Saturday, July 30, 2011

အာလူးထမင္းနယ္ႏွင့္ မုန္႔ဟင္းခါး မုန္႔ဖတ္သုပ္

ျပီးခဲ့တဲ့ အပါတ္က အိမ္မွာ ဆီခ်က္ေတြ အသင့္ရွိေနတာနဲ႔ အာလူးကို ႏူးေနေအာင္ျပဳတ္ျပီး အာလူးထမင္း လုပ္စားျဖစ္ပါတယ္။

အာလူးထမင္းအတြက္ ႏူးေနေအာင္ျပဳတ္ထားတဲ့ အာလူးေတြကို ပါးပါးလွီးထားျပီး ထမင္းထဲကို သင့္ရုံထည့္၊ ၾကက္သြန္နီ ဆီခ်က္နဲ႔ ၾကက္သြန္ေၾကာ္ သင့္ရုံထည့္၊ ငံျပာရည္၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔ သင့္ရုံထည့္ျပီး ေသခ်ာနယ္၊ ျပီးရင္ လုံးလိုက္ရုံပါပဲ။ ရွမ္း အာလူးထမင္းလို လုပ္တာ မဟုတ္ဘဲ ကုိယ့္ဘာသာကိုယ္ လုပ္ခ်င္သလို လုပ္ထားတဲ့ အာလူးထမင္းနယ္ကို ပဲေတာင့္ရွည္ေလးေတြနဲ႔ တြဲဖက္ျပီးသုံးေဆာင္လို႔ရပါျပီ။

မုန္႔ဟင္းခါး မုန္႔ဖတ္သုပ္
ဒါကေတာ့ မုန္႔ဟင္းခါးမုန္႔ဖတ္ကို ၾကက္သြန္နီ ဆီခ်က္၊ ပဲသီးစိမ္း ပါးပါးလွီး၊ အာလူး၊ ပဲမႈန္႔၊ ငရုတ္သီးမႈန္႔၊ ငံျပာရည္၊ ဆား သင့္ရုံထည့္ျပီး သုပ္ထားတာပါ။

ဒါကေတာ့ ပိုလြယ္၊ ပိုရိုးပါတယ္။ မုန္႔ဟင္းခါးမုန္႔ဖတ္သုပ္ကို ဘယ္လိုလုပ္လုပ္ ၾကိဳက္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီ ဆီခ်က္၊ ပဲမႈန္႔၊ ငံျပာရည္၊ ဆား သင့္ရုံနဲ႔ သမေအာင္ နယ္ျပီး အခုလို သုပ္တာမ်ဳိးကိုလည္း ၾကိဳက္တာပါပဲ။

မုန္႔ဟင္းခါးမုန္႔ဖတ္သုပ္နဲ႔ တြဲဖက္ သုံးေဆာင္ဖို႔ မုန္႔ဟင္းခါး ဟင္းရည္ပါ။ မုန္႔ဟင္းခါးခ်က္နည္းကေတာ့ အရင္ကလည္း ခဏ၊ ခဏတင္ဖူးလို႔ ထပ္မတင္ေတာ့ပါဘူးေနာ္။ လင့္ခ္ေလးပဲ ထည့္ေပးထားလိုက္ပါတယ္။

အသုပ္ေတြစားျပီး ရင္ပူေနတာ သက္သာေအာင္ အခ်ဳိပြဲအျဖစ္ နဂါးေမာက္သီးကို ႏို႔ဆီဆမ္းထားတာပါ။ သုံးေဆာင္သြားၾကပါရွင္။

Saturday, July 23, 2011

ဝက္သား အခ်ဳိခ်က္ႏွင့္ မွ်စ္စိမ္း ခ်ဥ္စပ္ဟင္းခ်ဳိ

၁။ ဝက္သားကို အတုံးခပ္ၾကီးၾကီးတုံးျပီး ဆား၊ ပဲငံျပာရည္ အေနာက္၊ သၾကားအနည္းငယ္နဲ႔ သမေအာင္နယ္ျပီး ခဏႏွပ္ထားပါတယ္။

၂။ ၾကက္သြန္နီ ၆လုံးကို အခြံသင္၊ ေရေဆးျပီး ေလးစိပ္စိတ္ထားပါတယ္။

၃။ ဂ်င္း လက္တစ္ဆစ္သာသာေလာက္ကို အခြံသင္ျပီး ပါးပါးလွီးထားပါတယ္။

၄။ ဆီအိုးထဲကို ဆီ ဟင္းခ်က္ဇြန္း ၂ဇြန္းစာေလာက္ထည့္ျပီး ဆီပူရင္ ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္နီေတြကိုထည့္ျပီး ဆီသတ္ပါတယ္။

၅။ ဆီသတ္ထားတာေတြ နည္းနည္း ဝါေရာင္သန္းလာျပီဆိုရင္ ဝက္သားထည့္ျပီး နည္းနည္း ဆီသတ္ပါတယ္။

၆။ ျပီးရင္ ဝက္သားကို ေရအနည္းငယ္ျမဳပ္ေအာင္ထည့္ျပီး ေရခန္းေအာင္ တည္ထားပါတယ္။

၇။ ေရခန္းခါနီးရင္ ဝက္သားကို ဇြန္းဖ်ားနဲ႔ ဖိၾကည့္လို႔ မႏူးေသးရင္ ေရနဲနဲထပ္ထည့္ျပီး တည္ထားပါ။ ႏူးျပီဆိုရင္ေတာ့ ဆီျပန္ေအာင္ ေမႊေပးျပီး ေရခန္းလို႔ ဆီျပန္ျပီဆိုရင္ ရပါျပီ။

