ႕တာနဲ႔ ၾကက္ကင္သုပ္စားျဖစ္ပါတယ္။ ၾကက္ကင္သုပ္က ၾကက္ကင္ကို ဝယ္ျပီး သူ႕မွာပါတဲ့ အခ်ဥ္ရည္နဲ႔သုပ္တာမို႔ ကိုယ္တိုင္ဘာမွ လုပ္ဖို႔မလိုသေလာက္ပါပဲ။ ကိုယ့္ဘာသာလုပ္စားမယ္ဆိုရင္ လုပ္စားလို႔ရေအာင္ ၾကက္ကင္နည္းနဲ႔ အခ်ဥ္လုပ္နည္းကို ေအာက္မွာ ေရးထားပါတယ္။
၁။ အရင္ဆုံး ေဂၚဖီနဲ႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ပါးပါးလွီးပါတယ္။
၂။ ၾကက္သားကင္ကို အရုိးဖယ္ျပီး အသားေတြကို မွ်င္ထားပါတယ္။
၃။ ေဂၚဖီ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ၾကက္သားကင္တို႔ကို နယ္မယ့္ ဇလုံထဲထည့္ျပီး အခ်ဥ္ရည္၊ ဆီအနည္းငယ္၊ ငံျပာရည္သင့္ရုံ၊ ဆားသင့္ရုံထည့္ျပီး သမေအာင္ နယ္ပါ။ လြယ္လြယ္ကူကူနဲ႔ အရသာရွိတဲ့ ၾကက္ကင္သုပ္တစ္ပြဲကို သုံးေဆာင္ႏုိင္ပါျပီ။
ၾကက္ကင္လုပ္နည္း
ခရုဆီအနည္းငယ္၊ ဆား၊ ငရုတ္ေကာင္းသင့္ရုံနဲ႔ ၾကက္သားကို ႏွံ႔ေအာင္ နယ္ျပီး ခဏႏွပ္ထားျပီး ovenထဲထည့္၊ ၅မိနစ္ကင္၊ ျပီးရင္ ဟုိဘက္ဒီဘက္လွန္ျပီး ၅မိနစ္ထပ္ကင္ေပးပါ။ အနံ႔ေမႊးလာျပီး ညိဳေရာင္သန္းလာရင္ ရပါျပီ။
အခ်ဥ္လုပ္နည္း
မန္က်ည္းမွည့္ရည္ခပ္က်ဲက်ဲေလးထဲကို ငရုတ္သီး အက်က္မႈန္႔၊ ဆားအနည္းငယ္၊ အခ်ဳိမႈန္႔အနည္းငယ္ထည့္ျပီး ေဖ်ာ္လိုက္ရင္ ၾကက္ကင္ (သို႔) ၾကက္ကင္သုပ္နဲ႔ စားဖို႔ အခ်ဥ္ရည္ ရပါျပီ။
Tuesday, March 15, 2011
ပဲျပားဟင္း
မေန႔က ေႏြးေနျခည္ရဲ႕ ေဖ့စ္ဘြတ္ခ္က ပုံေတြထဲက ပဲျပားဟင္းပုံကို ေတြ႔တာနဲ႔ ပဲျပားဟင္းစားခ်င္စိတ္ေပါက္လာလို႔ အိမ္မွာလည္း ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႔ ပဲျပား အဆင္သင့္ရွိတာနဲ႔ ခ်က္လိုက္ပါတယ္။
၁။ ပဲျပားကို ခပ္ပါးပါးတုံးျပီး ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔နယ္ထားပါတယ္။
၂။ ၾကက္သြန္နီ ၁ဥ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၃လုံးကို ပါးပါးလွီးထားပါတယ္။
၃။ အိုးထဲကို ပဲျပားေၾကာ္ဖို႔ ဆီသင့္ရုံထည့္၊ ဆီက်က္ရင္ ဆႏြင္းမႈန္႔ထည့္၊ ပဲျပားထည့္ျပီး အေပၚယံတင္းေအာင္ ေၾကာ္ပါတယ္။ ရျပီဆုိရင္ ပဲျပားေၾကာ္ကို ဆယ္ျပီး ပန္းကန္တစ္လုံးထဲမွာ သတ္သတ္ဖယ္ထားပါတယ္။
