Friday, April 27, 2012

ၾကက္အသဲအျမစ္ဟင္း၊ ကန္ဇြန္းရြက္ ၾကက္အသဲအျမစ္ေၾကာ္ႏွင့္ ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္း


ၾကက္အသဲအျမစ္ဟင္းကို အသားဟင္းထက္ ပိုၾကိဳက္လို႔ အရင္ကေတာ့ မၾကာမၾကာခ်က္ျဖစ္ပါတယ္။ ခုေနာက္ပိုင္း မခ်က္ျဖစ္တာၾကာျပီမို႔ ျပီးခဲ့တဲ့ပိတ္ရက္က ေစ်းေရာက္တုန္း လိုအပ္မယ့္ အဆာပလာေတြ ဝယ္လာခဲ့လိုက္တယ္။

၁။ ျမန္မာဟင္း ထုံးစံျဖစ္တဲ့ ဟင္းအႏွစ္အတြက္ လိုအပ္မယ့္ ၾကက္သြန္နီ ၃ဥ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၉ေျမွာင့္၊ ဂ်င္း လက္တစ္ဆစ္၊ င႐ုတ္သီးစိမ္း ၄ေတာင့္နဲ႔ ရွမ္းနံနံတစ္ပင္ကို အသင့္ျပင္ထားပါတယ္။


၂။ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ ဂ်င္းကို ပါးပါးလွီးျပီး ျပန္ႏုတ္ႏုတ္စင္းထားပါတယ္။ င႐ုတ္သီးစိမ္းနဲ႔ ရွမ္းနံနံကို လိုခ်င္တဲ့ အေန အပိုင္းပိုင္းျဖတ္ထားပါတယ္။


၃။ ဟင္းခ်က္မယ့္အိုးထဲကို ဆီလိုသေလာက္ထည့္ျပီး (က်မေတာ့ ဆီထည့္တာ ပုံမွန္ထက္ မ်ားသြားတယ္) ဆီက်က္ရင္ ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ သူ႔အဆင့္အတိုင္းထည့္ျပီး ၾကက္သြန္ေတြ ဝါေရာင္သမ္းျပီး က်က္တဲ့အထိ ဆီသတ္ပါတယ္။


၄။ ျပီးရင္ အရြယ္ေတာ္ပိုင္းထားတဲ့ အသဲ၊ အျမစ္ေတြထည့္၊ င႐ုတ္သီးစိမ္းနဲ႔ ရွမ္းနံနံထည့္၊ ခဏေမႊျပီး ေရနည္းနည္းထည့္၊ အရသာအတြက္ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔ သင့္႐ုံထည့္ျပီး ခ်က္ပါတယ္။ ေရခန္းလို႔ ဆီျပန္ျပီဆိုရင္ ၾကက္အသဲအျမစ္ဟင္းတစ္ခြက္ ရပါျပီ။

ကန္ဇြန္းရြက္ ၾကက္အသဲအျမစ္ေၾကာ္


ကန္ဇြန္းရြက္ ၾကက္အသဲအျမစ္ေၾကာ္ကေတာ့ ၾကက္အသဲအျမစ္ဟင္းက ဆီေတြနဲ႔ အႏွစ္နည္းနည္းရယ္၊ အသဲအျမစ္နည္းနည္းရယ္ကို ယူျပီး နည္းနည္းျပန္ေၾကာ္ပါတယ္။ ျပီးေတာ့ အရြက္သင္ျပီး ေရစင္ေအာင္ေဆးထားတဲ့ ကန္ဇြန္းရြက္ေတြထည့္၊ ဆားနည္းနည္းထည့္ျပီး ေၾကာ္လိုက္႐ုံပါပဲ။

အရမ္းလြယ္သလို စားလို႔လည္း အေတာ္ေကာင္းပါတယ္။

ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္း


ရန္ကုန္က ေရာက္ေနတဲ့ စားစရာေတြထဲမွာ ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္လည္းပါလို႔ ငါးကင္စားတဲ့ေန႔တုန္းက ပိုေနတဲ့ ငါးကင္တစ္ျခမ္းနဲ႔ ေနာက္ရက္မွာ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ခ်ဥ္ဟင္း ခ်က္လိုက္ပါတယ္။ 

ဟင္းခ်က္ဇြန္းနဲ႔ ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္တစ္ဇြန္းယူျပီး အရည္ေသာက္တစ္ခြက္စာေရထဲထည့္၊ ငါးကင္နဲ႔ ငါးေခါင္းထည့္၊ ပြက္ေအာင္တည္၊ အရသာျမည္းၾကည့္ျပီး ဆားလိုသေလာက္ထည့္လိုက္တာနဲ႔ အရသာရွိတဲ့ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ခ်ဥ္ဟင္းတစ္ခြက္ရပါျပီ။

ဒီဟင္းကို ဓါတ္ပုံရိုက္ဖို႔ကို ဘယ္လိုမွ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ခ်ဥ္ဟင္း ပုံေပၚေအာင္ မရိုက္ႏိုင္လို႔ ေနာက္ဆုံး ငါးေလးကိုပဲ ေခါင္းေထာင္ခိုင္းလိုက္ရတယ္။ မသိရင္ ငါးေခါင္းဟင္းခ်ဳိလိုလို ဘာလိုလို..။ :D