မွ်စ္စိမ္း ခ်ဥ္စပ္ဟင္းခ်ဳိ
ဝက္သားအခ်ဳိခ်က္က အီမွာမို႔ အအီေျပ ခ်ဥ္စပ္ဟင္းရည္အေနနဲ႔ မွ်စ္စိမ္းဟင္းခ်ဳိကို တြဲဖက္ျပဳလိုုက္ပါတယ္။ (ဝန္ခံခ်က္ ။ ။ တကယ္ေတာ့ ခ်က္ရင္းနဲ႔မွ ခ်ဥ္စပ္ဟင္းရည္ ျဖစ္သြားတာပါ။ )

ေရေျပာင္းကို သူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္က ေၾကာ္ေကၽြးမယ္ေျပာဖူးတုန္းကမွ စၾကားဖူးတာ၊ ေနာက္ အန္တီခ်မ္းနဲ႔ ေတြ႕ျပီး သူညစာေကၽြးေတာ့ ေရေျပာင္းဟင္းပါ ပါေတာ့မွ အဲ့ဒါေရေျပာင္းပါလားလို႔ သိေတာ့တာ။ ဒါေတာင္ ပုံပန္းသ႑ာန္ သိပ္ကြဲျပီး မသိေသးဘူး။ မွ်စ္လိုမ်ဳိး ဒါေပမယ့္ အပိတ္လို႔ေတာ့ ေျပာတယ္။

ဒီလိုနဲ႔ စမ္းသပ္ခ်င္စိတ္ေတြက ရွိေနေတာ့ တစ္ရက္ ေစ်းသြားရင္းနဲ႔ ေရေျပာင္းလို႔ စိတ္ကထင္တာတစ္ခုကို ေတြ႕တယ္။ အဲ့ဒါနဲ႔ပဲ တစ္ခုယူမယ္ေျပာေတာ့ ဆိုင္ရွင္က ခ်က္တတ္လို႔လားတဲ့.. :D.. မခ်က္တတ္ဘူး.. စမ္းၾကည့္မလို႔ ဆိုေတာ့ သူက ရီျပီး ဒါနဲ႔ ဘာဟင္းေတြ ခ်က္လို႔ရတယ္.. ဘာညာ.. ေျပာျပတယ္။ သိပ္ေတာ့နားမလည္ဘူး.. ဒါေပမယ့္ ေခါင္းညိတ္ျပီးပဲ ယူခဲ့လိုက္တယ္။

အိမ္ေရာက္ေတာ့ အစ္မနဲ႔ ႏွစ္ေယာက္သား ဝိုင္းျပီး စမ္းသပ္ၾက၊ ခြာၾကေပါ့ေနာ္။ သူ႔အခြံမွာ အေမႊးေသးေသးေလးေတြပါတယ္။ အဲ့ဒါေတြက စူးျပီး ယားေစသလိုပဲ။ ေနာက္ဆို လက္အိတ္နဲ႔ကိုင္မွလို႔ စိတ္ထဲမွာ မွတ္ထားလိုက္တယ္။ အဲ့ဒါက ခြာလည္းျပီးေရာ ဘာမွေတာင္ သိပ္မရသလိုပဲ။ အရင့္ေတြ ဖယ္လိုက္တာ ဒီဟင္းတစ္ခြက္စာပဲ ရတယ္။ မျမင္ဖူးေသးတဲ့သူေတြအတြက္ ပုံပါ တင္ေပးလိုက္ပါတယ္။

(ေနာက္မွ သူမ်ားေတြ ေျပာလို႔သိတာ.. ဒါက ေရေျပာင္း မဟုတ္ဘူး။ မွ်စ္ေပါက္ကေလးတဲ့။ ဒါေၾကာင့္ အခု ေရေျပာင္းလို႔ ေရးထားသမွ်ေနရာတိုင္းကို မွ်စ္စိမ္းလို႔ ျပင္လိုက္ပါတယ္။ လာျပင္ေပးသူေတြ အားလုံးကို ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ရွင္။)
၁။မွ်စ္စိမ္းကို အခြံခြာ၊ အႏုေတြပဲ ယူ၊ ဆားနည္းနည္းနဲ႔ ေရေဆး၊ ပါးပါးလွီးျပီး အရွည္လိုက္ အေခ်ာင္းေလးေတြ ျပန္လွီးျပီး ေရစိမ္ထားပါတယ္။ (ေရစိမ္တာကေတာ့ ဒီအတိုင္း စိမ္ထားရင္ ေကာင္းမယ္ထင္လို႔ စိမ္လိုက္တာပါ။)

၂။ ဟင္းအိုးထဲ ဆီအနည္းငယ္ထည့္၊ ၾကက္သြန္နီ ဆီခ်က္ခ်က္ထားတဲ့အထဲက ၾကက္သြန္ေၾကာ္ နည္းနည္းထည့္ျပီး ဆီအိုးတည္ထားပါတယ္။ ဆီပူလာေတာ့ မွ်စ္စိမ္းေတြကို ဆယ္ထည့္ျပီး ေၾကာ္လိုက္ပါတယ္။

၃။ တကယ္က မွ်စ္ေၾကာ္လိုမ်ဳိး ပလိန္းေၾကာ္ၾကည့္မလို႔၊ ဒါေပမယ့္ ျမည္းၾကည့္လိုက္ေတာ့ ေတာ္ေတာ္သက္ေနတာနဲ႔ ဒီဟင္းကို ဘဝေျပာင္းမွ ျဖစ္ေတာ့မယ္ဆိုျပီး ငပိလက္တစ္ဆစ္ေလာက္ကို ေရေဖ်ာ္ျပီးထည့္၊ ပုစြန္ေျခာက္ စားပြဲဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲေလာက္ထည့္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ၅ေတာင့္ကို ထက္ဝက္ အရွည္လိုက္ ျခမ္းျပီး ထည့္၊ ေရထည့္ျပီး တည္ထားလိုက္ပါတယ္။