၄။ က်န္ေနတဲ့ဆီေတြ သိပ္မမ်ားဘူးဆိုရင္ ၾကက္သြန္နီကို ဆီအရင္သတ္ျပီး ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို လိတ္ေနေအာင္ ဆီသတ္ပါတယ္။ (ဆီမ်ားရင္ေတာ့ ခပ္ျပီး ဖယ္ထားပါ။ ေနာက္တစ္ခါ ဟင္းခ်က္လို႔ ထည့္သုံးခ်င္ရင္ သုံးလို႔ ရေအာင္လို႔ပါ။)
၅။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး လိတ္ျပီဆိုရင္ ပဲငံျပာရည္ သင့္ရုံထည့္၊ ဆားနည္းနည္းထည့္ျပီး ငရုတ္သီးစိမ္း ၅ေတာင့္ေလာက္ထည့္ ေမႊပါတယ္။
၆။ ခဏေနရင္ ပဲျပားေၾကာ္ေတြထည့္၊ ေရနည္းနည္းထည့္ျပီး ေရခန္းေအာင္ ခ်က္ပါတယ္။ ေရခန္းလို႔ ဆီျပန္ျပီဆိုရင္ ပဲျပားဟင္း ရပါျပီ။
Wednesday, March 9, 2011
ဝက္သား၊ မုန္ညွင္းခ်ဥ္ေၾကာ္
ဒီေန႔ေတာ့ အိမ္ထမင္းမစားရတာ ၾကာျပီမို႔ ခံတြင္းျမိန္ဟင္းအျဖစ္ အဆင္သင့္ခ်ဥ္ထားတဲ့ မုန္ညွင္းခ်ဥ္ကို ဝက္သားနဲ႔ ေရာေၾကာ္ပါတယ္။
၁။ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ နံနံပင္နဲ႔ ဝက္သားကို ပါးပါးလွီးပါတယ္။
၂။ ဝက္သားကို ဆားအနည္းငယ္၊ ပဲငံျပာရည္ အပ်စ္အနည္းငယ္ထည့္ျပီး သမေအာင္ နယ္ထားပါတယ္။
၃။ မုန္ညွင္းခ်ဥ္ကို ထည့္ေၾကာ္ခ်င္သေလာက္ ထုတ္ထားပါတယ္။
၄။ ဆီအိုးတည္ျပီး ဆီက်က္ရင္ ဝက္သားကို နီေအာင္ေၾကာ္၊ ျပီးရင္ မုန္ညွင္းခ်ဥ္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ နံနံပင္ထည့္၊ အခ်ဳိမႈန္႔ သင့္ရုံထည့္ျပီး ေၾကာ္ပါ။ အားလုံး သမသြားရင္ ရပါျပီ။ ဝက္သား၊ မုန္ညွင္းခ်ဥ္ေၾကာ္က အၾကာၾကီး ေၾကာ္စရာမလိုပါဘူး။
ငရုတ္သီးစိမ္းနဲ႔ နံနံပင္နံ႔ေလး သင္းေနတဲ့ ဝက္သား၊ မုန္ညွင္းခ်ဥ္ေၾကာ္ကို သုံးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။
* မုန္ညွင္းခ်ဥ္ကို ဆီစိမ္း၊ နံနံပင္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ အခ်ဳိမႈန္႔ေလးနည္းနည္းနဲ႔ သုပ္စားရင္လည္း စားေကာင္းပါတယ္။
မုန္ညွင္းခ်ဥ္
မုန္ညွင္းခ်ဥ္လုပ္နည္းကို အန္တီခ်မ္းဘေလာ့ဂ္က ရလို႔ စမ္းလုပ္ၾကည့္တာပါ။ အဓိကဟင္းအျဖစ္ေရာ၊ ဟင္းအရံအျဖစ္ပါ ၾကဳိက္သလို စီမံလို႔ရျပီး ေခါက္ဆြဲျပဳတ္နဲ႔ တြဲစားလို႔လည္း အဆင္ေျပတာေၾကာင့္ ေတာ္ေတာ္သေဘာေတြ႔ပါတယ္။
