Sunday, April 24, 2011

ဝက္အူေခ်ာင္းေၾကာ္သုပ္




ရန္ကုန္က ေရာက္လာတဲ့ ေၾကာ္ျပီးသား ဝက္အူေခ်ာင္းေတြကို ဒီအတိုင္း စားရတာ ရုိးလာလို႔ အေျပာင္းအလဲျဖစ္ေအာင္ သုပ္စားလိုက္ပါတယ္။

၁။ ၾကက္သြန္နီ ၁ဥကို ပါးပါးလွီးျပီး ေရစိမ္ထားပါတယ္။

၂။ နံနံပင္ ၂ ပင္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ၂ ေတာင့္ကို ေရေဆးျပီး ပါးပါးလွီးထားပါတယ္။

၃။ စားလိုသေလာက္ ဝက္အူေခ်ာင္းေၾကာ္ကို ခပ္ပါးပါး အေစာင္းလိုက္ လွီးထားပါတယ္။

၄။ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီ၊ နံနံပင္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း နဲ႔ ဝက္အူေခ်ာင္းေၾကာ္ေတြကို နယ္မယ့္ ပန္းကန္ထဲထည့္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္ သင့္ရုံထည့္၊ သံပုရာသီး ၁ျခမ္း အရည္ညွစ္ထည့္၊ ဆီ၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔၊ ငံျပာရည္ သင့္ရုံထည့္ျပီး သမေအာင္ နယ္ျပီးရင္ ခံတြင္းျမန္ေစမယ့္ ခ်ဥ္၊ ငံ၊ စပ္ ဝက္အူေခ်ာင္းေၾကာ္သုပ္ တစ္ပြဲ ရပါျပီ။

Thursday, April 7, 2011

မႈိေထာင္း


မိႈေထာင္းက က်မ အႏွစ္သက္ဆုံး အစားအစာေတြထဲက တစ္ခုပါ။ အခုေတြး အခုစားခ်င္တဲ့ အစာမ်ဳိး။ ေနာင္ခိုင္ျမိဳ႕ကို ေရာက္တုန္းက စစားဖူးခဲ့တာ။ သူတို႔ ေရာင္းတာက က်မလုပ္တာထက္ အမ်ားၾကီး ပိုေကာင္းပါတယ္။ က်မကေတာ့ စားခဲ့ရတဲ့ အရသာအတိုင္း မွန္းဆျပီးလုပ္ထားတာမို႔ ပါဝင္ပစၥည္းနဲ႔ လက္ဆေတြ ကြာပါလိမ့္မယ္။

၁။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ (ဥအေသး)နဲ႔ ငရုတ္သီး အစိမ္းေတာင့္ေတြကို က်က္သြားေအာင္ ေလွာ္ပါတယ္။ ျပဳတ္ျပီး၊ ေရစစ္ျပီး ေျခာက္ေအာင္ ေလွာ္ရင္လည္း အဆင္ေျပမယ္ ထင္ပါတယ္။

၂။ ငါးေသတၱာဗူးထဲက ငါးကို ေရေဆး၊ အရုိးဖယ္၊ ေခ်ျပီး ေျခာက္ေအာင္ ေလွာ္ထားပါတယ္။ ကိုယ္ႏွစ္သက္ရာငါးကို ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔သင့္ရုံ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ ဂ်င္းအနည္းငယ္ ပါးပါးလွီးထည့္၊ ဆႏြင္းပါေလကာေလးထည့္ျပီး ေရခန္းျပဳတ္၊ အသားႏႊင္ထားတာ ထည့္ရင္လည္း ရပါတယ္။

၃။ မႈိကို (စားခ်င္တဲ့မိႈအမ်ဳိးအစား၊ ေကာက္ရိုးမိႈတုိ႔.. ေငြႏွင္းမႈိတို႔ကေတာ့ သိပ္ႏုေတာ့ အဆင္ေျပပါမလား မသိ။)ခပ္ေသးေသးတုံး၊ ဆီပါေလကာ၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔ သင့္ရုံထည့္ျပီး ေရစပ္စပ္ေလးနဲ႔ ဆီက်န္၊ ေရက်န္ေလး က်က္ရုံ ခ်က္ထားပါတယ္။

၄။ ေလွာ္ထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီ၊ ငရုတ္သီးေတြကို အတတ္ႏိုင္ဆုံး ညက္ေအာင္ ေထာင္းရပါတယ္။ က်မေထာင္းတာေတာ့ သိပ္မညက္ပါဘူး။

၅။ ျပီးရင္ ငါးထည့္ျပီး ဆက္ေထာင္း၊ ငံျပာရည္သင့္ရုံထည့္၊ သံပုရာသီး တစ္လုံး အရည္ညွစ္ထည့္၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔ အနည္းငယ္ထည့္၊ ခ်က္ထားတဲ့ မႈိထည့္ျပီး နဲနဲေထာင္း၊ သမေအာင္ေမႊျပီးရင္ အရမ္းကို စားေကာင္းတဲ့ မႈိေထာင္းကို ရပါျပီ။