ဝက္ကလီစာ ဆန္ျပဳတ္၊ ငပိသုပ္ႏွင့္ စာေလးေခြေၾကာ္သုပ္

ထမင္းက တစ္ေယာက္စာပဲခ်က္ရင္ အိုးအရမ္းကပ္ပါတယ္။ အဲ့ေတာ့ မထူးဘူးဆိုျပီး တစ္ခါတစ္ေလမွာ တစ္နပ္ကို ထမင္းစားျပီး ေနာက္တစ္နပ္ကို ဆန္ျပဳတ္ျပဳတ္လိုက္ပါတယ္။ အလဟႆမျဖစ္ေတာ့ဘူးေပါ့။ :D

ဝက္သားဒုတ္ထိုးကို အေတာ္ၾကိဳက္လို႔ အားကိုးရတဲ့ ရန္ကုန္ကအစ္မကို သူလာရင္ ယူလာခဲ့ေပးဖို႔ တကူးတကမွာထားတာပါ။ တကယ္ေတာ့ မမွာလည္း သူက လူၾကဳံရွိရင္ လုပ္လုပ္ျပီး ထည့္ေပးတတ္တယ္။ သိပ္ခ်စ္စရာေကာင္းတယ္။ အဲ့လိုအစ္မမ်ဳိး ၃ေယာက္ေလာက္သာရွိရင္ ေလာကၾကီး သိပ္လွသြားမွာ..။ ^_^


ဆိုေတာ့.. ဝက္ကလီစာက အသင့္ရွိျပီးသားမို႔ သူ႔ကို အရြယ္ေတာ္အေနညွပ္ျပီး ဆန္ျပဳတ္အိုးထဲထည့္၊ ပဲငံျပာရည္နည္းနည္းထည့္၊ ဆားနည္းနည္းထည့္ျပီး ဆန္လုံးကြဲေအာင္ ျပဳတ္လိုက္တာနဲ႔ က်မအၾကိဳက္ အရသာရွိတဲ့ ဆန္ျပဳတ္တစ္အိုးရပါျပီ။

ငပိသုပ္

တကယ္ေတာ့ ငပိသုပ္လုပ္ဖို႔ အစီအစဥ္မရွိပါဘူး။ မႏွစ္တြန္႔ (ခ) မမြန္းေလး (ခ) မမ်ဳိးရဲ႕ ဖဘမွာ ေတြ႕ျပီး စားခ်င္စိတ္ေတြ ေပါက္သြားလို႔ ထသုပ္လိုက္တာပါ။ တကယ္ေတာ့ သူသုပ္တာက ေရွာက္သီးသုပ္လိုပဲ.. ဒါမယ့္ မ်က္စိထဲမွာ ငပိသုပ္ပဲ ျမင္မိလို႔.. ေနာက္ ေရွာက္သီးကလည္း ရွိမွ မရွိတာဆိုေတာ့.. (ေဆာရီးပါ အစ္မ.. :respect: )။


ငပိသုပ္ဖို႔အတြက္ ၾကက္သြန္နီ တစ္ဥ အခြံသင္၊ ပါးပါးလွီးထားတာရယ္၊ င႐ုတ္သီးစိမ္း တစ္ေတာင့္ ပါးပါးလွီးထားတာရယ္၊ ပုဇြန္ေျခာက္နည္းနည္းရယ္၊ ငရုတ္သီးမႈန္႔နည္းနည္းရယ္၊ ငပိကေတာ့ ေအာင္စိုးမိုး ျမိတ္ပုစြန္ငပိေထာင္းဆိုတဲ့ဗူးရွိေနလို႔ အဲ့ဒါကိုပဲ သုံးလိုက္ျပီး၊ ဆီနည္းနည္း၊ သံပုရာသီး တစ္ျခမ္းညွစ္ထည့္ျပီး သမေအာင္ နယ္သုပ္လိုက္တာပါ။


ငပိေထာင္းကို ဒီအတိုင္း မျမည္းၾကည့္မိဘဲ သုပ္လိုက္တာ နည္းနည္းေတာ့ ခါးေနတယ္။ ဒါေပမယ့္လည္း က်ိတ္မွိတ္ျပီး စားလိုက္ပါတယ္။ အာသာေျပေပါ့။

Inspired by Ma Myo ပါ။ ေက်းဇူးပါ အစ္မ။ :)

စာေလးေခြေၾကာ္သုပ္


စာေလးေခြေၾကာ္သုပ္ကေတာ့ ျပီးခဲ့တဲ့လတုန္းက ညီမေလးဆီ သြားလည္တုန္း သူသုပ္ေကၽြးလိုက္တာကို ၾကိဳက္သြားလို႔ သူ႔လုိသုပ္စားလိုက္တာပါ။ မဆိုးဘူး.. အေျပာင္းအလဲလည္း ျဖစ္တယ္.. အပ်င္းလည္း ေျပတယ္။

သူက ၾကက္သြန္နီ တစ္ဥ၊ င႐ုတ္သီးစိမ္း တစ္ေတာင့္ကို ပါးပါးလွီးျပီး စာေလးေခြေၾကာ္ထဲထည့္၊ ဆီ၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔ သင့္႐ုံထည့္၊ သံပုရာသီး တစ္ျခမ္းညွစ္ထည့္ျပီး သုပ္လိုက္႐ုံပါပဲ။ သုပ္နည္းက လြယ္သလို စားလို႔လည္း ေကာင္းပါတယ္။

စာေလးေခြေၾကာ္သုပ္ဆိုလို႔ စာေလးေခြေၾကာ္ေတြ အမ်ားၾကီး ဝယ္လာေပးခဲ့ဖူးတဲ့ မရီတာကိုေတာင္ သတိရမိေသးတယ္။

