Thursday, January 6, 2011
ငပိရည္က်ဳိ
ငပိရည္ကို ျမန္မာႏိုင္ငံသား ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား ၾကိဳက္မယ္လို႔ ယူဆပါတယ္။ က်မတို႔ အိမ္မွာေတာ့ အိမ္ကလူေတြသိပ္မၾကိဳက္ၾကလို႔ရယ္၊ က်ဳိရင္ နံလို႔ရယ္ေၾကာင့္ က်မမွတ္မိသေလာက္ တစ္ခါမွ မက်ဳိဖူးပါဘူး။ အိမ္အျပင္ေရာက္မွ ကရင္သူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္က က်ဳိေပးျပီး မိတ္ဆက္ေပးလိုက္ေတာ့မွ ငပိရည္က်ဳိကို အရင္ကထက္ ပိုျပီး တမ္းတမ္းမက္မက္စားျဖစ္တယ္။ အရင္က ထင္တာက ငပိရည္က်ဳိရတာကို ခက္တယ္ထင္တာကို။
အဲဒီသူငယ္ခ်င္းက်ဳိပုံက ငပိရည္မက်ဳိခင္ အဖတ္၊အရည္ေရာရာကို ေရထည့္၊ ဆႏြင့္မႈန္႔နဲနဲထည့္ျပီး ပြက္ေအာင္တည္၊ ပြက္ရင္ အရိုးဖယ္ျပီး အခ်ဳိမႈန္႔ေလးနဲနဲ၊ ငရုတ္သီးအက်က္မႈန္းမ်ားမ်ားနဲ႔ ထပ္က်ဳိ၊ ပြက္ရင္ ရျပီ။ ထမင္းပူပူ၊ ငပိရည္၊ တို႔စရာနဲ႔ဆို တျခားဟင္းေတာင္ မလိုေတာ့သလိုပဲ။
က်မက်ဳိပုံကေတာ့သူနဲ႔ နဲနဲကြဲပါတယ္။
၁။ အရင္ဆုံး ငရုတ္သီးစိမ္းနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ညက္ေအာင္ေထာင္းပါတယ္။ ပမာဏကိုေတာ့ ၾကိဳက္သလိုသာ ထည့္ပါ။
၂။ ငါးသစ္တာဗူးထဲက ငါးကို အလယ္ရိုးထုတ္ျပီး ေခ်ပါတယ္။ ျပီးရင္ ငရုတ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္းထားတာနဲ့ ေရာနယ္ထားပါတယ္။
၃။ ငပိရည္မက်ဳိခင္ အဖတ္၊အရည္ေရာရာကို ေရသင့္ရုံထည့္၊ ဆႏြင့္မႈန္႔နဲနဲထည့္ျပီး ပြက္ေအာင္တည္ပါတယ္။
၄။ ပြက္ရင္ အရိုးဖယ္ျပီး ငါး၊ငရုတ္သီးစိမ္း၊ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္း၊ငရုတ္သီးအက်က္မႈန္းမ်ားမ်ားနဲ႔ ထပ္က်ဳိပါတယ္။ ပြက္ျပီဆိုရင္ အေပါ့၊ အငံျမည္းျပီး အိုးကို မီးပိတ္ထားလိုက္ပါတယ္။ ေအးရင္ ဗူးထဲ ေျပာင္းထည့္ျပီး သိမ္းပါတယ္။ အိုးထဲမွာ ၾကာၾကာထားရင္ ငပိရည္က အငံဆိုေတာ့ အိုးေပါက္မွာစိုးလို႔ပါ။
အိမ္မွာလည္း ငပိရည္ သိတ္မက်ိဳဖူး
ReplyDeleteဒါေပမဲ့ က်ိဳျပီးရင္ေတာ့ လက္မလြတ္ခ်င္ဘူး :)
ငါးပိရည္ အရမ္းၾကိဳက္တယ္.. ဒီတိုင္းေတာင္ ခပ္ေသာက္ခ်င္တာ.. :)
ReplyDelete