၄။ ဟင္းရည္ပြက္ေတာ့ အရသာျမည္းၾကည့္ျပီး ဆားသင့္ရုံထပ္ထည့္ျပီး ခဏဆူေအာင္ ထားလိုက္ပါတယ္။ မွ်စ္စိမ္းကို ျမည္းၾကည့္ေတာ့ သိပ္မသက္ေတာ့တာနဲ႔ စားလို႔ရျပီလို႔ ေအာက္ေမ့လိုက္ပါတယ္။

၅။ ဟင္းကို ပန္းကန္ထဲ ခူးျပီးမွ သံပုရာသီးေလး ညွစ္ထည့္လိုက္ရင္ ခ်ဥ္စပ္ဟင္းရည္ေလးျဖစ္သြားမွာပဲဆိုျပီး သံပုရာသီး တစ္လုံးကို အရည္ညွစ္ထည့္လိုက္ေတာ့ ေတာ္ေတာ္ကို အဆင္ေျပသြားပါတယ္။

ဒီလိုနဲ႔ မွ်စ္စိမ္း ခ်ဥ္စပ္ ဟင္းခ်ဳိတစ္ခြက္ကို ရင္တမမနဲ႔ ေအာင္ျမင္စြာ ခ်က္ျပဳတ္၊ စားေသာက္ႏိုင္လိုက္ပါတယ္။ ရင္တမမျဖစ္ရတာက အစာ အဆိပ္မ်ား သင့္မလားလို႔။ ေသခ်ာသိျပီး လုပ္တာမဟုတ္ေတာ့ လူက လန္႔ေနတာ။ အခု စားျပီး ဘာမွ မျဖစ္လို႔ ခ်က္နည္းကို ဘေလာ့ဂ္ေပၚတင္ျပီး ေဝငွလိုက္ပါတယ္။ ဒီမွ်စ္စိမ္းဟင္းေလးက အရမ္းကို ထမင္းျမိန္ျပီး စားေကာင္းပါတယ္။ သုံးေဆာင္ၾကပါ။

Saturday, July 9, 2011

ဝက္သားဆြမ္းခ်က္၊ ၾကက္ဥေမႊေၾကာ္ ႏွင့္ ပဲၾကာဇံဟင္းခ်ဳိ

အျဖဴေရာင္ နတ္သမီး ဘေလာ့ဂ္က ဟင္းခ်က္နည္းျဖစ္တဲ့ ဝက္သားဆြမ္းခ်က္ကို တအိမ္လုံးက သိပ္ၾကိဳက္ၾကတာနဲ႔ ခဏခဏ ခ်က္စားျဖစ္ပါတယ္။ အရင္က ၾကက္သားနဲ႔ ခ်က္တဲ့နည္းကို ဒီမွာ တင္ဖူးပါတယ္။

ဝက္သားနဲ႔ ၾကက္သားပဲ ကြာသြားျပီး ခ်က္နည္းက တူတူမို႔ အရင္ပို႔စ္ကေန ေကာ္ပီကူးျပီးပဲ တင္လိုက္ပါတယ္။

၁။ ဝက္သားေတြကို အရြယ္ေတာ္ တုံး၊ ငံျပာရည္၊ ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မႈန္႔၊ ဆႏြင္းမႈန္႔တို႔နဲ႔ နယ္ျပီး ႏွပ္ထားပါတယ္။

၂။ ၾကက္သြန္နီ ၃ဥကို စကာစိပ္စိတ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၄ေျမွာင့္ ပါးပါးလွီး၊ ဂ်င္း လက္တစ္ဆစ္ကို အေခ်ာင္းေလးေတြ လွီးထားပါတယ္။

၃။ ဆီအိုးထဲ ဆီ ဟင္းခ်က္ဇြန္း တစ္ဇြန္းစာထည့္တည္၊ ဆီက်က္ရင္ ဝက္သားထည့္၊ ျပီးရင္ ဝက္သားကို ေရျမဳပ္လုနီးပါးထည္ျ့ပီး တည္ပါတယ္။

၄။ ေရ တစ္ဝက္ေလာက္ ခန္းသြားရင္ သရက္သီးသနပ္ သုံးဖတ္ေလာက္ထည့္၊ ေမႊျပီး အုပ္ထားပါတယ္။

၅။ ခဏေလာက္ၾကာရင္ ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္၊ ေမႊျပီး အုပ္ထားပါတယ္။ (နတ္သမီးရဲ႕ နည္းက ဂ်င္းကို အရင္ထည့္၊ ျပီးရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ျပီးမွ ၾကက္သြန္နီ မာရာက ေပ်ာ့ရာ အဆင့္ဆင့္ ထည့္ပါတယ္။ အိမ္ကလူေတြက အားလုံးကို ႏူးေနတာမ်ဳိးကို ၾကိဳက္လို႔ အကုန္ တူတူထည့္လိုက္ပါတယ္။)

၆။ ဟင္းအိုးကို မၾကာမၾကာေမႊေပးျပီး ဆီက်န္ေရက်န္အေနမွာ မီးပိတ္လို႔ ရပါျပီ။ မဆလာၾကိဳက္တတ္ရင္ မဆလာထည့္ေမႊျပီးမွ မီးပိတ္ပါ။