သေဘၤာသီးေထာင္းႏွင့္ ငါးကင္


သေဘၤာသီးေထာင္းရင္ထည့္ရတဲ့ အသင့္ အရသာစပ္ထားျပီးသား အမႈန္႔ထုပ္ေတြကို ေတြ႕ဖူးေနတာၾကာျပီး တစ္ခါမွ စမ္းမလုပ္ၾကည့္ဖူးေသးဘူး။ လြန္ခဲ့တဲ့လေလာက္ကမွ အဲ့အထုပ္ကို ေမာလ္တစ္ခုမွာ ျပန္ေတြ႕လို႔ ဝယ္လာျပီး စမ္းလုပ္ၾကည့္လိုက္ပါတယ္။

အအစစက တစ္ခါ ေမးဖူးလို႔ ေအာင္ျမင္တယ္ မေအာင္ျမင္ဘူး ျပန္ေျပာမယ္ ေျပာထားလို႔.. မဆိုးပါဘူး.. စားလို႔ အဆင္ေျပပါေၾကာင္း။ =)



၁။ အရင္ဆုံး သေဘၤာသီးကို လိုသေလာက္ယူျပီး အခြံသင္၊ ျခစ္တံေလးနဲ႔ ျခစ္ထားပါတယ္။

အမႈန္႔ထုပ္က အားလုံး အသင့္ပါျပီးသားလို ေရးထားေပမယ့္ ေရနည္းနည္းနဲ႔ေဖ်ာ္ျပီး ျမည့္ၾကည့္ေတာ့ သိပ္အရသာမၾကိဳက္လို႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီးတစ္လုံး၊ ငရုတ္သီးစိမ္းႏွစ္ေတာင့္၊ ပုစြန္ေျခာက္နည္းနည္း၊ ဓါတ္ပုံရိုက္ျပီးေနာက္မွ အာရုံရလာျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴ ၂ေျမွာင့္နဲ႔ သံပုရာသီး တစ္ျခမ္းထပ္ထည့္ျပီး ေထာင္းလိုက္ပါတယ္။

ေျမပဲၾကိဳက္ရင္ ထည့္ေထာင္းလို႔ရပါတယ္။ က်မကေတာ့ အိမ္မွာ အသင့္မရွိလို႔ မထည့္ေတာ့ဘူး။ သူမ်ားေတြ ဘဲဥအငံကို ျပဳတ္ျပီး ေလးစိပ္စိတ္ျပီးလည္း သေဘၤာသီး ေထာင္းျပီးသားထဲ ထည့္စားၾကပါတယ္။


၂။ ေထာင္းပုံက အရင္ဆုံး ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ ပုစြန္ေျခာက္နည္းနည္းကို အရင္ဆုံးေထာင္းပါတယ္။

၃။ မညက္တညက္အေနရလာရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထည့္၊ သေဘၤာသီးျခစ္ထားတာထည့္ျပီး ေထာင္းလိုက္ ဇြန္းနဲ႔ ေမႊလိုက္လုပ္ျပီး အရသာမႈန္႔ကို လိုသေလာက္မွန္းယူျပီး ေရေဖ်ာ္ထည့္၊ ငံျပာရည္နည္းနည္းထည့္၊ သၾကားနည္းနည္းထည့္၊ သံပုရာသီးတစ္ျခမ္းညွစ္ထည့္ျပီး အရသာျမည္းၾကည့္လို႔ အဆင္ေျပျပီဆိုရင္ ရပါျပီ။


အခုေထာင္းနည္းကို ထိုင္းလို တံ(မ္)ထိုင္းလို႔ ေခၚပါတယ္။ အသံထြက္ မပီဘူးထင္ရင္ ေက်းဇူးျပဳျပီး ျပင္ေပးသြားၾကပါ။ က်မကေတာ့ နားအၾကားနဲ႔ပဲ မွတ္ထားတာမို႔ အဲ့လိုပဲ ၾကားလို႔ပါ။

အဲ့တုန္းက လုပ္ရင္းက စဥ္းစားမိတယ္.. သူ႔အမႈန္႔မထည့္ဘဲ ကိုယ့္ဘာသာကိုယ္လုပ္လည္း အဆင္ေျပေလာက္တယ္လို႔..။ စမ္းၾကည့္လို႔ အဆင္ေျပမွ ေနာက္နည္းေတြကို ထပ္ေရးပါဦးမယ္။

သေဘၤာသီးက ေထာင္းနည္းအမ်ဳိးမ်ဳိးရွိတဲ့အထဲမွာ က်မၾကိဳက္တဲ့နည္းက ငပိရည္နဲ႔ ေထာင္းတာပါ။ ဂဏန္းဆားစိမ္ထည့္တာကိုေတာ့ မၾကိဳက္ဘူး။ မသန္႔ရင္ ဗိုက္နာမွာစိုးလို႔။ ေနာက္တစ္ေခါက္က် အိမ္မွာရွိေနတဲ့ ငပိရည္နဲ႔ ေထာင္းၾကည့္ပါဦးမယ္။ အဲ့ဒီနည္းကိုက် တံ(မ္)ပလာလို႔ ေခၚပါတယ္။

