Monday, March 5, 2012

ၾကက္ဥတို႔ဟူးဟင္း၊ ပဲၾကာဇံသုပ္ႏွင့္ ဝက္သား၊ ခရမ္းဂၽြတ္သီးဟင္း

အိမ္မွာ အစ္မျပန္သြားကတည္းက တစ္ေယာက္ထဲမို႔ ေသခ်ာဟင္းမခ်က္ျဖစ္တာ အရမ္းကိုၾကာသြားတာနဲ႔ ဘေလာ့ကို ပစ္ထားမိသြားတယ္။ ကြန္ျပဴတာပ်က္သြားရာကေန စလိုက္တာ ဘာလိုလိုနဲ႔ ႏွစ္လေက်ာ္လို႔ သုံးလထဲေတာင္ဝင္လာျပီမို႔ ဒီလိုေတာ့ မျဖစ္ေသးပါဘူးဆိုျပီး မေရာက္ ေရာက္ေအာင္ ျပန္လာခဲ့လိုက္ပါတယ္။

ဟင္းေတြကေတာ့ တစ္ေယာက္ထဲမို႔ တစ္ေန႔ကို ႏွစ္ခြက္ထက္ ပိုမခ်က္ျဖစ္တာေၾကာင့္ ခ်က္ျပီးသားေတြကို ေပါင္းစုျပီး တင္လိုက္တာပါ။

ၾကက္ဥတို႔ဟူးဟင္း

 

ဒီဟင္းကို ရန္ကုန္က ထိုင္းဆိုင္တစ္ဆိုင္မွာ စစားဖူးခဲ့ရာကစျပီး ၾကဳံရင္ ၾကံဳသလို၊ ၾကဳံရာေတြနဲ႔ တြဲဖက္ျပီး ခ်က္ေလ့ရွိခဲ့ပါတယ္။

ဒီတစ္ခါေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ၾကက္သြန္ေတြနဲ႔ ျမန္မာဟင္းဆီျပန္ပုံစံခ်က္လိုက္ပါတယ္။ ၾကက္ဥတို႔ဟူးဟင္းကို အႏွစ္မ်ားမ်ားနဲ႔ စားခ်င္လုိ႔ အႏွစ္အတြက္ အစာပလာေတြကို ခပ္မ်ားမ်ားထည့္လိုက္ပါတယ္။



၁။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီေတြကို အခြံႏႊာ၊ ေရေဆးျပီး စကာစိပ္စိတ္ထားပါတယ္။

၂။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြကို အေစ့ဖယ္ျပီး ပါးပါးလွီးထားပါတယ္။

၃။ ငရုတ္သီးစိမ္းေတြကို ထက္ဝက္ပိုင္းထားပါတယ္။

 

၄။ ၾကက္ဥတို႔ဟူးေတြကို အေနေတာ္ အပိုင္းေလးေတြ ပိုင္းထားပါတယ္။

၅။ ဆီအိုးထဲကို ဆီခပ္မ်ားမ်ားထည့္ျပီး ဆီပူလာတဲ့အခါ ၾကက္ဥတို႔ဟူးေတြကို ထည့္ျပီး အနားေလးေတြ ညိဳဝါေရာင္သန္းတဲ့အထိ ေၾကာ္ပါတယ္။


ေၾကာ္တဲ့အခါ မေမႊဘဲ အိုးကိုပဲ နည္းနည္းလႈပ္ေပးျပီး ေၾကာ္ပါတယ္။ တစ္ျခမ္းက ညိဳလာျပီဆိုမွ တစ္ဖက္ကို လွန္ေပးျပီး ဆက္ေၾကာ္ပါတယ္။ တို႔ဟူးေတြက အေတာ္ေၾကလြယ္လို႔ နည္းနည္းေတာ့ သတိထားရပါတယ္။

၆။ တို႔ဟူးေတြ ေၾကာ္ျပီးတဲ့အခါ ဆီစစ္ျပီး ဆယ္ထားပါတယ္။


၇။ က်န္ေနတဲ့ဆီကို လိုတိုး၊ ပိုေလွ်ာ့လုပ္ျပီး ဟင္းအႏွစ္အတြက္ အရင္ဆုံးၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီေတြကိုထည့္၊ ဆီသတ္ပါတယ္။

၈။ ၾကက္သြန္ေတြ က်က္ျပီဆိုရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထည့္ျပီး လိတ္တဲ့အထိ ဆီသတ္ပါတယ္။ တစ္ခါထည္း ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မႈန္႔ သင့္႐ုံကိုပါ ထည့္ပါတယ္။ အရသာအတြက္ ပဲငံျပာရည္၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔ သင့္ရုံထည့္ပါတယ္။