အရမ္း အရမ္းကို စားေကာင္းတဲ့ ဝက္သားဆြမ္းခ်က္ဟင္း တစ္ခြက္ ရပါျပီ။

ၾကက္ဥေမႊေၾကာ္
တစ္ေလာက အိမ္လာလည္သြားတဲ့ သူငယ္ခ်င္း ခ်က္ေကၽြးေတာ့မွ ဒီလိုၾကက္ဥေၾကာ္နည္းမ်ဳိးကို စားဖူးတာပါ။ သူခ်က္တာ အရမ္းစားေကာင္းလို႔ အိမ္က အစ္မက ေနာက္ပိုင္း သူ႔နည္းလိုမ်ဳိးကို နဲနဲျပဳျပင္စီရင္ျပီး ခ်က္ခ်က္ေပးတတ္ပါတယ္။

၁။ ၾကက္သြန္နီ တစ္ဥ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး တစ္လုံးကို စကာစိတ္လိုမ်ဳိး ေသးေသးေလးေတြ လွီးထားပါတယ္။

၂။ နံနံပင္ ၁ပင္၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္ ၂စည္းနဲ႔ ငရုတ္သီးစိမ္း ၂ေတာင့္ကို ပါးပါးလွီးထားပါတယ္။

၃။ ၾကက္ဥႏွစ္လုံးကို ဆားအနည္းငယ္ထည့္ျပီး ေခါက္ထားပါတယ္။

၄။ ဆီအိုးတည္ျပီး ဆီက်က္ရင္ ၾကက္သြန္နီထည့္ေၾကာ္ပါတယ္။

၅။ ၾကက္သြန္နီ အေရာင္ေျပာင္းျပီး ႏြမ္းျပီဆိုရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထည့္ျပီး လိတ္တဲ့အထိ ေၾကာ္ပါတယ္။

၆။ ျပီးရင္ ၾကက္ဥထည့္ ေမႊေၾကာ္၊ ခဏၾကာရင္ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္နဲ႔ နံနံပင္ထည့္၊ ငံျပာရည္၊ ဆား သင့္ရုံထည့္ ေမႊ၊ ျပီးရင္ ရပါျပီ။

နံနံပင္နံေလး ေမႊးေနတဲ့ ၾကက္ဥေမႊေၾကာ္ တစ္ပြဲ ရပါျပီ။

ပဲၾကာဇံဟင္းခ်ဳိ
ပဲနီေလး ဟင္းခ်ဳိကို အရမ္းၾကိဳက္ေပမယ့္ ပဲနီေလး ဝယ္မရလို႔ မေသာက္ရတာ ၾကာျပီ။ တစ္ေလာက အေမလာေတာ့ ပဲနီေလးေတြ ယူလာေပးတာနဲ႔ ပဲနီေလး ပဲၾကာဇံဟင္းခ်ဳိကို ျပန္ေသာက္ရေတာ့တယ္။

၁။ ပဲနီေလးေတြကို ေရစင္ေအာင္ေဆး၊ ဂဲဖယ္ျပီး ေရစိမ္ထားပါတယ္။ ပဲၾကာဇံကိုလည္း ေရစိမ္ထားပါတယ္။

၂။ အိုးထဲကို ဆီ ပါေလရုံထည့္ျပီး ဆီပူလာရင္ ငရုတ္သီး အေရာင္တင္မႈန္႔ နည္းနည္းထည့္၊ ေရစိမ္ထားတဲ့ ပဲနီေလးထည့္ျပီး ေမႊ၊ ျပီးရင္ ေရထည့္ျပီး ပြက္ေအာင္ တည္ထားပါတယ္။ (ပဲကို ျပဳတ္ရင္ ဆားမထည့္ရပါဘူး။ ထည့္ရင္ ပဲက မပြလာဘူးလို႔ ေျပာၾကပါတယ္။)

၃။ ပဲနီေလးေတြ ပြလာျပီဆိုရင္ ဆား၊ ငံျပာရည္ သင့္ရုံထည့္၊ ပဲၾကာဇံကို ကတ္ေၾကးနဲ႔ ညွပ္ျပီး ထည့္၊ ေမႊ၊ ၾကက္သြန္နီ ေၾကာ္ထားတာ စားပြဲဇြန္း တစ္ဇြန္းေလာက္ထည့္ျပီး ပြက္ရင္ မီးပိတ္ထားလိုက္လို႔ ရပါျပီ။

ဝက္အူဟင္း၊ ၾကာစြယ္ေၾကာ္ ႏွင့္ ငရုတ္သီးေထာင္း

သူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္က အူေတြကို ေသခ်ာႏူးေအာင္ျပဳတ္ျပီး ယူလာေပးလို႔ အဲ့ဒီအူကို ဆီျပန္ဟင္း ခ်က္လိုက္ပါတယ္။

ဒီဟင္းက အရမ္းကို လြယ္ပါတယ္။ ျပဳတ္ထားတဲ့အူေတြကို လိုခ်င္တဲ့အေန လွီးထားျပီး ၾကက္သြန္နီ ၃လုံး ပါးပါးလွီး၊ ဆီသတ္၊ အူထည့္၊ ငံျပာရည္ထည့္ျပီး လုံးလိုက္ရုံပါပဲ။ အရင္ကလည္း ဆီျပန္ဟင္း ခ်က္နည္းေတြ ခဏခဏေရးဖူးလို႔ အေသးစိပ္ မေရးေနေတာ့ပါဘူးေနာ္။

ၾကာစြယ္ေၾကာ္
အိမ္မွာ မုန္႔ဟင္းခါးခ်က္ဖို႔ ဝယ္လာတဲ့ ၾကာစြယ္ေတြ ပိုေနလို႔ ၾကာစြယ္ကို ဝက္သည္း၊ ၾကက္ျမစ္တို႔နဲ႔ ေရာေၾကာ္လိုက္ပါတယ္။ ေလွ်ာက္ခ်က္လိုက္တာျဖစ္ေပမယ့္ အေတာ္စားလို႔ အဆင္ေျပတဲ့ ဟင္းတစ္ခြက္ပါ။