ငါးကင္


သေဘၤာသီးေထာင္းစားမွာမို႔ သူနဲ႔ တြဲဖက္စားဖို႔ ငါးကင္တစ္ေကာင္ ဆိုင္က ဝယ္လာပါတယ္။ ငါးကင္နည္းကိုေတာ့ မေရးေပးေတာ့ပါဘူး။ ေရးရင္လည္း ေလွ်ာက္ျပီး မွန္းသမ္းရမ္းသမ္းနဲ႔ ေရးရမွာဆိုေတာ့ တူမွာမဟုတ္ဘူး..။ =)

ငါးဖယ္သုပ္၊ အာလူးအစပ္ခ်က္ႏွင့္ ပဲနီေလးဟင္းခ်ဳိ


ရန္ကုန္က အစ္မလာတုန္းက ငါးဖယ္ေၾကာ္ေတြ ယူလာေပးလို႔ အဲ့ဒီငါးဖယ္ေၾကာ္ေတြကို ျပန္ေၾကာ္ျပီး ငါးဖယ္သုပ္လုပ္စားျဖစ္ပါတယ္။

၁။ ငါးဖယ္သုပ္ဖို႔အတြက္ ၾကက္သြန္နီ တစ္ဥကို အခြံသင္ ပါးပါးလွီး၊ ေရေအးနဲ႔ ခဏစိမ္ထားျပီး ေရစစ္ထားပါတယ္။

၂။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးတစ္လုံးကို အေစ့ဖယ္ျပီး ပါးပါးလွီးထားပါတယ္။

၃။ နံနံပင္ တစ္ပင္ကို ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ပါးပါးလွီးထားပါတယ္။

၄။ ငရုတ္သီးစိမ္းကိုေတာ့ သိပ္မစပ္ေအာင္ တစ္ေတာင့္ပဲ ပါးပါးလွီးထားပါတယ္။

၅။ ငါးဖယ္ေၾကာ္ေတြကို ခပ္ေသးေသးညွပ္ထားျပီး သံပုရာသီး တစ္ျခမ္းကို သုပ္တဲ့အထဲ ထည့္ဖို႔ အသင့္ျပင္ထားပါတယ္။


၆။ အထက္ပါ အဆာပလာေတြ အားလုံးကို သုပ္မယ့္ဇလုံထဲထည့္၊ ဆီ၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔၊ ငံျပာရည္သင့္ရုံထည့္ျပီး သမေအာင္နယ္ပါတယ္။

အရသာရွိတဲ့ ငါးဖယ္သုပ္တစ္ပြဲ ရပါျပီ။

အာလူးအစပ္ခ်က္


အာလူးအစပ္ခ်က္က အရင္ကလည္း ခ်က္နည္း ေရးခဲ့ဖူးပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ဒီတစ္ခါခ်က္နည္းက နည္းနည္းေတာ့ ကြဲပါတယ္။ အစ္မက အစပ္သိပ္မစားႏိုင္လို႔ င႐ုတ္သီးကို တစ္ေတာင့္ပဲထည့္ျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နံနံပင္တို႔နဲ႔ ညက္ေအာင္ ေရာေထာင္းျပီး ခ်က္လိုက္တာပါ။

ခ်က္နည္းကို ဒီမွာ ျပန္ၾကည့္လို႔ ရပါတယ္။ အရင္အေခါက္ခ်က္တုန္းက ငရုတ္သီးစိမ္း အနီေရာင္အေတာင့္နဲ႔ ခ်က္တာေၾကာင့္ရယ္၊ နည္းနည္းတူးသြားလို႔ရယ္ေၾကာင့္ အေရာင္ေတာ့ ကြဲေနပါတယ္။ :D

အခုလို ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နံနံပင္ေထာင္းနဲ႔ ငါးကို ေပါင္းခ်က္ ခ်က္ရင္လည္း အရမ္းစားေကာင္းပါတယ္။ ငါးဝယ္ျဖစ္တဲ့ေန႔မွ တစ္ခါခ်က္ပါဦးမယ္။ ငါးဒုကၡဟင္းလို႔လည္း တစ္ခ်ဳိ႕က ေခၚၾကတယ္။ အရမ္းကို ေမႊးျပီး အစပ္ၾကိဳက္သူေတြ ခံတြင္းေတြ႕ေစမယ့္ဟင္းတစ္ခြက္ပါ။

ပဲနီေလးဟင္းခ်ဳိ


ပဲနီေလးဟင္းခ်ဳိကေတာ့ ခဏ၊ ခဏကို ခ်က္ျဖစ္တဲ့ အရည္ေသာက္ဟင္းတစ္ခြက္ပါ။ ၾကိဳက္လို႔ေရာ၊ ခ်က္ရတာ လြယ္လို႔ပါ ဒီဟင္းခ်ည္း ခ်က္ျဖစ္တာ မ်ားပါတယ္။ ဒီတစ္ခါေတာ့ အရင္ကထက္ ပဲေတြကို ပိုႏူးေအာင္ ထမင္းေပါင္းအိုးနဲ႔ ပဲေတြကို ေသခ်ာျပဳတ္ျပီးမွ ဆီပါေလကာ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၃ေျမွာင့္ေထာင္းထားတာထည့္၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔ သင့္ရုံထည့္ျပီး တစ္ေခါက္ထပ္ပြက္ေအာင္ တည္လိုက္ပါတယ္။ ခုထိေတာ့ ဘယ္ေလာက္ခ်က္ခ်က္ မမုန္းေသးတဲ့ ဟင္းေလးပါ။