၉။ ဟင္းအႏွစ္ရျပီဆိုရင္ ၾကက္ဥတို႔ဟူးဆယ္ထားတာေတြထည့္၊ ငရုတ္သီးစိမ္းနဲ႔ ၾကက္သြန္ျမိတ္ေတြထည့္၊ သမေအာင္ေမႊျပီး ခဏေနရင္ ရျပီမို႔ သုံးေဆာင္လို႔ ရပါျပီ။

ပဲၾကာဇံသုပ္


ပဲၾကာဇံသုပ္ကေတာ့ ကရိကထသိပ္မမ်ားလို႔ ညေနစာ ထမင္းလြတ္စားဖို႔ သုပ္လိုက္တာပါ။

၁။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ပူစီနံနဲ႔ ျပဳတ္ထားတဲ့ ၾကြက္နားရြက္မႈိတို႔ကို ခပ္ပါးပါး ကတ္ေၾကးနဲ႔ ညွပ္ထားပါတယ္။

၂။ ဘဲဥအငံတစ္လုံးကို ေၾကာ္ျပီး ခပ္ေသးေသးညွပ္ထားပါတယ္။

၃။ ျပဳတ္ထားတဲ့ ပဲၾကာဇံကို အေနေတာ္အရွည္ရေအာင္ ညွပ္ထားပါတယ္။


၄။ သုပ္မယ့္ ဇလုံထဲကို အဆာေတြ အကုန္ထည့္၊ ႏွမ္းဆီ၊ ငံျပာရည္၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔သင့္ရုံထည့္၊ သံပုရာသီးတစ္ျခမ္း အရည္ညွစ္ထည့္ျပီး သမေအာင္နယ္လိုက္ရင္ ပဲၾကာဇံသုပ္တစ္ပြဲ ရပါျပီ။

ဝက္သား၊ ခရမ္းဂၽြတ္သီးဟင္း


ဒီဟင္းကေတာ့ အရမ္းကို လြယ္လြန္းပါတယ္။ လြယ္ဆို loboတံဆိပ္ ready made - Holy Basil Seasoning Paste အထုပ္နဲ႔ ခ်က္တာမို႔ပါ။

ဒီအထုပ္ကို အိမ္ကို ခဏအလည္လာတဲ့ ညီမတစ္ေယာက္ကသုုံးမွ စသိခဲ့တာ။ အဲ့ဒီအထုပ္နဲ႔ သူခ်က္ေကၽြးတဲ့ ၾကက္အသဲအျမစ္ဟင္းက အေတာ္ကိုေကာင္းလို႔ ေနာက္ပိုင္း အလွ်င္းသင့္ရင္ သင့္သလို အဲ့ဒါနဲ႔ ခ်က္ျဖစ္သြားတယ္။

 

၁။ ဒီဟင္းခ်က္ဖို႔အတြက္ ဝက္သားကို ေသးေသးႏုတ္ႏုတ္ေလးေတြလွီးထားျပီး ဟင္းအႏွစ္ထုပ္ တစ္ဝက္နဲ႔ သမေအာင္ နယ္ထားပါတယ္။

၂။ ခရမ္းဂၽြတ္သီး ၂လုံးကို အရြယ္ေတာ္ အပိုင္းေတြ ပိုင္းထားပါတယ္။

၃။ ဟင္းအိုးထဲကို ဆီသင့္ရုံထည့္ျပီး ဆီပူလာရင္ ဝက္သားေတြ ထည့္ေၾကာ္ပါတယ္။

၄။ ဝက္သားေတြ က်က္သေလာက္ရွိရင္ ခရမ္းဂၽြတ္သီးထည့္၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔နည္းနည္းစီထည့္ျပီး သမေအာင္ေမႊ၊ အိုးအဖုံးခဏအုပ္ထားပါတယ္။

၅။ ခဏၾကာရင္ နည္းနည္းထပ္ေမႊေပးျပီး မီးပိတ္လို႔ရပါျပီ။

အရမ္းကို လြယ္ျပီး စားလို႔ အေတာ္ကိုေကာင္းတဲ့ဟင္းတစ္ခြက္ပါ။ အႏွစ္ထုပ္ဝယ္မရရင္ေတာ့ ဒီေလာက္မလြယ္၊ မျမန္ေတာ့ဘူးေပါ့ေနာ္။