၁။ ၾကက္သြန္နီ တစ္ျခမ္း ကို ပါးပါးလွီးျပီး ဆီသတ္ပါတယ္။

၂။ ျပီးရင္ ခပ္ေသးေသးတုံးထားတဲ့ ၾကက္ျမစ္ေတြ ထည့္ေၾကာ္ပါတယ္။ ၾကက္ျမစ္က အက်က္ေႏွးလို႔ ေရနည္းနည္းထည့္ျပီး ၾကက္ျမစ္ေတြ ႏူးေအာင္ ခဏအုပ္ထားပါတယ္။

၃။ ၾကက္ျမစ္ ႏူးျပီဆိုရင္ အေနေတာ္တုန္းထားတဲ့ ၾကာစြယ္ေတြထည့္ျပီး ဆက္ေၾကာ္ပါတယ္။ ေရလိုရင္ ေရနည္းနည္းထည့္ပါတယ္။ ဆား၊ ငံျပာရည္ သင့္ရုံထည့္ျပီး သမေအာင္ ေမႊပါတယ္။

၄။ ၾကာစြယ္ေတြ က်က္လို႔ ေရခန္းျပီဆိုရင္ ခပ္ေသးေသးတုံးထားတဲ့ ဝက္အသဲထည့္ျပီး ခဏေမႊေၾကာ္ပါတယ္။

ဝက္အသည္းက ခဏနဲ႔ က်က္တာမို႔ ျပီးရင္ ပူစီနံေလးနဲနဲအုပ္ျပီး ပန္းကန္ထဲ ထည့္ခပ္ထားလိုက္ပါတယ္။ (ပူစီနံက ရွိေနလို႔ ထည့္လိုက္တာပါ။ မထည့္လည္း ရပါတယ္။)

ငရုတ္သီးေထာင္း
ထမင္းျမိန္ေအာင္ ငရုတ္သီးေထာင္းေလး စားရရင္ ေကာင္းမွာပဲဆိုျပီး ငရုတ္သီးစိမ္း ၆ေတာင့္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၄ေျမွာင့္၊ ပုဇြန္ေျခာက္ စားပြဲဇြန္း တစ္ဇြန္းခြဲကို ဆားေလး နည္းနည္းထည့္ျပီး ေထာင္းလိုက္ပါတယ္။ အရမ္းကို လြယ္သေလာက္ စားလို႔ တကယ္ေကာင္းတဲ့ ဟင္းရံကေလးပါ။ :)

Saturday, July 2, 2011

လက္ဖက္သုပ္ႏွင့္ အသီးအရြက္သုပ္

အသုပ္ သုပ္စားခဲ့ဖူးတာေတြကို တစ္ေနရာထဲမွာ စုထားခ်င္လို႔ပါ။ မ်ားေသာအားျဖင့္ကေတာ့ စိတ္ကူးေပါက္သလို ေလွ်ာက္လုပ္ထားတာ။ စားလို႔ အဆီအေငၚ တည့္သြားတာလည္းရွိ၊ မတည့္တာလည္းရွိ ပါပဲ။ အဆင္မေျပေတာ့လည္း ေနာက္အဲ့ဒီနည္းမ်ဳးိနဲ႔ မလုပ္ေတာ့ဘူးေပါ့ေနာ။ :D

လက္ဖက္သုပ္


ျမန္မာလူမ်ဳိးဆိုရင္ လက္ဖက္မၾကိဳက္တဲ့သူ ရွားမယ္ ထင္ပါတယ္။ လက္ဖက္ကို အရင္ ေက်ာင္းသူဘဝတုန္းက မစားခ်င္မွ အဆုံး၊ အိမ္မွာ အျမဲ အမ်ားၾကီးရွိေနလို႔ မုန္းေတာင္ မုန္းခ်င္သလိုျဖစ္ခဲ့တယ္။ ခုလည္းက်ေရာ တစ္ခါတစ္ေလ ရန္ကုန္ျပန္မွ၊ ဒါမွမဟုတ္ သူမ်ားက လက္ေဆာင္ေပးမွပဲ ရွားရွားပါးပါးစားရေတာ့တယ္။

ပထမနည္းက ဒညင္းသီးလက္ဖက္၊ ႏွစ္ျပန္ေၾကာ္၊ ေဆးဘဲဥ တစ္လုံး ေသးေသးလွီး၊ ပုဇြန္ေျခာက္ အနည္းငယ္၊ ဂ်င္း ႏွပ္ထားျပီးသား စားပြဲဇြန္း တစ္ဇြန္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွစ္ေျမွာင့္ ပါးပါးလွီး၊ သံပုရာသီး တစ္စိတ္၊ ဆီ၊ ဆား သင့္ရုံထည့္နယ္လိုက္ရင္ ေဆြမ်ဳိးေမ႔ လက္ဖက္သုပ္တစ္ပြဲ ရပါျပီ။

ေနာက္တစ္နည္းက လက္ဖက္၊ ဂ်င္း၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး တစ္လုံး အေစ့ဖယ္ ပါးပါးလွီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၂ေျမွာင့္ ပါးပါးလွီး၊ အေၾကာ္စုံ၊ ပုဇြန္ေျခာက္၊ ဆီ၊ ဆား၊ ငံျပာရည္ထည့္ျပီး ေရာနယ္လိုက္ပါတယ္။ ဒါလည္း စားေကာင္းတာပါပဲ။