Monday, April 9, 2012

မာလာဟင္းႏွင့္ ဆူကီ


တစ္ေယာက္ထဲ ျဖစ္သလို စားေသာက္ေနစဥ္ ကာလတုန္းက သူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္ အိမ္လာလည္တာနဲ႔ အဲ့ဒီေန႔က မာလာဟင္း လုပ္စားျဖစ္သြားတယ္။

မာလာဟင္းကို တေလာကပဲ တီခ်မ္းဆီမွာ တဝၾကီး စားလာခဲ့တာ။ ကိုယ့္ဘာသာကိုယ္ အိမ္မွာ တစ္ခါ ထပ္လုပ္စားလည္း မရိုးႏိုင္ပါဘူး။ ၾကိဳက္တာပဲ။

အိမ္မွာေတာ့ အဲ့ေန႔က အမွတ္တရ တံဆိပ္ အသင့္စားအထုတ္ထဲက ပါလာတဲ့ အဆာပလာေတြကို ျပဳတ္၊ အိမ္မွာရွိတဲ့ ကန္ဇြန္းရြက္၊ မုန္ညင္းရြက္၊ ေက်ာက္ပြင့္နဲ႔ မာလာေခါက္ဆြဲ (ပဲေခါက္ဆြဲ အမဲ)ကို ျပဳတ္၊ အသင့္ပါျပီးသား အဆာပလာေတြနဲ႔ သုပ္ျပီး အရသာ အေပါ့အငံျမည္း၊ ျပင္လိုက္ရုံနဲ႔ စားေကာင္းတဲ့ မာလာဟင္းတစ္ပြဲ ရပါျပီ။

ဆူကီ



တစ္ေယာက္ထဲစာ ခ်က္ရတာ အလြယ္ဆုံးကေတာ့ ဆူကီပဲ ျဖစ္မယ္။

အိမ္မွာ ၾကက္ေပါင္ တစ္ေပါင္ ပိုေနေသးတာနဲ႔ အဲ့ဒါကို အတုံးေသးေသးေလးေတြတုံး၊ ေကာ္မႈန္႔၊ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔၊ ပဲငံျပာရည္အၾကည္နဲ႔ ေရနယ္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေနတဲ့ ဟင္းရည္အိုးထဲ အလုံးေလးေတြလုံးျပီးထည့္၊ ခေနာတစ္တုံးထည့္၊ ရွစ္စိတ္ပိုင္းထားတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီး တစ္လုံးထည့္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ၃ေတာင့္ ႏွစ္ပိုင္းပိုင္းထည့္၊ ပြက္လာရင္ ပိုင္းထားတဲ့ ေဂၚဖီရယ္၊ သင္ထားတဲ့ ကန္ဇြန္းရြက္ရယ္၊ ေရစိမ္ျပီး ျဖတ္ထားတဲ့ ပဲၾကာဇံရယ္ထည့္ျပီး တစ္ခါ ထပ္ပြက္ေအာင္တည္၊ အရသာျမည္းျပီး လိုသလိုျပင္၊ ျပီးရင္ ရပါျပီ။

တစ္ပန္းကန္စာ မွန္းျပီး လုပ္တာေတာင္ အဆာပလာေတြ ပိုေနေသးလို႔ ပန္းကန္နဲ႔ သတ္သတ္ခြဲထည့္ထားရတယ္။ အိမ္မွာရွိတဲ့ ငရုတ္ဆီပုလင္းေလးနဲ႔ တို႔စားရတာ အရသာပဲ။ ဘဝဆိုတာ ကိုယ္ေက်နပ္သလို ေနေနရရင္၊ ေနေနရတဲ့ဘဝကို ေက်နပ္တတ္ရင္ စိတ္ခ်မ္းသာစရာ ေကာင္းတာပါပဲ။


ၾကက္ေၾကာ္၊ အာလူးဟင္း အစပ္ခ်က္ႏွင့္ ပန္းေဂၚဖီ ဟင္းႏုနယ္ရြက္ေၾကာ္

တရက္သားက အေဒၚျပန္သြားျပီး အစားအေသာက္မမွန္ ျပန္ျဖစ္ေနတာနဲ႔ ကိုယ့္ကိုယ္ကို နည္းနည္းပါးပါးေတာ့ ျပန္ျပီး ခ်က္ေကၽြးဦးမွပါဆိုျပီး ႐ုံးကအျပန္ ေစ်းဝယ္ျပီး ခ်က္ျပဳတ္ျဖစ္သြားပါတယ္။


အဲ့ေန႔က ညစာစားေနတုန္း အစ္မက ဖုန္းဆက္တာနဲ႔ ဖုန္းခ်အျပီး သူ႔ကို ၾကြားဖို႔ ဓါတ္ပုံပို႔လိုက္တာ အင္း.. တစ္ေယာက္ထဲနဲ႔ အဲ့ေလာက္စားေနရင္ အရင္ဆိုဒ္ကို အျမန္ဆုံးျပန္ေရာက္ေတာ့မွာပဲလို႔ ေကာက္ခ်က္ေပးသြားေသးတယ္။ :D

ၾကက္ေၾကာ္



ၾကက္ေပါင္တစ္ခုကို အေရစုတ္ျပီး အသားခ်ည္းသတ္သတ္ အရြယ္ေတာ္ျဖစ္ေအာင္ လွီးထားျပီး၊ အေၾကာ္မႈန္႔၊ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔၊ ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မႈန္႔၊ ပဲငံျပာရည္၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔၊ ၾကက္ဥတစ္လုံးတို႔နဲ႔ ေရာျပီး သမေအာင္နယ္၊ ေရခဲေသတၱာထဲ နာရီဝက္ေလာက္ထည့္ထားျပီးမွ ဆီပူထဲ ထည့္ေၾကာ္လိုက္ပါတယ္။