၁။ အရင္ဆုံး မုန္ညွင္းရြက္ အစိမ္းေတြကို တစ္ရြက္ခ်င္းစီ ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ႏြမ္းသြားေအာင္ တစ္ရက္ေလာက္ ေနလွန္းပါတယ္။
၂။ ေနလွန္းလို႔ ႏြမ္းသြားတဲ့ မုန္ညွင္းရြက္ေတြကို ခပ္ပါးပါးလွီးပါတယ္။ (က်မလွီးတာကေတာ့ သိပ္ပါးသြားသလိုပဲ။)
၃။ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ မုန္ညွင္းရြက္ေတြထဲကို ဆားသင့္ရုံထည့္ျပီး လက္နဲ႔ ေသခ်ာနယ္ရပါတယ္။ (ဆားကို ဟင္းခ်က္သေလာက္ပဲထည့္ဖုိ႔ တီခ်မ္းက မွာထားတာကို နည္းမွာစိုးလို႔ နဲနဲပိုထည့္လိုက္တာ က်မရဲ႕မုန္ညွင္းခ်ဥ္က နည္းနည္းေလးသြားတယ္။)
၄။ ဆားနဲ႔နယ္လို႔ ညီညီညာညာႏြမ္းသြားျပီဆိုရင္ ထမင္းလက္တစ္ဆုပ္ေလာက္ထည့္ျပီး သမေအာင္ ထပ္နယ္ပါတယ္။
၅။ ျပီးရင္ေတာ့ သိမ္းမယ့္ဗူးထဲကို မုန္ညွင္းရြက္ေတြကို ေသခ်ာေရညွစ္ျပီး သိပ္ထည့္ပါတယ္။ (က်မ ေနျပတာပဲ ေသခ်ာမႏြမ္းလို႔လားမသိ၊ ေရေတာ္ေတာ္ထြက္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေရေသခ်ာညွစ္ရပါတယ္။)
၆။ မုန္ညွင္းရြက္ေတြကို ဗူးထဲသိပ္ျပီးေတာ့ အေပၚယံ ဆားနည္းနည္းျဖဴးပါတယ္။
၇။ ဆားျဖဴးျပီးေတာ့ ေသာက္ေရေအးကို အရြက္ေတြအကုန္ျမဳပ္ေအာင္ ထည့္ပါတယ္။
၈။ ႏွစ္ရက္ေလာက္ ေနျပလိုက္ရင္ မုန္ညွင္းခ်ဥ္ရပါျပီ။ (က်မကေတာ့ ေနျပဖို႔ေမ့သြားလို႔၊ အိမ္ထဲမွာ ဒီအတိုင္းထားရင္းနဲ႔ ခ်ဥ္သြားပါတယ္။ :D)
၁။ အရင္ဆုံး မုန္ညွင္းရြက္ အစိမ္းေတြကို တစ္ရြက္ခ်င္းစီ ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ႏြမ္းသြားေအာင္ တစ္ရက္ေလာက္ ေနလွန္းပါတယ္။
၂။ ေနလွန္းလို႔ ႏြမ္းသြားတဲ့ မုန္ညွင္းရြက္ေတြကို ခပ္ပါးပါးလွီးပါတယ္။ (က်မလွီးတာကေတာ့ သိပ္ပါးသြားသလိုပဲ။)
၃။ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ မုန္ညွင္းရြက္ေတြထဲကို ဆားသင့္ရုံထည့္ျပီး လက္နဲ႔ ေသခ်ာနယ္ရပါတယ္။ (ဆားကို ဟင္းခ်က္သေလာက္ပဲထည့္ဖုိ႔ တီခ်မ္းက မွာထားတာကို နည္းမွာစိုးလို႔ နဲနဲပိုထည့္လိုက္တာ က်မရဲ႕မုန္ညွင္းခ်ဥ္က နည္းနည္းေလးသြားတယ္။)
၄။ ဆားနဲ႔နယ္လို႔ ညီညီညာညာႏြမ္းသြားျပီဆိုရင္ ထမင္းလက္တစ္ဆုပ္ေလာက္ထည့္ျပီး သမေအာင္ ထပ္နယ္ပါတယ္။