ပဲေစာင္းလ်ားသီးသုပ္
ဒါကေတာ့ ပဲေစာင္းလ်ားသီးကို ျပဳတ္၊ ပါးပါးလွီး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ပါးပါးလွီး၊ ကီဝီသီးကို အခြံသင္၊ ေလးစိပ္စိတ္၊ ပါးပါးလွီး၊ အေၾကာ္စုံထည့္၊ ဆီ၊ ဆား၊ ငံျပာရည္ သင့္ရုံထည့္ျပီး သမေအာင္နယ္ထားတာပါ။ ေတာ္ေတာ္ စားလို႔ ေကာင္းပါတယ္။

ေနာက္တစ္နည္းက အိမ္လာလည္တဲ့ သူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္ရဲ႕နည္းပါ။

ပဲေစာင္းလ်ားသီးကို ျပဳတ္၊ ပါးပါးလွီး၊ ၾကက္သြန္နီတစ္ဥ ပါးပါးလွီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္၊ ပုဇြန္ေျခာက္၊ ေျမပဲေထာင္း၊ ဆီ၊ ဆား၊ ငံျပာရည္တို႔နဲ႔ သမေအာင္နယ္ျပီးရင္ ပဲေစာင္းလ်ားသီးသုပ္ တစ္ပန္းကန္ ရပါျပီ။

ကန္ဇြန္းရြက္သုပ္
ဒါကေတာ့ အိမ္မွာရွိေနတဲ့ ဟင္းခ်က္စရာလက္က်န္ရွင္းတမ္းေလးပါ။ ျပဳတ္ျပီး ပါးပါးလွီးထားတဲ့ ကန္ဇြန္းရြက္၊ ဘိုစားပဲ၊ ၾကြက္နားရြက္မႈိ၊ ဝက္အူတို႔ကို ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္၊ သံပုရာသီး အရည္ညွစ္ထည့္၊ ဆီ၊ ဆား၊ ငံျပာရည္ သင့္ရုံထည့္ျပီး ေရာနယ္လိုက္တာပါ။ ဒါလည္း ေတာ္ေတာ္စားေကာင္းပါတယ္။

ဒါကလည္း လက္က်န္ရွင္းတမ္းပါပဲ။ ကန္ဇြန္းရြက္ျပဳတ္ကို ပါးပါးလွီး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အေစ့ဖယ္၊ ပါးပါးလွီး၊ ကန္ဇြန္းရိုးထည့္ေၾကာ္ထားတဲ့ မတ္ပဲဗယာေၾကာ္ ႏွစ္ခုက်န္တာကို ခပ္ေသးေသးလွီး၊ ငရုတ္သီးမႈန္႔၊ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္၊ ပဲမႈန္႔၊ ဆီ၊ ဆား၊ ငံျပာရည္ သင့္ရုံထည့္ျပီး သုပ္လိုက္တာပါ။ သိပ္စားမေကာင္းပါဘူး။ ဘယ္သူမွ သိပ္မစားတာနဲ႔ ကိုယ့္ဘာသာကိုယ္ ရွင္းလိုက္ရတဲ့ မ်က္ႏွာငယ္တဲ့ ဟင္းေလးပါ။

အမဲသားလုံးသုပ္
ျပဳတ္ထားတဲ့ အမဲသားလုံးနဲ႔ ၾကြက္နားရြက္မိႈကို ပါးပါးလွီး၊ ပဲေတာင့္ရွည္ ၄ေတာင့္ကို ဟိုဘက္၊ ဒီဘက္ထိပ္ေတြျဖတ္၊ ပါးပါးလွီး၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ပါးပါးလွီး၊ သံပုရာသီး အရည္ညွစ္၊ ဆီ၊ ဆား၊ ငံျပာရည္သင့္ရုံထည့္ျပီး နယ္လိုက္ရင္ ခ်ဥ္၊ ငံ၊ စပ္ အရသာရွိတဲ့ အမဲသားလုံးသုပ္တစ္ပြဲ ရပါျပီ။

ေဆးဘဲဥသုပ္

ေဆးဘဲဥသုပ္ကို အိမ္က သခင္မေလးတစ္ေယာက္က ၾကက္သြန္နီ ပါးပါးလွီးထည့္တာ မၾကိဳက္လို႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔ သင့္ရုံထည့္ျပီး သုပ္လိုက္ပါတယ္။ သုပ္ျပီးသားပုံက နဲနဲရြံစရာၾကီးလို ျဖစ္ေနလို႔ မတင္ေတာ့ပါဘူး။ :)

ေကာက္ညွင္းငခ်ိတ္ေပါင္းႏွင့္ အေၾကာ္စုံ

၁။ ႏွမ္းကို ဆားအနည္းငယ္ထည့္ျပီး ေလွာ္၊ ေထာင္းထားပါတယ္။

၂။ ေကာက္ညွင္း ငခ်ိတ္က အေၾကာမာလို႔ ေရတစ္ည ၾကိဳျပီး စိမ္ထားပါတယ္။

၃။ ေနာက္တစ္ေန႔ မနက္မွာ အိုးထဲကို ေရထည့္၊ ေပါင္းခံအိုးထဲမွာ ေရညွိခင္းျပီး ေကာက္ညွင္းေတြ ထည့္ေပါင္းပါတယ္။

၄။ ေကာက္ညွင္းေတြကို သြားသြား စမ္းၾကည့္ျပီး အိျပီဆိုရင္ မီးပိတ္ထားလိုက္ပါတယ္။

ေကာက္ညွင္းေပါင္းကို ႏွမ္းေထာင္းေလး ျဖဴးျပီး အေၾကာ္ေတြနဲ႔ သုံးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။