အာလူးဟင္း အစပ္ခ်က္



ၾကက္သြန္ျဖဴ ၅ေျမွာင့္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ၅ေတာင့္ ညက္ေအာင္ေထာင္းထားတာကို ဆီပူထဲထည့္ ခဏဆီသတ္ျပီး အတုံးေသးေလးေတြ တုံးထားတဲ့ အာလူးသီး တစ္လုံးစာကိုထည့္၊ ေမႊေၾကာ္၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔၊ ငံျပာရည္ သင့္ရုံထည့္၊ ေရနည္းနည္းထည့္ျပီး အာလူးသီး က်က္ေအာင္ ေၾကာ္ပါတယ္။ အာလူးက်က္လို႔ ဆီျပန္လာျပီဆိုရင္ အာလူးသီး အစပ္ခ်က္ ဟင္းတစ္ခြက္ ရပါျပီ။


ပန္းေဂၚဖီ ဟင္းႏုနယ္ရြက္ေၾကာ္



အရြက္သင္၊ ေရစင္ေအာင္ေဆးထားတဲ့ ပန္းေဂၚဖီနဲ႔ ဟင္းႏုနယ္ရြက္ကို ဆီပါေလရုံထည့္ထားတဲ့ အိုးထဲထည့္၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔၊ ခရုဆီထည့္ျပီး ေၾကာ္ထားတာပါ။

ခုတစ္ေလာ ခ်က္တဲ့ဟင္းေတြထဲ ၾကက္သြန္ျဖဴေလးေတာင္ ဓါးျပားရိုက္မထည့္မိတာ မ်ားေၾကာင္း အခု ပို႔စ္အေၾကြးေတြျပန္ေရးမွ ပိုသတိထားမိေတာ့တယ္။ ျဖစ္ကတတ္ဆန္းေတြ သိပ္လုပ္တာပဲလို႔ ေျပာမယ့္ သူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္ရဲ႕ အသံကိုေတာင္ ၾကားေယာင္မိပါတယ္။ :D

ငါးေသတၱာဟင္း၊ ျမင္းခြာရြက္သုပ္၊ သခြားသီး ပဲၾကာဇံဟင္းခ်ဳိ၊ ငပိရည္ႏွင့္ တို႔စရာ


၁။ ငါးေသတၱာဟင္းအတြက္ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီနဲ႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ထည့္ခ်င္သေလာက္ ေရေဆး၊ ပါးပါးလွီးထားပါတယ္။

၂။ ဆီသင့္ရုံထည့္ထားတဲ့ ဆီအိုးတည္ျပီး ဆီက်က္ရင္ ၾကက္သြန္ေတြကို ဆီသတ္၊ ၾကက္သြန္ေတြ ႏြမ္းရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထည့္ျပီး လိတ္ေအာင္ ဆီသတ္ပါတယ္။

၃။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြ ရျပီဆိုရင္ ငါးေသတၱာဗူးတစ္ဗူး ေဖာက္ထည့္၊ ငရုတ္သီးစိမ္းပိုင္းထားတာေတြထည့္ျပီး ခဏေမႊပါတယ္။ ဆီက်န္ ေရက်န္ဟင္းခ်က္ခ်င္လို႔ ေရနည္းနည္းထည့္ျပီး ေမႊပါတယ္။ ဆီျပန္လာရင္ မီးပိတ္ျပီး ပန္းကန္ထဲထည့္ သုံးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။


ျမင္းခြာရြက္သုပ္


၁။ ျမင္းခြာရြက္သုပ္အတြက္ ျမင္းခြာရြက္ေတြကို ေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး ပါးပါးရိတ္ရိတ္လွီးထားပါတယ္။

၂။ ၾကက္သြန္နီဥၾကီး ၁လုံးကို အခြံသင္၊ ေရေဆး၊ ပါပါးလွီး၊ ေရစိမ္ျပီး ေရျပန္စစ္ထားပါတယ္။

၃။ ၾကက္သြန္နီဆီခ်က္ကေတာ့ အိမ္မွာ အသင့္ရွိျပီးသားမို႔ ထပ္ခ်က္စရာ မလိုေတာ့ပါဘူး။ မရွိေသးရင္ေတာ့ ခ်က္ရမွာပါ။

၄။ ေျမပဲမႈန္႔ထည့္ဖို႔မွာ အိမ္မွာ ေျမပဲအသင့္မရွိတာနဲ႔ ဘယ္လိုလုပ္ရမလဲ စဥ္းစားေနတုန္း ဥာဏ္ေကာင္းတဲ့အေဒၚက အိမ္မွာ အပ်င္းေျပစားဖို႔ ဝယ္ထားတဲ့ ေျမပဲရယ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴရယ္၊ ငါးေလးေတြရယ္ ေရာေၾကာ္ထားတဲ့ အထုပ္ကို ေထာင္းထည့္လိုက္ ျပီးတာပဲဆိုျပီး အထုပ္လိုက္ ငရုတ္က်ီေပြ႕နဲ႔ က်ိတ္ေပးပါတယ္။ အိမ္မွာ ပုစြန္ေျခာက္ကုန္ေနတာ၊ အဲ့အထဲမွာ ငါးေလးေတြပါေနတာနဲ႔ အေတာ္ပဲ ျဖစ္သြားတယ္။ :)