၅။ ျပီးရင္ေတာ့ သိမ္းမယ့္ဗူးထဲကို မုန္ညွင္းရြက္ေတြကို ေသခ်ာေရညွစ္ျပီး သိပ္ထည့္ပါတယ္။ (က်မ ေနျပတာပဲ ေသခ်ာမႏြမ္းလို႔လားမသိ၊ ေရေတာ္ေတာ္ထြက္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေရေသခ်ာညွစ္ရပါတယ္။)
၆။ မုန္ညွင္းရြက္ေတြကို ဗူးထဲသိပ္ျပီးေတာ့ အေပၚယံ ဆားနည္းနည္းျဖဴးပါတယ္။
၇။ ဆားျဖဴးျပီးေတာ့ ေသာက္ေရေအးကို အရြက္ေတြအကုန္ျမဳပ္ေအာင္ ထည့္ပါတယ္။
၈။ ႏွစ္ရက္ေလာက္ ေနျပလိုက္ရင္ မုန္ညွင္းခ်ဥ္ရပါျပီ။ (က်မကေတာ့ ေနျပဖို႔ေမ့သြားလို႔၊ အိမ္ထဲမွာ ဒီအတိုင္းထားရင္းနဲ႔ ခ်ဥ္သြားပါတယ္။ :D)
Tuesday, March 8, 2011
ကင္မ္ခ်ီ
ကိုယ့္ဘာသာကိုယ္ စမ္းျပီး လုပ္စားၾကည့္ခ်င္လို႔ မမီး(ႏိုင္းႏိုင္းစေန)နဲ႔ မလု ဘေလာ့ဂ္ေတြလိုက္ဖတ္ျပီး စမ္းလုပ္ထားတဲ့ ကင္မ္ခ်ီေလးပါ။
ကင္မ္ခ်ီလုပ္ရတာ အဆင့္သာမ်ားတာ၊ ခက္ေတာ့ မခက္ဘူးရယ္။
၁။ အရင္ဆုံး မုန္ညွင္းျဖဴရြက္ေတြကို တစ္ရြက္ခ်င္းခြာ၊ ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ဆားမ်ားမ်ားထည့္ေဖ်ာ္ထားတဲ့ ဆားရည္ထဲ ၆နာရီေလာက္ စိမ္ထားပါ။
၂။ ပန္းသီးကိုပါးပါးလွီး၊ ငရုတ္သီးစိမ္းကို ပါးပါးလွီး၊ မုန္လာဥနီကို ျခစ္ထား၊ ဂ်င္းနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ညက္ေအာင္ေထာင္းထား၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္ကို အပိုင္းေလးေတြျဖတ္ထားပါ။ (သူမ်ားေတြက ၾကက္သြန္နီပါထည့္တယ္။ က်မကေတာ့ နံမွာစိုးလို႔ မထည့္ပါ။)
၃။ မုန္ညင္းရြက္ေတြကို ေရစစ္ျပီး အထက္ပါ အဆာပလာေတြထည့္၊ ငရုတ္သီးအေရာင္တင္မႈန္႔ စားလိုသေလာက္ အစပ္ အေနေတာ္ထည့္၊ ငံျပာရည္ထည့္၊ ဆားနဲ႔ သၾကား အနည္းငယ္ထည့္ျပီး သမေအာင္ နယ္ပါ။
၄။ သမျပီဆိုရင္ တစ္လႊာခ်င္းစီ အရြက္နဲ႔ အဆာမွ်ေအာင္ ဗူးထဲထည့္ ၂၄နာရီ အျပင္မွာထား (ေအးတဲ့ ေဒသမွာဆို ရက္ပိုျပီး ၾကာၾကာထားရပါတယ္။)၊ ေနာက္ေန႔က်ရင္ ေရခဲေသတၱာထဲ ထည့္သိမ္းျပီး စားခါနီးမွ ထုတ္ထုတ္ျပီး အိမ္လုပ္ ကင္မ္ခ်ီကို စားလို႔ ရပါျပီ။ တစ္ခ်ဳိ႕ကလည္း ကင္မ္ခ်ီကို လုပ္ျပီးျပီးခ်င္း စားၾကပါတယ္။ ဆားရည္စိမ္ထားေတာ့ မုန္လာရြက္က အစိမ္းနဲ႔ မတူေတာ့ဘဲ ကၽြတ္ဆတ္ဆတ္နဲ႔ စားေကာင္းပါတယ္။