မတ္ပဲ ဗယာေၾကာ္
၁။ ေမႊး မတ္ပဲ ဗယာေၾကာ္မႈန္႔ အထုပ္ကို ေရ ဆတူထည့္ျပီး ၃-၄နာရီေလာက္ ႏွပ္ထားပါတယ္။

၂။ မတ္ပဲမႈန္႔ေတြ ပြလာျပီဆိုရင္ ဂ်င္းလက္တစ္ဆစ္ေလာက္ ေထာင္း၊ အရည္ညွစ္ထည့္၊ ၾကက္သြန္နီ ႏွစ္ဥ ပါးပါးလွီးထည့္၊ ဆား သင့္ရုံထည့္ျပီး ဆီပူပူထဲ ထည့္ေၾကာ္လို႔ ရပါျပီ။

မတ္ပဲ ဗယာေၾကာ္ (ကန္ဇြန္းရိုး ပါးပါးလွီးထည့္)
၁။ ေနာက္တစ္မ်ဳိးကေတာ့ ေမႊး မတ္ပဲ ဗယာေၾကာ္မႈန္႔ထဲကို ၾကက္သြန္နီတို႔ ဂ်င္းရည္တို႔ မထည့္ဘဲ ကန္ဇြန္းရိုးကို ပါးပါးလွီးျပီး အေၾကာ္မႈန္႔၊ ကုလားမဆာလာထည့္ ေၾကာ္ထားတာပါ။ ေလွ်ာက္ျပီး စမ္းလုပ္ၾကည့္တာ။ စားလို႔ေတာ့ ျဖစ္ပါတယ္။ နဲနဲေတာ့ ပအာသလိုပဲ။ ေနာက္ လုပ္မစားေတာ့ဘူးဆိုတဲ့အထဲကို ထည့္လိုက္ပါတယ္။ :D

ေက်ာက္ဖရုံသီးေၾကာ္
၁။ ေက်ာက္ဖရုံသီးကို ဟင္းခ်ဳိခ်က္ေသာက္ရင္ ရင္ေအးတယ္လို႔ ၾကားဖူးလို႔ ဝယ္လာတာ။ ေတာ္ေတာ္နဲ႔ ခ်က္တာ မႏူးလို႔ စိတ္မရွည္တာနဲ႔ ေနာက္မခ်က္ေတာ့ဘူးဆိုျပီး က်န္ေနတဲ့ ေက်ာက္ဖရုံသီးေတြကို အခြံသင္၊ ျခစ္တံနဲ႔ ျခစ္၊ အေၾကာ္မႈန္႔နဲ႔ နယ္၊ ဆားသင့္ရုံထည့္ျပီး အေၾကာ္ေၾကာ္စားပစ္လိုက္တယ္။ စားလို႔ေကာင္းေပမယ့္ ဆီသိပ္မ်ားသလိုပဲ။ ဆီစုပ္တစ္သ်ဴးမခံမိလို႔လားေတာ့ မေျပာတတ္ဘူး။

အာလူး၊ ဝက္သားလုံးေၾကာ္
၁။ အာလူးတစ္လုံးကို အခြံသင္ျပီး ျခစ္ထားပါတယ္။

၂။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၃ေျမွာင့္ကို စကာစိတ္ လွီးထားပါတယ္။

၃။ ဝက္သားကို အတုံး ေသးေသးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးထားပါတယ္။
၄။ အာလူး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဝက္သားေတြထဲကို ၾကက္ဥ တစ္လုံး၊ ေကာ္မႈန္႔ စားပြဲဇြန္း ၅ဇြန္း၊ ပဲငံျပာရည္ အေနာက္ စားပြဲဇြန္း ၁ဇြန္း၊ ဆား သင့္ရုံထည့္ျပီး သမေအာင္ နယ္ထားပါတယ္။
၅။ ဆီအိုးထဲကို ဆီ ခပ္မ်ားမ်ားထည့္ျပီး အေနေတာ္အရြယ္ ဝက္သားလုံးေတြ ဇြန္းႏွစ္ေခ်ာင္းနဲ႔ လုံးျပီး ထည့္ေၾကာ္ပါ။

ခဏၾကာရင္ ဟိုဘက္၊ ဒီဘက္ အက်က္ညီေအာင္ လွန္ေပးပါ။ ႏွစ္ဖက္လုံး ညိဳေရာင္သန္းလာျပီဆိုရင္ ဆီစစ္ဇကာထဲ ထည့္ျပီး စစ္ထားပါတယ္။ ဆီစစ္ျပီးသြားျပီဆိုရင္ ဝက္သားလုံးေၾကာ္ ရပါျပီ။

Friday, July 1, 2011

ဂ်ဴးဖူး၊ ဝက္အသဲေၾကာ္ ႏွင့္ ဝက္အူေၾကာ္

ထိုင္းစားေသာက္ဆိုင္ေတြမွာ ေရာင္းေလ့ရွိတဲ့ ဂ်ဴးဖူး၊ ဝက္အသဲေၾကာ္ကို အိမ္မွာ ပထမဆုံး စမ္းေၾကာ္ျပီး စားၾကည့္ပါတယ္။ အရသာက တူတူပါပဲ။

ခုတစ္ေလာ ဟင္းခ်က္တာကို ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီေတြ သုံးျပီး ဆီအရင္သတ္ရမွာမ်ဳိး မခ်က္ခ်င္လို႔ အဲ့ဒီအဆင့္ကို ေက်ာ္ျပီး ခ်က္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ဆီသတ္ျပီးမွ ခ်က္တာကို ၾကိဳက္သူမ်ားက ၾကက္သြန္ကို အရင္ဆီသတ္ျပီး က်န္တဲ့အဆင့္အတိုင္း ခ်က္လို႔ ရပါတယ္။