၅။ အေပၚက အစာပလာေတြ အားလုံးကို နယ္မယ့္ ဇလုံထဲထည့္၊ ဆီ၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔၊ ငံျပာရည္၊ ပဲမႈန္႔၊ ငရုတ္သီးမႈန္႔၊ ရွာလကာရည္ သင့္ရုံထည့္၊ သမေအာင္ နယ္ျပီးတဲ့အခါမွာ ခ်ဥ္၊ ငံ၊ စပ္ အရသာရွိတဲ့ ျမင္းခြာရြက္သုပ္ကို သုံးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။


သခြားသီး ပဲၾကာဇံဟင္းခ်ဳိ


၁။ အရည္ေသာက္ဟင္းတစ္ခြက္အတြက္ အရင္ဆုံး ဟင္းရည္အိုးကို ခေနာတစ္ခဲထည့္ျပီး တည္ထားပါတယ္။

၂။ ဟင္းရည္ပြက္ရင္ သခြားသီးအတုံးေလးေတြထည့္ျပီး တစ္ခါထပ္ပြက္ေအာင္ တည္ပါတယ္။

၃။ သခြားသီးေလးေတြ အေရာင္ေျပာင္းျပီဆိုရင္ အရြယ္ေတာ္အေန ျဖတ္ထားျပီး၊ ေရစိမ္ထားတဲ့ ပဲၾကာဇံေတြကိုထည့္၊ အရသာ အေပါ့အငံျမည္းျပီး ဟင္းရည္ပြက္ရင္ မီးပိတ္လိုက္လို႔ ရပါျပီ။

ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔ ၾကိဳက္တတ္ရင္ ခတ္ေသာက္လို႔ ရပါတယ္။


ငပိရည္ႏွင့္ တို႔စရာ


ဒါေလးကေတာ့ ဟိုးအရင္ကတည္းက က်ဳိျပီး ပုလင္းထဲထည့္၊ ေရခဲေသတၱာထဲထည့္သိမ္းထားတဲ့ ငပိရည္ကို စားမေလာက္ထုတ္၊ ေရနည္းနည္းထည့္ျပီး ပြက္ေအာင္ ျပန္က်ဳိထားတာပါ။

တို႔စရာအတြက္ကိုေတာ့ သခြားသီး အေသးေလးေတြကိုပဲ ေလးစိပ္စိတ္ထားလိုက္ပါတယ္။

ၾကက္ကင္သုပ္၊ ၾကက္ဟင္းခါးသီးေၾကာ္ႏွင့္ ဒန္႔သလြန္ရြက္ ဟင္းခ်ဳိ

တစ္ေယာက္ထဲဆို ဟုတ္တိပတ္တိ ခ်က္ျပဳတ္မစားျဖစ္ရာကေန အေဒၚ ခဏအလည္ေရာက္လာတာနဲ႔ ထမင္းဟင္း ေသခ်ာ ျပန္ခ်က္စားျဖစ္သြားတယ္။


အဲ့ဒီေန႔က အျပင္က ဝယ္လာတဲ့ ၾကက္ကင္ကို အတုံးေလးေတြ တုံးျပီး သခြားသီး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ င႐ုတ္သီးစိမ္းတို႔နဲ႔ ဆီ၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔ သင့္ရုံထည့္ျပီး သမေအာင္နယ္လိုက္ပါတယ္။ အျမန္နည္းနဲ႔ လုပ္လိုက္တဲ့ ၾကက္ကင္သုပ္ေလးပါ။



ၾကက္ဟင္းခါးသီးေၾကာ္


အဲ့တေလာက အျပင္ေတြပဲ ထြက္ေနတာနဲ႔ ေရခဲေသတၱာထဲ ဘာရွိလဲ ေသခ်ာ မၾကည့္မိတာေၾကာင့္ ဟင္းခ်က္ဖို႔ အသီးအရြက္ေတြကို ၾကည့္လိုက္ေတာ့ ၾကက္ဟင္းခါးသီးက အေတာ္ဝါေနျပီ။ အဲ့ဒါနဲ႔ အိမ္မွာရွိတဲ့ ငါးေသတၱားငါးဗူးထဲက ငါးေတြကို ေခ်ျပီး အရင္ေၾကာ္၊ ျပီးေတာ့ အေစ့ဖယ္ျပီး ပါးပါးလွီးထားတဲ့ ၾကက္ဟင္းခါးသီးထည့္၊ ငရုတ္သီးစိမ္းေတြ ပိုင္းထည့္ျပီး အလြယ္နည္းနဲ႔ ေၾကာ္လိုက္ပါတယ္။

ဒန္႔သလြန္ရြက္ ဟင္းခ်ဳိ


ဒန္႔ဒလြန္ရြက္ေတြလည္း အဲ့လိုပဲ နည္းနည္းဝါေနျပီမို႔ တစ္ခါထဲ အျပတ္ရွင္းတဲ့သေဘာနဲ႔ ဟင္းရည္အိုးတည္၊ ခေနာၾကက္သားအရသာ တစ္ခဲထည့္၊ ပြက္ေတာ့ အရြက္သင္၊ ေရေဆးထားတဲ့ ဒန္႔ဒလြန္ရြက္ေတြထည့္ျပီး ဟင္းရည္တစ္ခြက္ ခ်က္လိုက္ပါတယ္။