Wednesday, April 6, 2011

အီတလီေခါက္ဆြဲ (သို႔) Spaghetti



ရန္ကုန္က စားစရာေတြ အမ်ားၾကီး ေရာက္ေနတာရယ္၊ ညီမတစ္ေယာက္ ေရာက္ေနလို႔ အျပင္ထြက္တာမ်ားျပီး အျပင္မွာ အစားမ်ားေနတာရယ္ေၾကာင့္ အိမ္မွာ ဟင္းသိပ္မခ်က္ျဖစ္တာေတာင္ ၾကာျပီ။ ခ်က္စားျဖစ္ရင္လည္း ကိုယ္တိုင္ခ်က္တာမဟုတ္ဘဲ ညီမကပဲ ခ်က္ေနတာမိို႔ သူ႕ခ်က္နည္းက အဆန္းျဖစ္ေနတာေၾကာင့္ ပို႔စ္မတင္ျဖစ္ေတာ့ဘူး။

ဒီေန႔ေတာ့ အိမ္မွာ ညီမက ခ်က္ေပးလို႔ Spaghetti စားျဖစ္ၾကပါတယ္။ ဒီတစ္ခါေတာ့ သူ႔ကို ခ်က္နည္းေမးျပီး ပုံေလးနဲ႔တြဲျပီး တင္လိုက္ပါတယ္။

၁။ ၾကက္သားကို ေတာက္ေတာက္စင္း၊ မႈိကို ေသးေသးေလးေတြ လွီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ပါးပါးလွီးထားပါတယ္။

၂။ ဟင္းအိုးထဲကို ဆီနည္းနည္းထည့္ျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴဆီသတ္ပါတယ္။ (သူမ်ားေတြက သံလြင္ဆီထည့္ၾကပါတယ္။ အိမ္မွာေတာ့ ဆန္ဆီပဲ ရွိလို႔ ရွိတာေလးပဲ ထည့္လိုက္ပါတယ္။) ၾကက္သြန္ျဖဴေလးေတြ နည္းနည္းညိဳလာရင္ ၾကက္သားနဲ႔ မႈိထည့္၊ ငရုတ္ေကာင္း၊ ဆား၊ အခ်ဳိမႈန္႔ သင့္ရုံထည့္ျပီး က်က္ေအာင္ ဆီသတ္ပါ။

၃။ အသားေတြ၊ မႈိေတြက်က္ျပီဆိုရင္ သံဗူးခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့စ္ထည့္ျပီး နည္းနည္းေျခာက္ေအာင္ ေမႊပါတယ္။ ကိုယ့္ဘာသာကိုယ္ ခ်က္တဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီး အႏွစ္ထည့္လည္း ရပါတယ္။ က်မကေတာ့ မလုပ္ဖူးပါ။ လုပ္လည္း မလုပ္တတ္ေသးပါဘူး။

၄။ ျပီးရင္ Spaghetti ေဆာ့စ္ တစ္ပုလင္းလုံးထည့္ျပီး ဆက္ေမႊပါ။ လိုခ်င္တဲ့ အပ်စ္အက်ဲအလိုက္ ေဆာ့စ္ကို ျပဳျပင္ပါတယ္။ ေဆာ့စ္ရျပီဆိုရင္ ငရုတ္သီးစိမ္းေလး သင့္ရုံကို ဗိုက္ေဖာက္ထည့္ျပီး ပူစီနံၾကိဳက္တတ္ရင္ ေနာက္ဆုံးမွာ ပူစီနံရြက္ေလးေတြ အုပ္ျပီး မီးပိတ္လို႔ ရပါျပီ။ ေအးျပီဆုိရင္ ပိုေနတဲ့ အႏွစ္ေတြကို ဗူးေလးနဲ႔ ခပ္ျပီး ေနာင္စားခ်င္ရင္ ေႏႊးစားဖို႔ သိမ္းထားလို႔ရပါတယ္။

၅။ Spaghetti ေခါက္ဆြဲကိုေတာ့ အေသးဆုံးေလးေတြပဲ သုံးပါတယ္။ အဲဒါေလးေတြနဲ႔ စားရတာ ပိုအရသာရွိတယ္ ထင္လို႔။

၆။ စားခ်င္သေလာက္ ေခါက္ဆြဲထဲကို ေဆာ့စ္သင့္ရုံထည့္ျပီး သမေအာင္နယ္ျပီးတဲ့အခါ အင္မတန္စားေကာင္းတဲ့ Spaghetti ကို စိတ္ၾကိဳက္သုံးေဆာင္ႏိုင္ပါျပီရွင္။