၁။ ဂ်င္းကို အခြံသင္ျပီး ပါးပါးလွီးထားပါတယ္။

၂။ ဝက္အသဲကို ေရေဆးျပီး ပါးပါးလွီး၊ ပဲငံျပာရည္ အေနာက္၊ ခရုဆီ၊ ဆား သင့္ရုံနဲ႔ နယ္ထားပါတယ္။

၃။ ဂ်ဴးဖူးေတြကို ရင့္တဲ့ အပိုင္းေတြ ဖယ္ျပီး တစ္လက္မခြဲခန္႔ အရွည္အေနနဲ႔ ျဖတ္ထားပါတယ္။

၄။ အိုးထဲမွာ ဆီအနည္းငယ္ထည့္ျပီး ဂ်င္းကို ေမႊးေအာင္ ေျခာက္တဲ့အထိ ေၾကာ္ပါတယ္။

၅။ ဂ်င္းေၾကာ္တာ ရျပီဆိုရင္ ဝက္အသဲထည့္ျပီး နဲနဲေမႊပါ။

၆။ အသဲ မက်က္ခင္ ဂ်ဴးဖူးေတြထည့္၊ ခရုဆီနဲ႔ ဆား သင့္ရုံထည့္ျပီး ေၾကာ္ပါတယ္။ ဂ်ဴးဖူးေတြ အစိမ္းရင့္ေရာင္ကို ေျပာင္းသြားျပီဆိုရင္ မီးပိတ္ျပီး အိုးအဖုံးပိတ္ထားေပးပါ။ (ဂ်ဴးဖူးက်က္တာ ေသခ်ာေအာင္လို႔။)

ခဏၾကာရင္ ပန္းကန္ထဲ ခပ္ထည့္ထားျပီး သုံးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီ။ (ဝက္အသဲက ခဏပဲ ေၾကာ္ရပါတယ္။ ၾကာၾကာေၾကာ္ရင္ မာသြားတတ္လို႔ ခပ္ျမန္ျမန္ခ်က္ရပါတယ္။)

ဝက္အူေၾကာ္
ဝက္အူက ေသခ်ာႏူးဖို႔ကို ေတာ္ေတာ္ၾကာၾကာခ်က္ရပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဝက္အူခ်က္ရင္ အခ်ိန္ကုန္၊ မီးကုန္လို႔ သိပ္မခ်က္ခ်င္ဘူး။ ဒါေပမယ့္ တစ္အိမ္လုံးက ၾကိဳက္ေတာ့လည္း တစ္ခါတစ္ခါ စိတ္လိုလက္ရရွိရင္ ခ်က္ျဖစ္ပါတယ္။

၁။ အရင္ဆုံး ဝက္အူကို အတြဲလိုက္ ေရေဆးျပီး ပဲငံျပာရည္အေနာက္၊ ခရုဆီ၊ ဆား သင့္ရုံနဲ႔ နယ္ထားပါတယ္။ (ဝက္အူကို မျပဳတ္ခင္ မလွီးရပါဘူး။ အထဲက အႏွစ္ေတြ ထြက္ကုန္မွာ စိုးလို႔။ စစ ခ်က္ၾကည့္တုန္းက ဘယ္လိုလုပ္ရမလဲ ေသခ်ာမသိလို႔ လွီးျပီး ျပဳတ္လိုက္မိတာ အႏွစ္ေတြ အကုန္ အျပင္ထြက္ကုန္တယ္။)

၂။ ဂ်င္း လက္ႏွစ္ဆစ္ေလာက္ကို အခြံသင္ျပီး ပါးပါးလွီးထားပါတယ္။

၃။ အိုးထဲကို ဆီပါေလရုံထည့္၊ ဝက္အူထည့္၊ ဂ်င္းျပားေတြထည့္ျပီး ဝက္အူျမဳပ္ေအာင္ ေရထည့္ျပီး ဆူေအာင္တည္ပါတယ္။ ဆူရင္ ဟုိဘက္၊ ဒီဘက္ လွည့္လွည့္ေပးပါတယ္။ အက်က္ညီေအာင္လို႔။

ေရခန္းလုနီးရင္ အူကို ဇြန္းနဲ႔ ျဖတ္ၾကည့္လို႔ မႏူးေသးရင္ ေရထပ္ထည့္ျပီး တည္ရပါတယ္။ အိမ္က ဟင္းအိုးက မီးကို သိပ္မွန္းမရေတာ့လို႔ စမ္းစမ္းျပီး တည္ရပါတယ္။ ပုံမွန္အားျဖင့္ေတာ့ သုံးေရေလာက္ တည္ရပါတယ္။

ျပဳတ္ထားတာ သုံးေရေလာက္ရွိလို႔ ေသခ်ာႏူးျပီဆိုရင္ ေရခန္းေအာင္ လုံးလိုက္ျပီး အေအးခံထားပါတယ္။
၄။ အူေတြ ေအးသြားျပီဆိုရင္ လက္တစ္ဆစ္သာသာေလာက္ အတုံးေလးေတြတုံးျပီး ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီသတ္ျပီး ေၾကာ္လို႔ ပါျပီ။

ေၾကာ္ျပီးသား အူေတြကို ဗူးနဲ႔ သိမ္းထားျပီး ဆီျပန္ဟင္းအျဖစ္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီတို႔နဲ႔ပဲ ခ်က္စားစား၊ အရြက္ျပဳတ္နဲ႔ ေရာျပီးပဲ သုပ္စားစား၊ ၾကာဇံနဲ႔ပဲ ေရာေၾကာ္ျပီး စားစား အဆင္ေျပပါတယ္။