(ပုံမွန္အားျဖင့္ေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဒါးျပား႐ိုက္ထားတာ ထည့္ေလ့ရွိပါတယ္။ အျမန္ခ်က္ခ်င္လို႔ ဘာမွ မထည့္ဘဲ ဒီလိုပဲ ခ်က္လိုက္တာပါ။)

ေရညွိထမင္းလိပ္၊ ဆယ္လ္မြန္သုပ္၊ ကင္မ္ခ်ီႏွင့္ ၾကက္သားစြပ္ျပဳတ္

ျပီးခဲ့တဲ့လက ညီမေလးအိမ္ကို အလည္သြားျဖစ္တုန္း သူ႔အိမ္မွာတစ္ခုခု တူတူလုပ္စားၾကမယ္ဆိုေတာ့ သူက ဆူရွီလုပ္စားၾကည့္ခ်င္တယ္ဆိုတာနဲ႔ က်မတို႔ အတူတူ ကိုယ့္နည္းကိုယ့္ဟန္နဲ႔ လုပ္ခ်င္သလို လုပ္စားၾကပါတယ္။

လုပ္နည္း အေသးစိတ္ကို ဒီမွာ ေရးခဲ့ဖူးပါတယ္။


ထမင္းလိပ္ထဲကို သခြားသီး၊ ဝက္အူေခ်ာင္းေၾကာ္နဲ႔ ၾကက္ဥေၾကာ္ထည့္လိပ္ပါတယ္။


လိပ္ျပီးေတာ့ ဒီလိုပုံေလးေတြ ျဖစ္သြားေရာ။ သိပ္အက်စ္ၾကီးေတာ့ မျဖစ္ဘူး။ စားလို႔ေတာ့ အဆင္ေျပပါတယ္။


ေနာက္ အေဒၚက ဆယ္လ္မြန္ငါးဝယ္လာတာနဲ႔ အဲ့ငါးကို အစိမ္းသုပ္ၾကည့္ၾကမယ္ဆိုပီး စမ္းသုပ္ျပန္ပါတယ္။ ဆယ္လ္မြန္ကို တစ္ခါမွ မသုပ္ဖူးေတာ့ ထင္ရာ၊ ျမင္ရာေတြ ေလွ်ာက္လုပ္လိုက္တာ ခုလိုပုံဆိုး ပန္းဆိုးေလး ထြက္လာတယ္။ :D

ဓါးမထက္တာေၾကာင့္ေရာ၊ လူမေတာ္တာေၾကာင့္ပါ ငါးအသားလႊာတာ မလွမပျဖစ္သြားတယ္။ ငါးသုပ္ဖို႔ ေဆာ့စ္ကို သံပုရာသီး၊ ငံျပာရည္၊ င႐ုတ္သီးစိမ္းနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏုတ္ႏုတ္စင္း၊ ဆားနည္းနည္းနဲ႔ သမေအာင္ ေမႊျပီး ငါးကို ဖြဖြနယ္ျပီး သုပ္လိုက္ပါတယ္။ ဆိုင္ေတြမွာေလာက္ မေကာင္းေပမယ့္ စားမရေလာက္ေအာင္ေတာ့ မဆိုးသြားပါဘူး။


ညီမေလးက ကင္မ္ခ်ီစမ္းလုပ္ၾကည့္ခ်င္တယ္ ဆိုတာနဲ႔ တူတူစမ္းလုပ္ၾကည့္ၾကမယ္ဆိုျပီး စမ္းၾကည့္ၾကတယ္။ က်မက လုပ္ထားတာ အေတာ္ၾကာျပီမို႔ လုပ္နည္းေတာင္ ေမ့ေတ့ေတ့ျဖစ္ေနလို႔ ဘေလာ့ဂ္မွာ ျပန္ရွာၾကည့္ရတယ္။ အဲ့လိုဆိုေတာ့လည္း ဒီဘေလာ့ဂ္ေလးလုပ္ထားတာက အသုံးဝင္သားလို႔ ကိုယ့္ဘာသာကိုယ္ ပီတိေတြ ျဖစ္လို႔။ :)

ကင္မ္ခ်ီလုပ္နည္းကို ဒီမွာ သြားၾကည့္လို႔ ရပါတယ္။


၁။ ေနာက္ အရည္ေသာက္အတြက္ ၾကက္႐ိုးစြပ္ျပဳတ္လုပ္မယ္ဆိုျပီး အရင္ဆုံး ဟင္းရည္အတြက္ ေရေႏြးတည္၊ ဆားနည္းနည္း၊ ငံျပာရည္နည္းနည္းထည့္ျပီး ပြက္ေအာင္တည္ပါတယ္။
(ညီမေလးအိမ္မွာ အခ်ဳိမႈန္႔တို႔ ၾကက္သားမႈန္႔တို႔ မသုံးလို႔၊ က်မအိမ္မွာဆိုရင္ေတာ့ ခေနာခဲထည့္ေလ့ရွိပါတယ္။)

၂။ ဟင္းရည္ပြက္ရင္ တုံးထားတဲ့ ၾကက္႐ိုးေတြထည့္ျပီး ခပ္ၾကာၾကာ ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ပါတယ္။

၃။ ျပီးရင္ ခပ္ေသးေသးတုံးထားတဲ့ မုန္လာဥနီနဲ႔ သခြားသီးေတြ ထည့္၊ က်က္ရင္ မီးပိတ္ျပီး သုံးေဆာင္လို႔ ရပါျပီ။

ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔ကို ၾကိဳက္တတ္ရင္ မီးပိတ္ျပီး နည္းနည္းထည့္လို႔ ရပါတယ္။